Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
Ljubljana

Dve novi doživljajski vodstvi po Ljubljani

Datum: četrtek, 23. marec, 2017

S 1. aprilom, prehodom na poletni urnik ogledov, so pri Turizmu Ljubljana pripravili dve novi doživljajski vodstvi po Ljubljani. Prvo vodstvo vam v Plečnikovem letu na kolesarskem ogledu predstavi Plečnikov opus zunaj mestnega središča Ljubljane, na drugem pa na skrbno izbranih postankih v Ljubljani, »mestu vina in trte«, degustirate devet vinskih sort iz treh vinorodnih slovenskih dežel.

S kolesom po Plečnikovi Ljubljani

Vsak torek ali petek od 1. aprila 2017 dalje se lahko ob 10. uri pridružite novi turi S kolesom po Plečnikovi Ljubljani. Ogled Plečnikove Ljubljane s kolesom se začne v STIC-u ob ljubljanski tržnici, kjer udeleženci dobijo kolo in čelado, nato pa se z vodnikom odpeljejo na odkrivanje Plečnikovih del.

Posebnost te ture je, da obiskovalce popelje tudi izven mestnega jedra, v Šiško in za Bežigrad, vključuje pa tudi najbolj znane Plečnikove stvaritve, vključno z doživetji, kot so Plečnikov čaj in Plečnikov medenjak v Kavarni NUK ob obisku Narodne in univerzitetne knjižnice ter obisk Plečnikove hiše, kjer sta na ogled arhitektov dom z vso izvirno notranjo in zunanjo opremo ter stalna muzejska razstava.

Spoznavanje Ljubljane kot »mesta trte in vina« na vinski turi

Vinska tura vam na skrbno izbranih postankih ponudi degustacijo kar devetih različnih sort vina iz vseh treh vinorodnih slovenskih dežel, degustacije pa spremljajo harmonični prigrizki.

Vinsko doživetje začnemo v STIC-u ob Ljubljanski tržnici, od koder se s tirno vzpenjačo podamo na Ljubljanski grad. Tam si na južnem pobočju Grajskega hriba ogledamo ljubljanski mestni oziroma grajski vinograd – ki sicer ni odprt oziroma dostopen širši javnostmi, posejan pa je z več kot tisoč trtami rdečegrajca in belpina. Vinograd lepo zaokrožuje grajsko vinsko zgodbo, povezano s potomko stare trte z Lenta, ki raste na grajskem dvorišču. Udeleženci se seznanijo z načinom obdelovanja trte, spoznajo marsikatero vinogradniško skrivnost, prva degustacija v »zidanici« v vinogradu pa je prav posebno doživetje. Na Gradu nato poskusimo štajerska vina po izboru restavracije Strelec in kuharskega mojstra Igorja Jagodica. Restavracija se je nedavno uvrstila med tri najboljše ocenjene restavracije v okviru ocenjevanja Ljubljanska kakovost 2017.

Po ogledu vinograda vodnik skupino peš popelje v staro mestno jedro, kjer v vinoteki Movia pri Mestni hiši spoznate primorska vina s svetovno znamko vina Movia, ki navdušuje tudi v najboljših restavracijah po svetu. Ogled se zaključi v prodajalni Dobrote Dolenjske, kjer poteka pokušina dolenjskih vin ob lokalnih in domačih dolenjskih prigrizkih.

Za Slovenijo pravijo, da je težko najti državo, ki bi na tako majhni površini ponudila toliko različnih teritorijev, toliko mikroklim in toliko različnih vinskih pokrajin, vsako s svojimi sortami in posebnostmi. In vse to lahko spoznate v Ljubljani, na stičišču raznolikih svetov in pokrajin, v »mestu trte in vina«, kot je naši prestolnici podelila naziv mednarodna vinska asociacija iz Pariza Ville Interntionale de la Vigne et du Vin.

Vinska tura po Ljubljani bo potekala ob torkih in sobotah popoldan za skupine po naročilu.

Več informacij>>

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Novo zvočno interaktivno doživetje Maribora

maribor_vodenje.jpg
sreda, 18. september 2019

Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti predstavlja večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki so ga poimenovali Potepini. Program je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev v mestu.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli kmalu odprta za obiskovalce

pot med krošnjami
ponedeljek, 16. september 2019

Pot med krošnjami Pohorje, ki se odpira 20. septembra, je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Projekt je eden izmed treh finalistov Snovalca 2019.

V ZOO Ljubljana so obnovili bazen za morske leve

morski lev ZOO
sreda, 4. september 2019

Dolgoletna prebivalca Živalskega vrta Ljubljana, morska leva Kalle in Jip, sta konec avgusta ponovno zaplavala v obnovljenem bazenu.

Zaradi blejskega strateškega foruma bo v začetku naslednjega tedna ponekod občasno oviran promet

bled_otok.jpg
petek, 30. avgust 2019

Med 2. in 3. septembrom 2019 bo na Bledu potekal 14. Strateški forum Bled, mednarodno srečanje predstavnikov več držav članic in nečlanic Evropske
unije, zaradi česar bo ponekod na Gorenjskem občasno povečan promet.

STO in Zlati boben s tekmovanjem za najbolj kreativni plakat

voda_330633.jpg
torek, 27. avgust 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) in Zlati boben vabita kreativce, mlajše od 30 let iz 57 držav, da sodelujejo v tekmovanju za najbolj kreativni plakat na temo Slovenija, dežela čistih in zdravih voda.

Prenovljena stran destinacije Kočevsko

kocevsko
sreda, 21. avgust 2019

Zavod Kočevsko je lansiral prenovljeno spletno stran destinacije Kočevsko: »Divje. A prijazno«, na kateri je vsem obiskovalcem na voljo množica informacij o ponudbi destinacije.

Učna pot po Veliki planini

velika_planina.jpg
petek, 16. avgust 2019

Na Veliki planini so predstavili učno pot imenovano Po stopinjah pastirjev. Krožna učna pot je sestavljena iz 11-ih tabel, kjer vsaka predstavlja eno od znamenitosti ali posebnosti Velike planine. Table so razporejene po celotnem območju Velike planine v krožni poti, za obisk celotne poti pa obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut.

Tik ob blejskem jezeru odprl vrata Bled Rose hotel

BledRose
sreda, 14. avgust 2019

Nekdanji propadajoči blejski hotel Jelovica tik ob blejskem jezeru je pred kratkim zaživel v novi podobi kot Bled Rose hotel. Gre za novo kakovostno nastanitveno pridobitev Bleda.

Varneje v gore poleti

na_lepse_gore.jpg
torek, 13. avgust 2019

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme. Zato je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

Kreme za sončenje: cena ne odraža kakovosti

kreme_za_soncenje.jpg
četrtek, 8. avgust 2019

Test sredstev za zaščito pred soncem za otroke: zaščita dobra, vodoodpornost vprašljiva

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije