Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
tek1.jpg

Brez sape za pljučno hipertenzijo 2018

Datum: ponedeljek, 14. maj, 2018

Tudi letos bodo v podporo bolnikom s pljučno hipertenzijo »ostali brez sape«. Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije obeležuje svetovni dan te redke bolezni s športnim dogodkom "Brez sape za pljučno hipertenzijo", ki bo potekal v nedeljo, 20. maja 2018 ob 15. uri v Mostecu.

Rdeča nit letošnjih prireditev, organiziranih v okviru svetovnega dne pljučne hipertenzije, ki ga obeležujemo 5. maja, so športniki, ki se bodo po vsem svetu športno udejstvovali, telovadili, tekli na raznih športnih dogodkih, namesto bolnikov, ki tega zaradi bolezni ne zmorejo več.

Sodelujoči na športnem dogodku se bodo pričeli zbirati ob 15. uri. Ob 15.30 uri bodo pripravili 6-minutni test hoje in podelili majice tekačem. Ob 16. 30 bo sledil otroški kros  - 1 km. S tem želijo opozoriti tudi na pljučno hipertenzijo pri otrocih, ki je prisotna in predstavlja velik zdravstveni in socialni problem.

Tek za odrasle se začne ob 17:00.

Na tek se lahko prijavite tukaj.


6-minutni test hoje je test, ki ga izvajajo bolniki s pljučno hipertenzijo s ciljem, da v 6 minutah prehodijo čim daljšo razdaljo. Glede na prehojene metre se spremlja upad njegovih zmogljivosti.
Dihanje bolnika s pljučno hipertenzijo naj bi bilo enako dihanju zdravega posameznika, če ta diha skozi 2 slamici. Udeležencem testa bodo zamašili nos z nosno ščipalko, dihali pa bodo skozi 2 slamici. Tako si bodo po 6-minutni hoji lažje predstavljali, kako je živeti s pljučno hipertenzijo. 

Pljučna arterijska hipertenzija je ena izmed težjih redkih bolezni. Prizadene ljudi vseh starosti, najpogosteje mlade mamice. Napreduje izredno hitro. Po okvirnih ocenah boleha za plučno hipertenzijo v Sloveniji med 100 in 200 ljudi.

Pljučna hipertenzija je namreč zaradi nedefiniranih simptomov pogosto nehote prezrta kot ena izmed možnih diagnoz, saj so njeni simptomi obenem značilni tudi za mnoge druge, bolj pogoste bolezni. Zato je ozaveščanje javnosti o tej bolezni tako zelo pomembno!

 

Simptomi: zadihanost, utrujenost, občutek omedlevice. Pri bolnikih z bolj napredno obliko bolezni so prisotne tudi bolečine v prsih, modra barva ustnic, izkašljevanje krvavega izpljunka in otekle noge.

Zdravila, ki bi pozdravilo pljučno hipertenzijo, žal še ni.  Ko je stanje bolnika že tako slabo, da zdravila več ne zadostujejo, je zadnja možna rešitev le še presaditev pljuč.

 

 

 

 

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Primorski sejem

primorski_sejem.jpg
petek, 18. maj 2018

Sejem z dolgoletno 25. letno tradicijo s prostim vstopom in zanimivo ter pestro ponudbo domačih in tujih razstavljalcev pretežno s področij OPREME ZA DOM, AVTO SALON s TESTNIMI VOŽNJAMI, ZDRAVILIŠČ in TERM, ZDRAVILSTVA, POSLOVNE STORITVE, ŠIROKE POTROŠNJE in drugih.

Kartica, ki povezuje Goričko

goricko-bo-priljublj-_1-18.png
torek, 15. maj 2018

Zavod za turizem, kulturo in prosti čas (ZTKP) Goričko se je v sodelovanju z lokalnimi ponudniki z Goričkega domislil ideje, ki bo pripomogla k večji promociji in razvoju turizma na tem območju.

Nova spletna stran izolskega turizma

izola_mandrac.jpg
ponedeljek, 14. maj 2018

V začetku maja je zaživel nov spletni portal izolskega turizma, kjer je destinacija predstavljena na atraktiven način, s privlačnimi fotografijami, pestrimi vsebinami in turistično ponudbo.

Brez sape za pljučno hipertenzijo 2018

tek1.jpg
ponedeljek, 14. maj 2018

Tudi letos bodo v podporo bolnikom s pljučno hipertenzijo »ostali brez sape«. Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije obeležuje svetovni dan te redke bolezni s športnim dogodkom "Brez sape za pljučno hipertenzijo", ki bo potekal v nedeljo, 20. maja 2018 ob 15. uri v Mostecu.

Turistično-informacijski center v Izoli na novi lokaciji

izola_panorama.jpg
petek, 4. maj 2018

Turistično združenje Izola (TZ Izola) je pretekli teden otvorilo nove prostore turistično-informacijskega centra. V sklopu projekta Mala barka 2 so uredili poslovni prostor na Sončnem nabrežju – lokaciji, ki je veliko bolj dostopna obiskovalcem ter domačinom.

Dan odprtih vrat Zavetišča za živali Maribor

pes na dopustu
četrtek, 3. maj 2018

Zavetišče za živali Maribor je v lanskem letu praznovalo častitljivo 30-letnico delovanja. Naslednje leto bo že 10 let odkar se nahajajo na trenutni lokaciji, ki jim omogoča lažje delovanje, sprehajalcem psov odlično izhodišče za različno dolge potepe v naravi s svojimi »izbranci« in kar je morda najpomembneje – lastno ambulanto.

Avtokampi.si kamping kartica

kartica_avtokampi
četrtek, 26. april 2018

Že imate novo Avtokapi.si kamping kartico? Ta vam prinaša popuste v več kot 150-ih kampih v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH in Srbiji.

Srede brez evra v Kranju

kava
sreda, 25. april 2018

V Kranju se ob sredah uvaja posebno plačilno sredstvo, ki ne bo vezano na tečaj evra. Gre za brezplačni vrednostni kupon, s katerim si boste lahko ob sredah privoščili brezplačni napitek v enem izmed mestnih kavarn, barov ali gostiln v mestnem središču. Za vse pridne obiskovalce mestnega jedra so v Mestni upravi Kranj pripravili posebno ugodnost, s katero bodo lahko ob sredah brez evra v žepu uživali v pogovoru s prijatelji v mestnih kavarnah, ki sodelujejo v akciji.

Nov spletni portal Doline Soče

soca portal
ponedeljek, 23. april 2018

Destinacija Dolina Soče, ki obsega območje občin Bovec, Kobarid in Tolmin, se v glavno turistično sezono podaja s prenovljenim skupnim portalom. Z njegovo pomočjo vas bodo še bolje obveščali, usmerjali in navdihovali za nepozabna doživetja na sončni strani Alp.

Vabljeni k branju nove izdaje Tur!zma

tur!zem1.jpg
ponedeljek, 23. april 2018

V reviji TUR!ZEM za menedžment in trženje v turizmu, ki jo izdaja Slovenska turistična organizacija, najdete strokovne informacije s slovenskega in mednarodnega turističnega trga.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije