Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije

10 FIS pravil

Datum: torek, 3. januar, 2012

Poskrbite za varnost na smučišču in upoštevajte 10 FIS pravil.

1. OBZIRNOST DO DRUGIH SMUČARJEV Vsak smučar mora ravnati tako, da nikogar ne ogroža ali mu škoduje...

2. OBVLADOVANJE HITROSTI IN NAČINA VOŽNJE - SMUČARSKO ZNANJE Vsak smučar mora smučati tako, da lahko pravočasno ustavi. Svojo hitrost in način smučanja mora prilagoditi svojemu znanju, terenskim, snežnim in vremenskim razmeram ter gostoti prometa na smučišču.

3. IZBIRA SMERI VOŽNJE — SMUČINA Smučar, ki prihaja od zadaj, mora smer vožnje izbrati tako, da ne ogroža smučarjev pred seboj.  

4. PREHITEVANJE Prehitevanje je dovoljeno od zgoraj in spodaj, z desne in leve, vendar le, če je razdalja dovolj velika, da prehitenemu smučarju omogoča dovolj prostora za vsa njegova gibanja.  

5. VKLJUČEVANJE IN VNOVIČNI SPUST - V SMUK — NADALJEVANJE Vsak smučar, ki želi zapeljati na smučišče ali po ustavitvi nanj spet zapeljati, se mora navzdol in navzgor prepričati, da to lahko naredi brez nevarnosti zase ali za druge.  

6. USTAVLJANJE Vsak smučar se mora izogibati ustavljanju na ozkih ali nepreglednih delih, če ni to nujno potrebno. Smučar, ki je tam padel, se mora čim hitreje umakniti oziroma opozoriti na svojo navzočnost.  

7. VZPENJANJE IN SPUŠČANJE — SESTOPANJE Smučar, ki se vzpenja ali spušča peš, mora to storiti na robu smučišča.

8. UPOŠTEVANJE ZNAKOV IN OZNAČB Vsak smučar mora upoštevati oznake in signalizacijo.

9. POMOČ PRI NESREČAH Ob nesrečah je vsak smučar dolžan pomagati.

10. DOLŽNOST LEGITIMIRANJA Vsak smučar, če je priča ali udeleženec, odgovoren ali ne, se mora v primeru nezgode legitimirati.  


PET PRAVIL ZA ZMANJŠANJE NEVARNOSTI POŠKODB

1. dobra telesna pripravljenost

2. primerne in redno servisirane smuči

3. varnostna oprema (Čelada, ščitniki …)

4. izbira prog primernih smučarskemu znanju

5. upoštevanje pravil FIS

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Kreme za sončenje: cena ne odraža kakovosti

sonce.jpg
sreda, 28. julij 2021

Test sredstev za zaščito pred soncem za otroke: zaščita dobra, vodoodpornost vprašljiva

Zabavne igre za dolge vožnje z otroki

otroci.jpg
ponedeljek, 26. julij 2021

Daljše vožnje z otroki lahko popestrite z domiselnimi igricami in tako čas v avtomobilu izkoristite za kakovostno družinsko druženje. Spodaj nekaj predlogov.

Letališče Ljubljana potnikom ponuja izravnavo ogljičnega odtisa

letalski_potniki.jpg
torek, 20. julij 2021

Potnikom ljubljanskega letališča, ki ga upravlja Fraport Slovenija, je po novem na voljo program, s katerim lahko prostovoljno izravnavajo svoj ogljični odtis. Partnerstvo med Fraport Slovenija in CarbonClick je edinstveno in v svetovnem merilu med prvimi rešitvami takšne vrste. Možnost izravnave ogljičnega odtisa je na voljo vsem potnikom, ne glede na to, katero letalsko družbo uporabljajo.

Na zvočno kopel z gongi v Terme Snovik

snovik_pomlad.jpg
ponedeljek, 19. julij 2021

V Termah Snovik se zavedajo, kako pomembna je vrednota zdravja, še toliko bolj v zadnjem obdobju epidemije. Tako je razvoj novih produktov v eko svetu termalnih užitkov usmerjen v storitve, katerih glavni cilj je sproščanje, dobro počutje, krepitev zdravja in imunskega sistema. Goste želijo izobraziti o pomembnosti skrbi za zdravje in pozitivnih učinkov preko Kneippovih stebrov za zdrav način življenja.  Z mesecem junijem bodo razširili peti Kneippov steber »življenjsko ravnovesje« s sprostitvenimi tehnikami za popolno harmonijo telesa in duha. Pričenjajo z izvajanjem zvočne kopeli z gongi.  

Nova platforma UNWTO Jobs Factory

turist.JPG
petek, 16. julij 2021

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je z namenom pomoči turističnemu gospodarstvu lansirala novo spletno platformo UNWTO Jobs Factory.

Legendarne Plečnikove vizije

plečnik
četrtek, 8. julij 2021

Turizem Ljubljana predstavlja novo igrificirano doživetje Plečnikove vizije, ki s pomočjo mobilne aplikacije Nexto uporabnika popelje na sprehod po neuresničenih delih Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Nova krožna turnokolesarska pot Juliana Bike

Kranjska Gora
ponedeljek, 5. julij 2021

Pretekli teden je pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani potekala uradna otvoritev nove krožne turnokolesarske poti Juliana Bike. Pot sledi filozofiji starejše pohodniške sestre Juliana Trail in je v osnovi del Slovenske turnokolesarske poti (STKP).

Z Bicikel busom iz Velenja do Logarske doline

logarska.jpg
petek, 2. julij 2021

Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj, Občina Šmartno ob Paki in Terme Topolšica so skupaj pristopili k projektu, s katerim v mesecu juliju in avgustu omogočajo avtobusne povezavo z možnostjo prevoza koles med Velenjem in Logarsko dolino.

Pestro poletno dogajanje v Zeliščarskem centru JV Slovenije

Zelišča
četrtek, 1. julij 2021

v Zeliščarskem centru JV Slovenije v Zagradu v občini Škocjan se obeta pestro poletno dogajanje.

Občina Krško podpisala Zeleno zavezo

avtodom
sreda, 30. junij 2021

Občina Krško je bogatejša za novo postajališče za avtodome v bližini stadiona Matije Gubca z dvanajstimi parkirnimi mesti s popolno oskrbo. Župan je podpisal tudi Zeleno zavezo slovenskega turizma, s katero se Občina Krško zavezuje trajnostnemu delovanju in nenehnemu prizadevanju za izboljšave.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije