Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Pričenjajo se 40. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Kdaj: sreda, 8. september 2010 - nedelja, 12. september 2010
Vstopnina: Brezplačno

V sredo, 8. septembra se v Kamniku pričenja eden največjih etnoloških festivalov v Sloveniji, 40. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. V petih dneh se bo zvrstila vrsta zanimivih dogodkov, vezanih na bogato kulturno in oblačilno dediščino z vrhuncem v nedeljo, 12. septembra, ko se bo ob 15. uri po srednjeveških ulicah Kamnika sprehodila pisana povorka preko 2.100 narodnih noš iz različnih slovenskih pokrajin in tujih dežel.


Tradicija prireditve sega v leto 1966, ko je bila prvič izvedena. V tem času se je od skromne predstavitve ljudskih običajev razvila v eno pomembnejših etnoloških prireditev v Sloveniji. V sredo in četrtek bodo potekala odprtja razstav, predstavitev nove knjige avtorja Primoža Hienga, nastopila bo godba Mengeš z gostjo Nežo Drobnič. Prireditev bo uradno odprl župan občine Kamnik, Anton Tone Smolnikar in sicer v petek, 10. septembra, ko bo potekalo tudi srečanje pevcev ljudskih pesmi Gorenjske, godba Kamnik ter zabavni večer z ansamblom Orlek.

Glavno dogajanje bo strnjeno v soboto in nedeljo, ko se bodo na treh odrih; na Glavnem trgu, Šutni in pri kavarni Veronika zvrstili številni koncerti ansamblov in godb, nastopile bodo domače in tuje folklorne skupine, potekalo bo tekmovanje harmonikarjev.

Nekaj posebnega bo letošnja povorka narodnih noš, na katero se je prijavilo že rekordnih 2100 udeležencev iz domovine in tujine. Jubilejno povorko bo s svojo prisotnostjo počastil tudi predsednik države dr. Danilo Türk.

Da bi jubilejne, 40. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine popestrili in opozorili na pomembnost oblačilne dediščine, bodo prvi del povorke sestavljali pari, ki po mnenju strokovnjaka in poznavalca dr. Bojana Knifica na ustrezen način prenašajo podobe oblačenja v preteklosti. 40 podob oblačilne dediščine bodo predstavljali pari iz različnih krajev Slovenije, razdeljeni bodo na kategorije glede na časovno obdobje, prostor, stan ter »tipične« narodne noše. Organizatorji si želimo, da bi vsi obiskovalci v povorki uspeli spoznati drobce iz pretekle oblačilne podobe, da bi "narodne noše" spoštovali kot kulturno vrednoto in jih ne bi gledali zgolj kot atrakcijo, ki služi zabavi.

Letošnja novost bo posebna tribuna na Glavnem trgu ter veliki LED zaslon na katerem bodo premierno zavrteli nov promocijski film o Kamniku ter v živo spremljali 40. tradicionalno povorko.

Vabljeni torej v Kamnik, mesto v naročju planin na jubilejne 40. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

2. Novomeški 1/2 maraton

Tek
Kdaj: sobota, 5. oktober 2019 - nedelja, 6. oktober 2019

Spoznajte Novo mesto in reko Krko s tekaške perspektive. 5. in 6. oktobra se udeležite jesenskega novomeškega 1/2 maratona ali rekreativnega teka na 6 kilometrov in pol. Če vam tek ne leži se lahko udeležite Nordijske hoje ob reki Krki, pohoda po novomeških gričih ali tečete s psi na Canicrossu.

Mesto žensk

mesto žensk
Kdaj: torek, 1. oktober 2019 - nedelja, 13. oktober 2019

Za Mesto žensk, ki kulturno ponudbo Ljubljane bogati že več kot dve desetletji, sta značilni naravnanost k eksperimentom in prestopanju žanrskih meja, pa tudi družbena kritičnost.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
Kdaj: sobota, 28. september 2019 - nedelja, 29. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

Dobrodelni dan za družine otrok s posebnimi potrebami

bled_otok.jpg
Kdaj: sobota, 28. september 2019

Jezerska promenada ne Bledu, 28. 9. 2019, 8:00 – 17:00

IRONMAN 70.3 Slovenian Istria

tek_bled.jpg
Kdaj: nedelja, 22. september 2019

Slovenska Istra, ves dan

Rokov tek

tek11.jpg
Kdaj: sobota, 21. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
Kdaj: petek, 20. september 2019 - sobota, 21. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
Kdaj: petek, 20. september 2019 - nedelja, 6. oktober 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Festival Maribor

festival maribor
Kdaj: ponedeljek, 16. september 2019 - četrtek, 19. september 2019

Za Festivalom Maribor je več kot pol stoletja zgodovine, od baročnih izvorov do postmodernih preobrazb. Razvil se je iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september in nasledil pretanjeni programski izbor, visok izvedbeni nivo in edinstven način organiziranja.

Festival Stare trte

Festival Stare trte, najstarejše na svetu
Kdaj: ponedeljek, 16. september 2019 - nedelja, 22. september 2019

Poklon Stari trti, najstarejši trti na svetu Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. Trti, ki nas – Mariborčane, Štajerce in Slovence – navdaja s ponosom, našim obiskovalcem pa razgrne tančico skrivnosti o izjemno bogati vinogradniški tradiciji ter uspešnih zgodbah štajerskih vinarjev.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije