Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
Pohod po Kozjanskem parku

Pohod po Kozjanskem parku

Kdaj: nedelja, 3. oktober 2010

Ob prireditvah v sklopu Praznika Kozjanskega jabolka bodo v nedeljo, 3. oktobra, organizirali pohod v okviru DNEVOV EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE.

Praznik kozjanskega jabolka je tradicionalna, osrednja prireditev v Kozjanskem parku, ki jo letos organizirajo že enajstič zapovrstjo. Letos bo prireditev potekala od nedelje, 3. oktobra do nedelje, 10. oktobra. V prvih dneh prireditve želijo predstaviti naravne in kulturne vrednote zavarovanega območja, sobota 9. in nedelja 10. oktobra pa sta namenjeni predvsem sejemskemu dogajanju z bogatim kulturnim programom.

Pomanjkanje časa in volje poiskati vseh poti nas dostikrat prikrajša za ogled spomenikov, posebno cerkva, ki niso vedno odprte in tako njihova notranjost ostaja skrita našim očem.
V nedeljo, 3. oktobra, se jim lahko pridružite na poti, ki se bo začela na gradu Podsreda in se bo končala na Svetih gorah nad Bistrico ob Sotli.
Pot vodi v glavnem po gozdu, pričeli pa jo bomo na razgledišču gradu Podsreda, kjer se nam odpira širok razgled po bližnji in daljni okolici. Izurjeno oko bo spoznalo Boč in Donačko goro, Hrvaško Zagorje ter trg Podsreda in nad njim Stare Svete gore s kapelicami.
Pot boste nadaljevali po grebenu Orlice v senci bukovega gozda.
Vzhodno od gradu Podsreda se dviga strmo hribovje, kjer je pred davnim časom nekega vročega poletnega dne pasel deček Pavlek čredo ovac. Preklel je sonce in se spremenil v kamniti steber, ki se dobro vidi pozimi, ko je drevje golo.
V neposredni bližini poti je gozdni rezervat Vranske pečine, ki se razprostira na nadmorski višini 340 – 520 metrov.
Gozdna pot vas bo vodila mimo opuščenega kamnoloma. Na poti boste naleteli tudi na rastišče bodeče lobodike, ki je vedno zelen grmiček, cveti spomladi, ti cveti pa se v jeseni razvijejo v debele, rdeče jagode, ki čez zimo ostanejo na rastlini. Rastlina je zaščitena.
Po dveh urah in pol hoje boste prispeli na Svete gore, kjer si boste po krajšem postanku s strokovnim vodstvom ogledali cerkev in kapelice.

Zbirališče: grad Podsreda
Čas hoje: 2,30
Oprema: lahka pohodniška obutev in veliko dobre volje
Ob koncu bo organiziran prevoz do izhodišča.

Hkrati vas obveščamo, da bo od petka, 8. do nedelje, 10. oktobra potekal FOTOGRAFSKI EXTEMPORE: KOZJANSKO JABOLKO
K sodelovanju so vabljeni vsi ljubitelji fotografije, predvsem ljubitelji narave in okolja, ki želijo svoja doživetja prikazati s pomočjo fotografije.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

Karneval v Kamniku

pustno_5123_8.png
Kdaj: torek, 25. februar 2020

Pustno razigrano karnevalsko vzdušje v center privabi množico krofov željnih maškar. Pustne šeme svojo pot po središču Kamnika začnejo pri Maistovi rojstni hiši, jo po Šutni nadaljujejo do Samčevega predora in končajo na Glavnem trgu. Ritem jim narekuje Mestna godba Kamnik, spremljajo pa jih poskočne mažoretke in plesalci kamniških plesnih klubov.

Tartinijev karneval v Piranu

piran_tartini.jpg
Kdaj: nedelja, 23. februar 2020

Tartini in njegova glasba bosta letos zaznamovala tudi pustne dogodke. Tartinijev karneval bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show. Poskrbljeno bo tudi za brezplačen avtobusni prevoz.

Tržiški karneval

pustovanje tržič
Kdaj: nedelja, 23. februar 2020

Pustna nedelja je tradicionalno rezervirana za nekatere največje in najbolj tradicionalne karnevalske prireditve. Tudi v Tržiču je tako.

Veliki pustni karneval v Cerknici

cerknica.jpg
Kdaj: nedelja, 23. februar 2020

Cerkniški pustni karneval slovi po svojih velikih figurah, ki so delo akademskih umetnikov in temeljijo na biološkem in mitološkem bogastvu Notranjske.

Mednarodna karnevalska povorka na Ptuju

kurent_ptuj.JPG
Kdaj: nedelja, 23. februar 2020

Mednarodna karnevalska povorka predstavlja vrhunec Kurentovanja, ko ptujske ulice in trge preplavi tisočglava množica pustnih mask in tradicionalnih likov. Za prav posebno vzdušje poskrbijo izvirne karnevalske skupine in številni satirični liki.

Pustovanje na Viru pri Domžalah

Pustovanje Vir
Kdaj: sobota, 22. februar 2020 - sreda, 26. februar 2020

Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta.

Prešerni karneval

preserni_karneval.jpg
Kdaj: sobota, 22. februar 2020

Praznik veselja v Kranj prinaša karneval uličnih norčavosti, ki bo odgnal zimo ter priklical pomlad. Zacveteli bodo ulice in trgi, ki se že tradicionalno barvajo v pustne odtenke. Na pustno soboto, 22. februarja, se bodo po ulicah starega Kranja tradicionalno sprehodile pustne maske in zadišalo bo po krofih.

Drežniški pust

pust 2016
Kdaj: sobota, 22. februar 2020

Drežniški pust, pri katerem sodelujejo le neporočeni fantje, spada med bolj znana pustovanja v Sloveniji. 

Gre za starosvetno pustovanje poganskega izvora. Lesene maske izdelujejo fantje sami ter tako prenašajo živo kulturno dediščino iz roda v rod.

12. Istrska pustna povorka

istrski_karneval.jpg
Kdaj: sobota, 22. februar 2020

Slovenska Istra se v pustnem času prelevi v eno najbolj živahnih prestolnic karnevalskega dogajanja v Sloveniji. V sklopu Istrskega karnevala v Kopru tradicionalno prirejajo Istrsko pustno povorko, živahno pustno dogajanje pa običajno obarva tudi vasi na podeželju Kopra.

Zmajev karneval

zmajev_karneval.jpeg
Kdaj: sobota, 22. februar 2020

Ljubljanski karneval obsega veliko pustno povorko po mestnih ulicah in zabavni program na Kongresnem trgu. V povorki med drugim nastopajo značilne maske iz poganskega ljudskega izročila kot so kurenti, laufarji, morostarji in druge.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije