Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
celada.png

Bistre glave nosijo čelado

Datum: petek, 26. september, 2014

Ste vedeli, da se pri nesreči ali trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, naletna teža telesa poveča za kar 25-krat, da smo v avtomobilu pravilno pripeti le, če nam varnostni pas sega čez ramena, in da kar tri četrtine kolesarjev, ki so lani umrli na naših cestah, ni nosilo zaščitne čelade?

Z namenom ozaveščati udeležence v prometu je Zavarovalnica Triglav v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa pripravila kratke svetovalne video posnetke, v katerih je prikazano pravilno ravnanje v prometu. Posnetki prikazujejo, kako pravilno izbrati otroški sedež za avtomobil, kako pripeti otroka med vožnjo, kako kolesariti z mlajšimi otroki in kako ravnati v drugih prometnih situacijah.

Kolesa ne kupujte na zalogo

Prometna kultura in preventiva se po navadi začneta graditi na kolesu oziroma poganjalcu, pri čemer morajo ključno vlogo z nasveti in zgledom odigrati starši. Otroka naučite predvidevati in mu razložite, kako pomembno je, da je v prometu vselej viden in opazen. Psihologinja Mateja Markl iz Javne agencije za varnost prometa svetuje: »Otrok naj gre na kolo čim prej, saj tako hitreje pridobi ravnotežje in druge spretnosti za samostojno obvladovanje kolesa. Otrok lahko do 6. leta vozi samo po pešpoteh zunaj drugega prometa in po igriščih oziroma dvoriščih z zaščitenim, zaprtim izvozom proti cesti.« Nujni pogoj za učenje kolesarjenja je ustrezno veliko in tehnično brezhibno kolo. Kolesa ne kupujte na zalogo, vse komponente od zavor do krmila in svetlobnih teles pa naj bodo prilagojene otrokovi starosti in velikosti. Ko otrok sedi na kolesu, mora biti njegova desna noga pod kotom 90 stopinj, leva noga pa pri stopalu rahlo privzdignjena.

Naj bo nošenje čelade rutina

 Če spustimo jajce na tla z višine pol metra, poči. Če je ob padcu zaščiteno z ovojem iz stiropora (ki je tudi v notranjosti kolesarske čelade), pa ostane celo. Nošenje zaščitne čelade tveganja za nesrečo ne izniči, lahko pa ublaži in prepreči njene posledice. »Kadar pride do (težjega) pretresa možganov, se lahko težave pokažejo pri razmišljanju, pomnjenju ali učenju. To lahko dolgoročno vpliva na zmožnost otroka, da se uči in postane samostojen v življenju,« opozarja prim. Hermina Damjan, dr. med., vodja Oddelka za rehabilitacijo otrok iz Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta – Soča. Število prometnih nesreč s kolesarji je v naselju kar štirikrat večje kot drugod. Po zakonu mora otrok do 14. leta starosti na kolesu obvezno uporabljati ustrezno čelado, priporočljiva pa je tudi za preostale kolesarje. Naj postane uporaba čelade rutina, tako kot nošenje kape pozimi.

Izberite pravi avtosedež

Pri vožnji s hitrostjo 50 kilometrov na uro se naletna teža telesa poveča za kar 25-krat. Če ste težki 50 kilogramov in sedite neprivezani na sovoznikovem sedežu z otrokom v rokah, boste ob trku otroka ob armaturno ploščo avtomobila pritisnili z naletno težo, večjo od tone. Za preprečevanje podobnih situacij mora biti otrok med vožnjo vedno v otroškem sedežu. Prometni strokovnjak in ekspert za otroške sedeže Bojan Oblak iz Agencije za varnost v cestnem prometu poudarja, da bo otrok od rojstva pa do starosti desetih let oziroma do teže 36 kilogramov potreboval tri različne sedeže. »Ko boste otroka posedli v sedež, naj bodo glavno merilo zgornje luknje, kjer potekajo pasovi, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, obstaja velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice,« test ustrezne velikosti opisuje Oblak in dodaja, da je treba sedež zamenjati, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramnih pasov.

Dober sedež še ni dovolj

Sodeč po raziskavah starši namenijo veliko pozornosti izbiri dobrega otroškega sedeža, manj pa njegovi namestitvi v avtomobil in pravilnemu pripenjanju otroka vanj. To ima lahko usodne posledice. Otroci morajo biti v avtomobilu pripeti tako trdno, da je komaj za prst prostora med telesom in varnostnimi pasovi. Največ nesreč se zgodi na kratkih razdaljah in v bližini doma, ko starši s prevozom hitijo in otroka ne pripnejo pravilno. Opozorilo za dosledno in pravilno uporabo otroškega sedeža velja tudi za dedke in babice, ki pogosto prevažajo najmlajše.

Največ za varno vedenje otroka v prometu pa lahko starši naredijo z zgledom in doslednim pravilnim ravnanjem. Zgled je namreč otrokov najboljši učitelj, nedoslednost pri varnih načinih ravnanja v prometu pa največja napaka, ki jo delajo starši. Previdnost je torej nujna na kolesu, v avtomobilu in tudi v drugih prometnih situacijah. K temu dodajte še strpnost, kulturo in dober zgled, in hitro boste na varnejši poti.

POVEZAVE:

Mlajši otrok kot kolesar: http://www.triglav.si/svetujemo/vse-kar-morate-vedeti-o-otrokovih-prvih-kolesarskih-metrih

Uporaba zaščitne kolesarske čelade: http://www.triglav.si/svetujemo/bistre-glave-nosijo-celado

Pravilna izbira otroškega sedeža: http://www.triglav.si/svetujemo/varnost-otrok-v-avtu-se-pricne-z-izbiro-avtosedeza

Pravilno nameščanje otroka v avtomobilu: http://www.triglav.si/svetujemo/naj-bodo-otroci-varni-na-cestah-tudi-v-avtomobilu

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Novo zvočno interaktivno doživetje Maribora

maribor_vodenje.jpg
sreda, 18. september 2019

Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti predstavlja večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki so ga poimenovali Potepini. Program je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev v mestu.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli kmalu odprta za obiskovalce

pot med krošnjami
ponedeljek, 16. september 2019

Pot med krošnjami Pohorje, ki se odpira 20. septembra, je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Projekt je eden izmed treh finalistov Snovalca 2019.

Posebno vrtinčenje v Atlantisu

Wellness Atlantis
četrtek, 5. september 2019

V nedeljo, 8. septembra 2019 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trs.

V ZOO Ljubljana so obnovili bazen za morske leve

morski lev ZOO
sreda, 4. september 2019

Dolgoletna prebivalca Živalskega vrta Ljubljana, morska leva Kalle in Jip, sta konec avgusta ponovno zaplavala v obnovljenem bazenu.

Zaradi blejskega strateškega foruma bo v začetku naslednjega tedna ponekod občasno oviran promet

bled_otok.jpg
petek, 30. avgust 2019

Med 2. in 3. septembrom 2019 bo na Bledu potekal 14. Strateški forum Bled, mednarodno srečanje predstavnikov več držav članic in nečlanic Evropske
unije, zaradi česar bo ponekod na Gorenjskem občasno povečan promet.

STO in Zlati boben s tekmovanjem za najbolj kreativni plakat

voda_330633.jpg
torek, 27. avgust 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) in Zlati boben vabita kreativce, mlajše od 30 let iz 57 držav, da sodelujejo v tekmovanju za najbolj kreativni plakat na temo Slovenija, dežela čistih in zdravih voda.

Prenovljena stran destinacije Kočevsko

kocevsko
sreda, 21. avgust 2019

Zavod Kočevsko je lansiral prenovljeno spletno stran destinacije Kočevsko: »Divje. A prijazno«, na kateri je vsem obiskovalcem na voljo množica informacij o ponudbi destinacije.

Učna pot po Veliki planini

velika_planina.jpg
petek, 16. avgust 2019

Na Veliki planini so predstavili učno pot imenovano Po stopinjah pastirjev. Krožna učna pot je sestavljena iz 11-ih tabel, kjer vsaka predstavlja eno od znamenitosti ali posebnosti Velike planine. Table so razporejene po celotnem območju Velike planine v krožni poti, za obisk celotne poti pa obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut.

Tik ob blejskem jezeru odprl vrata Bled Rose hotel

BledRose
sreda, 14. avgust 2019

Nekdanji propadajoči blejski hotel Jelovica tik ob blejskem jezeru je pred kratkim zaživel v novi podobi kot Bled Rose hotel. Gre za novo kakovostno nastanitveno pridobitev Bleda.

Varneje v gore poleti

na_lepse_gore.jpg
torek, 13. avgust 2019

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme. Zato je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije