Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
polenta.JPG

Sladolent 2016: festival uličnih okusov

Kadar vrhunski chefi obiščejo Maribor, je vredno praznovanja. Ko pa se jih v devetih dneh ob dravskem obrežju zvrsti kar 27, pa se Štajerska prestolnica spremeni v kulinarično središče Slovenije. Za to bo med 24. junijem in 2. julijem v okviru Festivala Lent 2016 poskrbel šesti SladoLent, ki bo na največjo promenado ulične prehrane pripeljal najodmevnejša imena slovenske kulinarike in obiskovalcem ponudil več kot 60 avtorskih street food kreacij v družbi vrhunskih slovenskih vin.

Ulična hrana že dolgo ni več zgolj modna muha ali začasna izmišljotina, ki ji grozi obskurnost. Postala je samostojna kulinarična veja z lastnimi trendi, pravili in tehnikami. Oblika izražanja, ki se ne pusti ujeti na velike, težke krožnike v pompoznih restavracijah se stalno spreminja in razvija. Užitek, ki ne potrebuje rezervacije in večerne toalete, temveč samo lakoto po dobrem in ščepec radovednosti - postala je umetniška forma, v kateri najboljši chefi pilijo svojo ustvarjalnost.

Tudi SladoLent je v le nekaj letih postal prepoznavna stalnica Festivala Lent, promenada slovenske kulinarike, na kateri se pomerijo najboljši domači chefi in chefinje. Zmagovalci so na koncu tako ali tako vedno obiskovalci, ki ocenjujejo njihove kreacije ter uživajo v izbranih vinih. Zato ne čudi, da se pred stojnicami pogosto že pred pričetkom programa gnetejo navdušene množice dobrojedcev, ki komaj čakajo na začetek večernega razvajanja. In prav zato jim bomo tudi v letošnjem letu ponudili kar si želijo in pričakujejo - tri vrhunske chefe, ki bodo vsak večer postregli z vsaj dvema avtorskima kreacijama, za primerno vinsko spremljavo pa bodo poskrbeli priznani slovenski vinarji. A čisto brez novosti seveda ne gre. Tako bodo letos dodatno pozornost namenili izboru glasbe in lastna zvočna zgodba bo vsakemu večeru dala še poseben pridih.

Uvodni večer letošnjega SladoLenta bo v znamenju prepletanja starega in novega, tradicije in svežine. Tradicionalne okuse v moderni preobleki bosta na pokušino postavila Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž), mladostniški entuziazem bo pristavil Peter Kovač (Restavracija Maxim), za svež veter pa s premiernim gostovanjem poskrbel chef Restavracije Lambergh Grega Rozman.
Sobotni večer bo primerno galanten! Andrej Kuhar (Vila Herberstein) bo s svojimi vrhunskimi kreacijami znova dokazal, da tudi chefi z leti samo pridobijo na kakovosti, Janez Bratovž (JB Restavracija) bo postregel z vrhunsko avtorsko kombinacijo okusov in tekstur, Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh) pa dodala še priokus prekmurske kuharske tradicije.

Za nedeljsko kosilo se prileže klasika, zato pa je večerja lahko toliko bolj nevsakdanja. In bolj nevsakdanje kot David Vračko (Restavracija Mak) v Sloveniji skorajda ne gre. Ivo Tomšič (Sorbara Steak House) bo s svojim žarom navdušil privržence mesnih užitkov, Tomaž Bolka (Gostilna Krištof) pa bo prepričal ljubitelje tradicionalnih okusov in vse tiste, ki cenijo skrbno izbiro in prepletanje ekološko pridelanih sestavin lokalnega izvora.

Izkušeni obiskovalci SladoLenta (in tisti, ki bodo to še postali), nikakor ne bodo zamudili ponedeljkovega večera, ko bodo ponovno gostili trojico slovenskih chefov, ki vsako leto podira rekorde. Govorimo seveda o enih in edinih treh chefih: Urošu Štefelinu (Vila Podvin), Igorju Jagodicu (Strelec) in Binetu Volčiču (Kulinarični atelje). Edinstvena atmosfera in vrhunska kulinarična ponudba sta zagotovljeni!


V torek bosta Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič) in Igor Peresson (Etna) s svojimi kreacijami v goste prinesle okuse Krasa s pridihi beneške Slovenije. Prva slovi po inovativnih mojstrskih sladicah, slednji pa po vrhunskih picah. Oboje kot nalašč za užitke v majhnih priročnih porcijah! Za vse ostalo bo poskrbel najbolj chefovski graščak Marko Pavčnik (Pavus - Grad Tabor).

Sredin večer bo nekaj prav posebnega. Na SladoLent se namreč po letih odsotnosti vrača najuspešnejša slovenska chefinja Ana Roš (Hiša Franko), družbo pa ji bosta delala obetavna chefovska talenta Luka Košir (Gostišče Grič) in Borut Jovan (Galerija okusov). Skupaj bodo poskrbeli za mojstrsko fuzijo tradicionalne slovenske kuhinje z najnovejšimi mednarodnimi trendi in tehnikami.

Če že gostijo najuspešnejšo slovensko chefinjo, tudi na chefa ne smejo pozabiti. Četrtkov večer bo zato v znamenju Tomaža Kavčiča (Gostilna pri Lojzetu), ki slovensko kulinariko ponaša v svet, in Jureta Tomiča (Ošterija Debeluh), ki svetovno kulinariko prinaša v Slovenijo ter Gašperja Čarmana (Gostilna pri Danilu), ki s svojimi jedmi opominja, da je tudi slovenska tradicionalna kuhinja lahko na svetovljanski ravni.

Vrhuncev poln teden kulinaričnih dogodivščin zahteva primeren zaključek, zato bosta zadnja dva dneva letošnjega SladoLenta polna sladkih presenečenj. Na petkov večer bo dravsko nabrežje z mamljivimi vonjavami zapolnil Damjan Fink (Gostilna Na gradu), družbo mu bosta s svojimi domačimi okusi delala Lena Klinar ter Primož Gregorčič (Domačija Gora pod lipo), za en dan pa smo od njegove opevane peči uspeli odtrgati tudi Ivana Kastelica (Dnevni bar Pr’Mrtinet), ki bo bogate izkušnje priprave jedi pod peko prelil v okusne ulične dobrote.

Konec festivala bodo tudi letos primerno proslavili z ognjemetom, obilico dobre glasbe in zadnjimi tremi vrhunskimi chefi. Okusni zaključek nam bodo pričarali Boštjan Pavli (Harfa), Kristjan Anderlič (Sedem) in Mišo Krojsl (Rožmarin), ko pa bodo štedilniki in pečice naposled zadnjič ugasnili, nas bodo dolgo v noč razvajale izbrane kapljice priznanih slovenskih vinarjev.

Kuharski show na Lentu v treh profesionalno opremljenih kuhinjah se bo vsak večer začel ob 19. uri in bo trajal do polnoči. Posamezna jed bo stala 3,5 €, servirane pa bodo v nepovratnih posodicah.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

2. Novomeški 1/2 maraton

Tek
Kdaj: sobota, 5. oktober 2019 - nedelja, 6. oktober 2019

Spoznajte Novo mesto in reko Krko s tekaške perspektive. 5. in 6. oktobra se udeležite jesenskega novomeškega 1/2 maratona ali rekreativnega teka na 6 kilometrov in pol. Če vam tek ne leži se lahko udeležite Nordijske hoje ob reki Krki, pohoda po novomeških gričih ali tečete s psi na Canicrossu.

Mesto žensk

mesto žensk
Kdaj: torek, 1. oktober 2019 - nedelja, 13. oktober 2019

Za Mesto žensk, ki kulturno ponudbo Ljubljane bogati že več kot dve desetletji, sta značilni naravnanost k eksperimentom in prestopanju žanrskih meja, pa tudi družbena kritičnost.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
Kdaj: sobota, 28. september 2019 - nedelja, 29. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

Dobrodelni dan za družine otrok s posebnimi potrebami

bled_otok.jpg
Kdaj: sobota, 28. september 2019

Jezerska promenada ne Bledu, 28. 9. 2019, 8:00 – 17:00

IRONMAN 70.3 Slovenian Istria

tek_bled.jpg
Kdaj: nedelja, 22. september 2019

Slovenska Istra, ves dan

Rokov tek

tek11.jpg
Kdaj: sobota, 21. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
Kdaj: petek, 20. september 2019 - sobota, 21. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
Kdaj: petek, 20. september 2019 - nedelja, 6. oktober 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Festival Maribor

festival maribor
Kdaj: ponedeljek, 16. september 2019 - četrtek, 19. september 2019

Za Festivalom Maribor je več kot pol stoletja zgodovine, od baročnih izvorov do postmodernih preobrazb. Razvil se je iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september in nasledil pretanjeni programski izbor, visok izvedbeni nivo in edinstven način organiziranja.

Festival Stare trte

Festival Stare trte, najstarejše na svetu
Kdaj: ponedeljek, 16. september 2019 - nedelja, 22. september 2019

Poklon Stari trti, najstarejši trti na svetu Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. Trti, ki nas – Mariborčane, Štajerce in Slovence – navdaja s ponosom, našim obiskovalcem pa razgrne tančico skrivnosti o izjemno bogati vinogradniški tradiciji ter uspešnih zgodbah štajerskih vinarjev.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije