Avstrija

Nazaj na rubriko Avstrija

Na kuhan mošt in po jaslice v Celovec

Datum: torek, 3. december, 2013

Decembrski, predbožični čas je zagotovo eden izmed najbolj čarobnih. In če si želite nekaj drugačnega, vseeno pa domačega, prijaznega in ne prevelikega, bo obisk deželnega mesta - Celovca ter bližnjega Vrbskega jezera prava izbira.

Raziskovanje mesta lahko, poleg obiska delavnic za otroke, vožnje z ladjo ter ogleda stojnic s  pestro izbiro ročnih del lokalnih umetnikov, izkoristite tudi za nakupovanje v mnogih ugodnih in raznolikih trgovinah.

Tudi če boste v Celovcu prvič, ga boste lahko, s svojimi strnjenimi znamenitostmi ter starim mestnim jedrom, z lahkoto raziskali sami. Če si od izleta želite še kaj več, podrobno spoznati vzpone in padce tega deželnega mesta, plemiške prigode in skrite kotičke pa vam priporočamo ogled pod strokovnim vodstvom. Vodnica Ivanka Kronawetter, rojena Starman, katere korenine prihajajo iz Škofje Loke, že od rojstva pa živi v bližnjem Špitalu ob Dravi, vam bo v lepi slovenščini z veseljem razkazala mesto in predstavila glavne znamenitosti. Med drugim rada pove tudi to, da žal ne pozna sodobnih slovenskih besed, saj je vse znanje pridobila le od staršev v svojem zgodnjem otroštvu.

cms_object_id_54213

Mestna operna hiša v Celovcu, edina operna hiša na Koroškem, ki se ponaša z nazivom »mestna«

cms_object_id_54214cms_object_id_54216

Po požaru leta 1514, ko je pogorelo celotno mesto, so ga leta 1518 obnovili koroški plemiči. Nekatere stavbe so ohranjene vse od tistega časa. Prepoznamo jih po znamenitem zelenem kamnu, ki so ga kopali v bližnjem kamnolomu, kjer sedaj stojita botanični vrt in muzej.

cms_object_id_54218cms_object_id_54217cms_object_id_54219

V deželnem dvoru je na ogled znameniti knežji kamen iz Gosposvetskega polja, ki je zadnje ustoličenje na polju doživel 1414 leta. V 19. stoletju so ga Nemci, v strahu pred tem, da bi se Slovenci tam zbirali in uprli, umaknili. Stoji v dvorani grbov – na freskah so grbi vseh družin, ki so imele sedež v tem dvoru.  V dvorani stojita tudi dva kamina, izklesana izpod rok Francesca Robbe.

cms_object_id_54215

Na dvorišču deželnega dvora stoji spomenik, ki obeležuje 10. 10. 1920 (plebiscit) ter prikazuje sožitje Nemcev in Slovencev. Napisi pa so žal le v nemškem jeziku.

Avstrijska Koroška se v decembrskem času ponaša s številnimi božičnimi tržnicami, ki veljajo za ene izmed najlepših. V Celovcu je na osrednjem trgu tradicionalen božični sejem, kjer so na voljo mnoge stojnice z domačimi izdelki, kulinaričnimi dobrotami, umetniki ter izbranimi božičnimi pripomočki. Tam najdete tudi stojnico z največjo izbiro jaslic. Za okrepčilo so na voljo raznolike koroške klobase, poleg kuhanega vina pa tudi odličen punč in kuhan mošt. Izlet lahko zaključite še z obiskom bližnjega Vrbskega jezera, kjer se lahko odpravite na vožnjo z angelsko ladjo ali si ogledate največji plavajoči adventni venec v premeru 25 metrov in z 80.000 lučmi.

cms_object_id_54222cms_object_id_54225

Pripravila: Barbara Boh

Nazaj na rubriko Avstrija

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije