Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
polenta.JPG

Sladolent 2016: festival uličnih okusov

Kadar vrhunski chefi obiščejo Maribor, je vredno praznovanja. Ko pa se jih v devetih dneh ob dravskem obrežju zvrsti kar 27, pa se Štajerska prestolnica spremeni v kulinarično središče Slovenije. Za to bo med 24. junijem in 2. julijem v okviru Festivala Lent 2016 poskrbel šesti SladoLent, ki bo na največjo promenado ulične prehrane pripeljal najodmevnejša imena slovenske kulinarike in obiskovalcem ponudil več kot 60 avtorskih street food kreacij v družbi vrhunskih slovenskih vin.

Ulična hrana že dolgo ni več zgolj modna muha ali začasna izmišljotina, ki ji grozi obskurnost. Postala je samostojna kulinarična veja z lastnimi trendi, pravili in tehnikami. Oblika izražanja, ki se ne pusti ujeti na velike, težke krožnike v pompoznih restavracijah se stalno spreminja in razvija. Užitek, ki ne potrebuje rezervacije in večerne toalete, temveč samo lakoto po dobrem in ščepec radovednosti - postala je umetniška forma, v kateri najboljši chefi pilijo svojo ustvarjalnost.

Tudi SladoLent je v le nekaj letih postal prepoznavna stalnica Festivala Lent, promenada slovenske kulinarike, na kateri se pomerijo najboljši domači chefi in chefinje. Zmagovalci so na koncu tako ali tako vedno obiskovalci, ki ocenjujejo njihove kreacije ter uživajo v izbranih vinih. Zato ne čudi, da se pred stojnicami pogosto že pred pričetkom programa gnetejo navdušene množice dobrojedcev, ki komaj čakajo na začetek večernega razvajanja. In prav zato jim bomo tudi v letošnjem letu ponudili kar si želijo in pričakujejo - tri vrhunske chefe, ki bodo vsak večer postregli z vsaj dvema avtorskima kreacijama, za primerno vinsko spremljavo pa bodo poskrbeli priznani slovenski vinarji. A čisto brez novosti seveda ne gre. Tako bodo letos dodatno pozornost namenili izboru glasbe in lastna zvočna zgodba bo vsakemu večeru dala še poseben pridih.

Uvodni večer letošnjega SladoLenta bo v znamenju prepletanja starega in novega, tradicije in svežine. Tradicionalne okuse v moderni preobleki bosta na pokušino postavila Metka in Grega Repovž (Gostilna Repovž), mladostniški entuziazem bo pristavil Peter Kovač (Restavracija Maxim), za svež veter pa s premiernim gostovanjem poskrbel chef Restavracije Lambergh Grega Rozman.
Sobotni večer bo primerno galanten! Andrej Kuhar (Vila Herberstein) bo s svojimi vrhunskimi kreacijami znova dokazal, da tudi chefi z leti samo pridobijo na kakovosti, Janez Bratovž (JB Restavracija) bo postregel z vrhunsko avtorsko kombinacijo okusov in tekstur, Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh) pa dodala še priokus prekmurske kuharske tradicije.

Za nedeljsko kosilo se prileže klasika, zato pa je večerja lahko toliko bolj nevsakdanja. In bolj nevsakdanje kot David Vračko (Restavracija Mak) v Sloveniji skorajda ne gre. Ivo Tomšič (Sorbara Steak House) bo s svojim žarom navdušil privržence mesnih užitkov, Tomaž Bolka (Gostilna Krištof) pa bo prepričal ljubitelje tradicionalnih okusov in vse tiste, ki cenijo skrbno izbiro in prepletanje ekološko pridelanih sestavin lokalnega izvora.

Izkušeni obiskovalci SladoLenta (in tisti, ki bodo to še postali), nikakor ne bodo zamudili ponedeljkovega večera, ko bodo ponovno gostili trojico slovenskih chefov, ki vsako leto podira rekorde. Govorimo seveda o enih in edinih treh chefih: Urošu Štefelinu (Vila Podvin), Igorju Jagodicu (Strelec) in Binetu Volčiču (Kulinarični atelje). Edinstvena atmosfera in vrhunska kulinarična ponudba sta zagotovljeni!


V torek bosta Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič) in Igor Peresson (Etna) s svojimi kreacijami v goste prinesle okuse Krasa s pridihi beneške Slovenije. Prva slovi po inovativnih mojstrskih sladicah, slednji pa po vrhunskih picah. Oboje kot nalašč za užitke v majhnih priročnih porcijah! Za vse ostalo bo poskrbel najbolj chefovski graščak Marko Pavčnik (Pavus - Grad Tabor).

Sredin večer bo nekaj prav posebnega. Na SladoLent se namreč po letih odsotnosti vrača najuspešnejša slovenska chefinja Ana Roš (Hiša Franko), družbo pa ji bosta delala obetavna chefovska talenta Luka Košir (Gostišče Grič) in Borut Jovan (Galerija okusov). Skupaj bodo poskrbeli za mojstrsko fuzijo tradicionalne slovenske kuhinje z najnovejšimi mednarodnimi trendi in tehnikami.

Če že gostijo najuspešnejšo slovensko chefinjo, tudi na chefa ne smejo pozabiti. Četrtkov večer bo zato v znamenju Tomaža Kavčiča (Gostilna pri Lojzetu), ki slovensko kulinariko ponaša v svet, in Jureta Tomiča (Ošterija Debeluh), ki svetovno kulinariko prinaša v Slovenijo ter Gašperja Čarmana (Gostilna pri Danilu), ki s svojimi jedmi opominja, da je tudi slovenska tradicionalna kuhinja lahko na svetovljanski ravni.

Vrhuncev poln teden kulinaričnih dogodivščin zahteva primeren zaključek, zato bosta zadnja dva dneva letošnjega SladoLenta polna sladkih presenečenj. Na petkov večer bo dravsko nabrežje z mamljivimi vonjavami zapolnil Damjan Fink (Gostilna Na gradu), družbo mu bosta s svojimi domačimi okusi delala Lena Klinar ter Primož Gregorčič (Domačija Gora pod lipo), za en dan pa smo od njegove opevane peči uspeli odtrgati tudi Ivana Kastelica (Dnevni bar Pr’Mrtinet), ki bo bogate izkušnje priprave jedi pod peko prelil v okusne ulične dobrote.

Konec festivala bodo tudi letos primerno proslavili z ognjemetom, obilico dobre glasbe in zadnjimi tremi vrhunskimi chefi. Okusni zaključek nam bodo pričarali Boštjan Pavli (Harfa), Kristjan Anderlič (Sedem) in Mišo Krojsl (Rožmarin), ko pa bodo štedilniki in pečice naposled zadnjič ugasnili, nas bodo dolgo v noč razvajale izbrane kapljice priznanih slovenskih vinarjev.

Kuharski show na Lentu v treh profesionalno opremljenih kuhinjah se bo vsak večer začel ob 19. uri in bo trajal do polnoči. Posamezna jed bo stala 3,5 €, servirane pa bodo v nepovratnih posodicah.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

Blejski dnevi

bled_otok.jpg
Kdaj: petek, 19. julij 2019 - nedelja, 21. julij 2019

Blejski dnevi so tisti dnevi, ko se Bled zašibi od turistov. Ti si v treh dneh, kolikor trajajo, pridejo ogledat, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti, ter prisluhnejo promenadnim koncertom. Največ pa se jih seveda zbere na tradicionalno blejsko noč, ko »zažari« jezero.

Hotiški ribiški dnevi

ribiski dan
Kdaj: petek, 19. julij 2019 - nedelja, 21. julij 2019

Na tradicionalni poletni prireditvi »Hotiški ribiški dnevi«, ki je obogatena s kulturnimi dogodki in glasbeno-zabavnim programom, lahko spoznate življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri.

Kranfest in Kranjska noč

kranfest.jpg
Kdaj: četrtek, 18. julij 2019 - sobota, 20. julij 2019

Največji gorenjski poletni festival Kranfest s Kranjsko nočjo, ki pritegne okoli 35.000 obiskovalcev, je mozaik glasbenega, športnega, gledališkega, kulinaričnega in zabavnega programa.

Razstava kaktusov v Arboretumu Volčji Potok

kaktus-v-cvetju.jpg
Kdaj: ponedeljek, 15. julij 2019 - četrtek, 1. avgust 2019

V Arboretumu Volčji Potok si lahko v steklenjaku ogledate edinstveno razstavo kaktusov, ki vključuje preko 1000 rastlin iz zbirke Dušana Hrovatina. Posebnost zbirke je v raznovrstnosti primerkov in njihovi starosti, tako da vas razstava zagotovo ne bo pustila ravnodušnih.

Film pod zvezdami 2019

film.pod.zvezdami_2009.jpg
Kdaj: ponedeljek, 15. julij 2019 - sobota, 3. avgust 2019

Med 11. julijem in 3. avgustom Kinodvor in Ljubljanski grad vabita na poletne filmske večere na prostem. V čarobnem ambientu Grajskega dvorišča se bo zvrstil raznolik program filmskih vrhuncev pretekle sezone, pa tudi šest svežih filmov, ki bodo prvič javno predstavljeni na slovenskem platnu. Za otvoritveni film smo izbrali prvenec Urše Menart Ne bom več luzerka, dobitnika vesne za najboljši celovečerni film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Poletje v Stari Ljubljani

LJUBLJANA_POLETI.jpeg
Kdaj: ponedeljek, 15. julij 2019 - sreda, 28. avgust 2019

Tradicionalni festival Poletje v stari Ljubljani vsako leto popestri dogajanje v mestu s sporedom koncertov klasične glasbe v slikovitem okolju starega mestnega jedra, na katere je vstop večinoma prost.

Poletni večeri v Kočevju

kočevje
Kdaj: nedelja, 14. julij 2019 - četrtek, 29. avgust 2019

Da bi razbili kulturno praznino poletja, na mestni ploščadi v Kočevju organizirajo Poletne večere. Prireditve, ki so glasbeno, literarno in plesno obarvane, pomenijo dragocen prispevek obujanja starega mestnega jedra. Zabavne in družabne poletne večere za vse okuse soustvarjajo tako pop kot rock glasbeniki, narodno zabavni ansambli, hrvaške klape, izvajalci etno glasbe, folklorne skupine in stand-up komiki. Na svoj račun pridejo tudi najmlajši obiskovalci in tisti, ki jim je pri srcu gledališče.

Trški dnevi 2019: 21. srednjeveški dan

Srednjeveška skupina Dono dei ceri.jpg
Kdaj: nedelja, 14. julij 2019

Trški dnevi so brez dvoma največja in najodmevnejša kulturno–kulinarično-etnološko-turistična prireditev v Suhi krajini in ena večjih na Dolenjskem, v kateri se prepletata sedanjost in preteklost. V programu nastopajo mnogi priznani slovenski in tuji umetniki, vključena pa so skorajda vsa društva in organizacije z območja občine.

Butik Festival 2019

Soča
Kdaj: petek, 12. julij 2019 - nedelja, 14. julij 2019

Na Butiku bodo nastopila svetovno znana imena z močno podporo lokalnih talentov. Obiskovalci bodo lahko uživali tudi ob lokalnih kulinaričnih specialitetah in aktivnostih, ki jih ponuja Soška dolina.

24. Festival Bled 2019

bled_otok.jpg
Kdaj: četrtek, 11. julij 2019 - sreda, 17. julij 2019

Prva polovica julija je vsako leto že več kot dve desetletji rezervirana za pester utrip Festivala Bled, ki temelji na klasični glasbi, tuje pa mu niso niti vse ostale zvrsti glasbenega izraza.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije