Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
kolona.jpg

Na daljšo pot se odpravite izven največjih konic

Datum: sreda, 23. julij, 2014

Tako kot vsako poletje, naj vozniki tudi letos vsak konec tedna, vse do sredine septembra, računajo na povečan promet proti morju oz. Hrvaški in nazaj.  

Vsako leto se povečuje tudi promet od vzhoda proti zahodu in nazaj. V poletnem času je tako med avtocestami v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom. Zato je na tej cesti ob morebitni prometni nesreči ali nujnem intervencijskem posegu pričakovati daljše zastoje. 

Najbolj obremenjeni mejni prehodi

Najbolj obremenjen mejni prehod bo po zadnjih izkušnjah Dragonja na cesti Koper – Šmarje – Dragonja, nekoliko manj pa Sečovlje (na cesti Portorož – Sečovlje). Alternativa zanju je lahko mejni prehod Sočerga (na cesti Gračišče – Sočerga).
Ob posameznih konicah pričakujemo daljše čakanje tudi na mejnih prehodih Starod (na cesti Kozina – Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica – Jelšane), Obrežje (na avtocesti Novo mesto – Obrežje) in Gruškovje (na cesti Ptuj – Gruškovje).

Priporočila voznikom

 • Bodite strpni do drugih udeležencev. Poleti se na cestah pojavi večje število tujcev, ki ne poznajo cest tako kot domačini. 
 • Pričakujte zastoje tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. Najbolj se promet zgosti ob koncih tedna ob petkih popoldne po 14. uri, ob sobotah med 9. in 16. uro (včasih tudi dlje), ob nedeljah med 16. in 21. uro (včasih tudi med 10. in 12. uro). Bolj kot drugi dnevi so prometno obremenjene tudi srede. Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.
 • Imejte v avtu zadostno količino pijače.
 • Vedno imejte pri roki dober zemljevid, ki vam bo ob nepredvidenih dogodkih  pomagal poiskati alternativno pot.  V zadnjem času so bile v Sloveniji obnovljene številne regionalne ceste, po katerih je lahko vožnja ob turističnih prometnih konicah zelo prijetna, saj je v poletnem času na njih praviloma manj prometa.
 • Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali utrujenost, zato se za volan usedite le spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov.
 • Izogibajte se prtljagi na zadnjih policah, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike.
 • Vozite zmerno. Ob veliki vročini se pri preveliki hitrosti pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če imate avto hkrati obremenjen z veliko prtljage. 
 • Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere. Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko pomeni zelo spolzko cestišče. Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.
 • Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.
 • Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte o prometnih predpisih v državah, skozi katere boste potovali.
 • Še pred potovanjem se na www.promet.si pozanimajte, kakšno je stanje na cestah in pridobite kontakte za prometne informacije v državah, kamor potujete. Med vožnjo dobite sveže informacije za slovenske ceste na telefonu 1970 za avtoceste tudi na avtomatskem odzivniku 080 22 44. Imejte vključen radio, na katerem lahko pričakujete prometne informacije (npr. Radio SI).

 

Vir: Prometno-informacijski center

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Novo zvočno interaktivno doživetje Maribora

maribor_vodenje.jpg
sreda, 18. september 2019

Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti predstavlja večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki so ga poimenovali Potepini. Program je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev v mestu.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli kmalu odprta za obiskovalce

pot med krošnjami
ponedeljek, 16. september 2019

Pot med krošnjami Pohorje, ki se odpira 20. septembra, je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Projekt je eden izmed treh finalistov Snovalca 2019.

Posebno vrtinčenje v Atlantisu

Wellness Atlantis
četrtek, 5. september 2019

V nedeljo, 8. septembra 2019 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trs.

V ZOO Ljubljana so obnovili bazen za morske leve

morski lev ZOO
sreda, 4. september 2019

Dolgoletna prebivalca Živalskega vrta Ljubljana, morska leva Kalle in Jip, sta konec avgusta ponovno zaplavala v obnovljenem bazenu.

Zaradi blejskega strateškega foruma bo v začetku naslednjega tedna ponekod občasno oviran promet

bled_otok.jpg
petek, 30. avgust 2019

Med 2. in 3. septembrom 2019 bo na Bledu potekal 14. Strateški forum Bled, mednarodno srečanje predstavnikov več držav članic in nečlanic Evropske
unije, zaradi česar bo ponekod na Gorenjskem občasno povečan promet.

STO in Zlati boben s tekmovanjem za najbolj kreativni plakat

voda_330633.jpg
torek, 27. avgust 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) in Zlati boben vabita kreativce, mlajše od 30 let iz 57 držav, da sodelujejo v tekmovanju za najbolj kreativni plakat na temo Slovenija, dežela čistih in zdravih voda.

Prenovljena stran destinacije Kočevsko

kocevsko
sreda, 21. avgust 2019

Zavod Kočevsko je lansiral prenovljeno spletno stran destinacije Kočevsko: »Divje. A prijazno«, na kateri je vsem obiskovalcem na voljo množica informacij o ponudbi destinacije.

Učna pot po Veliki planini

velika_planina.jpg
petek, 16. avgust 2019

Na Veliki planini so predstavili učno pot imenovano Po stopinjah pastirjev. Krožna učna pot je sestavljena iz 11-ih tabel, kjer vsaka predstavlja eno od znamenitosti ali posebnosti Velike planine. Table so razporejene po celotnem območju Velike planine v krožni poti, za obisk celotne poti pa obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut.

Tik ob blejskem jezeru odprl vrata Bled Rose hotel

BledRose
sreda, 14. avgust 2019

Nekdanji propadajoči blejski hotel Jelovica tik ob blejskem jezeru je pred kratkim zaživel v novi podobi kot Bled Rose hotel. Gre za novo kakovostno nastanitveno pridobitev Bleda.

Varneje v gore poleti

na_lepse_gore.jpg
torek, 13. avgust 2019

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme. Zato je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije