Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
Evropska razstava psov v Celju

Evropska razstava psov v Celju

Kdaj: četrtek, 30. september 2010 - nedelja, 3. oktober 2010

Med 30. 9 in 3. 10. bo v Celju Evropska razstava psov, največji kinološki dogodek v 90-letni zgodovini slovenske kinologije. Na prireditvi v organizaciji Kinološke zveze Slovenije bo sodelovalo okoli 15.000 razstavljenih psov iz 57 držav in več kot 50.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Prireditev je zelo pomembna za slovensko kinologijo, pa tudi za slovensko gospodarstvo, predvsem turizem.


Evropsko razstavo psov organizira enkrat letno v Evropi država, ki je bila na podlagi skrbno pripravljenega programa izvoljena za organizatorja v evropskem merilu največje elitne razstave. Na prireditvi pričakujejo razstavljavce iz vse Evrope, največ iz Italije, Rusije, Češke in Slovaške, pa tudi iz drugih kontinentov. Prireditev ni pomembna le za slovensko kinologijo, ampak tudi za slovensko gospodarstvo, predvsem turizem, saj se v štirih razstavnih dneh pričakuje okoli 80 tisoč nočitev. Evropska razstava psov v Celju je eden največjih kongresov nasploh v Sloveniji in zagotovo kinološki dogodek, kakršnega pri nas še ni bilo.

Na razstavo je prijavljenih 10.089 psov iz Evrope, ZDA, Združenih Arabskih emiratov, Slonokoščene obale, Afganistana, Bruneja, Tajske, Hongkonga, Kokosovega otočja, Madagaskarja, Argentine, Avstralije, Konga in Japonske, na specialnih razstavah pa bo sodelovalo še več kot 4 tisoč psov. Predstavilo se bo kar 341 različnih pasem, med njimi kar nekaj takšnih, ki jih bomo v Sloveniji lahko videli prvič in so tudi v svetu zelo redke.

Celje bo v festivalskih dneh postalo prava pasja prestolnica. Na dogodek so se odzvali tudi hotelirji in ponudniki nočitev iz Celja in širše okolice, ki bodo poskrbeli za namestitev psov-udeležencev razstave in njihovih lastnikov. Ocenjujejo, da se bo seštevek prenočitev razstavljavcev in števila obiskov razstave približal številki 100.000, kar predstavlja zelo velik gospodarski izziv, pa tudi promocijo Slovenije, naravnih lepot, gostoljubja, turistične in gostinske ponudbe.

V štirih dneh bo v sklopu razstave organiziran tudi bogat spremljevalni program, katerega glavni namen je prikazati, da je pes človekov najboljši prijatelj in pomočnik. Predstavljeno bo delo reševalnih psov, tekmovanja v agilityju, v rally obedienceu, v vajah poslušnosti in drugih tekmovalnih disciplinah, ki so zastopane pri nas. Med ostalimi bo nastopala tudi ekipa vodnikov in službenih psov Slovenske vojske in Slovenske policije, ki bodo predstavili naravo svojega dela s psi, terapevtski psi in psi vodniki za slepe. Posebna pozornost na prireditvi bo namenjena slovenski avtohtoni pasmi – kraškemu ovčarju, ki jo bodo predstavljali vse štiri dni.

Del spremljevalnega programa je namenjen tudi otrokom. V sodelovanju s Hermanovim muzejem za otroke bo tako potekalo spoznavanje otrok s psom, predstavitev pravilnega odnosa do psa in pristop k njemu. Za popestritev in obenem predstavitev mesta-gostitelja bodo prisotni »celjski grofje«, ki bodo tako kot nekoč v originalnih opravah predstavili Celje in čas v katerem so živeli, v nedeljo pa bodo za atrakcijo poskrbeli tudi Bernski planšarski psi z vozovi.

Evropska razstava psov bo gostila tudi največji kinološki sejem v zgodovini Slovenije s stojnicami iz vse Evrope in najbogatejšim izborom ponudbe za pse (pasja hrana, veterinarska lekarna, kozmetika, oblačila za pse, pripomočki za nego). Kinološkemu sejmu bo namenjena posebna hala z ogromnim razstavnim prostorom.

Vlogo častne pokroviteljice Evropske razstave psov je prevzela Mestna občina Celje. K projektu so pristopile tudi Slovenske železnice , ki so edini slovenski javni prevoznik, ki dovoljuje, da psi s svojimi lastniki z njimi potujejo. Vsem obiskovalcem razstave, ki se bodo odločili Celje obiskati z vlakom, bodo nudile posebne ugodnosti in tako skupaj z organizatorjem vzpodbujale zeleni turizem.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

Mednarodni festival Čili in čokolada

čili festival
Kdaj: petek, 20. marec 2020 - sobota, 21. marec 2020

Na mednarodnem festivalu Čili in čokolada se vsako leto zbere več kot 40 različnih ustvarjalcev čilijevih in čokoladnih kreacij iz Slovenije in tujine, ki predstavijo svoje slastne in pikantne izdelke. Pustite se popeljati na posebno pekočo in sladko avanturo, kjer lahko tako okušate kot tudi soustvarjate. Izvedite lahko vse, česar o čilijih in čokoladi še ne veste, ter odkrijete, zakaj se nasprotja tako privlačijo.

Festival sprehodov

maribor_vodenje.jpg
Kdaj: petek, 20. marec 2020 - nedelja, 29. marec 2020

Tretje leto Festivala sprehodov prinaša tri dodatne dni festivalskega dogajanja, več sprehodov, nova odkrivanja mestnih kotičkov.

16. tek Povežimo soline 2020

tek1.jpg
Kdaj: nedelja, 15. marec 2020

Vabljeni vsi ljubitelji teka, ki povezuje sečoveljske in strunjanske soline in nudi najlepše poglede.

Festival kave

kava
Kdaj: petek, 13. marec 2020 - nedelja, 15. marec 2020

Največja predstavitev ponudbe kave in opreme za strokovno in splošno javnost v Sloveniji na enem mestu!

Gregorjevo v Kranju

gregorjevo_kranj.jpg
Kdaj: sreda, 11. marec 2020

V Sloveniji imamo svoj praznik ljubezni. Na Gregorjevo se po starem ljudskem običaju ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. Predvečer godu sv. Gregorja bomo obeležili s tradicionalnim spustom »gregorčkov« po reki Kokri.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
Kdaj: sobota, 7. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
Kdaj: četrtek, 5. marec 2020 - sreda, 11. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Sejem Dom

hiša
Kdaj: sreda, 4. marec 2020 - nedelja, 8. marec 2020

Od 4. do 8. marca bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani največji mednarodni sejem graditeljstva v regiji – 59. Sejem Dom. 505 podjetij iz 29 držav bo pet dni predstavljalo storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, ureditev okolice in rešitve za varovanje objektov.

8. Ruthin Tek 2020

tek11.jpg
Kdaj: petek, 28. februar 2020 - nedelja, 1. marec 2020

Zadnji vikend v februarju, od 28.2 do 1.3.2020 Športno humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up, organizira 48-urni neprekinjen humanitarni tek in pohod okoli Blejskega jezera. Ruthin tek letos poteka 8. leto zapored , v spomin na Ruth Podgornik Reš, preminulo ultramaratonko in vrtnarko. Štartno ciljni prostor bo pred Olimpijskim veslaškim centrom Mala Zaka, kjer se vsi udeleženci lahko tudi prijavijo in prispevajo svoj delež. Vsak udeleženec bo prejel bogato darilno vrečko.

Škucove packarije

Škucove packarije
Kdaj: torek, 25. februar 2020 - ponedeljek, 2. marec 2020

Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto, med 18. januarjem in 2. marcem 2020, ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije