Dolenjska

Dogodki:

jantar_2017_muzej_1.png

Jantarno leto v Novem mestu

Datum: sreda, 26. april, 2017

Del jantarne poti, ki je obale Baltika povezovala s Sredozemskim morjem, je v prazgodovini potekal tudi preko Dolenjske, zato se je v Novem mestu, tedanjem evropskem središču s knežjim sedežem, ohranila množica jantarnih izdelkov.

Steklarstvo in železarstvo sta bili tisti gospodarski dejavnosti, ki sta omogočali razcvet dolenjskega prostora v 1. tisočletju pr. n. št. Ogrlice iz raznobarvnih bogato okrašenih, na Dolenjskem izdelanih steklenih jagod, dopolnjenih z oranžnordečimi okrašenimi jantarnimi jagodami, ki so jih našli na novomeških grobiščih, so bile spodbuda za obsežnejšo predstavitev te bogate kulturne dediščine.

Tako je leto 2017 v Novemu mestu v znamenju jantarja. Arheološke dediščine, ki si zasluži posebno mesto v identiteti Novega mesta, saj ga postavlja na svetovni zemljevid osrednjih železnodobnih najdišč. Arheologi vsako leto izkopljejo nove dokaze o tem, kako pomembno vlogo je imelo območje Novega mesta že v prazgodovini. V tistih časih je bil nakit iz jantarja statusni simbol, ki so si ga le najuglednejši pomembneži uspeli zagotoviti preko Jantarne poti, in bogate zbirke v Dolenjskem muzeju pričajo o tem, da so bili naši predniki še kako pomembni in ugledni.

V Dolenjskem muzeju so pripravili pregledno razstavo arheološkega jantarnega gradiva v Sloveniji, razstavo o jantarni (»Katarinini«) sobi iz Sankt Peterburga ter razstavo sodobno oblikovanega jantarja iz Gdanska.

Skozi celo leto bodo v Novem mestu potekali tudi številni dogodki in prireditve povezani z jantarjem. Več na VisitNovomesto.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije