Avstrija

Nazaj na rubriko Avstrija
tekaerntenwerbung_-zupanc-640x480.jpg

Avstrijska Koroška: Zima in sanjski razgledi

Datum: ponedeljek, 19. december, 2011

Avstrijska Koroška smučarske navdušence razveseljuje z izvrstnimi progami, zagotovljenim snegom ter obilico sonca. Drugače kot na severni strani Alp se tukaj ponuja bolj odprt razgled, ki potuje bolj v daljavo in je intenzivnejše obarvan – skratka prava zimska radost z razgledom.

Izstopajoči gorski vrhi, mehki gorski grebeni in občudovanja vredne panorame v najjužnejši zvezni deželi Avstrije ponujajo vedno nove perspektive. Avstrijska Koroška v hladnem letnem času privlači s sončnimi razgledi južne strani Alp. V kateri drugi zvezni deželi Avstrije seže horizont od najvišjega hriba države do Jadrana? Kje drugje bi lahko uživali izvrstno kulinariko za sladokusce na 1.500 m ali se obdali z vonjem po svežih piškotih na najvišjem božičnem sejmu Avstrije?

tkaerntenwerbung_groeger640x480.jpgBlizu nebes

Smučarji in deskarji bodo v najjužnejši zvezni deželi Avstrije našli idealne pogoje za sanjske počitnice. Pestra zabava na več kot 1.000 kilometrih smučarskih prog – od prijetnih strmin do črnih prog, prog svetovnega pokala, zabaviščnih parkov ter grbastih prog. Najsmučišča med smučišči Heiligenblut, Katschberg in Nassfeld (Mokrine), od Bad Kleinkirchheima do Beljaških smučišč obljubljajo smučarsko zabavo z zagotovljenim snegom in obilo sonca.

Osupljiva 360 stopinjska panorama na več kot 200 tritisočakov navdušuje obiskovalce Nacionalnega parka Visoke Ture, kjer se z gorami Großglockner (Veliki Klek), ledenikom Mölltaler ter Ankogel nahajajo tri najvišje hribovske postaje Avstrijske Koroške. Ledenik Mölltaler celo leto vabi na vijuganje v višine okoli 3.000 m in ponuja krasna »freeride« območja za karverje in deskarje. Od letošnje sezone nova štirisedežnica „Alteck“ omogoča 40 odstotkov več zabave na progah. Enotna smučarska vozovnica Topskipass Kärnten-Osttirol velja za vseh 32 smučišč na Avstrijskem Koroškem in vzhodnem Tirolskem ter obsega več kot 1.040 kilometrov smučarskih in tekaških prog ter 283 vlečnic. Vozovnica je na razpolago od 1,5 do 14 dni. Šestdnevna karta za odrasle stane od 184 evrov, za otroke do 14 let pa od 92 evrov. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.topski.at.

Soncu nasproti

Športni hrib Goldeck velja za najbolj sončno smučišče Avstrijske Koroške. Na njegovih terasah se odpira osupljiva panorama na globoko zasnežene strmine in Miljsko jezero (Millstätter See). Medtem ko se na severni strani Alp sonce skrije za vrhovi, se Mokrine (Nassfeld) v koroški naravni areni lahko razveselijo še s 100 dodatnimi urami sonca. Največje smučišče na južni strani Alp neposredno meji z Italijo in na severu odpira pogled na Visoke Ture (Hohe Tauern), Ziljske Alpe (Gailtaler Alpen) in Julijske Alpe ter še naprej do Dolomitov na jugu. Pri jasnem vremenu lahko celo vidimo Jadran. Prvič v letošnji zimi gostje lahko uživajo hribovsko panoramo na novih razglednih terasah, kjer si lahko privoščijo počitek in relaksacijo in kjer lahko s »pametnim telefonom« (Smartphone) izvejo vse zanimivosti o okoljskih vrhovih.

tevillacher-skiberge-dobratsch-640x480.jpg

Voda in led

Na vznožju teh mogočnih hribov pogumne plezalce pričakuje najboljše območje za ledno plezanje v Avstriji. Dolina Lieser-/Maltatal s svojimi neštetimi slapovi je poznana tudi kot „dolina padajočih voda“ in nudi plezalne možnosti tako za začetnike kot tudi za
profesionalce. Po uspešnim vzponom lahko plezalci uživajo v čudovitem pogledu na zaledeneli slap in okoljsko zimsko pokrajino. Tisti, ki pa imajo raje toplo termalno vodo kot tihi led, bodo v Bad Kleinkirchheimu v gorovju Nockberge našli dve termi za velike in majhne ljubitelje vode. Terme Römerbad so dosegljive neposredno od proge in celo nudijo nemoten pogled na progo za svetovni pokal Franz Klammer.

tbildarchivwoertherseetourismusgmbh_blickaufportschach640x480.jpg

Izjemen užitek za brbončice

Vsi kulturni prostori regije Alpe-Jadran na Avstrijskem Koroškem niso opazni samo v blagi klimi, vendar tudi v kulinariki in občutenju življenja. Izvrstni kulinarični užitek iz prostora Alpe-Jadran boste našli v Mokrinah (Nassfeld) v naravni areni Koroške. V petindvajsetih pristnih kočah na smučiščih svoje lačne gostje razveselijo z regionalnimi jedmi z ziljsko slanino, planinskim sirom in bio lososom. Tu se nahaja tudi najvišja restavracija z vrhunsko kulinariko in 3 havbicami: Restavracija Arnold Pucher v hotelu Wulfenia je obvezna za sladokusce in s svojimi tremi havbicami in dvema Michelinovima zvezdicama zagotovi najvišji gurmanski užitek.

Novost: Tridnevni smučarski tečaj z zagotovljenim uspehom

Vseh 22 smučarskih šol nudi na vseh koroških smučiščih tridnevne smučarske tečaje za privlačno, enotno ceno, pri čemer je uspeh zagotovljen. V primeru nedoseganja učnega cilja se denar povrne. Tečaj smučanja oz. deskanja vključno z opremo se ponuja za začetnike (od 6 leta dalje) in tiste, ki bi radi obnovili svoje znanje, od začetka sezone do 22.12.2011, in od 10.3.2012 do konca sezone. Cena tečaja je okoli 99 EUR oz. 129 EUR (odvisno od termina). Tečaj se lahko rezervira kot zimski paket v koroških regijah in je pogosto že vključen v počitniških aranžmajih.

www.koroska.info

Nazaj na rubriko Avstrija

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije