Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
Festival za tretje življensko obdobje

Festival za tretje življensko obdobje bo poln presežkov

Kdaj: sreda, 29. september 2010 - petek, 1. oktober 2010

V ponedeljek, 13. septembra so organizatorji 10. Festivala za tretje življenjsko obdobje sklicali tiskovno konferenco, na kateri so predstavili kaj se obeta na tridnevnem srečanju generacij, ki se bo odvijalo med 29. septembrom in 1. oktobrom v Cankarjevem domu.

Festival za tretje življensko obdobjeDirektor projekta, Bogdan Urbar je obljubil še pestrejšo in kvalitetnejšo razstavo ponudbe za starejše. Letos se obeta nov tematski park, Park kulture, v katerem bo svojo dejavnost predstavilo Ministrstvo RS za kulturo in kjer bodo obiskovalci seznanjeni z zanimivim kulturnim dogajanjem v njihovi lokalni in širši skupnosti. Prejšnja leta enoten Park zdravja in prehrane, bo letos zasedel vsak svoj prostor in zaživel samostojno, novost pa bo tudi t.i. Mreža modrih povezav, ki bo preko celotnega razstavišča povezovala podjetja, ki z najnovejšimi tehnologijami lajšajo vsakdan starejših. Razstavljavcev je toliko, da nekatera podjetja čakajo na čakalni listi, sami prostori Cankarjevega doma pa so postali pretesni, da bi gostili vse nastopajoče in sodelujoče, zato se bo dogajanje prestavilo tudi na samo ploščad Cankarjevega doma in v Pasažo Maximarketa.

Na ploščadi se bodo izvajale delavnice, kjer se bodo lahko obiskovalci razgibali, v Pasaži Maximarketa pa se obeta že tradicionalni odprti oder. Odprta odra, kjer se bodo predstavili nastopajoči iz vse Slovenije, bosta dva, na njih pa se bo zvrstilo več kot 1800 nastopajočih, še enkrat toliko pa jih bo nastopilo na spremljevalnih dogodkih.

Kljub vsemu kulturnemu dogajanju pa ne smemo spregledati osrednjega sporočila festivala, ki si prizadeva predvsem za strpno sožitje vseh generacij. Ta se bo predvsem odražal v tridnevni strokovni konferenci, ki se bo odvijala pod geslom „Pot k blagostanju in socialni vključenosti". Konferenca bo letos mednarodna, sam festival pa bo gostil veliko gostov iz tujine. Tako bo, poleg ostalih, na prvem dnevu konference sodelovala predsednica AGE Platforme, največje organizacije za starejše v Evropi, Anne-Sophie Parent. Festival bodo obiskali tudi, Christian Ragger, koroški referent za socialo, mladino in družino, predstavniki ADAe, združenja za pravice starejših v Italiji, predstavniki zveze društev upokojencev Hrvaške in Makedonije, ter predstavniki makedonske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Festival za tretje življensko obdobjeTudi kulturni del festivala bo obarvala mednarodna udeležba. Oči si boste lahko napasli na pisanih nošah nastopajočih iz Makedonije in Hrvaške, obeta pa se tudi samostojna Revija zamejskih pevskih zborov, ki bo otvorila že 35. Srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije.

Zadnji dan festivala bodo podelili posebna priznanja sodelujočim na zanimivih natečajih, ki so vzpodbujali predvsem ustvarjalnost, kritično misel in skrb za sočloveka, prisluhnili pa boste lahko tudi slavnim starejšim, ki bodo zbranim povedali kako oni preživljajo stara leta. Še posebej pester bo letošnji otroški program, saj organizatorji obljubljajo, poleg otroških nastopov, tudi lutkovne predstave, razstavo slikanic in objavo najboljših risbic in spisov, ki so nastali tekom razpisanega natečaja.

Člani društev upokojencev bodo lahko festival obiskali kar z vlakom, po posebej ugodni ceni, 3 eur za vožnjo v obe smeri, iz železniške postaje pa jih bo do festivalskega prizorišča peljal avtobus. Več o prevozu naj člani društev upokojencev povprašajo na svojem lokalnem društvu.

Želja organizatorjev je, da se medgeneracijski dogodki ne omejijo samo na zadnje dni septembra, ampak da se dobra volja in sodelovanje med ljudmi vseh starosti razširi tudi na ostale mesece v letu, predvsem pa, da postane sestaven del slovenske družbe. Prav zato že pred samim festivalom opirajo oči v prihodnost in načrtujejo medgeneracijske dejavnosti o katerih boste zagotovo še veliko slišali.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

Mednarodni festival Čili in čokolada

čili festival
Kdaj: petek, 20. marec 2020 - sobota, 21. marec 2020

Na mednarodnem festivalu Čili in čokolada se vsako leto zbere več kot 40 različnih ustvarjalcev čilijevih in čokoladnih kreacij iz Slovenije in tujine, ki predstavijo svoje slastne in pikantne izdelke. Pustite se popeljati na posebno pekočo in sladko avanturo, kjer lahko tako okušate kot tudi soustvarjate. Izvedite lahko vse, česar o čilijih in čokoladi še ne veste, ter odkrijete, zakaj se nasprotja tako privlačijo.

Festival sprehodov

maribor_vodenje.jpg
Kdaj: petek, 20. marec 2020 - nedelja, 29. marec 2020

Tretje leto Festivala sprehodov prinaša tri dodatne dni festivalskega dogajanja, več sprehodov, nova odkrivanja mestnih kotičkov.

16. tek Povežimo soline 2020

tek1.jpg
Kdaj: nedelja, 15. marec 2020

Vabljeni vsi ljubitelji teka, ki povezuje sečoveljske in strunjanske soline in nudi najlepše poglede.

Festival kave

kava
Kdaj: petek, 13. marec 2020 - nedelja, 15. marec 2020

Največja predstavitev ponudbe kave in opreme za strokovno in splošno javnost v Sloveniji na enem mestu!

Gregorjevo v Kranju

gregorjevo_kranj.jpg
Kdaj: sreda, 11. marec 2020

V Sloveniji imamo svoj praznik ljubezni. Na Gregorjevo se po starem ljudskem običaju ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. Predvečer godu sv. Gregorja bomo obeležili s tradicionalnim spustom »gregorčkov« po reki Kokri.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
Kdaj: sobota, 7. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
Kdaj: četrtek, 5. marec 2020 - sreda, 11. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Sejem Dom

hiša
Kdaj: sreda, 4. marec 2020 - nedelja, 8. marec 2020

Od 4. do 8. marca bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani največji mednarodni sejem graditeljstva v regiji – 59. Sejem Dom. 505 podjetij iz 29 držav bo pet dni predstavljalo storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, ureditev okolice in rešitve za varovanje objektov.

8. Ruthin Tek 2020

tek11.jpg
Kdaj: petek, 28. februar 2020 - nedelja, 1. marec 2020

Zadnji vikend v februarju, od 28.2 do 1.3.2020 Športno humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up, organizira 48-urni neprekinjen humanitarni tek in pohod okoli Blejskega jezera. Ruthin tek letos poteka 8. leto zapored , v spomin na Ruth Podgornik Reš, preminulo ultramaratonko in vrtnarko. Štartno ciljni prostor bo pred Olimpijskim veslaškim centrom Mala Zaka, kjer se vsi udeleženci lahko tudi prijavijo in prispevajo svoj delež. Vsak udeleženec bo prejel bogato darilno vrečko.

Škucove packarije

Škucove packarije
Kdaj: torek, 25. februar 2020 - ponedeljek, 2. marec 2020

Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto, med 18. januarjem in 2. marcem 2020, ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije