Dogodki in prireditve

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve
Trubarjeva hiša literature

Trubarjeva hiša literature

Kdaj: četrtek, 2. september 2010
Vstopnina: Brezplačno

Kot prva literarna hiša na Slovenskem bo danes, 2. 9. 2010, na Stritarjevi ulici 7 svoja vrata odprla Trubarjeva hiša literature.

 

S tem se bo Ljubljana pridružila številnim evropskim mestom - Münchnu, Dunaju, Hamburgu, Salzburgu, Frankfurtu, Leipzigu, Kölnu, Københavnu, Oslu... - v katerih že vrsto let delujejo tovrstne javne institucije. Gre za trajno pridobitev projekta »Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010«, ki bo zagotovo spodbudno vplivala na literarno, kulturno in intelektualno življenje ne le v slovenski prestolnici, temveč tudi širše. V prostorskem smislu Trubarjeva hiša literature združuje muzejske sobo, čitalnico in prostore za izvajanje programskih aktivnosti.

2. september - celodnevni kulturni program na Stritarjevi ulici

V celodnevnem programu uličnih dogodkov (med 10. in 22. uro), ki jih pripravlja Mestna knjižnica Ljubljana, se bodo na ulici zvrstila branja, improvizacije, lutkovne animacije, vse na temo knjige.

Ves čas bo na ulici postavljena stojnica s knjigami, na kateri bodo brezplačno podarjali knjige iz darov Mestne knjižnice. Na ulici bodo postavili "ulično" čitalnico, mini igroteko, razstavo konkretne poezije ter improvizirane postavitve s knjigami.

V dopoldanskem času bodo pripravili program za otroke z Literarnim sprehodom po Ljubljani, lutkovno animacijo z novim literarnim junakom knjižnim moljem Bogdanom, na delavnicah bodo lahko izdelovali knjige in odtiskovali črke. Točno opoldne preizprašujejo razmerja med vlogo knjige kot medija nekoč in danes z improviziranim branjem odlomkov izbranih Trubarjevih digitaliziranih zapisov na elektronskem bralniku.

V popoldanskem delu dogodkov se bodo na odprtem glasbeno-literarnem odru zgodila branja poezije, proze, pesniški slem, stand-up nastop z izhodiščno temo knjige, improligaške discipline, mini cirkuška predstava z znakovnim jezikom gluhih, nastopi kantavtorjev in drugi dogodki.

Celodnevni kulturni program bo v četrtek, 2. septembra 2010, ob 19. uri zaključila dramska igralka Jerca Mrzel z recitacijo pesmi iz knjige LJ kot ljubezen, ki je izšla v akciji Knjige za vsakogar v okviru programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010. Njenemu nastopu sledi kulturni otvoritveni program, ki ga bo povezoval Jure Longyka. V kratkem umetniškem programu ob otvoritveni svečanosti bodo nastopali: dramski igralec Polde Bibič, operna pevka Irena Preda in vsestranski ustvarjalec Boštjan Gorenc – Pižama.

Nazaj na rubriko Dogodki in prireditve

Najnovejše v tej rubriki

Karneval v Kamniku

pustno_5123_8.png
Kdaj: torek, 25. februar 2020

Pustno razigrano karnevalsko vzdušje v center privabi množico krofov željnih maškar. Pustne šeme svojo pot po središču Kamnika začnejo pri Maistovi rojstni hiši, jo po Šutni nadaljujejo do Samčevega predora in končajo na Glavnem trgu. Ritem jim narekuje Mestna godba Kamnik, spremljajo pa jih poskočne mažoretke in plesalci kamniških plesnih klubov.

Tartinijev karneval v Piranu

piran_tartini.jpg
Kdaj: nedelja, 23. februar 2020

Tartini in njegova glasba bosta letos zaznamovala tudi pustne dogodke. Tartinijev karneval bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show. Poskrbljeno bo tudi za brezplačen avtobusni prevoz.

Tržiški karneval

pustovanje tržič
Kdaj: nedelja, 23. februar 2020

Pustna nedelja je tradicionalno rezervirana za nekatere največje in najbolj tradicionalne karnevalske prireditve. Tudi v Tržiču je tako.

Veliki pustni karneval v Cerknici

cerknica.jpg
Kdaj: nedelja, 23. februar 2020

Cerkniški pustni karneval slovi po svojih velikih figurah, ki so delo akademskih umetnikov in temeljijo na biološkem in mitološkem bogastvu Notranjske.

Mednarodna karnevalska povorka na Ptuju

kurent_ptuj.JPG
Kdaj: nedelja, 23. februar 2020

Mednarodna karnevalska povorka predstavlja vrhunec Kurentovanja, ko ptujske ulice in trge preplavi tisočglava množica pustnih mask in tradicionalnih likov. Za prav posebno vzdušje poskrbijo izvirne karnevalske skupine in številni satirični liki.

Pustovanje na Viru pri Domžalah

Pustovanje Vir
Kdaj: sobota, 22. februar 2020 - sreda, 26. februar 2020

Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta.

Prešerni karneval

preserni_karneval.jpg
Kdaj: sobota, 22. februar 2020

Praznik veselja v Kranj prinaša karneval uličnih norčavosti, ki bo odgnal zimo ter priklical pomlad. Zacveteli bodo ulice in trgi, ki se že tradicionalno barvajo v pustne odtenke. Na pustno soboto, 22. februarja, se bodo po ulicah starega Kranja tradicionalno sprehodile pustne maske in zadišalo bo po krofih.

Drežniški pust

pust 2016
Kdaj: sobota, 22. februar 2020

Drežniški pust, pri katerem sodelujejo le neporočeni fantje, spada med bolj znana pustovanja v Sloveniji. 

Gre za starosvetno pustovanje poganskega izvora. Lesene maske izdelujejo fantje sami ter tako prenašajo živo kulturno dediščino iz roda v rod.

12. Istrska pustna povorka

istrski_karneval.jpg
Kdaj: sobota, 22. februar 2020

Slovenska Istra se v pustnem času prelevi v eno najbolj živahnih prestolnic karnevalskega dogajanja v Sloveniji. V sklopu Istrskega karnevala v Kopru tradicionalno prirejajo Istrsko pustno povorko, živahno pustno dogajanje pa običajno obarva tudi vasi na podeželju Kopra.

Zmajev karneval

zmajev_karneval.jpeg
Kdaj: sobota, 22. februar 2020

Ljubljanski karneval obsega veliko pustno povorko po mestnih ulicah in zabavni program na Kongresnem trgu. V povorki med drugim nastopajo značilne maske iz poganskega ljudskega izročila kot so kurenti, laufarji, morostarji in druge.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije