Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
darila1.jpg

Kam z ovojnim paprijem?

Datum: ponedeljek, 29. december, 2014

Zavijanje daril je zagotovo prijetno opravilo, malce manj prijeten občutek pa je, ko po obdarovanju obstanemo pred goro odvrženega papirja.

Morda je letošnji prednovoletni čas priložnost, da storite prvi korak k potrošnji, ki je bolj trajnostno usmerjena oz. prijazna do okolja – izbrana darila ovijete v papir, ki ga je moč reciklirati, uporabite že uporabljen papir, ali pa pustite domišljiji prosto pot in izdelajte svoj, unikatni ovojni papir.

Ne glede na to, kako zeleni boste pri recikliranju darilnega/ovojnega papirja, ne smete se odločiti za sežiganje. Če boste sežgali plastificirani papir, se lahko sprostijo izjemno nevarni strupeni plini.

5 namigov za 'zeleno' zavijanje daril

1. Za domače izdelajte vrečke iz blaga, ki jih boste lahko uporabljali znova in znova. Potrebujete le poljubno velik kos blaga, nekaj ročnih spretnosti in navdih za dekoracijo. Vrečka bo resda enaka, vsebina pa bo presenečenje vsakič znova.

2. Embalaža naj bo del darila – darilo lahko namesto v ovojnem papirju podarite v košari, košu, posodi, vrečki iz blaga ipd.

3. Pokažite svojo ustvarjalno plat z izdelavo lastnega ovojnega papirja. Izdelate ga lahko iz starih koledarjev, stripov, voščilnic iz preteklih let. Seveda boste za to potrebovali nekaj več časa, vendar boste hkrati porabili odvečen papir, prihranili in predvsem dali darilu povsem unikaten pečat. Če želite biti unikatni, pa nimate dovolj časa za izdelavo papirja, kupite rjav papir, ki ga je moč reciklirati, ter ga le okrasite na svojstven način s poslikavo, napisi, štampiljkami ipd.

4. Če vaši obdarovanci niso preveč neučakani pri odvijanju daril, lahko ovojni papir ponovno uporabite. Ovojni papir in vrečke shranite ter jih prihodnje leto ponovno uporabite.

5. Če se boste odločili za nakup darilnega papirja, izberite tistega, ki ga je moč reciklirati. Bodite pozorni na označbe na deklaraciji, če seveda so. Podobno izbirajte tudi pentlje in trakove, konec koncev so vrvice iz naravnih materialov ter npr. posušene pomarančne rezine prav tako lepa dekoracija.

Okrasne zavijalne folije, pa tudi vrečke, so lahko narejene iz plastike, papirja in tudi iz plastificiranega papirja. Na otip in pogled pa jih zelo težko ločimo. Tudi odlaganje je posebej določeno za vsako vrsto teh izdelkov:

  • papir v zaboj za papir,
  • plastika v zaboj za plastiko/embalažo,
  • plastificirani papir in celofan pa v splošni gospodinjski zabojnik.

 

Vir: www.zps.si

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Novosti v zimskem voznem redu letov z Brnika

letalo.jpg
petek, 18. oktober 2019

Prihod na ljubljansko letališče so za zimski vozni red že napovedali prevozniki Lufthansa, SWISS in Brussels Airlines z leti v Frankfurt, München, Zürich in Bruselj, obstoječi prevozniki pa bodo obseg letenja občutno povečali.

Z Nomago InterCity do Salzburga, Gradca, Zagreba in Beljaka že za 1 evro

mladi.jpg
torek, 15. oktober 2019

Nomago začenja z akcijo »Potuj po Evropi za samo 1 €«, v okviru katere bo potnikom na mednarodnih linijah Nomago InterCity na razpolago 1000 vozovnic po 1 evro. Potniki iz okolice Ljubljane, Maribora in Bleda bodo lahko z Nomago InterCity po posebni ceni med drugim potovali v Zagreb, Beljak, Gradec in Salzburg.

Hotel Lipa prejel okoljski certifikat Zeleni ključ

hotel lipa
torek, 8. oktober 2019

Hitov Hotel Lipa v Šempetru pri Gorici odslej poleg oznake za kolesarjem prijazen hotel nosi tudi mednarodno okoljsko oznako »Green Key«. Okoljski certifikat Zeleni ključ je vodji Hotela Lipa danes slavnostno izročil predstavnik društva Doves FEE Slovenija, ki je pooblaščeno za izvajanje okoljskih programov v Sloveniji.

Umetnost v turistični promociji Portoroža

portoroz.jpg
ponedeljek, 7. oktober 2019

Mestna knjižnica Piran ob Dnevih evropske kulturne dediščine prijazno vabi na predavanje z diaprojekcijo Umetnost v turistični promociji Portoroža. Razglednice, plakati in prospekti 19. in 20. stoletja, v sredo, 9. oktobra 2019, ob 19.00 uri v čitalnico knjižnice (Župančičeva ulica 4).

Ana Roš na 37. mestu najboljših chefov v letu 2019

ana_roš
torek, 1. oktober 2019

V Barceloni so razglasili 100 najboljših chefov na svetu. Ana Roš iz Hiše Franko je na prestižnem seznamu The Best Chef Awards 2019 zasedla 37. mesto.

Novo zvočno interaktivno doživetje Maribora

maribor_vodenje.jpg
sreda, 18. september 2019

Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti predstavlja večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki so ga poimenovali Potepini. Program je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev v mestu.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli kmalu odprta za obiskovalce

pot med krošnjami
ponedeljek, 16. september 2019

Pot med krošnjami Pohorje, ki se odpira 20. septembra, je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Projekt je eden izmed treh finalistov Snovalca 2019.

V ZOO Ljubljana so obnovili bazen za morske leve

morski lev ZOO
sreda, 4. september 2019

Dolgoletna prebivalca Živalskega vrta Ljubljana, morska leva Kalle in Jip, sta konec avgusta ponovno zaplavala v obnovljenem bazenu.

Zaradi blejskega strateškega foruma bo v začetku naslednjega tedna ponekod občasno oviran promet

bled_otok.jpg
petek, 30. avgust 2019

Med 2. in 3. septembrom 2019 bo na Bledu potekal 14. Strateški forum Bled, mednarodno srečanje predstavnikov več držav članic in nečlanic Evropske
unije, zaradi česar bo ponekod na Gorenjskem občasno povečan promet.

STO in Zlati boben s tekmovanjem za najbolj kreativni plakat

voda_330633.jpg
torek, 27. avgust 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) in Zlati boben vabita kreativce, mlajše od 30 let iz 57 držav, da sodelujejo v tekmovanju za najbolj kreativni plakat na temo Slovenija, dežela čistih in zdravih voda.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije