Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Pričenjajo se 40. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Kdaj: sreda, 8. september 2010 - nedelja, 12. september 2010
Vstopnina: Brezplačno

V sredo, 8. septembra se v Kamniku pričenja eden največjih etnoloških festivalov v Sloveniji, 40. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. V petih dneh se bo zvrstila vrsta zanimivih dogodkov, vezanih na bogato kulturno in oblačilno dediščino z vrhuncem v nedeljo, 12. septembra, ko se bo ob 15. uri po srednjeveških ulicah Kamnika sprehodila pisana povorka preko 2.100 narodnih noš iz različnih slovenskih pokrajin in tujih dežel.


Tradicija prireditve sega v leto 1966, ko je bila prvič izvedena. V tem času se je od skromne predstavitve ljudskih običajev razvila v eno pomembnejših etnoloških prireditev v Sloveniji. V sredo in četrtek bodo potekala odprtja razstav, predstavitev nove knjige avtorja Primoža Hienga, nastopila bo godba Mengeš z gostjo Nežo Drobnič. Prireditev bo uradno odprl župan občine Kamnik, Anton Tone Smolnikar in sicer v petek, 10. septembra, ko bo potekalo tudi srečanje pevcev ljudskih pesmi Gorenjske, godba Kamnik ter zabavni večer z ansamblom Orlek.

Glavno dogajanje bo strnjeno v soboto in nedeljo, ko se bodo na treh odrih; na Glavnem trgu, Šutni in pri kavarni Veronika zvrstili številni koncerti ansamblov in godb, nastopile bodo domače in tuje folklorne skupine, potekalo bo tekmovanje harmonikarjev.

Nekaj posebnega bo letošnja povorka narodnih noš, na katero se je prijavilo že rekordnih 2100 udeležencev iz domovine in tujine. Jubilejno povorko bo s svojo prisotnostjo počastil tudi predsednik države dr. Danilo Türk.

Da bi jubilejne, 40. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine popestrili in opozorili na pomembnost oblačilne dediščine, bodo prvi del povorke sestavljali pari, ki po mnenju strokovnjaka in poznavalca dr. Bojana Knifica na ustrezen način prenašajo podobe oblačenja v preteklosti. 40 podob oblačilne dediščine bodo predstavljali pari iz različnih krajev Slovenije, razdeljeni bodo na kategorije glede na časovno obdobje, prostor, stan ter »tipične« narodne noše. Organizatorji si želimo, da bi vsi obiskovalci v povorki uspeli spoznati drobce iz pretekle oblačilne podobe, da bi "narodne noše" spoštovali kot kulturno vrednoto in jih ne bi gledali zgolj kot atrakcijo, ki služi zabavi.

Letošnja novost bo posebna tribuna na Glavnem trgu ter veliki LED zaslon na katerem bodo premierno zavrteli nov promocijski film o Kamniku ter v živo spremljali 40. tradicionalno povorko.

Vabljeni torej v Kamnik, mesto v naročju planin na jubilejne 40. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

Čarobni dan v Tivoliju

carobni_dan.jpg
Kdaj: nedelja, 2. junij 2019

Čarobni dan v Tivoliju Prestolnico bosta v nedeljo, 2. junija 2019, zopet preplavila otroški smeh in razigranost, ki ju boste našli v parku Tivoli. Tam bo namreč potekal 33. Čarobni dan (3. zapored v Tivoliju), največja enodnevna družinska prireditev v Sloveniji, na kateri bo poskrbljeno tako za najmlajše kot tiste mlade po srcu.

Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu

srednjeveski-dnevi-2.jpg
Kdaj: sobota, 1. junij 2019 - nedelja, 2. junij 2019

Za grajskim obzidjem se bodo 1. in 2. junija ponovno zbrali pogumni vitezi, lepe gospodične, plemstvo in meščanstvo, trgovci in rokodelci. Znotraj grajskega obzidja se bodo predstavili spretni mečevalci, lokostrelci, plesalci in grajska gospoda iz Slovenije in tujine.

Praznik artičok v Strunjanu

praznik artičok
Kdaj: sobota, 25. maj 2019 - nedelja, 26. maj 2019

Na parkirišču v centru Strunjana pred gostilno Pod trto, od 10:00 do 17:00 ure
Tradicionalni pomladni praznik artičok iz strunjanskih nasadov, kjer raste avtohtona, slastna, zdravilna istrska artičoka.

Razstava kaktusov v Arboretumu Volčji Potok

kaktus-v-cvetju.jpg
Kdaj: ponedeljek, 20. maj 2019 - četrtek, 1. avgust 2019

V Arboretumu Volčji Potok si lahko v steklenjaku ogledate edinstveno razstavo kaktusov, ki vključuje preko 1000 rastlin iz zbirke Dušana Hrovatina. Posebnost zbirke je v raznovrstnosti primerkov in njihovi starosti, tako da vas razstava zagotovo ne bo pustila ravnodušnih.

Otvoritev poletja na Bledu 2019

bled_pomlad.jpg
Kdaj: petek, 17. maj 2019 - sobota, 18. maj 2019

Vabljeni na otvoritev sezone poletnih prireditev. Jezerska promenada bo ponovno gostila Okuse Bleda in bogat glasbeni program. Vabljeni v petek in soboto od 12.00 do 22.00 ter v nedeljo od 10.00 do 20.00. V nedeljo bo potekalo tradicionalno, že 7. srečanje harmonikaric in harmonikarjev ob Blejskem jezeru.

Mednarodni festival alpskega cvetja v Bohinju

alpsko_cvetje_3s.jpg
Kdaj: petek, 17. maj 2019 - nedelja, 9. junij 2019

Venček popolnih doživetij za vse ljubitelje narave.

Športna pomlad 2019

Tek
Kdaj: nedelja, 12. maj 2019 - nedelja, 19. maj 2019

Že 15. leto zapored vam Festival športa in zabave Športna pomlad pripravlja obilo možnosti za športno sodelovanje in aktivno preživljanje prostega časa.

Teden mladih Kranj

mladi.jpg
Kdaj: nedelja, 12. maj 2019 - sreda, 15. maj 2019

Festival Teden mladih vsako leto Kranj popleska z barvami mladosti! Mladinski festival, ki v gorenjsko prestolnico privabi na tisoče mladih, nudi pestro paleto aktivnosti.

Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja - MINFOS 2019

Minfos
Kdaj: sobota, 11. maj 2019 - nedelja, 12. maj 2019

11. in 12. maja 2019 se bodo v Dvorani tržiških olimpijcev v Tržiču na Mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja ponovno zbrali številni ljubitelji naravne dediščine, v okviru katerih si boste poleg prodajne razstava brušenih in neobdelanih kamnov, nakita in fosilov ogledali tudi razstavo slovenskih zlatarjev.

Dan odprtih vrat vojašnice Janka Prmrla Vojka v Vipavi

vojska
Kdaj: petek, 10. maj 2019

V petek, 10. maja 2019 od 09.00 ure do 17.00 ure, bo v vojašnici Janka Premrla Vojka Vipava potekal Dan odprtih vrat. Na ta dan si bodo obiskovalci lahko ogledali tehniko, vozila, opremo in oborožitev v uporabi različnih rodov in enot Slovenske vojske in se seznanili z delovanjem Veščinskega centra Slovenske vojske v vojašnici v Vipavi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije