Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
Ljubljana

Dve novi doživljajski vodstvi po Ljubljani

Datum: četrtek, 23. marec, 2017

S 1. aprilom, prehodom na poletni urnik ogledov, so pri Turizmu Ljubljana pripravili dve novi doživljajski vodstvi po Ljubljani. Prvo vodstvo vam v Plečnikovem letu na kolesarskem ogledu predstavi Plečnikov opus zunaj mestnega središča Ljubljane, na drugem pa na skrbno izbranih postankih v Ljubljani, »mestu vina in trte«, degustirate devet vinskih sort iz treh vinorodnih slovenskih dežel.

S kolesom po Plečnikovi Ljubljani

Vsak torek ali petek od 1. aprila 2017 dalje se lahko ob 10. uri pridružite novi turi S kolesom po Plečnikovi Ljubljani. Ogled Plečnikove Ljubljane s kolesom se začne v STIC-u ob ljubljanski tržnici, kjer udeleženci dobijo kolo in čelado, nato pa se z vodnikom odpeljejo na odkrivanje Plečnikovih del.

Posebnost te ture je, da obiskovalce popelje tudi izven mestnega jedra, v Šiško in za Bežigrad, vključuje pa tudi najbolj znane Plečnikove stvaritve, vključno z doživetji, kot so Plečnikov čaj in Plečnikov medenjak v Kavarni NUK ob obisku Narodne in univerzitetne knjižnice ter obisk Plečnikove hiše, kjer sta na ogled arhitektov dom z vso izvirno notranjo in zunanjo opremo ter stalna muzejska razstava.

Spoznavanje Ljubljane kot »mesta trte in vina« na vinski turi

Vinska tura vam na skrbno izbranih postankih ponudi degustacijo kar devetih različnih sort vina iz vseh treh vinorodnih slovenskih dežel, degustacije pa spremljajo harmonični prigrizki.

Vinsko doživetje začnemo v STIC-u ob Ljubljanski tržnici, od koder se s tirno vzpenjačo podamo na Ljubljanski grad. Tam si na južnem pobočju Grajskega hriba ogledamo ljubljanski mestni oziroma grajski vinograd – ki sicer ni odprt oziroma dostopen širši javnostmi, posejan pa je z več kot tisoč trtami rdečegrajca in belpina. Vinograd lepo zaokrožuje grajsko vinsko zgodbo, povezano s potomko stare trte z Lenta, ki raste na grajskem dvorišču. Udeleženci se seznanijo z načinom obdelovanja trte, spoznajo marsikatero vinogradniško skrivnost, prva degustacija v »zidanici« v vinogradu pa je prav posebno doživetje. Na Gradu nato poskusimo štajerska vina po izboru restavracije Strelec in kuharskega mojstra Igorja Jagodica. Restavracija se je nedavno uvrstila med tri najboljše ocenjene restavracije v okviru ocenjevanja Ljubljanska kakovost 2017.

Po ogledu vinograda vodnik skupino peš popelje v staro mestno jedro, kjer v vinoteki Movia pri Mestni hiši spoznate primorska vina s svetovno znamko vina Movia, ki navdušuje tudi v najboljših restavracijah po svetu. Ogled se zaključi v prodajalni Dobrote Dolenjske, kjer poteka pokušina dolenjskih vin ob lokalnih in domačih dolenjskih prigrizkih.

Za Slovenijo pravijo, da je težko najti državo, ki bi na tako majhni površini ponudila toliko različnih teritorijev, toliko mikroklim in toliko različnih vinskih pokrajin, vsako s svojimi sortami in posebnostmi. In vse to lahko spoznate v Ljubljani, na stičišču raznolikih svetov in pokrajin, v »mestu trte in vina«, kot je naši prestolnici podelila naziv mednarodna vinska asociacija iz Pariza Ville Interntionale de la Vigne et du Vin.

Vinska tura po Ljubljani bo potekala ob torkih in sobotah popoldan za skupine po naročilu.

Več informacij>>

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Obvestilo o nedelovanju nihalke na Veliko planino

Velika planina
torek, 10. december 2019

Iz Velike planine obveščajo, da bo nihalka do sredine januarja prihodnjega leta zaradi menjave nosilnik vrvi zaprta.

Aktivne novoletne počitnice v Atlantisu

122_atlantis.jpg
ponedeljek, 9. december 2019

Aktivno, zabavno in sproščeno počitniško varstvo. Vsem, ki boste prijavili otroke za vse štiri dni, priznajo 5% popust.

Otvoritev odgovorne trgovine Natura

ecology
torek, 3. december 2019

Združenje Socialna ekonomija Slovenije je odprlo prvo naravno trgovino pod blagovno znamko Kupujem odgovorno v Ljubljani. Zero waste trgovina brez plastične embalaže Natura je vrata odprla 27. novembra.

Otvoritev nove stalne razstave o Francetu Prešernu v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi

preseren_celje.jpg
ponedeljek, 2. december 2019

V Gorenjskem muzeju pred obletnico Prešernovega rojstnega dneva odpirajo novo stalno razstavo o Francetu Prešernu.

Dobrodelni SILA bazar

sila.jpg
četrtek, 28. november 2019

Slovensko Mednarodno združenje žensk Ljubljana SILA IWCL letos organizira 26. mednarodni dobrodelni bazar Sila, ki bo ponovno potekal v središču Ljubljane, tokrat 1. decembra v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

Smučarski sejem Snežinka

Sejem_Snezinka_2011-12_SasoDomijan-020-300x199.jpg
torek, 19. november 2019

Največja smučarsko – sejemska prireditev v Sloveniji, tokrat že 50. po vrsti, bo med 21. in 24. novembrom 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani več kot 15.000 obiskovalcem na enem mestu ponudila pestro izbiro nove in rabljene smučarske opreme ter predstavitev smučarskih centrov.

V Postojnski jami so zamenjali legendarne vlakce

Postojnska jama
torek, 19. november 2019

Ob jubilejni 200. obletnici turizma v Postojnski jami, so po skoraj štirih desetletjih zamenjali rumene vlakce, ki bodo po novem udobnejši in varnejši ter trajnostno naravnani in okolju prijazni.

Postanite ponudnik morskih prevozov Wayv

izola-1.JPG
ponedeljek, 18. november 2019

Aplikacija Wayv bo omogočila iskanje in ponujanje morskih prevozov z različnih točk slovenske obale. Prvo brezplačno strokovno usposabljanje za ponudnike prevozov bo 26. novembra v Izoli.

Osrednji Turistično informacijski center v Kočevju

hostel bearlog
sreda, 13. november 2019

Hostel Bearlog v mestu Kočevje zastopa vlogo osrednjega turistično informacijskega centra destinacije Kočevsko, kjer vam izobraženi turistični informatorji nudijo kopico informacij o lokalni turistični ponudbi in nasvetih za izlete.

November Gourmet Ljubljana

kulinarika-2.jpg
torek, 5. november 2019

Uživajte v vzdušju kulinaričnega novembra v izbranih restavracijah, ki bodo ponujale November Gourmet meni z lokalno lokalno pridelanimi jedmi, značilnimi za sezono ob martinovanju, ter izbrana vina slovenskih vinarjev.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije