Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
Evropska razstava psov v Celju

Evropska razstava psov v Celju

Kdaj: četrtek, 30. september 2010 - nedelja, 3. oktober 2010

Med 30. 9 in 3. 10. bo v Celju Evropska razstava psov, največji kinološki dogodek v 90-letni zgodovini slovenske kinologije. Na prireditvi v organizaciji Kinološke zveze Slovenije bo sodelovalo okoli 15.000 razstavljenih psov iz 57 držav in več kot 50.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Prireditev je zelo pomembna za slovensko kinologijo, pa tudi za slovensko gospodarstvo, predvsem turizem.


Evropsko razstavo psov organizira enkrat letno v Evropi država, ki je bila na podlagi skrbno pripravljenega programa izvoljena za organizatorja v evropskem merilu največje elitne razstave. Na prireditvi pričakujejo razstavljavce iz vse Evrope, največ iz Italije, Rusije, Češke in Slovaške, pa tudi iz drugih kontinentov. Prireditev ni pomembna le za slovensko kinologijo, ampak tudi za slovensko gospodarstvo, predvsem turizem, saj se v štirih razstavnih dneh pričakuje okoli 80 tisoč nočitev. Evropska razstava psov v Celju je eden največjih kongresov nasploh v Sloveniji in zagotovo kinološki dogodek, kakršnega pri nas še ni bilo.

Na razstavo je prijavljenih 10.089 psov iz Evrope, ZDA, Združenih Arabskih emiratov, Slonokoščene obale, Afganistana, Bruneja, Tajske, Hongkonga, Kokosovega otočja, Madagaskarja, Argentine, Avstralije, Konga in Japonske, na specialnih razstavah pa bo sodelovalo še več kot 4 tisoč psov. Predstavilo se bo kar 341 različnih pasem, med njimi kar nekaj takšnih, ki jih bomo v Sloveniji lahko videli prvič in so tudi v svetu zelo redke.

Celje bo v festivalskih dneh postalo prava pasja prestolnica. Na dogodek so se odzvali tudi hotelirji in ponudniki nočitev iz Celja in širše okolice, ki bodo poskrbeli za namestitev psov-udeležencev razstave in njihovih lastnikov. Ocenjujejo, da se bo seštevek prenočitev razstavljavcev in števila obiskov razstave približal številki 100.000, kar predstavlja zelo velik gospodarski izziv, pa tudi promocijo Slovenije, naravnih lepot, gostoljubja, turistične in gostinske ponudbe.

V štirih dneh bo v sklopu razstave organiziran tudi bogat spremljevalni program, katerega glavni namen je prikazati, da je pes človekov najboljši prijatelj in pomočnik. Predstavljeno bo delo reševalnih psov, tekmovanja v agilityju, v rally obedienceu, v vajah poslušnosti in drugih tekmovalnih disciplinah, ki so zastopane pri nas. Med ostalimi bo nastopala tudi ekipa vodnikov in službenih psov Slovenske vojske in Slovenske policije, ki bodo predstavili naravo svojega dela s psi, terapevtski psi in psi vodniki za slepe. Posebna pozornost na prireditvi bo namenjena slovenski avtohtoni pasmi – kraškemu ovčarju, ki jo bodo predstavljali vse štiri dni.

Del spremljevalnega programa je namenjen tudi otrokom. V sodelovanju s Hermanovim muzejem za otroke bo tako potekalo spoznavanje otrok s psom, predstavitev pravilnega odnosa do psa in pristop k njemu. Za popestritev in obenem predstavitev mesta-gostitelja bodo prisotni »celjski grofje«, ki bodo tako kot nekoč v originalnih opravah predstavili Celje in čas v katerem so živeli, v nedeljo pa bodo za atrakcijo poskrbeli tudi Bernski planšarski psi z vozovi.

Evropska razstava psov bo gostila tudi največji kinološki sejem v zgodovini Slovenije s stojnicami iz vse Evrope in najbogatejšim izborom ponudbe za pse (pasja hrana, veterinarska lekarna, kozmetika, oblačila za pse, pripomočki za nego). Kinološkemu sejmu bo namenjena posebna hala z ogromnim razstavnim prostorom.

Vlogo častne pokroviteljice Evropske razstave psov je prevzela Mestna občina Celje. K projektu so pristopile tudi Slovenske železnice , ki so edini slovenski javni prevoznik, ki dovoljuje, da psi s svojimi lastniki z njimi potujejo. Vsem obiskovalcem razstave, ki se bodo odločili Celje obiskati z vlakom, bodo nudile posebne ugodnosti in tako skupaj z organizatorjem vzpodbujale zeleni turizem.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

17. Solinarski praznik

solinarski_praznik.jpg
Kdaj: sobota, 24. avgust 2019

Tartinijev trg, Piran

25. Semiška ohcet

semiska_ohcet_2009_00.jpg
Kdaj: petek, 23. avgust 2019 - nedelja, 25. avgust 2019

Doživetje drugačnega poročnega obreda, s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši. Spremljajoči 5. festival ŠtrudlFesta, kolesarjenje, razstave, delavnice in tržnica so razlogi več, da obiščete Belo krajino.

Pisana Loka

sk_loka.jpg
Kdaj: petek, 23. avgust 2019

Tudi to poletje se bo zgodil največji škofjeloški festival »Pisana Loka«, kar pomeni 10 pisanih dni v starem mestnem jedru. Letos bo potekal od 23. avgusta do 1. septembra.

Prvič na svetu: na Ljubljanici odbojka na plavajočem igrišču

odbojka_ljubljanica
Kdaj: četrtek, 22. avgust 2019

Prihodnji teden se v središču Ljubljane obeta odbojkarski spektakel. Tekmo v okviru promocije prihajajočega EuroVolleyja 2019, ki bo od 12. do 26. septembra potekal tudi v Ljubljani, organizira Odbojkarska zveza Slovenije v sodelovanju z agencijo Extrem in partnerji.

Ribiški praznik

ribiski_praznik.jpg
Kdaj: četrtek, 22. avgust 2019 - nedelja, 25. avgust 2019

Takrat Izola zadiši v vonju rib, njene ulice in trge pa napolnijo zvoki glasbe. Na pravi mediteranski fešti ne manjka nastopov znanih glasbenikov, obujanja starih običajev, športnih dogodkov ipd.

Tartini festival

piran_tartini.jpg
Kdaj: četrtek, 22. avgust 2019 - četrtek, 12. september 2019

Tartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Poleg Tartinijevih del festival predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost.

Dnevi poezije in vina

Vino
Kdaj: sreda, 21. avgust 2019 - sobota, 24. avgust 2019

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin.

Anime’

anime
Kdaj: sobota, 17. avgust 2019 - nedelja, 18. avgust 2019

Sejem stripov in družabnih iger se letos seli na še večjo lokacijo; na Sončno nabrežje, Lonko in pred Srednjo šolo Izola. Ljubitelji stripov bodo na svoj račun prišli med 17. in 18. avgustom.

Festival Letni oder Ruše

letni oder ruse
Kdaj: petek, 16. avgust 2019 - sreda, 28. avgust 2019

Gledališče, koncerti in prireditve za otroke - za ta pravi zaključek poletnih počitnic! Slovenski in mednarodni glasbeni bandi, politično nekorektni pa tudi lahkotni humor iz domačih in tujih odrov, glasbene kante in mednarodni trubadurji, otroške predstave in pravljice za odrasle …

Rimske igre

rimske igre ptuj
Kdaj: četrtek, 15. avgust 2019 - nedelja, 18. avgust 2019

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio. Mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije