Hrvaška vabi

Nazaj na rubriko Hrvaška vabi

Kamping združenje podelilo nagrade najboljšim kampom na Hrvaškem

Datum: četrtek, 6. november, 2014

Ob koncu kamping sezone 2014 je Starigrad Paklenica gostil 8. Hrvaški kamping kongres, na katerem se je zbralo 230 predstavnikov hrvaškega kamping turizma.

Na Hrvaškem imajo skupno kar 523 kampov, od katerih je 218 večjih in 305 manjših. V kampih lahko naenkrat prespi do 240.000 turistov, kar pomeni četrtino vseh nastanitvenih kapacitet na Hrvaškem. Strategija razvoja kamping turizma do leta 2020 je, da kampi ob pomoči države vlagajo v kvaliteto, saj le ta prinaša dobre rezultate. Tako bo država v naslednjem letu sofinancirala 13 razvojnih kamping projektov v višini 160.000 evrov.

Kamping sezona 2014 je bila z obilo slabega vremena precejšen izziv za hrvaške kampe. Kjer imajo urejeno dodatno ponudbo niso imeli težav s številom nočitev, saj so kampisti kljub dežju ostali v kampu in niso predčasno zaključili počitnic. Kampi, ki svojo ponudbo gradijo samo na lepi plaži in čistem morju pa so se soočali z odpovedjo rezervacij. Do konca avgusta je hrvaške kampe obiskalo 2,14 milijona kampistov, ki so v povprečju prenočevali 6,8 noči oz. skupno ustvarili 14.4 milijona nočitev. Največ nočitev so ustvarili kampisti iz Nemčije (31%), sledimo Slovenci z 18% nočitev, Nizozemci (11%), Avstrijci (9%) in Italijani (9%).

Na Hrvaškem kamping kongresu sta bila med strokovnimi predavatelji tudi dva predstavnika iz Slovenije, in sicer direktor kampa Menina in predstavnik glamping naselja Garden Village Bled, ki sta poudarila pomembnost dobre ideje, inovativnosti in organizacije dodatnih aktivnosti, ki gostu popestrijo kamping dopust.
 
Podeljeni novi Ecocamping certifikati
Lansko leto je kamp Glavotok kot prvi hrvaški kamp prejel evropsko ekološko oznako Ecocamping. Letos sta bila v to skupino sprejeta tudi kamp Kovačine iz Cresa in kamp Zaton iz Zadra. Gre za posebno ekološko priznanje, ki ga dobijo kampi za kakovost in delovanje v skladu z načeli trajnostnega razvoja ter ekologije. Certifikat podeljuje nemško podjetje Ecocamping. Ta certifikat je Sloveniji do sedaj prejel le kamp Koren iz Kobarida.

Nagrade Croatia’s Best Campsites 2015
Na kamping kongresu so podelili nagrade tudi najboljšim hrvaškim kampom - Croatia’s Best Campsites 2015, letos si jo je prislužilo 48 kampov. Med nagrajenci so trije novi kampi: Park Mareda, Čikat in Kažela. Največ kampov z odlično urejenimi parcelami, sanitarijami in dodatno ponudbo prihaja iz Istre, kjer imajo kar 22 nagrajenih kampov, na območju Kvarnerja in Dalmacije po 12, v notranjosti Hrvaške pa sta še dva lepo urejena kampa. Celoten spisek najboljših hrvaških kampov si lahko ogledate tukaj.

Nazaj na rubriko Hrvaška vabi

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije