Avstrija

Nazaj na rubriko Avstrija
celovec_bozic.png

Božična prestolnica ob Vrbskem jezeru: Celovec stavi na zgodovino, dobro vzdušje in družino

Datum: petek, 10. november, 2017

30 zgodb najslavnejšega avstrijskega pisatelja pravljic Folkeja Tegetthofferja, najboljši pevski zbori na dvorišču Deželne hiše, »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz z obrtno umetnostjo in adventni cirkus v vzhodnem zalivu Vrbskega jezera skupaj s kombiniranimi vstopnicami za Minimundus in vožnjo z ladjo: dogajanje v Celovcu še nikoli ni bilo tako pestro, kot bo letos med 18. novembrom in božičem. Vse to pa si boste lahko priklicali v digitalni obliki z aplikacijo »City Guide Klagenfurt«.

Najjužnejša avstrijska deželna prestolnica praznuje adventni in božični čas med čudovitim renesančnim mestnim središčem in Vrbskim jezerom, ki dobi v zimskem času nežno in spokojno podobo. Vzdušje adventnega časa se lahko različno občuti na različnih mestih:

Zgodbe na Novem trgu/Neuer Platz

Neposredno pred Mestno hišo se na osrednjem Novem trgu odvija pisana božična tržnica – to je največji adventni sejem na Koroškem z več kot 50 razstavljavci in gostinskimi ponudniki . »Novi božič« boste lahko letos doživeli skozi zabavne zgodbe o pečenicah, pletenih kapah, kadilih itd. najbolj znanega pripovedovalca pravljic – Folkeja Tegetthofferja. Tri nenavadno velike knjige vabijo k sodelovanju – ob pritisku na gumb lahko poslušate zgodbe in glasbo, s seboj odnesete koledarje z odtrgovalnimi listi, Instagram in Facebook pa povezujeta staro in novo. Skozi sejem vas popeljejo osvetljene table v naravni velikosti z zgodbami. Tegetthoff je napisal tudi zgodbe za 20 trgovin v središču mesta, ki jih je na oknih, vratih in ogledalih oplemenitila graška umetnica zapisovanja Petra Pretorius, z drugim imenom Una Kritzolina, in jih lahko najdete v izvirni obliki tudi na razglednicah v trgovinah.

»Stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz

Nekaj sto metrov stran – sprehodite se po ulici Karfreitstraße – vas bo na Stolnem trgu pričakal »stari božič«. Spomini iz otroštva bodo ponovno oživeli ob pečenih jabolkih, slamnatih zvezdah in ročno pihanih božičnih okraskih. Tukaj pred katedralo se advent praznuje nekoliko mirnejše kot v središču mesta. Toda zato stolničarji in glasbeniki popeljejo obiskovalce v koroški božič. Kar obiskovalci tukaj slišijo, vonjajo in okušajo, ima čar »starega božiča«, ki se prenaša iz roda v rod že vrsto generacij.

celovec_bozic2.jpg»Spokojni advent« na dvorišču Deželne hiše/Landhaushof

Arkade ene najstarejših zgradb v mestu – Deželne hiše, na sedežu koroškega deželnega zbora – tvorijo okolje za »spokojni advent«. Najboljši koroški pevski zbori ob petkih zvečer na tem mestu skupaj z izjemnimi glasbeniki pričarajo praznično adventno vzdušje. V nobeni zvezni državi v Avstriji se advent ne praznuje ob takšni glasbeni spremljavi in doživeti tradiciji kot na Koroškem.

Adventni cirkus na Vrbskem jezeru/Wörthersee

Premierno se bo letos predstavil tudi adventni cirkus v slikovitem vzhodnem zalivu Vrbskega jezera – neposredno v pristanišču. Umetniki, akrobati, žonglerji, vrvohodci in zračni akrobati bodo kot božični škratje poskrbeli za božično okrasitev hiše in pri tem zganjali vse mogoče vragolije. Mednarodni umetniki zagotavljajo eno uro najboljše akrobatike. Vstop je mogoč s kombinirano vstopnico za Minimundus ali karto za vožnjo z ladjico. Obe ustanovi sta za adventni čas 2017 pripravili nekaj posebnega. Minimundus je pripravil bogat program za družine, ki ga bo mogoče doživeti skoraj vsak dan z lutkovnimi gledališči in pravljičnimi urami. Na vožnjo z ladjo po Vrbskem jezeru, ki bo povezala božične sejme v Porečah/Pörtschach, Vrbi/Velden in Otoku/Maria Wörth oz. razgledni stolp Pyramidenkogel v Celovcu se boste lahko podali vsako soboto in nedeljo v petih različnih terminih.

City Guide Klagenfurt kot adventna aplikacija

Turistična regija Celovec se predstavlja v novi digitalni obliki in nudi gostom in domačinom praktično aplikacijo za odkrivanje mesta v predbožičnem času. Aplikacija City Guide Klagenfurt je na voljo brezplačno za telefone Android in iOS kot večpredstavnostni vodič in spremljevalec – od 18. novembra pa kot adventna aplikacija. Izbirali boste lahko med zgodbami, videoposnetki in nakupovalnimi namigi in si ogledali predbožični prireditveni program.

Odpiralni časi »novega božiča« na božičnem sejmu na Novem trgu/Neuer Platz:

Od 18. novembra do 24. decembra, nato do 31. decembra. Silvestrski sejem vsak dan od 9.–20. ure, gostinska ponudba do 23. ure.

Odpiralni časi za »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz:

od 30. novembra do 17. decembra, ČE–NE, 11.00–18.30.

»Spokojni advent na dvorišču Deželne hiše/Landhaushof«:

8., 15. in 22. decembra ob 18. uri.
8. december: prepevanje ljudskih pesmi s pevskim zborom Feldkirchen in oktetom Suha.
15. december: obmejni pevski zbor Arnoldstein in »Da 8-Gsong«.
22. december: MGV Almrose Radenthein in »Klang Quadrat«.

Adventni cirkus v vzhodnem zalivu na Vrbskem jezeru:

2. in 3., 9. in 10. ter 16. in 17. decembra vedno ob 14. in 16. uri.

Nazaj na rubriko Avstrija

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije