O nas | Kontakti | Promocijske aktivnosti | Reference | Koristne povezave | Kje in kdaj nas lahko poslušate? | Varovanje podatkov
Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) v zadnjih letih veliko pozornosti posveča domači kulinariki.
Od lanske jeseni delavnice izvajajo preko ZOOM-a, s čimer je bila udeležba omogočena praktično komurkoli. To je povečalo prepoznavnost in priljubljenost projekta širše po Gorenjski. Sodelujejo z lokalnimi gospodinjami, šolami, muzejem, društvi in gostinci. Ob zaključku leta izdajo e-knjižico receptov, nekaj delavnic tudi posnamejo in jih objavijo na spletu.
V letošnjem gastronomskem letu projekt nadgrajujejo na različne načine. S kulinarično izmenjavo Od tepke do kôce so povezali lokalni skupnosti iz Podbrezij in Rateč. Pripravljali so rateške kôcave (hruškove) krape in Podbreško potico iz suhih hrušk tepk. Dogodek je s svojo navzočnostjo počastil etnolog prof. Janez Bogataj. Pred veliko nočjo so v soorganizaciji z Gornjesavskim muzejem pripravili sklop kulinarično – etnoloških delavnic, v katerih so se posvetili prehranski dediščini velike noči.
V sredo, 21. 4. 2021 ob 18.00 bo preko ZOOM-a prenos delavnice, ki bo potekala v delavski kuhinji v Gornjesavskem muzeju Jesenice. Predstavili bodo značilnosti delavske prehrane, posneli delavsko kuhinjo in pripravili zelenjavno enolončnico. Na Jesenicah v sodelovanju z lokalnimi gostinci pripravljajo tudi skupni meni Delavska malca, ki bo popestril obstoječo ponudbo jeseniških gostiln.
S povezovanjem na več nivojih si RAGOR na zgornjem Gorenjskem prizadeva dvigniti zavest o pomenu prehranske dediščine, širiti bogata znanja starejših domačinov in jih prenesti na mlajše rodove, v prakso, na krožnike, v gostilne, skratka, v življenje.
Vir in več informacij: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije