Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
Evropska razstava psov v Celju

Evropska razstava psov v Celju

Kdaj: četrtek, 30. september 2010 - nedelja, 3. oktober 2010

Med 30. 9 in 3. 10. bo v Celju Evropska razstava psov, največji kinološki dogodek v 90-letni zgodovini slovenske kinologije. Na prireditvi v organizaciji Kinološke zveze Slovenije bo sodelovalo okoli 15.000 razstavljenih psov iz 57 držav in več kot 50.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Prireditev je zelo pomembna za slovensko kinologijo, pa tudi za slovensko gospodarstvo, predvsem turizem.


Evropsko razstavo psov organizira enkrat letno v Evropi država, ki je bila na podlagi skrbno pripravljenega programa izvoljena za organizatorja v evropskem merilu največje elitne razstave. Na prireditvi pričakujejo razstavljavce iz vse Evrope, največ iz Italije, Rusije, Češke in Slovaške, pa tudi iz drugih kontinentov. Prireditev ni pomembna le za slovensko kinologijo, ampak tudi za slovensko gospodarstvo, predvsem turizem, saj se v štirih razstavnih dneh pričakuje okoli 80 tisoč nočitev. Evropska razstava psov v Celju je eden največjih kongresov nasploh v Sloveniji in zagotovo kinološki dogodek, kakršnega pri nas še ni bilo.

Na razstavo je prijavljenih 10.089 psov iz Evrope, ZDA, Združenih Arabskih emiratov, Slonokoščene obale, Afganistana, Bruneja, Tajske, Hongkonga, Kokosovega otočja, Madagaskarja, Argentine, Avstralije, Konga in Japonske, na specialnih razstavah pa bo sodelovalo še več kot 4 tisoč psov. Predstavilo se bo kar 341 različnih pasem, med njimi kar nekaj takšnih, ki jih bomo v Sloveniji lahko videli prvič in so tudi v svetu zelo redke.

Celje bo v festivalskih dneh postalo prava pasja prestolnica. Na dogodek so se odzvali tudi hotelirji in ponudniki nočitev iz Celja in širše okolice, ki bodo poskrbeli za namestitev psov-udeležencev razstave in njihovih lastnikov. Ocenjujejo, da se bo seštevek prenočitev razstavljavcev in števila obiskov razstave približal številki 100.000, kar predstavlja zelo velik gospodarski izziv, pa tudi promocijo Slovenije, naravnih lepot, gostoljubja, turistične in gostinske ponudbe.

V štirih dneh bo v sklopu razstave organiziran tudi bogat spremljevalni program, katerega glavni namen je prikazati, da je pes človekov najboljši prijatelj in pomočnik. Predstavljeno bo delo reševalnih psov, tekmovanja v agilityju, v rally obedienceu, v vajah poslušnosti in drugih tekmovalnih disciplinah, ki so zastopane pri nas. Med ostalimi bo nastopala tudi ekipa vodnikov in službenih psov Slovenske vojske in Slovenske policije, ki bodo predstavili naravo svojega dela s psi, terapevtski psi in psi vodniki za slepe. Posebna pozornost na prireditvi bo namenjena slovenski avtohtoni pasmi – kraškemu ovčarju, ki jo bodo predstavljali vse štiri dni.

Del spremljevalnega programa je namenjen tudi otrokom. V sodelovanju s Hermanovim muzejem za otroke bo tako potekalo spoznavanje otrok s psom, predstavitev pravilnega odnosa do psa in pristop k njemu. Za popestritev in obenem predstavitev mesta-gostitelja bodo prisotni »celjski grofje«, ki bodo tako kot nekoč v originalnih opravah predstavili Celje in čas v katerem so živeli, v nedeljo pa bodo za atrakcijo poskrbeli tudi Bernski planšarski psi z vozovi.

Evropska razstava psov bo gostila tudi največji kinološki sejem v zgodovini Slovenije s stojnicami iz vse Evrope in najbogatejšim izborom ponudbe za pse (pasja hrana, veterinarska lekarna, kozmetika, oblačila za pse, pripomočki za nego). Kinološkemu sejmu bo namenjena posebna hala z ogromnim razstavnim prostorom.

Vlogo častne pokroviteljice Evropske razstave psov je prevzela Mestna občina Celje. K projektu so pristopile tudi Slovenske železnice , ki so edini slovenski javni prevoznik, ki dovoljuje, da psi s svojimi lastniki z njimi potujejo. Vsem obiskovalcem razstave, ki se bodo odločili Celje obiskati z vlakom, bodo nudile posebne ugodnosti in tako skupaj z organizatorjem vzpodbujale zeleni turizem.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

November Gourmet Ljubljana

kulinarika-2.jpg
Kdaj: sobota, 2. november 2019 - sobota, 30. november 2019

Uživajte v vzdušju kulinaričnega novembra v izbranih restavracijah, ki bodo ponujale November Gourmet meni z lokalno lokalno pridelanimi jedmi, značilnimi za sezono ob martinovanju, ter izbrana vina slovenskih vinarjev.

Jesenski strašni B.O. FEjST

Fejstka
Kdaj: četrtek, 31. oktober 2019

Na noč čarovnic vas kravica Fejstka vabi na otroško prireditev! Pripravlja delavnice, predstave, poslikave in strašne čarovnije!

Noč čarovnic v Kranju

Halloween
Kdaj: petek, 25. oktober 2019 - četrtek, 31. oktober 2019

Zadnje oktobrske dni lahko otroci in odrasli v Rovih pod starim Kranjem preizkusijo svoj pogum! Otrokom se bo med 25. in 30. oktobrom odprl pravljični svet, ki je viden samo njim.

Okusi Radol'ce

okusi_radolce.png
Kdaj: petek, 25. oktober 2019 - nedelja, 1. december 2019

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija.Okusi Radol'ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje.

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
Kdaj: sreda, 23. oktober 2019 - sobota, 26. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
Kdaj: nedelja, 20. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Festival Mlada portugalka

Vino
Kdaj: sobota, 19. oktober 2019

Portugalka ali po belokranjsko »potrgalka« je vino prelepe rdeče barve. Je sveža, pitna, s prijetno sadno aromo in z mehkim, s polnim okusom, zaradi česar jo mnogi poznavalci vin uvrščajo med najboljša mlada rdeča vina. Na prireditveni prostor pred metliški grad se že v zgodnjih popoldanskih urah na vozu pripeljeta kraljica metliške črnine in predsednik Društva vinogradnikov Metlika s sodom vina mlade portugalke. Priznani enolog zabije pipo v sod in točenje portugalke se začne.

Dragulji in plemeniti kamni v Cankarjevem domu

Minfos
Kdaj: sobota, 19. oktober 2019 - nedelja, 20. oktober 2019

V Veliki spremeni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani bodo v soboto, 19. in v nedeljo, 20. oktobra, na ogled minerali, fosili in nakit.

Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
Kdaj: ponedeljek, 14. oktober 2019 - nedelja, 27. oktober 2019

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem letu poteka med 14. in 27. oktobrom, ko si lahko najrazličnejše uprizoritve, predstave, performanse in druge dogodke ogledate na različnih lokacijah. V zadnjih letih organizatorji namreč oživljajo pozabljene zgradbe, dvorišča pa spreminjajo v odre in tako ustvarjajo urbani mestni vrvež.

Festival lesa v Kočevju 2019

les
Kdaj: četrtek, 10. oktober 2019 - nedelja, 20. oktober 2019

Večdnevno pestro dogajanje z različnimi dogodki, ki povzdigujejo bogato dediščino kočevskih gozdov in ponujajo možnost za razmislek o novih priložnostih. S festivalom želimo povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije