Avstrija

Nazaj na rubriko Avstrija
ueberdenwolken-640x480.JPG

Na edinstven izlet

Datum: četrtek, 27. januar, 2011

Nova ponudba „Koroško doživetje narave“ goste popelje nazaj k odkrivanju naravnosti – vodniki in gozdni čuvaji na izletih posredujejo edinstvene vtise in poskrbijo za kar največjo varnost.

Nov občutek za sneg: pobuda Evropske unije pod imenom „Koroško doživetje narave" obiskovalce popelje neposredno v osrčje najlepših varstvenih območij najjužnejše zvezne dežele Avstrije. Za nepozabno spoznavanje rastlinskega in živalskega sveta poskrbi posebna dodatna ponudba: vse izlete vodijo vodniki in čuvaji naravnih parkov, ki gostom približajo majhne in velike posebnosti okolice. Posebej v zimskem času ponudbe obljubljajo nadvse intenzivno in razburljivo doživetje: kjer laiki vidijo zgolj zasneženo pokrajino, vodniki s svojimi gosti pokukajo v skrivnostni svet pod snežno odejo in široko odprejo oči, da se prepričajo, da narava tudi pozimi ne spi. Vodeni izleti v zimi kljub povišanemu tveganju za nesreče in plazove zagotavljajo maksimalno varnost za vse udeležence.

Na lov z gozdnim čuvajem

tonisauper-640x480.JPGToni Sauper je pravi človek narave. Delo gozdnega čuvaja v Narodnem parku Visoke Ture jemlje kot privilegij, da lahko živi in dela v neposredni okolici mogočnih tritisočakov. „Svojih obiskovalcev ne želim na hitro popeljati skozi narodni park, temveč želim, da v njem preživijo nekaj časa, tako da jim lahko približam mali čudež okoli nas," poudarja Toni. Na skupnem gazenju skozi sneg Toni opazi še tako majhnega ptička in zazna vsakršno sled v snegu ter z nalezljivim navdušnjem pripoveduje o domači naravi. „Le kdor spozna lepoto naše narave in se zaveda, kaj bi lahko izgubil, si bo prizadeval za njeno ohranitev," dodaja. Ravno zato je izobraževalno delo trdno zasidrano v zakonu o narodnih parkih. V trajen spomin in kot spodbudo za varovanje narave vsak gost ob rezervaciji večdnevne ponudbe prejme potrdilo TauernAlpin in osebni kvadratni meter narodnega parka. Izlet z gozdnim čuvajem v zimski svet veličastnih beloglavih jastrebov in hitrih kozorogov je v Narodnem parku Visoke Ture vključno s tremi nočitvami na voljo že od 379,00 evrov.

Trajnostni turistični pobudi se je do sedaj priključilo že sedem koroških varstvenih območij in njihovih pripadajočih regij. Tako Wolfgang Wernitznigg svojim udeležencem izleta »Drsalno doživetje narave« na Belem jezeru pokaže, koliko življenja se skriva pod domnevno samotno snežno pokrajino zaščitene jezerske obale. V gorovju Nockberge ljubitelji narave spoznavajo divjo, zimsko stran visokega barja, se pod strokovnim vodstvom podajo na lov za zasneženimi sledmi geološke zgodovine zemlje v GeoParku Karnijske Alpe ali v Dobraču razvijejo povsem nov občutek za sneg. V poletnih mesecih regionalni portfelj „Koroškega doživetja narave“ dopolnjujeta še Evropsko varstveno območje Zgornjedravske doline in regija Južna Koroška/Klopinjsko jezero. Vsi programi so zasnovani kot večdnevni, vodeni aktivni programi, ki jih vsakokrat zaokroža posebno doživetje okusov regionalno tipične koroške kulinarike. Informacije o ponudbah sedmih varstvenih območij najdete na spletni strani www.naturerleben.kaernten.at.

Nazaj na rubriko Avstrija

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije