Gorenjska

Dogodki:

cerkno_kulinarika.jpg

Projekt KUHAM DOMAče za razvoj gastronomije Zgornje Gorenjske

Datum: torek, 20. april, 2021

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) v zadnjih letih veliko pozornosti posveča domači kulinariki.

Med letoma 2016 in 2019 je bil RAGOR kot partner vključen v mednarodni projekt AlpFoodway, ki je raziskoval alpsko prehransko dediščino. Med drugim so v Ratečah izvajali medgeneracijske kuharske delavnice, ki so jih ob koncu projekta iz kranjskogorske razširili še na jeseniško in radovljiško občino. Poimenovali so jih KUHAM DOMAče.

Od lanske jeseni delavnice izvajajo preko ZOOM-a, s čimer je bila udeležba omogočena praktično komurkoli. To je povečalo prepoznavnost in priljubljenost projekta širše po Gorenjski. Sodelujejo z lokalnimi gospodinjami, šolami, muzejem, društvi in gostinci. Ob zaključku leta izdajo e-knjižico receptov, nekaj delavnic tudi posnamejo in jih objavijo na spletu.

V letošnjem gastronomskem letu projekt nadgrajujejo na različne načine. S kulinarično izmenjavo Od tepke do kôce so povezali lokalni skupnosti iz Podbrezij in Rateč. Pripravljali so rateške kôcave (hruškove) krape in Podbreško potico iz suhih hrušk tepk.  Dogodek je s svojo navzočnostjo počastil etnolog prof. Janez Bogataj. Pred veliko nočjo so v soorganizaciji z Gornjesavskim muzejem pripravili sklop kulinarično – etnoloških delavnic, v katerih so se posvetili prehranski dediščini velike noči.

V sredo, 21. 4. 2021 ob 18.00 bo preko ZOOM-a prenos delavnice, ki bo potekala v delavski kuhinji v Gornjesavskem muzeju Jesenice. Predstavili bodo značilnosti delavske prehrane, posneli delavsko kuhinjo in pripravili zelenjavno enolončnico. Na Jesenicah v sodelovanju z lokalnimi gostinci pripravljajo tudi skupni meni Delavska malca, ki bo popestril obstoječo ponudbo jeseniških gostiln.

S povezovanjem na več nivojih si RAGOR na zgornjem Gorenjskem prizadeva dvigniti zavest o pomenu prehranske dediščine, širiti bogata znanja starejših domačinov in jih prenesti na mlajše rodove, v prakso, na krožnike, v gostilne, skratka, v življenje.

Vir in več informacij: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije