Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
celada.png

Bistre glave nosijo čelado

Datum: petek, 26. september, 2014

Ste vedeli, da se pri nesreči ali trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, naletna teža telesa poveča za kar 25-krat, da smo v avtomobilu pravilno pripeti le, če nam varnostni pas sega čez ramena, in da kar tri četrtine kolesarjev, ki so lani umrli na naših cestah, ni nosilo zaščitne čelade?

Z namenom ozaveščati udeležence v prometu je Zavarovalnica Triglav v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa pripravila kratke svetovalne video posnetke, v katerih je prikazano pravilno ravnanje v prometu. Posnetki prikazujejo, kako pravilno izbrati otroški sedež za avtomobil, kako pripeti otroka med vožnjo, kako kolesariti z mlajšimi otroki in kako ravnati v drugih prometnih situacijah.

Kolesa ne kupujte na zalogo

Prometna kultura in preventiva se po navadi začneta graditi na kolesu oziroma poganjalcu, pri čemer morajo ključno vlogo z nasveti in zgledom odigrati starši. Otroka naučite predvidevati in mu razložite, kako pomembno je, da je v prometu vselej viden in opazen. Psihologinja Mateja Markl iz Javne agencije za varnost prometa svetuje: »Otrok naj gre na kolo čim prej, saj tako hitreje pridobi ravnotežje in druge spretnosti za samostojno obvladovanje kolesa. Otrok lahko do 6. leta vozi samo po pešpoteh zunaj drugega prometa in po igriščih oziroma dvoriščih z zaščitenim, zaprtim izvozom proti cesti.« Nujni pogoj za učenje kolesarjenja je ustrezno veliko in tehnično brezhibno kolo. Kolesa ne kupujte na zalogo, vse komponente od zavor do krmila in svetlobnih teles pa naj bodo prilagojene otrokovi starosti in velikosti. Ko otrok sedi na kolesu, mora biti njegova desna noga pod kotom 90 stopinj, leva noga pa pri stopalu rahlo privzdignjena.

Naj bo nošenje čelade rutina

 Če spustimo jajce na tla z višine pol metra, poči. Če je ob padcu zaščiteno z ovojem iz stiropora (ki je tudi v notranjosti kolesarske čelade), pa ostane celo. Nošenje zaščitne čelade tveganja za nesrečo ne izniči, lahko pa ublaži in prepreči njene posledice. »Kadar pride do (težjega) pretresa možganov, se lahko težave pokažejo pri razmišljanju, pomnjenju ali učenju. To lahko dolgoročno vpliva na zmožnost otroka, da se uči in postane samostojen v življenju,« opozarja prim. Hermina Damjan, dr. med., vodja Oddelka za rehabilitacijo otrok iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta – Soča. Število prometnih nesreč s kolesarji je v naselju kar štirikrat večje kot drugod. Po zakonu mora otrok do 14. leta starosti na kolesu obvezno uporabljati ustrezno čelado, priporočljiva pa je tudi za preostale kolesarje. Naj postane uporaba čelade rutina, tako kot nošenje kape pozimi.

Izberite pravi avtosedež

Pri vožnji s hitrostjo 50 kilometrov na uro se naletna teža telesa poveča za kar 25-krat. Če ste težki 50 kilogramov in sedite neprivezani na sovoznikovem sedežu z otrokom v rokah, boste ob trku otroka ob armaturno ploščo avtomobila pritisnili z naletno težo, večjo od tone. Za preprečevanje podobnih situacij mora biti otrok med vožnjo vedno v otroškem sedežu. Prometni strokovnjak in ekspert za otroške sedeže Bojan Oblak iz Agencije za varnost v cestnem prometu poudarja, da bo otrok od rojstva pa do starosti desetih let oziroma do teže 36 kilogramov potreboval tri različne sedeže. »Ko boste otroka posedli v sedež, naj bodo glavno merilo zgornje luknje, kjer potekajo pasovi, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, obstaja velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice,« test ustrezne velikosti opisuje Oblak in dodaja, da je treba sedež zamenjati, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramnih pasov.

Dober sedež še ni dovolj

Sodeč po raziskavah starši namenijo veliko pozornosti izbiri dobrega otroškega sedeža, manj pa njegovi namestitvi v avtomobil in pravilnemu pripenjanju otroka vanj. To ima lahko usodne posledice. Otroci morajo biti v avtomobilu pripeti tako trdno, da je komaj za prst prostora med telesom in varnostnimi pasovi. Največ nesreč se zgodi na kratkih razdaljah in v bližini doma, ko starši s prevozom hitijo in otroka ne pripnejo pravilno. Opozorilo za dosledno in pravilno uporabo otroškega sedeža velja tudi za dedke in babice, ki pogosto prevažajo najmlajše.

Največ za varno vedenje otroka v prometu pa lahko starši naredijo z zgledom in doslednim pravilnim ravnanjem. Zgled je namreč otrokov najboljši učitelj, nedoslednost pri varnih načinih ravnanja v prometu pa največja napaka, ki jo delajo starši. Previdnost je torej nujna na kolesu, v avtomobilu in tudi v drugih prometnih situacijah. K temu dodajte še strpnost, kulturo in dober zgled, in hitro boste na varnejši poti.

POVEZAVE:

Mlajši otrok kot kolesar: http://www.triglav.si/svetujemo/vse-kar-morate-vedeti-o-otrokovih-prvih-kolesarskih-metrih

Uporaba zaščitne kolesarske čelade: http://www.triglav.si/svetujemo/bistre-glave-nosijo-celado

Pravilna izbira otroškega sedeža: http://www.triglav.si/svetujemo/varnost-otrok-v-avtu-se-pricne-z-izbiro-avtosedeza

Pravilno nameščanje otroka v avtomobilu: http://www.triglav.si/svetujemo/naj-bodo-otroci-varni-na-cestah-tudi-v-avtomobilu

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Dnevi Slovenskega Turizma (DST) 2020

dst_fijet.jpg
petek, 18. september 2020

12. in 13. oktobra bodo potekali deveti Dnevi slovenskega turizma. Prilagojeno situaciji bodo načrt turizma v času Covid-19 in po njem gradili tako v živo, kot preko spleta.

Vodna aerobika v Atlantisu

Atlantis, 29.7_2.JPG
sreda, 16. september 2020

Namesto na suhem lahko svoje telo razgibate, oblikujete in sprostite v vodi ob vodni aerobiki. Izvajanje gimnastičnih vaj je prilagojeno zakonitostim vode in gibanja v njej, učinki ter cilji pa so hitreje dosegljivi kot pri identični vadbi na suhem.

Juliana Trail jeseni z novimi etapami

soča
torek, 15. september 2020

V mesecu oktobru bodo uradno odprte štiri nove etape daljinske pohodniške poti Juliana Trail. Na voljo je mobilna aplikacija Juliana Trail.

Razstava ob jezeru: Bled nekoč

bled.jpg
četrtek, 10. september 2020

Ob blejskem jezeru bo vse do 15. septembra postavljena na ogled fotografska razstava Bled nekoč. Niko Mučič iz podjetja CUT Bled in župan Janez Fajfar sta v sodelovanju s Turizmom Bled predstavila podobo Bleda od druge polovice 19. stoletja do 80. let prejšnjega na starodobnih fotografijah.

V Kopru pripravili namige za osem dni nepozabnih doživetij

vinograd.png
četrtek, 10. september 2020

S koncem avgusta se končuje poletna kampanja deset tednov doživetij v Kopru. V Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper pa so za odkrivanje lepot in vsebin destinacije Koper v jeseni pripravili namige za osem dni nepozabnih doživetij.

Hotel Grof Vransko – nova zelena nastanitev v dolini zelenega zlata

hotel grof
sreda, 9. september 2020

Ob lokalno in mednarodno prepoznavnem gostišču v Savinjski dolini se je v mesecu juliju odprl nov 4* hotel Grof. Z zavezanostjo trajnostnemu razvoju je hotel pridobil trajnostni certifikat Zeleni ključ.

STO vabi k prijavi za nove informatorje slovenskega turizma

Logo STO
torek, 8. september 2020

Slovenska turistična organizacija (STO) išče nove informatorje slovenskega turizma za predstavitev v tujini na sejmih, borzah in drugih predstavitvah. Rok prijave le še do 14. septembra.

Barvita jesen v Termah Snovik

snovik_pomlad.jpg
ponedeljek, 7. september 2020

Že od 51 € naprej na osebo na dan z vključeno klasično masažo. Številna termalna in aktivna jesenska doživetja v Tuhinjski dolini.

Fotografska razstava Pohodne poti v Ljubljani in Regiji Osrednja Slovenija

pohod_lokve.jpg
torek, 1. september 2020

Ljubljana, očarljiva in živahna slovenska prestolnica, je eno najbolj zelenih mest na svetu. Mreža pohodnih poti se začenja razpredati že v mestnem središču in postaja čedalje gosteje prepredena, ko se pomikamo na njegov rob in dlje, v razgibano zaledje mesta, v »zeleni objem« Ljubljane, regijo Osrednja Slovenija.

15. Blejski strateški forum o izzivih in priložnostih po Covid-19

bled1.jpeg
ponedeljek, 31. avgust 2020

Danes bo Bled prizorišče tradicionalnega dogodka, ki bo tokrat potekal v luči vpliva pandemije koronavirusa.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije