Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
Ljubljana

Dve novi doživljajski vodstvi po Ljubljani

Datum: četrtek, 23. marec, 2017

S 1. aprilom, prehodom na poletni urnik ogledov, so pri Turizmu Ljubljana pripravili dve novi doživljajski vodstvi po Ljubljani. Prvo vodstvo vam v Plečnikovem letu na kolesarskem ogledu predstavi Plečnikov opus zunaj mestnega središča Ljubljane, na drugem pa na skrbno izbranih postankih v Ljubljani, »mestu vina in trte«, degustirate devet vinskih sort iz treh vinorodnih slovenskih dežel.

S kolesom po Plečnikovi Ljubljani

Vsak torek ali petek od 1. aprila 2017 dalje se lahko ob 10. uri pridružite novi turi S kolesom po Plečnikovi Ljubljani. Ogled Plečnikove Ljubljane s kolesom se začne v STIC-u ob ljubljanski tržnici, kjer udeleženci dobijo kolo in čelado, nato pa se z vodnikom odpeljejo na odkrivanje Plečnikovih del.

Posebnost te ture je, da obiskovalce popelje tudi izven mestnega jedra, v Šiško in za Bežigrad, vključuje pa tudi najbolj znane Plečnikove stvaritve, vključno z doživetji, kot so Plečnikov čaj in Plečnikov medenjak v Kavarni NUK ob obisku Narodne in univerzitetne knjižnice ter obisk Plečnikove hiše, kjer sta na ogled arhitektov dom z vso izvirno notranjo in zunanjo opremo ter stalna muzejska razstava.

Spoznavanje Ljubljane kot »mesta trte in vina« na vinski turi

Vinska tura vam na skrbno izbranih postankih ponudi degustacijo kar devetih različnih sort vina iz vseh treh vinorodnih slovenskih dežel, degustacije pa spremljajo harmonični prigrizki.

Vinsko doživetje začnemo v STIC-u ob Ljubljanski tržnici, od koder se s tirno vzpenjačo podamo na Ljubljanski grad. Tam si na južnem pobočju Grajskega hriba ogledamo ljubljanski mestni oziroma grajski vinograd – ki sicer ni odprt oziroma dostopen širši javnostmi, posejan pa je z več kot tisoč trtami rdečegrajca in belpina. Vinograd lepo zaokrožuje grajsko vinsko zgodbo, povezano s potomko stare trte z Lenta, ki raste na grajskem dvorišču. Udeleženci se seznanijo z načinom obdelovanja trte, spoznajo marsikatero vinogradniško skrivnost, prva degustacija v »zidanici« v vinogradu pa je prav posebno doživetje. Na Gradu nato poskusimo štajerska vina po izboru restavracije Strelec in kuharskega mojstra Igorja Jagodica. Restavracija se je nedavno uvrstila med tri najboljše ocenjene restavracije v okviru ocenjevanja Ljubljanska kakovost 2017.

Po ogledu vinograda vodnik skupino peš popelje v staro mestno jedro, kjer v vinoteki Movia pri Mestni hiši spoznate primorska vina s svetovno znamko vina Movia, ki navdušuje tudi v najboljših restavracijah po svetu. Ogled se zaključi v prodajalni Dobrote Dolenjske, kjer poteka pokušina dolenjskih vin ob lokalnih in domačih dolenjskih prigrizkih.

Za Slovenijo pravijo, da je težko najti državo, ki bi na tako majhni površini ponudila toliko različnih teritorijev, toliko mikroklim in toliko različnih vinskih pokrajin, vsako s svojimi sortami in posebnostmi. In vse to lahko spoznate v Ljubljani, na stičišču raznolikih svetov in pokrajin, v »mestu trte in vina«, kot je naši prestolnici podelila naziv mednarodna vinska asociacija iz Pariza Ville Interntionale de la Vigne et du Vin.

Vinska tura po Ljubljani bo potekala ob torkih in sobotah popoldan za skupine po naročilu.

Več informacij>>

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Dan odprtih vrat v Termalnem parku Aqualuna

Thermal-park-Aqualuna-Terme-Olimia-summer-vacation-Sotelia.jpg
sreda, 19. junij 2019

V petek, 21.6.2019, vabljani na dan odprtih vrat v Terme Olimia.

Kolesarska dirka Po Sloveniji letos ponovno na Eurosportu

dirka po sloveniji
torek, 18. junij 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) bo v partnerstvu s slovenskimi turističnimi destinacijami in Adrio Mobil tudi letos zakupila oglaševalski prostor na globalni televizijski mreži Eurosport. S tem bo zagotovila prenos 26. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo potekala od 19. do 23. junija pod prepoznavnim sloganom »Fight for green«.

Počitniška teniška šola v Atlantisu

tenis.jpg
ponedeljek, 17. junij 2019

Plavanje in tenis sta najboljša izbira - v sodelovanju z Ljubljansko teniško zvezo in Vodnim mestom Atlantis!

Odprtje lekarniškega in alkimističnega muzeja

alkimistični muzej
sreda, 12. junij 2019

V začetku junija je v Radovljici vrata odprl Lekarniški in alkimistični muzej. Nahaja se v starem mestnem jedru in je nova pridobitev turistične ponudbe mesta.

Nova letalska povezava z Veliko Britanijo

letalo
torek, 4. junij 2019

Britanski letalski prevoznik British Airways s 15. julijem vzpostavlja novo poletno letalsko povezavo med Londonskim letališčem Heathrow in Ljubljano.

Do konca aprila že več kot 3,5 milijonov prenočitev turistov

pes na dopustu
ponedeljek, 3. junij 2019

V prvih štirih mesecih je bilo skupno zabeleženih za 6 % več prihodov in za 5 % več prenočitev kot v enakem obdobju lani. Tuji gosti so ustvarili za 8 % več prihodov in prenočitev kot v prvih štirih mesecih lani.

Tradicionalno pobiranje kamenja na Krvavcu

krvavec_pobirnje_kamneja.jpg
torek, 28. maj 2019

Prvo junijsko soboto bodo na Krvavcu zavihali rokave in pobrali kamenje, ki vedno znova pronica na površje. Vsako obilnejše deževje izpira zemljo in prikažejo se novi kamni, ki jih je treba odstraniti, da bi bile pašne razmere za živino ugodne. Trud v zadnjih letih se je bogato poplačal - če je bilo še pred nekaj leti na Krvavcu trave le za nekaj glav živine, se je z načrtnim odstranjevanjem kamenja in sejanjem trave močno povečala površina za pašo in poleti se na Krvavcu pase že več kot 400 glav živine.

Posebno vrtinčenje v Atlantisu

Wellness Atlantis
ponedeljek, 20. maj 2019

V nedeljo, 26. maj 2019 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trs.

Foto natečaj #WorldBeeDay in #ifeelsLOVEnia

čebela
ponedeljek, 13. maj 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) objavlja fotografski natečaj z namenom promocije Slovenije kot dežele čebel in čebelarskega turizma, s katerimi želi spodbuditi uporabnike družbenih obrežij k objavam, povezanih z apiturizmom.

Brezplačno na Minfos 2019

Minfos2014_StudioBoutique37.jpg
petek, 3. maj 2019

11. in 12. maja 2019 bodo v Dvorani tržiških olimpijcev v Tržiču Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja. Če si festival želite ogledati brezplačno, odgovorite na nagradno vprašanje in z malo sreče sta lahko vaši 2 vstopnici!

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije