Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
tek1.jpg

Brez sape za pljučno hipertenzijo 2018

Datum: ponedeljek, 14. maj, 2018

Tudi letos bodo v podporo bolnikom s pljučno hipertenzijo »ostali brez sape«. Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije obeležuje svetovni dan te redke bolezni s športnim dogodkom "Brez sape za pljučno hipertenzijo", ki bo potekal v nedeljo, 20. maja 2018 ob 15. uri v Mostecu.

Rdeča nit letošnjih prireditev, organiziranih v okviru svetovnega dne pljučne hipertenzije, ki ga obeležujemo 5. maja, so športniki, ki se bodo po vsem svetu športno udejstvovali, telovadili, tekli na raznih športnih dogodkih, namesto bolnikov, ki tega zaradi bolezni ne zmorejo več.

Sodelujoči na športnem dogodku se bodo pričeli zbirati ob 15. uri. Ob 15.30 uri bodo pripravili 6-minutni test hoje in podelili majice tekačem. Ob 16. 30 bo sledil otroški kros  - 1 km. S tem želijo opozoriti tudi na pljučno hipertenzijo pri otrocih, ki je prisotna in predstavlja velik zdravstveni in socialni problem.

Tek za odrasle se začne ob 17:00.

Na tek se lahko prijavite tukaj.


6-minutni test hoje je test, ki ga izvajajo bolniki s pljučno hipertenzijo s ciljem, da v 6 minutah prehodijo čim daljšo razdaljo. Glede na prehojene metre se spremlja upad njegovih zmogljivosti.
Dihanje bolnika s pljučno hipertenzijo naj bi bilo enako dihanju zdravega posameznika, če ta diha skozi 2 slamici. Udeležencem testa bodo zamašili nos z nosno ščipalko, dihali pa bodo skozi 2 slamici. Tako si bodo po 6-minutni hoji lažje predstavljali, kako je živeti s pljučno hipertenzijo. 

Pljučna arterijska hipertenzija je ena izmed težjih redkih bolezni. Prizadene ljudi vseh starosti, najpogosteje mlade mamice. Napreduje izredno hitro. Po okvirnih ocenah boleha za plučno hipertenzijo v Sloveniji med 100 in 200 ljudi.

Pljučna hipertenzija je namreč zaradi nedefiniranih simptomov pogosto nehote prezrta kot ena izmed možnih diagnoz, saj so njeni simptomi obenem značilni tudi za mnoge druge, bolj pogoste bolezni. Zato je ozaveščanje javnosti o tej bolezni tako zelo pomembno!

 

Simptomi: zadihanost, utrujenost, občutek omedlevice. Pri bolnikih z bolj napredno obliko bolezni so prisotne tudi bolečine v prsih, modra barva ustnic, izkašljevanje krvavega izpljunka in otekle noge.

Zdravila, ki bi pozdravilo pljučno hipertenzijo, žal še ni.  Ko je stanje bolnika že tako slabo, da zdravila več ne zadostujejo, je zadnja možna rešitev le še presaditev pljuč.

 

 

 

 

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Aljaževi dnevi v Mojstrani

jakob_aljaz.jpg
petek, 17. avgust 2018

Aljaževi dnevi potekajo tradicionalno vsako leto konec avgusta. Tridnevni kulturni program se zavrti v počastitev župnika Jakoba Aljaža, ki je s postavitvijo Aljaževega stolpa na vrhu Triglava opozoril na naš slovenski prostor. V letu 2018 bodo potekali že 26. Aljaževi dnevi. Tematika Aljaževih dni je povezana s tematiko razvoja turizma v krajih pod Triglavom.

Združitev izkanice Hostelling International in Evropske mladinske kartice

mladi.jpg
torek, 14. avgust 2018

Od septembra 2018 bo mobilnost za mlade od 15. do 30. leta starosti bistveno bolj dostopna kot kadarkoli prej. Popotniško združenje Slovenije ter Zavod MOBIN sta se dogovorila o združitvi ugodnosti obeh članskih izkaznic.

V Polhovem Gradcu odprli pravljično - doživljajski park

polhov gradec
ponedeljek, 13. avgust 2018

Novi doživljajski park na zabaven način seznanja z živalmi, rastlinami in drugimi značilnostmi Polhovega Gradca. Prav polh igra osrednjo vlogo v doživetju, ki je namenjeno zlasti družinam, vrtcem in šolam, torej - otrokom.

ARTish SHOP na Gornjem trgu vse do konca oktobra

ARTish
petek, 10. avgust 2018

Vrvež ARTish SHOPa na Gornjem trgu v Ljubljani je živahna zgodba, ki je v poletnih sobotah nepogrešljiva. V najlepšem predelu Ljubljane, ob Herkulovem vodnjaku razstavljajo umetniki, priznani in nepriznani, poznani in nepoznani. A vendar se vedno in na vsaki stojnici piše drugačna zgodba, vedno zanimiva in originalna.

Avtokampi.si kamping kartica

kartica_avtokampi
torek, 7. avgust 2018

Že imate novo Avtokapi.si kamping kartico? Ta vam prinaša popuste v več kot 150-ih kampih v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH in Srbiji.

Septembrska akcija Očistimo Slovenijo

ocistimo.jpg
ponedeljek, 6. avgust 2018

V društvu Ekologi brez meja letos tretjič in zadnjič organizirajo čistilno akcijo Očistimo Slovenijo 2018 v do zdaj prepoznani obliki. Tokrat si poleg čiščenja divjih odlagališč in pobiranja odpadkov še bolj želijo spreminjati družbeno kulturo. To želijo doseči tudi z informiranjem prebivalstva o problematiki onesnaževanja.

Mini poletje - mednarodni festival za otroke

mini_poletje.jpeg
petek, 3. avgust 2018

Mednarodni poletni lutkovni in gledališki festival, ki poteka vsak poletni vikend do 26.8. 2018 v Mini Teatru Ljubljana, je namenjen predvsem otrokom in vsem, ki jim je umetnost za otroke blizu.

Združenje Star Alliance dobitnik nagrade za najboljše združenje letalskih prevoznikov

letalo
četrtek, 2. avgust 2018

Združenje Star Alliance, katerega član je tudi Adria Airways, je že tretje leto zapored prejelo nagrado za najboljše združenje letalskih prevoznikov na podelitvi Skytrax World Airline Awards.

Novi katalog kampov, glampinga in postajališč za avtodome

kamping_bled.jpg
torek, 31. julij 2018

Turistično gostinska zbornica Slovenije in STO – Slovenska turistična organizacija po petih letih ponovno pripravljata katalog kampov, glampinga in postajališč za avtodome v Sloveniji. Gre za prvo tovrstno publikacijo, ki bo zaobjela celotno nastanitveno ponudbo v naravi, in sicer ne zgolj kampe, kot v preteklih desetletjih, temveč tudi glamping in postajališča za avtodome.

6. Cameralov festival mikropivovarjev

pivo
ponedeljek, 30. julij 2018

Čas je za 6. Cameralov Festival Mikropivovarjev na Titovem trgu v Kopru, kjer boste v družbi najboljših okušali, primerjali, klepetali in se zibali v dobrih ritmih!

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije