Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
Turistica

Krmilo portoroške Turistice prevzela dr. Marijana Sikošek

Datum: torek, 2. junij, 2020

Fakulteta za turistične študije - Turistica, Univerze na Primorskem, ima od prvega junija dalje novo dekanjo, doc. dr. Marijano Sikošek. Dekanske časti in dolžnosti bo zaradi aktualnih razmer, povezanih z epidemijo, od dosedanjega dekana, izr. prof. dr. Janeza Mekinca, prevzela v ožjem krogu vodstva univerze.

Dr. Sikoškovo sta po objavi razpisa novembra 2019 za dekanjo predlagala matična Katedra za trajnostni razvoj destinacij in Študentski svet UP FTŠ Turistice. V svoji predstavitvi dela v času mandata je poudarila, da kot prednost svoje kandidature vidi v tem, da zelo dobro pozna delovanje tako fakultete kot tudi univerze, saj v organih fakultete deluje zadnjih deset let, v organih univerze pa zadnja tri leta, prav tako pa je v svojih skoraj dvajsetletnih izkušnjah z delom na fakulteti dodobra spoznala delovanje strokovnih služb ter pedagoško in znanstveno-raziskovalno sfero. Volilna komisija je kandidaturo sprejela in sodelavci ter študenti so ji na marčevskih volitvah izkazali podporo.  

»Cij Turistice je ostati vodilna visokošolska ustanova na področju turizma v Sloveniji, ki bo izobraževala za potrebe turističnega gospodarstva«, je v svojem načrtu dela poudarila dr. Sikoškova in dodala, da je v ta namen potrebno v skladu z razvojnimi trendi tako v stroki, znanosti in na pedagoškem področju posodabljati študijske programe in učne vsebine ter skrbeti za sprotno evalvacijo izvajanja. Prav tako bo poudarek na dobrem načrtovanju znanstveno-raziskovalnega dela, projektnega in mednarodnega sodelovanja ter internacionalizacije. »Skrb sodobne Univerze in fakultete je prizadevanje za vpetost njenega delovanja v mednarodne študijske, študentske in znanstveno-raziskovalne tokove,« je še dodala nova dekanja Turistice. Obenem pa poudarja, da je sodelovanje z lokalnim okoljem, v katerem je Turistica pognala korenine, priložnost za krepitev medsebojnih odnosov. Vodenje portoroške Turistice je tako prevzela za mandatno obdobje štirih let.

Dr. Marijana Sikošek je doktorirala na UP Fakulteti za management in je pri vodenju fakultete sodelovala tudi v zadnjih letih, in sicer kot prodekanja za študentske zadeve in članica ožjega dekanskega kolegija. Pri izpolnjevanju dekanski časti in dolžnosti jo bo vodil moto: »Cum grano salis« z zrnom soli«), ki povezuje mediteransko okolje in modrost univerzitetnega prostoraNazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Ponovno vzpostavljena letalska povezava Turkish Airlines med Ljubljano in Istanbulom

letalo.jpg
torek, 7. julij 2020

Turkish Airlines je s 1. julijem, po več kot treh mesecih, ponovno začel z operacijami letenja na Letališče Jožeta Pučnika v Ljubljani. Na začetku, predvidoma v juliju in avgustu, bo Ljubljano in Slovenijo povezoval s štirimi leti tedensko.

1 vstopnica za 11 muzejev in galerij

Narodna galerija
sreda, 1. julij 2020

Zdaj je čas za svetovne znamenitosti doma! Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija, Mestni muzej Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej in Slovenski šolski muzej so iz svojih zbirk izpostavili po enega glavnega protagonista svetovnega slovesa. Letošnje poletje si jih vse lahko ogledate za enotno, cenovno dostopno ceno 8,00 evrov za individualno ter 16,00 evrov za družinsko vstopnico. Akcija velja od 1. julija do 30. avgusta.

Active Koper znova odpira vrata

active koper
sreda, 1. julij 2020

Od danes dalje bo ljubiteljem morja in aktivnega preživljanja prostega časa v Žusterni ponovno na voljo pestra izbira vodnih športov in ostalih aktivnosti v sklopu parka vodnih športov Active Koper.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Uspešna doselitev barjanskega okarčka, ene najbolj ogroženih vrst metuljev v Evropi

okarček
torek, 30. junij 2020

V okviru projekta PoLJUBA, katerega osrednji cilj je obnovitev in ohranjanje mokrotnih travnikov na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje, je dr. Tatjani Čelik iz Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC SAZU uspel izreden dosežek – uspešna gojitev in prenos več kot 120 osebkov barjanskega okarčka v Naravni rezervat Iški morost, kjer vesta zadnjih deset let ni bila več opažena.

Kopalne vode na Blejskem jezeru so že vrsto let odlične

sprehod_bled.jpg
ponedeljek, 29. junij 2020

Monitoring kopalnih vooda je namenjen predvsem zdravstveni zaščiti kopalcev v času kopalne sezone. Kopalne vode se na Bledu že vrsto let uvrščajo med odlične, kar pomeni da na nobeni od lokacij tudi v času največjih obremenitev ni prisotnih bakterij, ki so edini pokazatelj onesnaženja s fekalijami.

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni prestavljeno na 2022

baloni_ptuj.jpg
petek, 26. junij 2020

Organizacijski odbor Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni je sprejel odločitev, da se zaradi trenutnih razmer svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, predvideno za letošnji september, prestavi na leto 2022.

Poletna kartica Julijske Alpe: Bled

bled1.jpeg
ponedeljek, 22. junij 2020

Turizem Bled je tudi v letošnjem poletju izdal kartico gosta Julijske Alpe: Bled, katera je letos osredotočena na ugodnosti, ki jih gost dobi, če je na Bledu vsaj dve noči.

Izmenjevalnica športne opreme v Slovenskem planinskem muzeju

Planinski muzej
petek, 19. junij 2020

Zgodovinska oprema sodi v muzej, nepoškodovana in čista pa na izmenjevalnico! Vabimo vas, da podarite ali zamenjate športno opremo, ki je ne potrebujete več.

Modre zastave letos 13 naravnim kopališčem in marinam

Modra zastava
četrtek, 18. junij 2020

Okoljski znak modra zastava je letos prejelo 13 naravnih kopališč in marin. Ta okoljski znak, ki je v Sloveniji prisoten 26 let, je odslej vključen v Zeleno shemo slovenskega turizma kot trajnostni znak, ki je osnova za pridobitev znaka Green Beach.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije