Hrvaška vabi

Nazaj na rubriko Hrvaška vabi
mediterannean_croatia_split_0001.jpg

Po informacije o Hrvaški v Hrvaško turistično skupnost v Ljubljani

Datum: sreda, 15. junij, 2011
Junij se piše in še malo pa bo zadnji šolski dan ter z njim tudi začetek dopustniškega obdobja. Zdaj je torej skrajni čas za načrte, kje in kako jih boste preživeli. Ker večina Slovencev še vedno dopustuje na hrvaški obali, je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« preverila, kako lahko pri izboru destinacij pomaga Hrvaška turistična skupnost, ki deluje tudi v Sloveniji.

Vabijo atraktivni dogodki v bližini

Po vsej Istri, v Puli, Medulinu, Premanturi, Fažani potekajo sejemske predstavitve rokodelskih obrti, Reka bo znova gostila Anima fest, začelo pa se bo tudi Poletje na Gradini s številnimi hrvaškimi in tujimi umetniki.

Hrvaška niso zgolj in samo destinacije, morje, zanimiva notranjost. Hrvaška so tudi številni dogodki. Med njimi takšni, ki nudijo odlično priložnost za vikend izlete. V Puli so pred dnevi potekali Dnevi antike, v Gračišču pa se pripravljajo na festival istrskih minešter, ki bo 18. junija. »Po vsej Istri, v Puli, Medulinu, Premanturi, Fažani potekajo sejemske predstavitve rokodelskih obrti, Reka bo znova gostila Anima fest, začelo pa se bo tudi Poletje na Gradini s številnimi hrvaškimi in tujimi umetniki,« je o dogodkih povedala Elza Matjašić Vidmar iz Hrvaške turistične skupnosti. Hkrati je povabila še na celoletno manifestacijo na Lošinju. Vsak mesec je namreč zaznamovan z avtohtonimi otoškimi rastlinami. Junija denimo diši po sivki, trpotcu, smilji in žuki. V Zagrebu bo od 15. do 25. junija odmeval Eurokaz – mednarodni festival sodobnega gledališča, ulice hrvaške prestolnice pa bodo oživele tudi v znamenju cirkusa. 21. in 22. junija bo v Zagrebu tudi T-mobile InMusic festival. Rovinj bo od 21. do 26. junija prevzela plesna evforija, saj se bo odvijal festival salse, prvi julijski vikend v Opatiji pa bo v znamenju džeza in Liburnia Jazz festivala.

Slovenci na Hrvaškem najštevilčnejši in najboljši gosti

Kot kažejo podatki je najbolj priljubljena še vedno Istra, sledi ji Kvarner z otoki, predvsem Mali Lošinj, kjer so maja letos zabeležili za 40 odstotkov več slovenskih gostov v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Hrvaška turistična skupnost ima v Ljubljani sedež v centru mesta na Gosposvetski ulici, in sicer že deveto leto. Je vir natančnih in pravočasnih informacij o hrvaškem turizmu ter prostor, kjer je na voljo ogromno promocijskega gradiva. Slednjega je mogoče naročiti tudi preko spleta in telefona. Kot je povedala Tanja Vidmar Petković smo Slovenci ljubitelji aktivnega dopusta, zato nas zanima hrvaška kamping ponudba, pa kolesarske in pešpoti ter naravne in kulturne znamenitosti. V slovenski urad Hrvaške turistične skupnosti se zglasimo tudi ko potrebujemo informacije o hotelih, regijah, otokih, gastronomski ponudbi in zemljevide. Kot kažejo podatki je najbolj priljubljena še vedno Istra, sledi ji Kvarner z otoki, predvsem Mali Lošinj, kjer so maja letos zabeležili za 40 odstotkov več slovenskih gostov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Vse več je povpraševanja tudi po celinski ponudbi, srednji Dalmaciji in nekoliko bolj oddaljenih ter mirnih otokih kakršni so Mljet, Korčula in Lastovo.

Slovenci smo dobri potrošniki 

Ne le da smo Slovenci na Hrvaškem najštevilčnejši, mnogi se strinjajo, da smo tudi najboljši gostje. Smo sicer zahtevni, saj želimo za ceno, ki jo plačamo korektno in kakovostno ponudbo, a hkrati tudi zelo dobri potrošniki. »Brez Slovencev bi bila marsikatera gostilna zaprta,« je povedal Goran Blažić, direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji in dodal, da je bilo lansko leto kar se tiče slovenskih gostov rekordno. Odlično kaže tudi v letošnjem letu. V prvih štirih mesecih so zabeležili 28 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. Na Hrvaškem se zavedajo svojih prednosti: odlične lokacije, obale, otokov, zanimive notranjosti, vendar so usmerjeni tudi k dvigovanju kakovosti celotne turistične ponudbe.

Več informacij na www.croatia.hr!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Hrvaška vabi

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije