Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
Trubarjeva hiša literature

Trubarjeva hiša literature

Kdaj: četrtek, 2. september 2010
Vstopnina: Brezplačno

Kot prva literarna hiša na Slovenskem bo danes, 2. 9. 2010, na Stritarjevi ulici 7 svoja vrata odprla Trubarjeva hiša literature.

 

S tem se bo Ljubljana pridružila številnim evropskim mestom - Münchnu, Dunaju, Hamburgu, Salzburgu, Frankfurtu, Leipzigu, Kölnu, Københavnu, Oslu... - v katerih že vrsto let delujejo tovrstne javne institucije. Gre za trajno pridobitev projekta »Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010«, ki bo zagotovo spodbudno vplivala na literarno, kulturno in intelektualno življenje ne le v slovenski prestolnici, temveč tudi širše. V prostorskem smislu Trubarjeva hiša literature združuje muzejske sobo, čitalnico in prostore za izvajanje programskih aktivnosti.

2. september - celodnevni kulturni program na Stritarjevi ulici

V celodnevnem programu uličnih dogodkov (med 10. in 22. uro), ki jih pripravlja Mestna knjižnica Ljubljana, se bodo na ulici zvrstila branja, improvizacije, lutkovne animacije, vse na temo knjige.

Ves čas bo na ulici postavljena stojnica s knjigami, na kateri bodo brezplačno podarjali knjige iz darov Mestne knjižnice. Na ulici bodo postavili "ulično" čitalnico, mini igroteko, razstavo konkretne poezije ter improvizirane postavitve s knjigami.

V dopoldanskem času bodo pripravili program za otroke z Literarnim sprehodom po Ljubljani, lutkovno animacijo z novim literarnim junakom knjižnim moljem Bogdanom, na delavnicah bodo lahko izdelovali knjige in odtiskovali črke. Točno opoldne preizprašujejo razmerja med vlogo knjige kot medija nekoč in danes z improviziranim branjem odlomkov izbranih Trubarjevih digitaliziranih zapisov na elektronskem bralniku.

V popoldanskem delu dogodkov se bodo na odprtem glasbeno-literarnem odru zgodila branja poezije, proze, pesniški slem, stand-up nastop z izhodiščno temo knjige, improligaške discipline, mini cirkuška predstava z znakovnim jezikom gluhih, nastopi kantavtorjev in drugi dogodki.

Celodnevni kulturni program bo v četrtek, 2. septembra 2010, ob 19. uri zaključila dramska igralka Jerca Mrzel z recitacijo pesmi iz knjige LJ kot ljubezen, ki je izšla v akciji Knjige za vsakogar v okviru programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010. Njenemu nastopu sledi kulturni otvoritveni program, ki ga bo povezoval Jure Longyka. V kratkem umetniškem programu ob otvoritveni svečanosti bodo nastopali: dramski igralec Polde Bibič, operna pevka Irena Preda in vsestranski ustvarjalec Boštjan Gorenc – Pižama.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

Festival Vinarium - 40. Lendavska trgatev

Vino
Kdaj: sobota, 7. september 2019

Tradicionalna etnološko-kulinarična prireditev se odvija v začetku septembra na različnih lokacijah v mestu. Lendavska trgatev je praznik vinogradnikov, ki prepriča s pestrim celodnevnim programom in bogato kulinarično ponudbo, z bogračem, langošem, pereci pa tudi ribami - seveda pa ne gre brez odličnih lendavskih vin.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
Kdaj: četrtek, 5. september 2019 - ponedeljek, 9. september 2019

Dnevi narodnih noš na tak način poudarjajo pomen oblačilne dediščine ter opozarjajo na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote. Odlikuje jih dolgoletna tradicija, saj uspešno potekajo že od leta 1966. Mednarodna zveza folklornih festivalov jim je zaradi kakovostne vsebine podelila status mednarodno priznanega festivala.

Šuštarska nedelja

sustarska_nedelja.jpg
Kdaj: nedelja, 1. september 2019

Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru).

Ribniški semenj

jubilejni-35-ribnisk-_0-1.png
Kdaj: nedelja, 1. september 2019

Ribniški semenj vsako leto Ribnico spremeni v pravo sejemsko doživetje. Po ulicah, ki so bile še dan poprej polne avtomobilov, svoje mesto zavzamejo stojnice, ki se šibijo pod izdelki domačih ali gostujočih rokodelcev, na ta dan po ribniških ulicah lahko kupiš vse, od žlice, zobotrebcev in lesenih ter lončenih posod pa do »vseh stvari, ki si jih srce poželi«.  Na ta dan se v Ribnici čuti medsebojna povezanost, srce kraja bije v istem ritmu, odprte so vse trgovine, vse razstave, Rokodelski center Ribnica, ribniška farna cerkev sv. Štefana, v letnem gledališču se odvija zabavni program.

Balonarski spektakel v Pomurju

baloni_ptuj.jpg
Kdaj: torek, 27. avgust 2019 - nedelja, 1. september 2019

Od 27. avgusta do 1. septembra bo v gradu Rakičan in na letališču v Murski Soboti potekalo Slovensko odprto državno prvenstvo Murska Sobota 2019, na katerega je prijavljenih 40 ekip iz 17 držav. Letošnje tekmovanje je napovednik prihajajočega Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni naslednje leto.

Festival Letni oder Ruše

letni oder ruse
Kdaj: nedelja, 25. avgust 2019 - sreda, 28. avgust 2019

Gledališče, koncerti in prireditve za otroke - za ta pravi zaključek poletnih počitnic! Slovenski in mednarodni glasbeni bandi, politično nekorektni pa tudi lahkotni humor iz domačih in tujih odrov, glasbene kante in mednarodni trubadurji, otroške predstave in pravljice za odrasle …

Tartini festival

piran_tartini.jpg
Kdaj: nedelja, 25. avgust 2019 - četrtek, 12. september 2019

Tartini festival je mednarodni poletni festival komorne glasbe, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Poleg Tartinijevih del festival predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost.

17. Solinarski praznik

solinarski_praznik.jpg
Kdaj: sobota, 24. avgust 2019

Tartinijev trg, Piran

25. Semiška ohcet

semiska_ohcet_2009_00.jpg
Kdaj: petek, 23. avgust 2019 - nedelja, 25. avgust 2019

Doživetje drugačnega poročnega obreda, s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši. Spremljajoči 5. festival ŠtrudlFesta, kolesarjenje, razstave, delavnice in tržnica so razlogi več, da obiščete Belo krajino.

Pisana Loka

sk_loka.jpg
Kdaj: petek, 23. avgust 2019

Tudi to poletje se bo zgodil največji škofjeloški festival »Pisana Loka«, kar pomeni 10 pisanih dni v starem mestnem jedru. Letos bo potekal od 23. avgusta do 1. septembra.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije