Dogodki in prireditve

Obvestilo

Zaradi ukrepov za preprečitev širjenja novega Corona virusa priporočamo, da pri organizatorju prireditve preverite ali se posamezna prireditev izvaja na način kot je opisano.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
mojcazlobkovajgl.jpg

Grajske prireditve

Kdaj: sreda, 18. julij 2012 - petek, 28. september 2012

18. 7., ob 20.30

FOUR BONES QUARTET (kvartet pozavn)

Four Bones Quartet je svojo vsestranskost pokazal na uspešnem nastopu različnih umetnosti v Palači umetnosti junija 2007, s katerim so ustvarili popolnoma nov žanr. Nastopu so se pridružili priznani umetniki kot so János Nagy (skladatelj, pianist), Bea Palya (pevec), Orsolya Karafiáth (pesnica) in drugi.

Člani zasedbe, ki deluje od leta 2002, so predani posebni inštrumentalni glasbi, njihov repertoar pa je širok in vključuje dela od zgodnje renesanse do sodobne glasbe 21. stoletja, od klasičnih melodij do lahkih ritmov jazza.

27. 7., ob 20.30

MOJCA VAJGL ZLOBKO (na sliki) & KAROLINA ŠANTL ZUPAN

Mojca Zlobko Vajgl je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij harfe pa je končala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu. Kot solistka je v minulih letih nastopila z mnogo uglednimi zasedbami, doma smo jo kot solistko pogosto videli s Slovensko filharmonijo in s simfoniki RTV Slovenija. Raznovrstni repertoar te umetnice sega od baroka prek klasike in moderne do del sodobnih skladateljev.

Karolina Šantl Zupan je flavtistka s solističnimi nastopi v Sloveniji in tujini. Svoje izkušnje kot solistka, članica orkestra in članica številnih komornih zasedb s pridom vnaša v svoje pedagoško delo. Kot redna profesorica poučuje na Glasbeni akademiji v Ljubljani, kot izredna profesorica pa na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Je dobitnica Prešernove nagrade in tudi idejna začetnica in članica komornega ansambla 4Syrinx.

27. 7., 24. 8., 21. 9., ob 21.30

POGLED V VESOLJE: LUNA, SATURN

Odkrijmo tančico skrivnosti z ozvezdij, oddaljenih objektov nočnega neba kot so galaksije, zvezdne kopice, meglice in planetov, kot so Luna in Saturn. Površje Lune pokriva na tisoče kraterjev, gorovja, razpoke, zidovi, Saturn je zanimiv zaradi obročev, ki ga obdajajo.. Luna in Saturn sta pravi raj za raziskovanje z zmogljivimi teleskopi. Vabimo vas na Blejski grad, da skupaj s člani astronomskega društva Nova Jesenice doživite čarobnost nočnega gradu in vesoljnega prostranstva. V primeru slabega vremena (dež, popolnoma oblačno) opazovanje odpade.

8. 8., ob 20.30

SINKRO, Španija

Sergio Larrion (kitara) je študij glasbe začel na konservatoriju Pablo Sarasate v Pamploni. Študij kitare je nadaljeval na višji stopnji višjega konservatorija v San Sebastianu pri mojstru Eduardu Baranzanu. Svoje znanje je izpopolnjeval na tečajih pri najpomembnejših svetovnih kitaristih, med katerimi izstopajo David Russsel, Roberto Aussel, Eduardo Fernández, Abel Carlevaro, Dúo Assad. V kitarskih duetih je sodeloval na različnih recitalih in kulturnih dogodkih, trenutno pa nastopa v duetih s flavto, triih s flavto in violo in je član kitarskega kvarteta ANIDO.

Roberto Casado (flavta) je študij glasbe je začel na konservatoriju Pablo Sarasate v Pamploni in ga zaključil s posebno nagrado. Kasneje je študiral na nacionalnih glasbenih šolah,  v Les Landes in na Clerisse Emile v Franciji. Kot solist je sodeloval s številnimi orkestri in priznanimi dirigenti. V svoji karieri je na različnih prestižnih tekmovanjih posegel po najvišjih mestih. Trenutno je profesor flavte na glasbenem konservatoriju Navarra v Pamploni. V letih 2000-2001 je doktoriral na univerzi Navarra in takrat tudi izdelal  številne vrč študij v zvezi s flavto.

15. 8., ob 20.30

ŽPZ PLETNA BLED, Slavnostni koncert ob prazniku Marijinega vnebovzetja

Ženski pevski zbor Pletna prihaja iz lepega turističnega kraja Bleda. Pevke je pred 16 leti v zbor združilo veselje do petja. Od nastanka do danes se je v zbor vključevalo že veliko število pevk vendar ga sčasoma  žal tudi zapustilo.

Danes Pletna šteje 12 članic. Zborovodkinja Beti Demšar Zupan zbor vodi že 13 let. Njena pozitivna energija, strokovno znanje in resno ter odgovorno delo ohranjajo njihovo petje.

Vsako leto imajo letni koncert v cerkvi na Blejskem otoku, sodelujejo na reviji pevskih zborov in gostujejo po Sloveniji in zamejstvu. V zborovskem arhivu je zapisano, da so na 280 koncertih zapele 235 različnih skladb.

17. 8., ob 20.30

ANDREJ HOČEVAR 9MM

Bobnar in skladatelj Andrej Hočevar živi in ustvarja v New Yorku, kjer študira na priznani univerzi New School for Jazz and Contemporary Music pod mentorstvom Michaela Carvina in Nasheeta Waitsa. Pred tem je obiskoval Prince Claus Conservatory na Nizozemskem, kjer je diplomiral iz jazz bobnov. Od leta 2007 vodi mednarodno zasedbo Next in nastopa z Goran Krmac Take Off, Žiga Murko 13 in Jan Kus Amna. V skupini 9MM združuje vodilne usvarjalce sodobnega evropskega jazza, s katerimi raziskuje in razvija sodobno improvizirano glasbo.

24. 8., ob 20.30

MAJA KEUC & SOUL CREW

Maja Keuc, 20-letno dekle iz Maribora, je dekle s črnskim glasom, ki je bila po drugem mestu v oddaji »Slovenija ima talent« (POP TV), zmagovalka izbora za slovensko popevko (EMA) in nas je s pesmijo »No One« uspešno predstavljala v Düsseldorfu na izboru Evrovizije. Preboj na sceno ji je odprl marsikatera vrata in sodelovanja s priznanimi slovenskimi in tujimi izvajalci ter ustvarjalci. Lani je izdala svoj glasbeni prvenec z naslovom Indigo.

Soul Crew je spremljevalna zasedba izvrstnih glasbenikov, ki podpirajo Majo v ubrani jazz, soul, funky, blues in pop glasbeni pokušini, kjer se punca počuti najbolj "doma".

29. 8. in 19. 9., ob 20.30

MATEVŽ LENARČIČ

Green Light World Flight – Na poti okoli sveta

potopisno predavanje

Matevž Lenarčič je fotograf in avanturist z alpinistično, letalsko in padalsko pretklostjo. Plezal je na vrhove Greenladnije, Patagonije in Himalaje, z jadralnim letalom pa je letel tudi z vrhov v Himalaji. Zadnja leta se posveča predvsem fotografiji in letalstvu. Po izobrazbi je dipllomiran biolog, več kot deset let pa se že ukvarja s fotografijo. Napisal je knjigo o Patagoniji in izdal šest fotomonografij.

V letošnjem letu je uspešno zaključil svoj zadnji letalski projekt: s Pipistrelovim prvim ultralahkim motornim letalom Sinus 912 je preletel svet. Svoja doživetja, marsikdaj na meji mogoče bo predstavil na svojem potopisnem predavanju.

31. 8., ob 20.30

ŽIGA MURKO GROUP           

Pozavnist Žiga Murko je diplomant jazz konseravtorija v Rotterdamu. Med študijem se je pridružil mednarodni zasedbi Next, iz katere je nastal kolektiv Boben in Lajna. Njihova glasba se izmika katekoriziranju saj jo navdihujejo tako kot nove tehnike in sozvocja urbane scene tudi tradicionalne oblike in koncepti improvizirane glasbe.

Mlado godbo sestavljajo progresivni, dovrseni, idejno barviti raziskovalci zvoka, ki vas bodo ob poslusanju popeljali v novi svet avtorskih kompozicij, turbolentno improvizacijo in cistost v ideji, ki bo ostala z vami še dolgo po koncertu.

7. 9., ob 20.30

VID JAMNIK, JAZZ CONTINUO

 Zasedba Jazz Continuo ostaja zvesta zvoku klasičnega tria vibrafon - kitara - bas, s katerim nas je desetletja razveseljeval trio Boška Petrovića. Skladbe, pisane za ta trio in skladbe, ki jih je ta zasedba preigravala na svojih koncertih, so obogatile jazz s področja nekdanje Jugoslavije, poleg tega pa so si utrle pot tudi daleč izven meja naše nekdanje skupne domovine.

Večer bo posvečen legendarnemu jazz glasbeniku Bošku Petroviću (1935-2011) in njegovi glasbi.

14. 9., ob 20.30

BA-ROCK

Ba-rock band je petčlanska skupina akademskih glasbenikov, ki so diplome pridobivali na Dunaju, v Grazu, Celovcu, Bostonu, Ljubljani in Mariboru.

Igrajo avtorske skladbe in slovenske ljudske pesmi izvirno prirejene za skupino. Avtor priredb je  Uroš Rakovec, avtor glasbe za gledališče, film in televizijo (celovečerni filmi Šelestenje, Kratki stiki, Lajf).

Zasedba je nenavadna, saj med drugim muzicirajo na baročne inštrumente, skozi slovenske ljudske pesmi pa predstavijo različne glasbene stile, od baroka do rocka, od koder izvira ideja za ime zasedbe.

21. 9., ob 20.30

NAKED

Glasba beograjskega ansambla Naked ima korenine v jazz-u z različnimi priokusi. Sliši se kot igra, ritem se nenehno spreminja, na nek pozitiven način jim ni prav lahko slediti: njihova glasba je spontana in nepredvidljiva. Vpletajo funk, nekaj folk-a s harmoniko v odmevu. In ne nazadnje jih nadgradi še jazz-rock violina.

28. 9., ob 20.30

ORIENTALKE

Pustite domišljiji prosto pot in se pustite zapeljati. Spoznajte čare trebušnega plesa. Za en večer se bo Blejski grad prelevil v orientalski harem. Plesalki Ines Kočar in Alja Shaar z učenkami vam bosta predstavili različne plesne stile od Perzije do Egipta, od Turčije do Balkana. Poleg tradicionalnih plesov boste videli tudi ples s tančico, krili, palico, mečem in še kaj. Obeta se vam paša za oči in čute!

 

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

Okusi Radol'ce, mesec lokalne kulinarike

okusi_radolce.png
Kdaj: petek, 30. oktober 2020 - ponedeljek, 30. november 2020

Že tradicionalno je november mesec lokalnih sestavin in izvrstnih menijev, ki jih po enotni ceni ponujajo restavracije iz Radovljice in njene okolice. V menijih se povezujejo kakovostne sestavine alpskega podeželja in gozdov v kombinacijah s sestavinami širšega slovenskega prostora.

Mednarodni film fest Kranjska Gora 2020

film
Kdaj: sreda, 28. oktober 2020 - petek, 30. oktober 2020

Mednarodni filmski festival Kranjska Gora venomer postreže z dobrimi filmi svetovnih produkcij. Novost letošnjega leta "drive in kino" v Planici.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
Kdaj: nedelja, 25. oktober 2020

V nedeljo, 25. oktobra 2020, vabljeni v Iozlo na prireditev “Praznovanje izolske legende” na plaži Hotela Delfin.

Maraton po Ljubljani

lj_maraton.jpeg
Kdaj: nedelja, 25. oktober 2020

Ob upoštevanju epidemiološkega stanja in omejitev NIJZ bomo letos namesto klasične izvedbe Volkswagen 25. Ljubljanskega maratona v nedeljo, 25. 10. 2020 organizirali MARATON PO LJUBLJANI.

30. Državno prvenstvo v veslanju

bled2.jpg
Kdaj: sobota, 17. oktober 2020 - nedelja, 18. oktober 2020

V soboto in nedeljo bo Veslaška zveza Slovenije v sodelovanju z Veslaškim klubom Bled organizirala državno prvenstvo v veslanju.

Svetovnegi pokal v gorskem kolesarstvu - Maribor

Mountainbiking on Pohorje-Hotel Bellevue-Terme Maribor.jpg
Kdaj: četrtek, 15. oktober 2020 - nedelja, 18. oktober 2020

Mariborski Bike Park na Pohorju bo med 15. in 18. oktobrom na dveh tekmah svetovnega pokala gostil najboljše gorske kolesarje sveta. Športni dogodek je odlična priložnost za utrjevanje prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot destinacije za aktivni oddih in organizacijo velikih in medijsko odmevnih športnih prireditev.

Delavnica prebujajnja energije

Zelišča
Kdaj: četrtek, 15. oktober 2020

Vabimo vas, da se pridružite delavnici v RIC Nvo mesto, ki vas bo popeljala na pot boljšega počutja, sproščanja blokad in krepitev energije in imunskega sistema, kar je še posebno pomembno za ohranjanje zdravja in pozitivne življenjske naravnanosti.

Mednarodni festival Druga godba

druga_godba.jpeg
Kdaj: torek, 13. oktober 2020 - petek, 4. december 2020

Festival Druga godba je maja letos odpadel zaradi epidemije novega koronavirusa. Štirje za takrat načrtovani koncerti se bodo tako zvrstili jeseni v okviru posebnega abonmaja Druga godba.

55. Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
Kdaj: ponedeljek, 12. oktober 2020 - nedelja, 25. oktober 2020

Festival Borštnikovo srečanje vsako leto postreže z najboljšimi predstavami slovenskih gledališč. Ob koncu festivala strokovna žirija podeli nagrade za najboljšo predstavo, igralce, režijo in druge umetniške dosežke. Nekatere predstave so izvedene tudi v tujih jezikih.

ARTish

ARTish
Kdaj: petek, 9. oktober 2020 - sobota, 31. oktober 2020

Ustvarjalni festival s prodajno razstavo

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije