Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
mojcazlobkovajgl.jpg

Grajske prireditve

Kdaj: sreda, 18. julij 2012 - petek, 28. september 2012

18. 7., ob 20.30

FOUR BONES QUARTET (kvartet pozavn)

Four Bones Quartet je svojo vsestranskost pokazal na uspešnem nastopu različnih umetnosti v Palači umetnosti junija 2007, s katerim so ustvarili popolnoma nov žanr. Nastopu so se pridružili priznani umetniki kot so János Nagy (skladatelj, pianist), Bea Palya (pevec), Orsolya Karafiáth (pesnica) in drugi.

Člani zasedbe, ki deluje od leta 2002, so predani posebni inštrumentalni glasbi, njihov repertoar pa je širok in vključuje dela od zgodnje renesanse do sodobne glasbe 21. stoletja, od klasičnih melodij do lahkih ritmov jazza.

27. 7., ob 20.30

MOJCA VAJGL ZLOBKO (na sliki) & KAROLINA ŠANTL ZUPAN

Mojca Zlobko Vajgl je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij harfe pa je končala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu. Kot solistka je v minulih letih nastopila z mnogo uglednimi zasedbami, doma smo jo kot solistko pogosto videli s Slovensko filharmonijo in s simfoniki RTV Slovenija. Raznovrstni repertoar te umetnice sega od baroka prek klasike in moderne do del sodobnih skladateljev.

Karolina Šantl Zupan je flavtistka s solističnimi nastopi v Sloveniji in tujini. Svoje izkušnje kot solistka, članica orkestra in članica številnih komornih zasedb s pridom vnaša v svoje pedagoško delo. Kot redna profesorica poučuje na Glasbeni akademiji v Ljubljani, kot izredna profesorica pa na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Je dobitnica Prešernove nagrade in tudi idejna začetnica in članica komornega ansambla 4Syrinx.

27. 7., 24. 8., 21. 9., ob 21.30

POGLED V VESOLJE: LUNA, SATURN

Odkrijmo tančico skrivnosti z ozvezdij, oddaljenih objektov nočnega neba kot so galaksije, zvezdne kopice, meglice in planetov, kot so Luna in Saturn. Površje Lune pokriva na tisoče kraterjev, gorovja, razpoke, zidovi, Saturn je zanimiv zaradi obročev, ki ga obdajajo.. Luna in Saturn sta pravi raj za raziskovanje z zmogljivimi teleskopi. Vabimo vas na Blejski grad, da skupaj s člani astronomskega društva Nova Jesenice doživite čarobnost nočnega gradu in vesoljnega prostranstva. V primeru slabega vremena (dež, popolnoma oblačno) opazovanje odpade.

8. 8., ob 20.30

SINKRO, Španija

Sergio Larrion (kitara) je študij glasbe začel na konservatoriju Pablo Sarasate v Pamploni. Študij kitare je nadaljeval na višji stopnji višjega konservatorija v San Sebastianu pri mojstru Eduardu Baranzanu. Svoje znanje je izpopolnjeval na tečajih pri najpomembnejših svetovnih kitaristih, med katerimi izstopajo David Russsel, Roberto Aussel, Eduardo Fernández, Abel Carlevaro, Dúo Assad. V kitarskih duetih je sodeloval na različnih recitalih in kulturnih dogodkih, trenutno pa nastopa v duetih s flavto, triih s flavto in violo in je član kitarskega kvarteta ANIDO.

Roberto Casado (flavta) je študij glasbe je začel na konservatoriju Pablo Sarasate v Pamploni in ga zaključil s posebno nagrado. Kasneje je študiral na nacionalnih glasbenih šolah,  v Les Landes in na Clerisse Emile v Franciji. Kot solist je sodeloval s številnimi orkestri in priznanimi dirigenti. V svoji karieri je na različnih prestižnih tekmovanjih posegel po najvišjih mestih. Trenutno je profesor flavte na glasbenem konservatoriju Navarra v Pamploni. V letih 2000-2001 je doktoriral na univerzi Navarra in takrat tudi izdelal  številne vrč študij v zvezi s flavto.

15. 8., ob 20.30

ŽPZ PLETNA BLED, Slavnostni koncert ob prazniku Marijinega vnebovzetja

Ženski pevski zbor Pletna prihaja iz lepega turističnega kraja Bleda. Pevke je pred 16 leti v zbor združilo veselje do petja. Od nastanka do danes se je v zbor vključevalo že veliko število pevk vendar ga sčasoma  žal tudi zapustilo.

Danes Pletna šteje 12 članic. Zborovodkinja Beti Demšar Zupan zbor vodi že 13 let. Njena pozitivna energija, strokovno znanje in resno ter odgovorno delo ohranjajo njihovo petje.

Vsako leto imajo letni koncert v cerkvi na Blejskem otoku, sodelujejo na reviji pevskih zborov in gostujejo po Sloveniji in zamejstvu. V zborovskem arhivu je zapisano, da so na 280 koncertih zapele 235 različnih skladb.

17. 8., ob 20.30

ANDREJ HOČEVAR 9MM

Bobnar in skladatelj Andrej Hočevar živi in ustvarja v New Yorku, kjer študira na priznani univerzi New School for Jazz and Contemporary Music pod mentorstvom Michaela Carvina in Nasheeta Waitsa. Pred tem je obiskoval Prince Claus Conservatory na Nizozemskem, kjer je diplomiral iz jazz bobnov. Od leta 2007 vodi mednarodno zasedbo Next in nastopa z Goran Krmac Take Off, Žiga Murko 13 in Jan Kus Amna. V skupini 9MM združuje vodilne usvarjalce sodobnega evropskega jazza, s katerimi raziskuje in razvija sodobno improvizirano glasbo.

24. 8., ob 20.30

MAJA KEUC & SOUL CREW

Maja Keuc, 20-letno dekle iz Maribora, je dekle s črnskim glasom, ki je bila po drugem mestu v oddaji »Slovenija ima talent« (POP TV), zmagovalka izbora za slovensko popevko (EMA) in nas je s pesmijo »No One« uspešno predstavljala v Düsseldorfu na izboru Evrovizije. Preboj na sceno ji je odprl marsikatera vrata in sodelovanja s priznanimi slovenskimi in tujimi izvajalci ter ustvarjalci. Lani je izdala svoj glasbeni prvenec z naslovom Indigo.

Soul Crew je spremljevalna zasedba izvrstnih glasbenikov, ki podpirajo Majo v ubrani jazz, soul, funky, blues in pop glasbeni pokušini, kjer se punca počuti najbolj "doma".

29. 8. in 19. 9., ob 20.30

MATEVŽ LENARČIČ

Green Light World Flight – Na poti okoli sveta

potopisno predavanje

Matevž Lenarčič je fotograf in avanturist z alpinistično, letalsko in padalsko pretklostjo. Plezal je na vrhove Greenladnije, Patagonije in Himalaje, z jadralnim letalom pa je letel tudi z vrhov v Himalaji. Zadnja leta se posveča predvsem fotografiji in letalstvu. Po izobrazbi je dipllomiran biolog, več kot deset let pa se že ukvarja s fotografijo. Napisal je knjigo o Patagoniji in izdal šest fotomonografij.

V letošnjem letu je uspešno zaključil svoj zadnji letalski projekt: s Pipistrelovim prvim ultralahkim motornim letalom Sinus 912 je preletel svet. Svoja doživetja, marsikdaj na meji mogoče bo predstavil na svojem potopisnem predavanju.

31. 8., ob 20.30

ŽIGA MURKO GROUP           

Pozavnist Žiga Murko je diplomant jazz konseravtorija v Rotterdamu. Med študijem se je pridružil mednarodni zasedbi Next, iz katere je nastal kolektiv Boben in Lajna. Njihova glasba se izmika katekoriziranju saj jo navdihujejo tako kot nove tehnike in sozvocja urbane scene tudi tradicionalne oblike in koncepti improvizirane glasbe.

Mlado godbo sestavljajo progresivni, dovrseni, idejno barviti raziskovalci zvoka, ki vas bodo ob poslusanju popeljali v novi svet avtorskih kompozicij, turbolentno improvizacijo in cistost v ideji, ki bo ostala z vami še dolgo po koncertu.

7. 9., ob 20.30

VID JAMNIK, JAZZ CONTINUO

 Zasedba Jazz Continuo ostaja zvesta zvoku klasičnega tria vibrafon - kitara - bas, s katerim nas je desetletja razveseljeval trio Boška Petrovića. Skladbe, pisane za ta trio in skladbe, ki jih je ta zasedba preigravala na svojih koncertih, so obogatile jazz s področja nekdanje Jugoslavije, poleg tega pa so si utrle pot tudi daleč izven meja naše nekdanje skupne domovine.

Večer bo posvečen legendarnemu jazz glasbeniku Bošku Petroviću (1935-2011) in njegovi glasbi.

14. 9., ob 20.30

BA-ROCK

Ba-rock band je petčlanska skupina akademskih glasbenikov, ki so diplome pridobivali na Dunaju, v Grazu, Celovcu, Bostonu, Ljubljani in Mariboru.

Igrajo avtorske skladbe in slovenske ljudske pesmi izvirno prirejene za skupino. Avtor priredb je  Uroš Rakovec, avtor glasbe za gledališče, film in televizijo (celovečerni filmi Šelestenje, Kratki stiki, Lajf).

Zasedba je nenavadna, saj med drugim muzicirajo na baročne inštrumente, skozi slovenske ljudske pesmi pa predstavijo različne glasbene stile, od baroka do rocka, od koder izvira ideja za ime zasedbe.

21. 9., ob 20.30

NAKED

Glasba beograjskega ansambla Naked ima korenine v jazz-u z različnimi priokusi. Sliši se kot igra, ritem se nenehno spreminja, na nek pozitiven način jim ni prav lahko slediti: njihova glasba je spontana in nepredvidljiva. Vpletajo funk, nekaj folk-a s harmoniko v odmevu. In ne nazadnje jih nadgradi še jazz-rock violina.

28. 9., ob 20.30

ORIENTALKE

Pustite domišljiji prosto pot in se pustite zapeljati. Spoznajte čare trebušnega plesa. Za en večer se bo Blejski grad prelevil v orientalski harem. Plesalki Ines Kočar in Alja Shaar z učenkami vam bosta predstavili različne plesne stile od Perzije do Egipta, od Turčije do Balkana. Poleg tradicionalnih plesov boste videli tudi ples s tančico, krili, palico, mečem in še kaj. Obeta se vam paša za oči in čute!

 

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

Poletna muzejska noč v muzeju Bistra

tms-v-bistri.jpg
Kdaj: sobota, 20. junij 2020

Sobota, 20. 6., od 18.00 do 24.00

Teden restavracij bo v juniju

kulinarika.jpeg
Kdaj: petek, 12. junij 2020 - nedelja, 21. junij 2020

Pomladni teden restavracij se je zaradi pandemije z marca prestavil na junij. Med 12. in 21. junijem bo v restavracijah po vsej Sloveniji ponovno potekal pomladni Teden restavracij, eden najbolj množično obiskanih gurmanskih dogodkov v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija (STO) k temu pomembnemu gastronomskemu dogodku pristopa na področju promocijskih aktivnosti.

Sprehod po zgodovini in umetnosti samostana Bistra

Grad bistra
Kdaj: nedelja, 7. junij 2020

Nedelja, 7.6. ob 11ih.

Mednarodni festival Čili in čokolada

čili festival
Kdaj: petek, 20. marec 2020 - sobota, 21. marec 2020

Na mednarodnem festivalu Čili in čokolada se vsako leto zbere več kot 40 različnih ustvarjalcev čilijevih in čokoladnih kreacij iz Slovenije in tujine, ki predstavijo svoje slastne in pikantne izdelke. Pustite se popeljati na posebno pekočo in sladko avanturo, kjer lahko tako okušate kot tudi soustvarjate. Izvedite lahko vse, česar o čilijih in čokoladi še ne veste, ter odkrijete, zakaj se nasprotja tako privlačijo.

Festival sprehodov

maribor_vodenje.jpg
Kdaj: petek, 20. marec 2020 - nedelja, 29. marec 2020

Tretje leto Festivala sprehodov prinaša tri dodatne dni festivalskega dogajanja, več sprehodov, nova odkrivanja mestnih kotičkov.

16. tek Povežimo soline 2020

tek1.jpg
Kdaj: nedelja, 15. marec 2020

Vabljeni vsi ljubitelji teka, ki povezuje sečoveljske in strunjanske soline in nudi najlepše poglede.

Festival kave

kava
Kdaj: petek, 13. marec 2020 - nedelja, 15. marec 2020

Največja predstavitev ponudbe kave in opreme za strokovno in splošno javnost v Sloveniji na enem mestu!

Gregorjevo v Kranju

gregorjevo_kranj.jpg
Kdaj: sreda, 11. marec 2020

V Sloveniji imamo svoj praznik ljubezni. Na Gregorjevo se po starem ljudskem običaju ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. Predvečer godu sv. Gregorja bomo obeležili s tradicionalnim spustom »gregorčkov« po reki Kokri.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
Kdaj: sobota, 7. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
Kdaj: četrtek, 5. marec 2020 - sreda, 11. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije