Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
Festival za tretje življensko obdobje

Festival za tretje življensko obdobje bo poln presežkov

Kdaj: sreda, 29. september 2010 - petek, 1. oktober 2010

V ponedeljek, 13. septembra so organizatorji 10. Festivala za tretje življenjsko obdobje sklicali tiskovno konferenco, na kateri so predstavili kaj se obeta na tridnevnem srečanju generacij, ki se bo odvijalo med 29. septembrom in 1. oktobrom v Cankarjevem domu.

Festival za tretje življensko obdobjeDirektor projekta, Bogdan Urbar je obljubil še pestrejšo in kvalitetnejšo razstavo ponudbe za starejše. Letos se obeta nov tematski park, Park kulture, v katerem bo svojo dejavnost predstavilo Ministrstvo RS za kulturo in kjer bodo obiskovalci seznanjeni z zanimivim kulturnim dogajanjem v njihovi lokalni in širši skupnosti. Prejšnja leta enoten Park zdravja in prehrane, bo letos zasedel vsak svoj prostor in zaživel samostojno, novost pa bo tudi t.i. Mreža modrih povezav, ki bo preko celotnega razstavišča povezovala podjetja, ki z najnovejšimi tehnologijami lajšajo vsakdan starejših. Razstavljavcev je toliko, da nekatera podjetja čakajo na čakalni listi, sami prostori Cankarjevega doma pa so postali pretesni, da bi gostili vse nastopajoče in sodelujoče, zato se bo dogajanje prestavilo tudi na samo ploščad Cankarjevega doma in v Pasažo Maximarketa.

Na ploščadi se bodo izvajale delavnice, kjer se bodo lahko obiskovalci razgibali, v Pasaži Maximarketa pa se obeta že tradicionalni odprti oder. Odprta odra, kjer se bodo predstavili nastopajoči iz vse Slovenije, bosta dva, na njih pa se bo zvrstilo več kot 1800 nastopajočih, še enkrat toliko pa jih bo nastopilo na spremljevalnih dogodkih.

Kljub vsemu kulturnemu dogajanju pa ne smemo spregledati osrednjega sporočila festivala, ki si prizadeva predvsem za strpno sožitje vseh generacij. Ta se bo predvsem odražal v tridnevni strokovni konferenci, ki se bo odvijala pod geslom „Pot k blagostanju in socialni vključenosti". Konferenca bo letos mednarodna, sam festival pa bo gostil veliko gostov iz tujine. Tako bo, poleg ostalih, na prvem dnevu konference sodelovala predsednica AGE Platforme, največje organizacije za starejše v Evropi, Anne-Sophie Parent. Festival bodo obiskali tudi, Christian Ragger, koroški referent za socialo, mladino in družino, predstavniki ADAe, združenja za pravice starejših v Italiji, predstavniki zveze društev upokojencev Hrvaške in Makedonije, ter predstavniki makedonske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Festival za tretje življensko obdobjeTudi kulturni del festivala bo obarvala mednarodna udeležba. Oči si boste lahko napasli na pisanih nošah nastopajočih iz Makedonije in Hrvaške, obeta pa se tudi samostojna Revija zamejskih pevskih zborov, ki bo otvorila že 35. Srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije.

Zadnji dan festivala bodo podelili posebna priznanja sodelujočim na zanimivih natečajih, ki so vzpodbujali predvsem ustvarjalnost, kritično misel in skrb za sočloveka, prisluhnili pa boste lahko tudi slavnim starejšim, ki bodo zbranim povedali kako oni preživljajo stara leta. Še posebej pester bo letošnji otroški program, saj organizatorji obljubljajo, poleg otroških nastopov, tudi lutkovne predstave, razstavo slikanic in objavo najboljših risbic in spisov, ki so nastali tekom razpisanega natečaja.

Člani društev upokojencev bodo lahko festival obiskali kar z vlakom, po posebej ugodni ceni, 3 eur za vožnjo v obe smeri, iz železniške postaje pa jih bo do festivalskega prizorišča peljal avtobus. Več o prevozu naj člani društev upokojencev povprašajo na svojem lokalnem društvu.

Želja organizatorjev je, da se medgeneracijski dogodki ne omejijo samo na zadnje dni septembra, ampak da se dobra volja in sodelovanje med ljudmi vseh starosti razširi tudi na ostale mesece v letu, predvsem pa, da postane sestaven del slovenske družbe. Prav zato že pred samim festivalom opirajo oči v prihodnost in načrtujejo medgeneracijske dejavnosti o katerih boste zagotovo še veliko slišali.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

November Gourmet Ljubljana

kulinarika-2.jpg
Kdaj: sobota, 2. november 2019 - sobota, 30. november 2019

Uživajte v vzdušju kulinaričnega novembra v izbranih restavracijah, ki bodo ponujale November Gourmet meni z lokalno lokalno pridelanimi jedmi, značilnimi za sezono ob martinovanju, ter izbrana vina slovenskih vinarjev.

Jesenski strašni B.O. FEjST

Fejstka
Kdaj: četrtek, 31. oktober 2019

Na noč čarovnic vas kravica Fejstka vabi na otroško prireditev! Pripravlja delavnice, predstave, poslikave in strašne čarovnije!

Noč čarovnic v Kranju

Halloween
Kdaj: petek, 25. oktober 2019 - četrtek, 31. oktober 2019

Zadnje oktobrske dni lahko otroci in odrasli v Rovih pod starim Kranjem preizkusijo svoj pogum! Otrokom se bo med 25. in 30. oktobrom odprl pravljični svet, ki je viden samo njim.

Okusi Radol'ce

okusi_radolce.png
Kdaj: petek, 25. oktober 2019 - nedelja, 1. december 2019

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija.Okusi Radol'ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje.

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
Kdaj: sreda, 23. oktober 2019 - sobota, 26. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
Kdaj: nedelja, 20. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Festival Mlada portugalka

Vino
Kdaj: sobota, 19. oktober 2019

Portugalka ali po belokranjsko »potrgalka« je vino prelepe rdeče barve. Je sveža, pitna, s prijetno sadno aromo in z mehkim, s polnim okusom, zaradi česar jo mnogi poznavalci vin uvrščajo med najboljša mlada rdeča vina. Na prireditveni prostor pred metliški grad se že v zgodnjih popoldanskih urah na vozu pripeljeta kraljica metliške črnine in predsednik Društva vinogradnikov Metlika s sodom vina mlade portugalke. Priznani enolog zabije pipo v sod in točenje portugalke se začne.

Dragulji in plemeniti kamni v Cankarjevem domu

Minfos
Kdaj: sobota, 19. oktober 2019 - nedelja, 20. oktober 2019

V Veliki spremeni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani bodo v soboto, 19. in v nedeljo, 20. oktobra, na ogled minerali, fosili in nakit.

Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
Kdaj: ponedeljek, 14. oktober 2019 - nedelja, 27. oktober 2019

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem letu poteka med 14. in 27. oktobrom, ko si lahko najrazličnejše uprizoritve, predstave, performanse in druge dogodke ogledate na različnih lokacijah. V zadnjih letih organizatorji namreč oživljajo pozabljene zgradbe, dvorišča pa spreminjajo v odre in tako ustvarjajo urbani mestni vrvež.

Festival lesa v Kočevju 2019

les
Kdaj: četrtek, 10. oktober 2019 - nedelja, 20. oktober 2019

Večdnevno pestro dogajanje z različnimi dogodki, ki povzdigujejo bogato dediščino kočevskih gozdov in ponujajo možnost za razmislek o novih priložnostih. S festivalom želimo povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije