Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
Festival za tretje življensko obdobje

Festival za tretje življensko obdobje bo poln presežkov

Kdaj: sreda, 29. september 2010 - petek, 1. oktober 2010

V ponedeljek, 13. septembra so organizatorji 10. Festivala za tretje življenjsko obdobje sklicali tiskovno konferenco, na kateri so predstavili kaj se obeta na tridnevnem srečanju generacij, ki se bo odvijalo med 29. septembrom in 1. oktobrom v Cankarjevem domu.

Festival za tretje življensko obdobjeDirektor projekta, Bogdan Urbar je obljubil še pestrejšo in kvalitetnejšo razstavo ponudbe za starejše. Letos se obeta nov tematski park, Park kulture, v katerem bo svojo dejavnost predstavilo Ministrstvo RS za kulturo in kjer bodo obiskovalci seznanjeni z zanimivim kulturnim dogajanjem v njihovi lokalni in širši skupnosti. Prejšnja leta enoten Park zdravja in prehrane, bo letos zasedel vsak svoj prostor in zaživel samostojno, novost pa bo tudi t.i. Mreža modrih povezav, ki bo preko celotnega razstavišča povezovala podjetja, ki z najnovejšimi tehnologijami lajšajo vsakdan starejših. Razstavljavcev je toliko, da nekatera podjetja čakajo na čakalni listi, sami prostori Cankarjevega doma pa so postali pretesni, da bi gostili vse nastopajoče in sodelujoče, zato se bo dogajanje prestavilo tudi na samo ploščad Cankarjevega doma in v Pasažo Maximarketa.

Na ploščadi se bodo izvajale delavnice, kjer se bodo lahko obiskovalci razgibali, v Pasaži Maximarketa pa se obeta že tradicionalni odprti oder. Odprta odra, kjer se bodo predstavili nastopajoči iz vse Slovenije, bosta dva, na njih pa se bo zvrstilo več kot 1800 nastopajočih, še enkrat toliko pa jih bo nastopilo na spremljevalnih dogodkih.

Kljub vsemu kulturnemu dogajanju pa ne smemo spregledati osrednjega sporočila festivala, ki si prizadeva predvsem za strpno sožitje vseh generacij. Ta se bo predvsem odražal v tridnevni strokovni konferenci, ki se bo odvijala pod geslom „Pot k blagostanju in socialni vključenosti". Konferenca bo letos mednarodna, sam festival pa bo gostil veliko gostov iz tujine. Tako bo, poleg ostalih, na prvem dnevu konference sodelovala predsednica AGE Platforme, največje organizacije za starejše v Evropi, Anne-Sophie Parent. Festival bodo obiskali tudi, Christian Ragger, koroški referent za socialo, mladino in družino, predstavniki ADAe, združenja za pravice starejših v Italiji, predstavniki zveze društev upokojencev Hrvaške in Makedonije, ter predstavniki makedonske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Festival za tretje življensko obdobjeTudi kulturni del festivala bo obarvala mednarodna udeležba. Oči si boste lahko napasli na pisanih nošah nastopajočih iz Makedonije in Hrvaške, obeta pa se tudi samostojna Revija zamejskih pevskih zborov, ki bo otvorila že 35. Srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije.

Zadnji dan festivala bodo podelili posebna priznanja sodelujočim na zanimivih natečajih, ki so vzpodbujali predvsem ustvarjalnost, kritično misel in skrb za sočloveka, prisluhnili pa boste lahko tudi slavnim starejšim, ki bodo zbranim povedali kako oni preživljajo stara leta. Še posebej pester bo letošnji otroški program, saj organizatorji obljubljajo, poleg otroških nastopov, tudi lutkovne predstave, razstavo slikanic in objavo najboljših risbic in spisov, ki so nastali tekom razpisanega natečaja.

Člani društev upokojencev bodo lahko festival obiskali kar z vlakom, po posebej ugodni ceni, 3 eur za vožnjo v obe smeri, iz železniške postaje pa jih bo do festivalskega prizorišča peljal avtobus. Več o prevozu naj člani društev upokojencev povprašajo na svojem lokalnem društvu.

Želja organizatorjev je, da se medgeneracijski dogodki ne omejijo samo na zadnje dni septembra, ampak da se dobra volja in sodelovanje med ljudmi vseh starosti razširi tudi na ostale mesece v letu, predvsem pa, da postane sestaven del slovenske družbe. Prav zato že pred samim festivalom opirajo oči v prihodnost in načrtujejo medgeneracijske dejavnosti o katerih boste zagotovo še veliko slišali.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

17. Solinarski praznik

solinarski_praznik.jpg
Kdaj: sobota, 24. avgust 2019

Tartinijev trg, Piran

25. Semiška ohcet

semiska_ohcet_2009_00.jpg
Kdaj: petek, 23. avgust 2019 - nedelja, 25. avgust 2019

Doživetje drugačnega poročnega obreda, s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši. Spremljajoči 5. festival ŠtrudlFesta, kolesarjenje, razstave, delavnice in tržnica so razlogi več, da obiščete Belo krajino.

Pisana Loka

sk_loka.jpg
Kdaj: petek, 23. avgust 2019

Tudi to poletje se bo zgodil največji škofjeloški festival »Pisana Loka«, kar pomeni 10 pisanih dni v starem mestnem jedru. Letos bo potekal od 23. avgusta do 1. septembra.

Prvič na svetu: na Ljubljanici odbojka na plavajočem igrišču

odbojka_ljubljanica
Kdaj: četrtek, 22. avgust 2019

Prihodnji teden se v središču Ljubljane obeta odbojkarski spektakel. Tekmo v okviru promocije prihajajočega EuroVolleyja 2019, ki bo od 12. do 26. septembra potekal tudi v Ljubljani, organizira Odbojkarska zveza Slovenije v sodelovanju z agencijo Extrem in partnerji.

Ribiški praznik

ribiski_praznik.jpg
Kdaj: četrtek, 22. avgust 2019 - nedelja, 25. avgust 2019

Takrat Izola zadiši v vonju rib, njene ulice in trge pa napolnijo zvoki glasbe. Na pravi mediteranski fešti ne manjka nastopov znanih glasbenikov, obujanja starih običajev, športnih dogodkov ipd.

Tartini festival

piran_tartini.jpg
Kdaj: četrtek, 22. avgust 2019 - četrtek, 12. september 2019

Tartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Poleg Tartinijevih del festival predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost.

Dnevi poezije in vina

Vino
Kdaj: sreda, 21. avgust 2019 - sobota, 24. avgust 2019

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin.

Anime’

anime
Kdaj: sobota, 17. avgust 2019 - nedelja, 18. avgust 2019

Sejem stripov in družabnih iger se letos seli na še večjo lokacijo; na Sončno nabrežje, Lonko in pred Srednjo šolo Izola. Ljubitelji stripov bodo na svoj račun prišli med 17. in 18. avgustom.

Festival Letni oder Ruše

letni oder ruse
Kdaj: petek, 16. avgust 2019 - sreda, 28. avgust 2019

Gledališče, koncerti in prireditve za otroke - za ta pravi zaključek poletnih počitnic! Slovenski in mednarodni glasbeni bandi, politično nekorektni pa tudi lahkotni humor iz domačih in tujih odrov, glasbene kante in mednarodni trubadurji, otroške predstave in pravljice za odrasle …

Rimske igre

rimske igre ptuj
Kdaj: četrtek, 15. avgust 2019 - nedelja, 18. avgust 2019

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio. Mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije