Dogodki in prireditve

Obvestilo

Zaradi ukrepov za preprečitev širjenja novega Corona virusa priporočamo, da pri organizatorju prireditve preverite ali se posamezna prireditev izvaja na način kot je opisano.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Pričenjajo se 40. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Kdaj: sreda, 8. september 2010 - nedelja, 12. september 2010
Vstopnina: Brezplačno

V sredo, 8. septembra se v Kamniku pričenja eden največjih etnoloških festivalov v Sloveniji, 40. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. V petih dneh se bo zvrstila vrsta zanimivih dogodkov, vezanih na bogato kulturno in oblačilno dediščino z vrhuncem v nedeljo, 12. septembra, ko se bo ob 15. uri po srednjeveških ulicah Kamnika sprehodila pisana povorka preko 2.100 narodnih noš iz različnih slovenskih pokrajin in tujih dežel.


Tradicija prireditve sega v leto 1966, ko je bila prvič izvedena. V tem času se je od skromne predstavitve ljudskih običajev razvila v eno pomembnejših etnoloških prireditev v Sloveniji. V sredo in četrtek bodo potekala odprtja razstav, predstavitev nove knjige avtorja Primoža Hienga, nastopila bo godba Mengeš z gostjo Nežo Drobnič. Prireditev bo uradno odprl župan občine Kamnik, Anton Tone Smolnikar in sicer v petek, 10. septembra, ko bo potekalo tudi srečanje pevcev ljudskih pesmi Gorenjske, godba Kamnik ter zabavni večer z ansamblom Orlek.

Glavno dogajanje bo strnjeno v soboto in nedeljo, ko se bodo na treh odrih; na Glavnem trgu, Šutni in pri kavarni Veronika zvrstili številni koncerti ansamblov in godb, nastopile bodo domače in tuje folklorne skupine, potekalo bo tekmovanje harmonikarjev.

Nekaj posebnega bo letošnja povorka narodnih noš, na katero se je prijavilo že rekordnih 2100 udeležencev iz domovine in tujine. Jubilejno povorko bo s svojo prisotnostjo počastil tudi predsednik države dr. Danilo Türk.

Da bi jubilejne, 40. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine popestrili in opozorili na pomembnost oblačilne dediščine, bodo prvi del povorke sestavljali pari, ki po mnenju strokovnjaka in poznavalca dr. Bojana Knifica na ustrezen način prenašajo podobe oblačenja v preteklosti. 40 podob oblačilne dediščine bodo predstavljali pari iz različnih krajev Slovenije, razdeljeni bodo na kategorije glede na časovno obdobje, prostor, stan ter »tipične« narodne noše. Organizatorji si želimo, da bi vsi obiskovalci v povorki uspeli spoznati drobce iz pretekle oblačilne podobe, da bi "narodne noše" spoštovali kot kulturno vrednoto in jih ne bi gledali zgolj kot atrakcijo, ki služi zabavi.

Letošnja novost bo posebna tribuna na Glavnem trgu ter veliki LED zaslon na katerem bodo premierno zavrteli nov promocijski film o Kamniku ter v živo spremljali 40. tradicionalno povorko.

Vabljeni torej v Kamnik, mesto v naročju planin na jubilejne 40. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

Triglav The Rock Ljubljana

triglav the rock ljubljana
Kdaj: nedelja, 30. avgust 2020

Tekmovanje v balvanskem plezanju

Praznik idrijskih žlikrofov

zlikrof.jpg
Kdaj: sobota, 22. avgust 2020

Tudi letošnji konec avgusta bo v Idriji dišalo po idrijskih žlikrofih, "zajamčeni tradicionalni posebnosti", ki je značilna za rudarsko UNESCO Idrijo. Na Prazniku idrijskih žlikrofov te polnjene testenine zaživijo v vsej svoji polnosti - v več kot 30 različnih načinih postrežbe, ob spremljavi regionalnih vin, piv bližnjih mikro pivovarjev ter rokodelskih in prehrambenih izdelkih blagovne znamke "Idrija izbrano".

Večerna osvežitev z dediščino v Brežicah

brezice_panorama-z-gradom_-1-640x480.jpg
Kdaj: sobota, 22. avgust 2020

Posavski muzej Brežice in Yogurtlandia Brežice vabita v poletnih večerih v svojo družbo. Pričnite avgustovski večer z vodstvom po starem mestnem jedru Brežic in Posavskem muzeju Brežice ter nadaljujte v sproščenem, modernem in prijetnem ambientu Yogurtlandie Brežice, kjer boste lahko uživali v izvrstnem okusu zamrznjenega jogurta s številnimi prelivi in posipi.

Festival Lent

lent-1.jpg
Kdaj: petek, 21. avgust 2020 - sobota, 29. avgust 2020

Odkrivati in uživati, srečati in deliti srečo. Lentati. Živeti! Festival Lent je festival, ki razvaja življenje!

Ples brez meja na prelazu Ljubelj

ljubelj
Kdaj: sobota, 15. avgust 2020

Od leta 2003 dalje na Ljubelju, gorskem prelazu, kjer je bil včasih mednarodni prehod z Avstrijo, poteka Ples brez meja. Začne se v dopoldanskih urah, poleg zabave in druženja pa vključuje tudi nastope kulturnikov z obeh strani meje in dvojezično gorsko bogoslužje. Za hrano in pijačo, značilni tako za južno kot severno stran Karavank, poskrbijo okoliški gostinci.

Organizirano turistično vodenje po Vipavi

trta_vipava.jpg
Kdaj: ponedeljek, 10. avgust 2020 - ponedeljek, 31. avgust 2020

Na Zavodu za turizem TRG Vipava, so v poletnem času za turiste in obiskovalce naših krajev pripravili posebno ponudbo: Organizirano turistično vodenje in ogled znamenitosti po Vipavi in sicer vsak ponedeljek ob 17. uri, sreda ob 17. uri in petek ob 13. uri.

TrNOVfest

trnfest.jpg
Kdaj: nedelja, 9. avgust 2020 - ponedeljek, 31. avgust 2020

Eden največjih in najstarejših ljubljanskih festivalov Trnovfest, bo letos praznoval že devetindvajseto obletnico na stalni lokaciji v Trnovem, na dvorišču Centra slovanskih kultur France Prešeren.

Poletne kulturne prireditve v Velenju

velenje saleski grad
Kdaj: nedelja, 9. avgust 2020 - ponedeljek, 31. avgust 2020

Kulturno-umetniški in zabavni dogodki ustvarjajo sproščeno kulturno in zabavno druženje občanov, obiskovalcev in turistov iz širšega območja. Na različnih mestnih lokacijah se zvrsti okoli 60 različnih dogodkov, od koncertov, otroških predstav, delavnic, uličnih nastopov, kino projekcij …

Ljubljana Festival

ljubljana festival
Kdaj: sobota, 8. avgust 2020 - nedelja, 30. avgust 2020

Poletni Ljubljana Festival s svojo dolgoletno tradicijo in sporedom vrhunskih umetniških dogodkov izrazito zaznamuje kulturno dogajanje v Ljubljani.

Novomeški poletni večeri

Novo mesto
Kdaj: sobota, 8. avgust 2020 - sobota, 22. avgust 2020

Novo dojemanje časa, epidemija, prisluškovanje naravi, pomembnost vloge žensk, igranje, humor, življenje na drugačnih obratih, begunci, posebne razmere … so teme, ki so nam letos ukrojile življenje po novih merah. Zato ne preseneča, da so letošnji dogodki podobni našemu novemu utripu. Kot vedno, v Novem mestu, gostijo vrhunske mojstre in mojstrice pisane besede, ki zmorejo pogledati globlje in ne samo z višav opazovati ta naš ljubi svet.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije