Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
polenta.JPG

Sladolent 2016: festival uličnih okusov

Kadar vrhunski chefi obiščejo Maribor, je vredno praznovanja. Ko pa se jih v devetih dneh ob dravskem obrežju zvrsti kar 27, pa se Štajerska prestolnica spremeni v kulinarično središče Slovenije. Za to bo med 24. junijem in 2. julijem v okviru Festivala Lent 2016 poskrbel šesti SladoLent, ki bo na največjo promenado ulične prehrane pripeljal najodmevnejša imena slovenske kulinarike in obiskovalcem ponudil več kot 60 avtorskih street food kreacij v družbi vrhunskih slovenskih vin.

Ulična hrana že dolgo ni več zgolj modna muha ali začasna izmišljotina, ki ji grozi obskurnost. Postala je samostojna kulinarična veja z lastnimi trendi, pravili in tehnikami. Oblika izražanja, ki se ne pusti ujeti na velike, težke krožnike v pompoznih restavracijah se stalno spreminja in razvija. Užitek, ki ne potrebuje rezervacije in večerne toalete, temveč samo lakoto po dobrem in ščepec radovednosti - postala je umetniška forma, v kateri najboljši chefi pilijo svojo ustvarjalnost.

Tudi SladoLent je v le nekaj letih postal prepoznavna stalnica Festivala Lent, promenada slovenske kulinarike, na kateri se pomerijo najboljši domači chefi in chefinje. Zmagovalci so na koncu tako ali tako vedno obiskovalci, ki ocenjujejo njihove kreacije ter uživajo v izbranih vinih. Zato ne čudi, da se pred stojnicami pogosto že pred pričetkom programa gnetejo navdušene množice dobrojedcev, ki komaj čakajo na začetek večernega razvajanja. In prav zato jim bomo tudi v letošnjem letu ponudili kar si želijo in pričakujejo - tri vrhunske chefe, ki bodo vsak večer postregli z vsaj dvema avtorskima kreacijama, za primerno vinsko spremljavo pa bodo poskrbeli priznani slovenski vinarji. A čisto brez novosti seveda ne gre. Tako bodo letos dodatno pozornost namenili izboru glasbe in lastna zvočna zgodba bo vsakemu večeru dala še poseben pridih.

Uvodni večer letošnjega SladoLenta bo v znamenju prepletanja starega in novega, tradicije in svežine. Tradicionalne okuse v moderni preobleki bosta na pokušino postavila Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž), mladostniški entuziazem bo pristavil Peter Kovač (Restavracija Maxim), za svež veter pa s premiernim gostovanjem poskrbel chef Restavracije Lambergh Grega Rozman.
Sobotni večer bo primerno galanten! Andrej Kuhar (Vila Herberstein) bo s svojimi vrhunskimi kreacijami znova dokazal, da tudi chefi z leti samo pridobijo na kakovosti, Janez Bratovž (JB Restavracija) bo postregel z vrhunsko avtorsko kombinacijo okusov in tekstur, Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh) pa dodala še priokus prekmurske kuharske tradicije.

Za nedeljsko kosilo se prileže klasika, zato pa je večerja lahko toliko bolj nevsakdanja. In bolj nevsakdanje kot David Vračko (Restavracija Mak) v Sloveniji skorajda ne gre. Ivo Tomšič (Sorbara Steak House) bo s svojim žarom navdušil privržence mesnih užitkov, Tomaž Bolka (Gostilna Krištof) pa bo prepričal ljubitelje tradicionalnih okusov in vse tiste, ki cenijo skrbno izbiro in prepletanje ekološko pridelanih sestavin lokalnega izvora.

Izkušeni obiskovalci SladoLenta (in tisti, ki bodo to še postali), nikakor ne bodo zamudili ponedeljkovega večera, ko bodo ponovno gostili trojico slovenskih chefov, ki vsako leto podira rekorde. Govorimo seveda o enih in edinih treh chefih: Urošu Štefelinu (Vila Podvin), Igorju Jagodicu (Strelec) in Binetu Volčiču (Kulinarični atelje). Edinstvena atmosfera in vrhunska kulinarična ponudba sta zagotovljeni!


V torek bosta Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič) in Igor Peresson (Etna) s svojimi kreacijami v goste prinesle okuse Krasa s pridihi beneške Slovenije. Prva slovi po inovativnih mojstrskih sladicah, slednji pa po vrhunskih picah. Oboje kot nalašč za užitke v majhnih priročnih porcijah! Za vse ostalo bo poskrbel najbolj chefovski graščak Marko Pavčnik (Pavus - Grad Tabor).

Sredin večer bo nekaj prav posebnega. Na SladoLent se namreč po letih odsotnosti vrača najuspešnejša slovenska chefinja Ana Roš (Hiša Franko), družbo pa ji bosta delala obetavna chefovska talenta Luka Košir (Gostišče Grič) in Borut Jovan (Galerija okusov). Skupaj bodo poskrbeli za mojstrsko fuzijo tradicionalne slovenske kuhinje z najnovejšimi mednarodnimi trendi in tehnikami.

Če že gostijo najuspešnejšo slovensko chefinjo, tudi na chefa ne smejo pozabiti. Četrtkov večer bo zato v znamenju Tomaža Kavčiča (Gostilna pri Lojzetu), ki slovensko kulinariko ponaša v svet, in Jureta Tomiča (Ošterija Debeluh), ki svetovno kulinariko prinaša v Slovenijo ter Gašperja Čarmana (Gostilna pri Danilu), ki s svojimi jedmi opominja, da je tudi slovenska tradicionalna kuhinja lahko na svetovljanski ravni.

Vrhuncev poln teden kulinaričnih dogodivščin zahteva primeren zaključek, zato bosta zadnja dva dneva letošnjega SladoLenta polna sladkih presenečenj. Na petkov večer bo dravsko nabrežje z mamljivimi vonjavami zapolnil Damjan Fink (Gostilna Na gradu), družbo mu bosta s svojimi domačimi okusi delala Lena Klinar ter Primož Gregorčič (Domačija Gora pod lipo), za en dan pa smo od njegove opevane peči uspeli odtrgati tudi Ivana Kastelica (Dnevni bar Pr’Mrtinet), ki bo bogate izkušnje priprave jedi pod peko prelil v okusne ulične dobrote.

Konec festivala bodo tudi letos primerno proslavili z ognjemetom, obilico dobre glasbe in zadnjimi tremi vrhunskimi chefi. Okusni zaključek nam bodo pričarali Boštjan Pavli (Harfa), Kristjan Anderlič (Sedem) in Mišo Krojsl (Rožmarin), ko pa bodo štedilniki in pečice naposled zadnjič ugasnili, nas bodo dolgo v noč razvajale izbrane kapljice priznanih slovenskih vinarjev.

Kuharski show na Lentu v treh profesionalno opremljenih kuhinjah se bo vsak večer začel ob 19. uri in bo trajal do polnoči. Posamezna jed bo stala 3,5 €, servirane pa bodo v nepovratnih posodicah.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

Mednarodni festival Čili in čokolada

čili festival
Kdaj: petek, 20. marec 2020 - sobota, 21. marec 2020

Na mednarodnem festivalu Čili in čokolada se vsako leto zbere več kot 40 različnih ustvarjalcev čilijevih in čokoladnih kreacij iz Slovenije in tujine, ki predstavijo svoje slastne in pikantne izdelke. Pustite se popeljati na posebno pekočo in sladko avanturo, kjer lahko tako okušate kot tudi soustvarjate. Izvedite lahko vse, česar o čilijih in čokoladi še ne veste, ter odkrijete, zakaj se nasprotja tako privlačijo.

Festival sprehodov

maribor_vodenje.jpg
Kdaj: petek, 20. marec 2020 - nedelja, 29. marec 2020

Tretje leto Festivala sprehodov prinaša tri dodatne dni festivalskega dogajanja, več sprehodov, nova odkrivanja mestnih kotičkov.

16. tek Povežimo soline 2020

tek1.jpg
Kdaj: nedelja, 15. marec 2020

Vabljeni vsi ljubitelji teka, ki povezuje sečoveljske in strunjanske soline in nudi najlepše poglede.

Festival kave

kava
Kdaj: petek, 13. marec 2020 - nedelja, 15. marec 2020

Največja predstavitev ponudbe kave in opreme za strokovno in splošno javnost v Sloveniji na enem mestu!

Gregorjevo v Kranju

gregorjevo_kranj.jpg
Kdaj: sreda, 11. marec 2020

V Sloveniji imamo svoj praznik ljubezni. Na Gregorjevo se po starem ljudskem običaju ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. Predvečer godu sv. Gregorja bomo obeležili s tradicionalnim spustom »gregorčkov« po reki Kokri.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
Kdaj: sobota, 7. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
Kdaj: četrtek, 5. marec 2020 - sreda, 11. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Sejem Dom

hiša
Kdaj: sreda, 4. marec 2020 - nedelja, 8. marec 2020

Od 4. do 8. marca bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani največji mednarodni sejem graditeljstva v regiji – 59. Sejem Dom. 505 podjetij iz 29 držav bo pet dni predstavljalo storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, ureditev okolice in rešitve za varovanje objektov.

8. Ruthin Tek 2020

tek11.jpg
Kdaj: petek, 28. februar 2020 - nedelja, 1. marec 2020

Zadnji vikend v februarju, od 28.2 do 1.3.2020 Športno humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up, organizira 48-urni neprekinjen humanitarni tek in pohod okoli Blejskega jezera. Ruthin tek letos poteka 8. leto zapored , v spomin na Ruth Podgornik Reš, preminulo ultramaratonko in vrtnarko. Štartno ciljni prostor bo pred Olimpijskim veslaškim centrom Mala Zaka, kjer se vsi udeleženci lahko tudi prijavijo in prispevajo svoj delež. Vsak udeleženec bo prejel bogato darilno vrečko.

Škucove packarije

Škucove packarije
Kdaj: torek, 25. februar 2020 - ponedeljek, 2. marec 2020

Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto, med 18. januarjem in 2. marcem 2020, ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije