Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
tek1.jpg

Brez sape za pljučno hipertenzijo 2018

Datum: ponedeljek, 14. maj, 2018

Tudi letos bodo v podporo bolnikom s pljučno hipertenzijo »ostali brez sape«. Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije obeležuje svetovni dan te redke bolezni s športnim dogodkom "Brez sape za pljučno hipertenzijo", ki bo potekal v nedeljo, 20. maja 2018 ob 15. uri v Mostecu.

Rdeča nit letošnjih prireditev, organiziranih v okviru svetovnega dne pljučne hipertenzije, ki ga obeležujemo 5. maja, so športniki, ki se bodo po vsem svetu športno udejstvovali, telovadili, tekli na raznih športnih dogodkih, namesto bolnikov, ki tega zaradi bolezni ne zmorejo več.

Sodelujoči na športnem dogodku se bodo pričeli zbirati ob 15. uri. Ob 15.30 uri bodo pripravili 6-minutni test hoje in podelili majice tekačem. Ob 16. 30 bo sledil otroški kros  - 1 km. S tem želijo opozoriti tudi na pljučno hipertenzijo pri otrocih, ki je prisotna in predstavlja velik zdravstveni in socialni problem.

Tek za odrasle se začne ob 17:00.

Na tek se lahko prijavite tukaj.


6-minutni test hoje je test, ki ga izvajajo bolniki s pljučno hipertenzijo s ciljem, da v 6 minutah prehodijo čim daljšo razdaljo. Glede na prehojene metre se spremlja upad njegovih zmogljivosti.
Dihanje bolnika s pljučno hipertenzijo naj bi bilo enako dihanju zdravega posameznika, če ta diha skozi 2 slamici. Udeležencem testa bodo zamašili nos z nosno ščipalko, dihali pa bodo skozi 2 slamici. Tako si bodo po 6-minutni hoji lažje predstavljali, kako je živeti s pljučno hipertenzijo. 

Pljučna arterijska hipertenzija je ena izmed težjih redkih bolezni. Prizadene ljudi vseh starosti, najpogosteje mlade mamice. Napreduje izredno hitro. Po okvirnih ocenah boleha za plučno hipertenzijo v Sloveniji med 100 in 200 ljudi.

Pljučna hipertenzija je namreč zaradi nedefiniranih simptomov pogosto nehote prezrta kot ena izmed možnih diagnoz, saj so njeni simptomi obenem značilni tudi za mnoge druge, bolj pogoste bolezni. Zato je ozaveščanje javnosti o tej bolezni tako zelo pomembno!

 

Simptomi: zadihanost, utrujenost, občutek omedlevice. Pri bolnikih z bolj napredno obliko bolezni so prisotne tudi bolečine v prsih, modra barva ustnic, izkašljevanje krvavega izpljunka in otekle noge.

Zdravila, ki bi pozdravilo pljučno hipertenzijo, žal še ni.  Ko je stanje bolnika že tako slabo, da zdravila več ne zadostujejo, je zadnja možna rešitev le še presaditev pljuč.

 

 

 

 

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Odgovori na nagradno vprašanje in se poteguj za smuči Atomic!

atomic 2016
sreda, 23. januar 2019

Odgovori na preprosto nagradno vprašanje in se poteguj za smuči Atomic! Žrebanje bo v sredini marca, v vmesnih žrebanjih pa bomo podelili kape in buffe Salomon.

Sense Mobilne masaže za enostavnejšo in udobnejšo skrb za vaše zdravje

mobilni wellness sense
torek, 22. januar 2019

Prihaja čas uresničevanja novoletnih zaobljub, zato vam tokrat predstavljamo inovativno novost, ki bo marsikomu olajšala skrb za nego telesa in duha ter omilila stresne situacije. Konec leta je namreč zaživel Virtualni Wellness za spletno naročanje masaž, ki je prava rešitev za vse, ki si zaradi pomanjkanja časa težko privoščijo masažo v salonu.

Zimske počitnice v Atlantisu v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije

122_atlantis.jpg
četrtek, 17. januar 2019

Aktivno, zabavno in sproščeno počitniško varstvo. Vsem, ki boste prijavili otroke za vseh pet dni varstva, priznajo 10% popust.

Bled pod lastno blagovno znamko združuje avtentične lokalne izdelke

bled_otok.jpg
sreda, 16. januar 2019

Bled po vzoru Bohinja uvaja svojo blagovno znamko avtentičnih izdelkov iz lokalnega okolja, poimenovano Bled local selection. Znamka je zaživela v začetku lanskega leta z blejskim sirom. Njeno širitev je Turizem Bled predstavil ob koncu minulega leta, letos pa bo k njej skušal privabiti še več ponudnikov.

Festival Bobri

bobri.jpg
četrtek, 10. januar 2019

Tema 11. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo ples-gib-telo. Potekal bo med 19. 1. in 8. 2. 2019. Brezplačne vstopnice bodo na voljo v soboto, 12. januarja, med 11.00 in 16.00 v Festivalni dvorani na Vilharjevi 11.

Nova aplikacija "Cultural gems" za odkrivanje kulturnih draguljev evropskih mest

Cultural gems
četrtek, 20. december 2018

Na voljo je nova brezplačna aplikacija Cultural gems, platforma za izmenjavo, odkrivanje in deljenje kulturnih in zanimivih kotičkov na interaktivnem zemljevidu tudi izven najbolj znanih turističnih poti in točk v evropskih mestih. Namenjena je tako turistom kot tudi lokalnim uporabnikom.

Aktivne novoletne počitnice v Atlantisu

122_atlantis.jpg
ponedeljek, 17. december 2018

Aktivno, zabavno in sproščeno počitniško varstvo. Vsem, ki boste prijavili otroke za vse štiri dni, priznajo 10% popust.

Slovenija med sedmerico za potovanja najvarnejšimi državami v letu 2019

varnost
torek, 27. november 2018

Mednarodni organizaciji International SOS in Control Risks sta objavili zemljevid tveganj v letu 2019. Slovenija se ob Danski, Finski, Norveški, Švici in Islandiji in Luksemburgu uvršča med za potovanja najvarnejše države.

Nova izdaja revije Tur!zem, jesen–zima 2018

turizem
torek, 27. november 2018

V reviji TUR!ZEM za menedžment in trženje v turizmu, ki jo izdaja Slovenska turistična organizacija (STO), najdete strokovne informacije s slovenskega in mednarodnega turističnega trga. Vabljeni k branju nove jesensko-zimske izdaje.

Ljubljana med vodilnimi mesti, zavezani zero-waste filozofiji

Ljubljana
sreda, 14. november 2018

National Geographic je Ljubljano uvrstil med 25 mest po vsem svetu, ki so se zavezala zero-waste (nič odpadkov) družbi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije