Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
celada.png

Bistre glave nosijo čelado

Datum: petek, 26. september, 2014

Ste vedeli, da se pri nesreči ali trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, naletna teža telesa poveča za kar 25-krat, da smo v avtomobilu pravilno pripeti le, če nam varnostni pas sega čez ramena, in da kar tri četrtine kolesarjev, ki so lani umrli na naših cestah, ni nosilo zaščitne čelade?

Z namenom ozaveščati udeležence v prometu je Zavarovalnica Triglav v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa pripravila kratke svetovalne video posnetke, v katerih je prikazano pravilno ravnanje v prometu. Posnetki prikazujejo, kako pravilno izbrati otroški sedež za avtomobil, kako pripeti otroka med vožnjo, kako kolesariti z mlajšimi otroki in kako ravnati v drugih prometnih situacijah.

Kolesa ne kupujte na zalogo

Prometna kultura in preventiva se po navadi začneta graditi na kolesu oziroma poganjalcu, pri čemer morajo ključno vlogo z nasveti in zgledom odigrati starši. Otroka naučite predvidevati in mu razložite, kako pomembno je, da je v prometu vselej viden in opazen. Psihologinja Mateja Markl iz Javne agencije za varnost prometa svetuje: »Otrok naj gre na kolo čim prej, saj tako hitreje pridobi ravnotežje in druge spretnosti za samostojno obvladovanje kolesa. Otrok lahko do 6. leta vozi samo po pešpoteh zunaj drugega prometa in po igriščih oziroma dvoriščih z zaščitenim, zaprtim izvozom proti cesti.« Nujni pogoj za učenje kolesarjenja je ustrezno veliko in tehnično brezhibno kolo. Kolesa ne kupujte na zalogo, vse komponente od zavor do krmila in svetlobnih teles pa naj bodo prilagojene otrokovi starosti in velikosti. Ko otrok sedi na kolesu, mora biti njegova desna noga pod kotom 90 stopinj, leva noga pa pri stopalu rahlo privzdignjena.

Naj bo nošenje čelade rutina

 Če spustimo jajce na tla z višine pol metra, poči. Če je ob padcu zaščiteno z ovojem iz stiropora (ki je tudi v notranjosti kolesarske čelade), pa ostane celo. Nošenje zaščitne čelade tveganja za nesrečo ne izniči, lahko pa ublaži in prepreči njene posledice. »Kadar pride do (težjega) pretresa možganov, se lahko težave pokažejo pri razmišljanju, pomnjenju ali učenju. To lahko dolgoročno vpliva na zmožnost otroka, da se uči in postane samostojen v življenju,« opozarja prim. Hermina Damjan, dr. med., vodja Oddelka za rehabilitacijo otrok iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta – Soča. Število prometnih nesreč s kolesarji je v naselju kar štirikrat večje kot drugod. Po zakonu mora otrok do 14. leta starosti na kolesu obvezno uporabljati ustrezno čelado, priporočljiva pa je tudi za preostale kolesarje. Naj postane uporaba čelade rutina, tako kot nošenje kape pozimi.

Izberite pravi avtosedež

Pri vožnji s hitrostjo 50 kilometrov na uro se naletna teža telesa poveča za kar 25-krat. Če ste težki 50 kilogramov in sedite neprivezani na sovoznikovem sedežu z otrokom v rokah, boste ob trku otroka ob armaturno ploščo avtomobila pritisnili z naletno težo, večjo od tone. Za preprečevanje podobnih situacij mora biti otrok med vožnjo vedno v otroškem sedežu. Prometni strokovnjak in ekspert za otroške sedeže Bojan Oblak iz Agencije za varnost v cestnem prometu poudarja, da bo otrok od rojstva pa do starosti desetih let oziroma do teže 36 kilogramov potreboval tri različne sedeže. »Ko boste otroka posedli v sedež, naj bodo glavno merilo zgornje luknje, kjer potekajo pasovi, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, obstaja velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice,« test ustrezne velikosti opisuje Oblak in dodaja, da je treba sedež zamenjati, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramnih pasov.

Dober sedež še ni dovolj

Sodeč po raziskavah starši namenijo veliko pozornosti izbiri dobrega otroškega sedeža, manj pa njegovi namestitvi v avtomobil in pravilnemu pripenjanju otroka vanj. To ima lahko usodne posledice. Otroci morajo biti v avtomobilu pripeti tako trdno, da je komaj za prst prostora med telesom in varnostnimi pasovi. Največ nesreč se zgodi na kratkih razdaljah in v bližini doma, ko starši s prevozom hitijo in otroka ne pripnejo pravilno. Opozorilo za dosledno in pravilno uporabo otroškega sedeža velja tudi za dedke in babice, ki pogosto prevažajo najmlajše.

Največ za varno vedenje otroka v prometu pa lahko starši naredijo z zgledom in doslednim pravilnim ravnanjem. Zgled je namreč otrokov najboljši učitelj, nedoslednost pri varnih načinih ravnanja v prometu pa največja napaka, ki jo delajo starši. Previdnost je torej nujna na kolesu, v avtomobilu in tudi v drugih prometnih situacijah. K temu dodajte še strpnost, kulturo in dober zgled, in hitro boste na varnejši poti.

POVEZAVE:

Mlajši otrok kot kolesar: http://www.triglav.si/svetujemo/vse-kar-morate-vedeti-o-otrokovih-prvih-kolesarskih-metrih

Uporaba zaščitne kolesarske čelade: http://www.triglav.si/svetujemo/bistre-glave-nosijo-celado

Pravilna izbira otroškega sedeža: http://www.triglav.si/svetujemo/varnost-otrok-v-avtu-se-pricne-z-izbiro-avtosedeza

Pravilno nameščanje otroka v avtomobilu: http://www.triglav.si/svetujemo/naj-bodo-otroci-varni-na-cestah-tudi-v-avtomobilu

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Z znanjem in izkušnjami v gore pozimi

gore
četrtek, 16. januar 2020

Zimskemu obisku gora dajejo pečat nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.

V prvih enajstih mesecih 15 milijonov turističnih prenočitev

diagram rasti
sreda, 15. januar 2020

Po začasnih podatkih SURS je bilo v prvih enajstih mesecih leta 2019 v Sloveniji zabeleženih več kot 5,9 milijona prihodov in 15 milijonov prenočitev turistov, kar je 5,3 % več prihodov in 1,3 % več prenočitev kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Ski bus Bohinj

ski bus
torek, 14. januar 2020

Na območju Bohinja do Vogla, Soriška planine in Pokljuke vozi ski bus. Brezplačen je za imetnike Zimske BASIC in PREMIUM kartice Julijske Alpe: Bohinj in za občane Bohinja.

Aktivne novoletne počitnice v Atlantisu

122_atlantis.jpg
sreda, 18. december 2019

Aktivno, zabavno in sproščeno počitniško varstvo. Vsem, ki boste prijavili otroke za vse štiri dni, priznajo 5% popust.

Na Bledu v prazničnem decembru vozi brezplačni eRudolf

bled_praznicni_sejem.jpg
ponedeljek, 16. december 2019

ERudolf, je električni dostavnik, ki bo med 13. decembom in 5. januarjem brezplačno prevažal potnike na Bledu. Občina Bled s tem projektom vzpodbuja elektromobilnost in sodi med najbolj zelena in trajnostno usmerjena območja v Sloveniji.

Obvestilo o nedelovanju nihalke na Veliko planino

Velika planina
torek, 10. december 2019

Iz Velike planine obveščajo, da bo nihalka do sredine januarja prihodnjega leta zaradi menjave nosilnik vrvi zaprta.

Otvoritev odgovorne trgovine Natura

ecology
torek, 3. december 2019

Združenje Socialna ekonomija Slovenije je odprlo prvo naravno trgovino pod blagovno znamko Kupujem odgovorno v Ljubljani. Zero waste trgovina brez plastične embalaže Natura je vrata odprla 27. novembra.

Otvoritev nove stalne razstave o Francetu Prešernu v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi

preseren_celje.jpg
ponedeljek, 2. december 2019

V Gorenjskem muzeju pred obletnico Prešernovega rojstnega dneva odpirajo novo stalno razstavo o Francetu Prešernu.

Dobrodelni SILA bazar

sila.jpg
četrtek, 28. november 2019

Slovensko Mednarodno združenje žensk Ljubljana SILA IWCL letos organizira 26. mednarodni dobrodelni bazar Sila, ki bo ponovno potekal v središču Ljubljane, tokrat 1. decembra v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije