Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
Trubarjeva hiša literature

Trubarjeva hiša literature

Kdaj: četrtek, 2. september 2010
Vstopnina: Brezplačno

Kot prva literarna hiša na Slovenskem bo danes, 2. 9. 2010, na Stritarjevi ulici 7 svoja vrata odprla Trubarjeva hiša literature.

 

S tem se bo Ljubljana pridružila številnim evropskim mestom - Münchnu, Dunaju, Hamburgu, Salzburgu, Frankfurtu, Leipzigu, Kölnu, Københavnu, Oslu... - v katerih že vrsto let delujejo tovrstne javne institucije. Gre za trajno pridobitev projekta »Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010«, ki bo zagotovo spodbudno vplivala na literarno, kulturno in intelektualno življenje ne le v slovenski prestolnici, temveč tudi širše. V prostorskem smislu Trubarjeva hiša literature združuje muzejske sobo, čitalnico in prostore za izvajanje programskih aktivnosti.

2. september - celodnevni kulturni program na Stritarjevi ulici

V celodnevnem programu uličnih dogodkov (med 10. in 22. uro), ki jih pripravlja Mestna knjižnica Ljubljana, se bodo na ulici zvrstila branja, improvizacije, lutkovne animacije, vse na temo knjige.

Ves čas bo na ulici postavljena stojnica s knjigami, na kateri bodo brezplačno podarjali knjige iz darov Mestne knjižnice. Na ulici bodo postavili "ulično" čitalnico, mini igroteko, razstavo konkretne poezije ter improvizirane postavitve s knjigami.

V dopoldanskem času bodo pripravili program za otroke z Literarnim sprehodom po Ljubljani, lutkovno animacijo z novim literarnim junakom knjižnim moljem Bogdanom, na delavnicah bodo lahko izdelovali knjige in odtiskovali črke. Točno opoldne preizprašujejo razmerja med vlogo knjige kot medija nekoč in danes z improviziranim branjem odlomkov izbranih Trubarjevih digitaliziranih zapisov na elektronskem bralniku.

V popoldanskem delu dogodkov se bodo na odprtem glasbeno-literarnem odru zgodila branja poezije, proze, pesniški slem, stand-up nastop z izhodiščno temo knjige, improligaške discipline, mini cirkuška predstava z znakovnim jezikom gluhih, nastopi kantavtorjev in drugi dogodki.

Celodnevni kulturni program bo v četrtek, 2. septembra 2010, ob 19. uri zaključila dramska igralka Jerca Mrzel z recitacijo pesmi iz knjige LJ kot ljubezen, ki je izšla v akciji Knjige za vsakogar v okviru programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010. Njenemu nastopu sledi kulturni otvoritveni program, ki ga bo povezoval Jure Longyka. V kratkem umetniškem programu ob otvoritveni svečanosti bodo nastopali: dramski igralec Polde Bibič, operna pevka Irena Preda in vsestranski ustvarjalec Boštjan Gorenc – Pižama.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

November Gourmet Ljubljana

kulinarika-2.jpg
Kdaj: sobota, 2. november 2019 - sobota, 30. november 2019

Uživajte v vzdušju kulinaričnega novembra v izbranih restavracijah, ki bodo ponujale November Gourmet meni z lokalno lokalno pridelanimi jedmi, značilnimi za sezono ob martinovanju, ter izbrana vina slovenskih vinarjev.

Jesenski strašni B.O. FEjST

Fejstka
Kdaj: četrtek, 31. oktober 2019

Na noč čarovnic vas kravica Fejstka vabi na otroško prireditev! Pripravlja delavnice, predstave, poslikave in strašne čarovnije!

Noč čarovnic v Kranju

Halloween
Kdaj: petek, 25. oktober 2019 - četrtek, 31. oktober 2019

Zadnje oktobrske dni lahko otroci in odrasli v Rovih pod starim Kranjem preizkusijo svoj pogum! Otrokom se bo med 25. in 30. oktobrom odprl pravljični svet, ki je viden samo njim.

Okusi Radol'ce

okusi_radolce.png
Kdaj: petek, 25. oktober 2019 - nedelja, 1. december 2019

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija.Okusi Radol'ce v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radolško okolje.

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
Kdaj: sreda, 23. oktober 2019 - sobota, 26. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
Kdaj: nedelja, 20. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Festival Mlada portugalka

Vino
Kdaj: sobota, 19. oktober 2019

Portugalka ali po belokranjsko »potrgalka« je vino prelepe rdeče barve. Je sveža, pitna, s prijetno sadno aromo in z mehkim, s polnim okusom, zaradi česar jo mnogi poznavalci vin uvrščajo med najboljša mlada rdeča vina. Na prireditveni prostor pred metliški grad se že v zgodnjih popoldanskih urah na vozu pripeljeta kraljica metliške črnine in predsednik Društva vinogradnikov Metlika s sodom vina mlade portugalke. Priznani enolog zabije pipo v sod in točenje portugalke se začne.

Dragulji in plemeniti kamni v Cankarjevem domu

Minfos
Kdaj: sobota, 19. oktober 2019 - nedelja, 20. oktober 2019

V Veliki spremeni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani bodo v soboto, 19. in v nedeljo, 20. oktobra, na ogled minerali, fosili in nakit.

Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
Kdaj: ponedeljek, 14. oktober 2019 - nedelja, 27. oktober 2019

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem letu poteka med 14. in 27. oktobrom, ko si lahko najrazličnejše uprizoritve, predstave, performanse in druge dogodke ogledate na različnih lokacijah. V zadnjih letih organizatorji namreč oživljajo pozabljene zgradbe, dvorišča pa spreminjajo v odre in tako ustvarjajo urbani mestni vrvež.

Festival lesa v Kočevju 2019

les
Kdaj: četrtek, 10. oktober 2019 - nedelja, 20. oktober 2019

Večdnevno pestro dogajanje z različnimi dogodki, ki povzdigujejo bogato dediščino kočevskih gozdov in ponujajo možnost za razmislek o novih priložnostih. S festivalom želimo povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije