Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
dostopni_turizem.jpg

ETC: domači in bližnji trgi bodo v letošnjem letu ključni za oživitev evropskega turizma

Datum: sreda, 15. julij, 2020

Evropska potovalna komisija (ETC) je objavila kvartalno poročilo o trendih in napovedih letošnjih potovanj. Evropski turizem se sooča z negativnimi vplivi globalne epidemije, saj je v prvih štirih mesecih leta 2020 zabeležil 44-odstotni padec mednarodnih turističnih prihodov v primerjavi z istim obdobjem predhodnega leta. Domači in bližnji trgi bodo letos ključni za oživitev evropskega turizma.

Julija je bilo objavljeno drugo kvartalno poročilo Evropske potovalne komisije (ETC) o trendih in napovedih letošnjih potovanj. Evropski turizem se sooča z negativnimi vplivi globalne epidemije, saj je v prvih štirih mesecih leta 2020 zabeležil 44-odstotni padec mednarodnih turističnih prihodov v primerjavi z istim obdobjem predhodnega leta, navaja poročilo. Podatki po destinacijah kažejo negativni vpliv globalne epidemije na povpraševanje po evropskih potovanjih, saj se bodo po napovedih prihodi v Evropo v letu 2020 zmanjšali za 54 odstotkov. Največji padec turističnih prihodov so zabeležile države z velikim deležem mednarodnih prihodov in z velikim deležem prihodov iz držav, ki jih je epidemija najhuje prizadela (Italija, Velika Britanija). V tem pogledu je Slovenija ena izmed bolj prizadetih držav. Pričakovano je, da bo rast evropskega turizma ostala pod ravnjo rasti v letu 2019 vse do leta 2023. Se pa v evropskih destinacijah v letu 2020  pričakuje znatno povečanje deleža domačih potovanj in potovanj z bližnjih trgov.

Po odprtju meja so evropske destinacije postopno okrevale, predvsem s pospeševanjem domačih potovanj in potovanj znotraj Evrope. Poročilo izpostavlja, da bo okrevanje turističnega sektorja posameznih držav potekalo različno, večjo fleksibilnost na spremenjeno povpraševanje imajo destinacije, ki so bolj osredotočene na domače goste in goste z bližnjih trgov. Na okrevanje bodo vplivali omejitve potovanj, nižje cene potovanj, negotovost glede transporta in drugi faktorji, kot so preference potovanj bliže domu.

V luči spremenjenih razmer v turizmu obstoječe stanje prikazujeta indeks zanašanja na domači trg »Domestic Resilience Index«, ki predstavlja delež prenočitev domačih gostov, ter indeks zanašanja na bližnje trge »Short-haul Resilience Index«, ki predstavlja delež mednarodnih prihodov z bližnjih trgov. Indeks zanašanja na domači trg predstavlja zanašanje na domače goste, po katerem so najvišje uvrščene države z veliko prebivalci in s tem posledično velikim domačim trgom, čeprav morda ne gre za najbolj zanimive turistične destinacije. Države, ki so rangirane nižje, med njimi tudi Slovenija (indeks 40), so turistično zanimivejše za mednarodne trge, vendar z manjšim domačim trgom. Rezultat 100 predstavlja povprečje evropskih držav. V evropskih državah se delež domačih gostov sicer giblje med 3,5 odstotkov v Črni Gori in 75 odstotkov v Nemčiji. Slovenija je v letu 2019 zabeležila 27 odstotkov prenočitev domačih gostov in je imela, glede na podatke za prve štiri mesece letošnjega leta, v veliki meri še neizkoriščen potencial domačega trga. Indeks zanašanja na bližnje trge predstavlja delež prihodov z bližnjih trgov med vsemi mednarodnimi prihodi. Slovenija ima indeks malo nad 100, kar pomeni, da bližnji trgi predstavljajo pomemben delež med mednarodnimi prihodi. Poudariti je potrebno, da oba indeksa predstavljata obstoječe stanje pred svetovno epidemijo, ker izhajata iz preteklih podatkov.       

Spremenjene razmere in pogled v prihodnost ponazarjata indeks priložnosti domačega trga »Domestic Opportunity Index«, ki predstavlja spremembe potovalnih navad, ter indeks potovalnega potenciala »Travel Potential Index«, ki združuje vse naštete kazalnike. Indeks priložnosti domačega trga prikazuje priložnost, da bodo prebivalci zamenjali svoje potovalne navade in raje izbrali potovanja znotraj države kot potovanja v tujino. Najvišje vrednosti indeksa priložnosti domačega trga imajo države, kjer obstaja večja verjetnost, da bodo prebivalci izbrali potovanja v tujino kot pa domača potovanja. Ravno tu obstaja priložnost preusmeritve potovanj na domači trg. Slovenija je v danem poročilu uvrščena v sam vrh, za Luxemburgom in Črno Goro, z indeksom 160, kar pomeni da obstaja velika priložnost preusmeritve na domači trg. Indeks potovalnega potenciala prikazuje okrevanje turističnega sektorja po državah, pa tudi tveganja in priložnosti. Slovenija se z indeksom 100 nahaja v evropskem povprečju. Vendar je potrebno poudariti, da se priložnosti domačega trga, ki tudi sestavljajo indeks potovalnega potenciala, lahko uresničijo ali pa ne. Na okrevanje turističnega sektorja bodo vplivali še ostali dejavniki, med katerimi lahko izpostavimo demografski profil gostov in večje zanimanje za manj obiskane destinacije.          

Poročilo poudarja, da je turizem, kot smo ga poznali, prenehal obstajati. Pot do uspeha je v hitri digitalizaciji in uvajanju novih tehnologij za prilagoditev novim razmeram oziroma novi realnosti in novemu vedenju potrošnikov. Trajnost bo ključni dejavnik pri ponovnem zagonu turističnega sektorja, ki bo bolj konkurenčen, bolj odporen in pripravljen na morebitne krizne razmere v prihodnosti.    

Celotno poročilo se nahaja na spletni strani ETC na povezavi.

Vir: European Tourism: Trends & Prospects (Q2/2020)

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Nov delovni čas v Termah Snovik

snovik_kolaz.jpg
petek, 14. avgust 2020

Iz Term Snovik vse ljubitelje termalnih doživetij obveščajo, da od vključno petka, 14. 8. 2020 velja nov delovni čas notranjih termalnih bazenov. Obiskovalcem bodo tako na voljo dodatne ure sproščanja in plavanja v termalni vodi. Zjutraj odpirajo uro prej, vsak dan ob 8. uri, zvečer podaljšujejo za dodatno uro do 21. ure. Nespremenjeno ob sredah, petkih in sobotah poteka nočno kopanje do 22. ure.

Konferenca Conventa Crossover konec avgusta v Ljubljani

conventa_318643.jpg
petek, 14. avgust 2020

Conventa Crossover, prvi regijski festival dogodkov in izkustvenega marketinga, bo med 27. in 28. avgustom potekal v Ljubljani. Tokrat bo v skladu s trenutnim epidemiološkim stanjem dogodek potekal v hibridni obliki - tako v živo kot po spletu.

30 let Kobariškega muzeja in 20 let Fundacije Poti miru

kobarid
četrtek, 13. avgust 2020

Kobariški muzej in Fundacija Poti miru, ki obeležujeta okrogli obletnici delovanja, s skupno komunikacijsko podobo pripravljata pester program dogodkov in aktivnosti za obiskovalce.

STO pričela s pošiljanjem posebnega gastronomskega novičnika

kulinarika-2.jpg
petek, 7. avgust 2020

Pretekli teden je bil naročnikom poslan prvi tematski novičnik, poln okusnih vsebin. Z novičnikom, ki je bil poslan v slovenskem in angleškem jeziku, STO segmentirano nagovarja ciljne skupine, katerih primarni motiv za obisk destinacije je gastronomija.

Kreme za sončenje: cena ne odraža kakovosti

sonce.jpg
petek, 7. avgust 2020

Test sredstev za zaščito pred soncem za otroke: zaščita dobra, vodoodpornost vprašljiva

Nagradna igra Na lepše - Povej mi skrivnost

Soča
četrtek, 6. avgust 2020

V turistični oddaji Na lepše ter na njihovih spletnih omrežjih Instagram in Facebook se je v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo pričela nagradna igra v kateri se lahko potegujete za privlačne nagrade.

Dnevi odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov

naj_kmetija.jpg
četrtek, 6. avgust 2020

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vabi k sodelovanju kmetije in nosilce podeželskih projektov, da se prijavijo k skupnemu nastopu na Dnevih odprtih vrat slovenskih kmetij, ki bodo potekali med 22. in 30. avgustom 2020.

Nova spletna platforma kolesarskih povezav

izola_kolesarji.jpg
torek, 4. avgust 2020

Objavljena je nova spletna platforma bike-alpeadria.eu, ki prikazuje daljinske in nekatere lokalne kolesarske povezave v zahodni Sloveniji.

Dan odprtih vrat v Slovenskem etnografskem muzeju

slovenski etnografski muzej
četrtek, 30. julij 2020

V Slovenskem etnografskem muzeju vsako prvo nedeljo v mesecu vabijo obiskovalce na brezplačne oglede razstav Slovenskega etnografskega muzeja. Preživite dan v zakladnici kulture, sprehodite se po naših zbirkah in se naužijte kulture.

Brezplačen voden ogled Radovljice

Radovljica
ponedeljek, 27. julij 2020

Vsak torek dopoldan vabljeni na sprehod po stari Radovljici v družbi lokalnega vodnika.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije