Avstrija

Nazaj na rubriko Avstrija
kolesarjenje_avstrija.jpg

Brezmejno zeleno s kolesom…

Datum: torek, 27. marec, 2012

… avstrijska Štajerska, zeleno srce Avstrije, se pripravlja na tople spomladanske mesece in se pri tem ne omejuje na državne meje.

Murska kolesarska pot vodi vse do Hrvaške

Doslej: od vršacev do vročih vrelcev

Pod zemljo si majhna rečica Rinnsal, ujeta pod ledeniki gorovja Visoke Ture, utira svojo pot skozi trde skale in pri kraju Muhr kot majhen, slikovit izvir pronica na površje. Le kdo bi si mislil, da ta kristalno čisti potoček čez 365 km preraste v najmogočnejšo reko na avstrijskem Štajerskem: Muro. Kot najdaljša izmed štajerskih obrečnih kolesarskih poti in ena najbolj priljubljenih v Avstriji se Murska kolesarska pot prične ravno pri tem čudovitem izviru ob vznožju Tur in spremlja reko Muro vse do Bad Radkersburga, prestopi v Slovenijo in pri tem prečka vse pokrajinske tipe avstrijske Štajerske.  

Na štajerskem severu so to gore s svojimi gorskimi vrhovi, ki se bleščijo v sončni svetlobi, dišeče planinske jase in azurno modra jezera, ki skrbijo za raznolikost, na jugu so to koruzna polja, polja z bučami, iz katerih se pridobiva tipično bučno olje, in prostrane livade v osrčju termalnih vrelcev, od katerih je le lučaj do vinskih goric. Vmes pa je mogoče najti mesteca kot Leoben s svojimi vsakoletnimi velikimi razstavami ter prestolnico užitkov Gradec, katere čar čudovito dopolnjuje bogato doživetje narave.

Vsem kolesarskim pionirjem, ki bodo prispeli do vinskega in termalnega mesteca Bad Radkersburg, bo od pomladi 2012 na voljo nova kolesarska tura do izliva reke Mure pri kraju Legrad na Hrvaškem. Preko Slovenije bo do majhnega kraja Legrad mogoče kolesariti po levi ali desni strani Mure. Iz dosedanjih 365 km bo tako od pomladi na voljo kar 458,7 km kolesarske poti.

Novo podaljšanje poti do izliva: Bad Radkersburg - Radenci - Stara Nova Vas - Razkrižje - Gibina - Sveti Martin na Muri – Legrad
Zadnja etapa, ki jo je zaradi dolžine več kot 100 km priporočljivo razdeliti na dva dneva, vodi čez državno mejo v Slovenijo in vse do izliva reke Mure pri Legradu na Hrvaškem. Kolesarska pot na obeh bregovih Mure nudi tudi krožno pot iz in nazaj do Bad Radkersburga. Zaradi pokrajinske privlačnosti in poteka poti priporočamo kolesarjenje vzdolž desnega brega reke. Ob poti se nahajajo številni mlini, termalni vrelci v Radencih in napete zgodbe o razvoju regije na severu Slovenije na meji štirih dežel Avstrije, Slovenije, Madžarske in Hrvaške.
 

Murska kolesarska pot – podatki:

Dolžina poti: 458,7 km. Težavnost: srednje. Vzpon: 2344 m. Spust: 3887 m. Najnižja točka: 128 m (Legrad). Najvišja točka: 1765 m (koča Sticklerhütte). Začetna točka kolesarske poti: Muhr v kraju Lungau. Ciljna točka kolesarske poti: Legrad/Hrvaška.

www.murradweg.com


Kolesarjenje od kulturne prestolnice do kulturne prestolnice:

S kolesom od Gradca 2003 do Maribora 2012


Tri dežele, dve reki, obilo narave in kulture. Adut te kolesarske poti je raznolikost. Na tromeji med Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško uspevajo izvrstna vina. Poleg tega vse kolesarje tu pričakujejo številne poslastice iz regionalne kuhinje regije med Muro in Dravo. Na poti od Gradca, kulturne prestolnice 2003, do Maribora, kjer so svoje sledi pustili Habsburžani in kjer letos praznujejo kulturno prestolnico 2012, za osvežitev telesa in duha poskrbijo številne termalne toplice v okolici Bad Radkersburga. Dolžina celotne kolesarske poti: 234 kilometrov.

Start poteka v Gradcu, prestolnici užitka Avstrije in kulturni prestolnici Evrope 2003, in vodi skozi južnoštajersko deželo vina ter ognjeniško deželo Vulkanland vse do Bad Radkersburga s svojimi termami. Kolesarje na poti spremljajo vinske gorice ter koruzna in bučna polja. Pri Bad Radkersburgu se pot nadaljuje proti Ljutomeru, ki se je v preteklosti velikokrat moral spopasti z udarci usode, saj so ga večkrat napadli kuga, Osmani in križarji. Danes ta regija velja za eno najlepših vinskih regij Slovenije. 

Pot nadalje vodi do Ptuja in po Dravski kolesarki poti do Maribora, kjer kolesarje pričaka najstarejša vinska trta na svetu. Iz Maribora se je nazaj v Gradec mogoče vrniti s kolesom ali nekoliko udobneje z vlakom.

www.steiermark.com/graz-maribor


Prireditve

Pregled najpomembnejših spomladanskih dogodkov

30.3.-7.4.2012             

Velika noč v Gradcu – velikonočne tržnice in prireditve, www.graztourismus.at

26.-28.4.2012              

Südsteiermark Classic – reli oldtajmerjev, www.suedsteiermark-classic.at

27.4.– 27.5.2012        

Mesec oblikovanja v Gradcu, www.designmonat.at

29.4.2012                     

Festival cvetočih jablan v Puchu, www.apfelstrasse.at

4. – 5.5.2012               

Welschlauf – maraton vinskih goric, www.welschlauf.at

4. – 7.5.2012               

Kolesarska otvoritev v regiji Gradec, www.bikeculture.at

12.5.2012                     

Gala prireditev ob materinskem dnevu v kobilarni lipicancev Piber, www.piber.com

12. – 13.5.2012           

Srednjeveški dnevi v Bad Waltersdorfu, www.badwaltersdorf.com 

Vse termine najdete na www.steiermark.com/events

 

Fotografija: Steiermark Tourismus/Schiffer

Nazaj na rubriko Avstrija

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije