Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
kolona.jpg

Na daljšo pot se odpravite izven največjih konic

Datum: sreda, 23. julij, 2014

Tako kot vsako poletje, naj vozniki tudi letos vsak konec tedna, vse do sredine septembra, računajo na povečan promet proti morju oz. Hrvaški in nazaj.  

Vsako leto se povečuje tudi promet od vzhoda proti zahodu in nazaj. V poletnem času je tako med avtocestami v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom. Zato je na tej cesti ob morebitni prometni nesreči ali nujnem intervencijskem posegu pričakovati daljše zastoje. 

Najbolj obremenjeni mejni prehodi

Najbolj obremenjen mejni prehod bo po zadnjih izkušnjah Dragonja na cesti Koper – Šmarje – Dragonja, nekoliko manj pa Sečovlje (na cesti Portorož – Sečovlje). Alternativa zanju je lahko mejni prehod Sočerga (na cesti Gračišče – Sočerga).
Ob posameznih konicah pričakujemo daljše čakanje tudi na mejnih prehodih Starod (na cesti Kozina – Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica – Jelšane), Obrežje (na avtocesti Novo mesto – Obrežje) in Gruškovje (na cesti Ptuj – Gruškovje).

Priporočila voznikom

 • Bodite strpni do drugih udeležencev. Poleti se na cestah pojavi večje število tujcev, ki ne poznajo cest tako kot domačini. 
 • Pričakujte zastoje tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. Najbolj se promet zgosti ob koncih tedna ob petkih popoldne po 14. uri, ob sobotah med 9. in 16. uro (včasih tudi dlje), ob nedeljah med 16. in 21. uro (včasih tudi med 10. in 12. uro). Bolj kot drugi dnevi so prometno obremenjene tudi srede. Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.
 • Imejte v avtu zadostno količino pijače.
 • Vedno imejte pri roki dober zemljevid, ki vam bo ob nepredvidenih dogodkih  pomagal poiskati alternativno pot.  V zadnjem času so bile v Sloveniji obnovljene številne regionalne ceste, po katerih je lahko vožnja ob turističnih prometnih konicah zelo prijetna, saj je v poletnem času na njih praviloma manj prometa.
 • Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali utrujenost, zato se za volan usedite le spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov.
 • Izogibajte se prtljagi na zadnjih policah, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike.
 • Vozite zmerno. Ob veliki vročini se pri preveliki hitrosti pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če imate avto hkrati obremenjen z veliko prtljage. 
 • Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere. Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko pomeni zelo spolzko cestišče. Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.
 • Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.
 • Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte o prometnih predpisih v državah, skozi katere boste potovali.
 • Še pred potovanjem se na www.promet.si pozanimajte, kakšno je stanje na cestah in pridobite kontakte za prometne informacije v državah, kamor potujete. Med vožnjo dobite sveže informacije za slovenske ceste na telefonu 1970 za avtoceste tudi na avtomatskem odzivniku 080 22 44. Imejte vključen radio, na katerem lahko pričakujete prometne informacije (npr. Radio SI).

 

Vir: Prometno-informacijski center

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Z znanjem in izkušnjami v gore pozimi

gore
četrtek, 16. januar 2020

Zimskemu obisku gora dajejo pečat nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.

V prvih enajstih mesecih 15 milijonov turističnih prenočitev

diagram rasti
sreda, 15. januar 2020

Po začasnih podatkih SURS je bilo v prvih enajstih mesecih leta 2019 v Sloveniji zabeleženih več kot 5,9 milijona prihodov in 15 milijonov prenočitev turistov, kar je 5,3 % več prihodov in 1,3 % več prenočitev kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Ski bus Bohinj

ski bus
torek, 14. januar 2020

Na območju Bohinja do Vogla, Soriška planine in Pokljuke vozi ski bus. Brezplačen je za imetnike Zimske BASIC in PREMIUM kartice Julijske Alpe: Bohinj in za občane Bohinja.

Aktivne novoletne počitnice v Atlantisu

122_atlantis.jpg
sreda, 18. december 2019

Aktivno, zabavno in sproščeno počitniško varstvo. Vsem, ki boste prijavili otroke za vse štiri dni, priznajo 5% popust.

Na Bledu v prazničnem decembru vozi brezplačni eRudolf

bled_praznicni_sejem.jpg
ponedeljek, 16. december 2019

ERudolf, je električni dostavnik, ki bo med 13. decembom in 5. januarjem brezplačno prevažal potnike na Bledu. Občina Bled s tem projektom vzpodbuja elektromobilnost in sodi med najbolj zelena in trajnostno usmerjena območja v Sloveniji.

Obvestilo o nedelovanju nihalke na Veliko planino

Velika planina
torek, 10. december 2019

Iz Velike planine obveščajo, da bo nihalka do sredine januarja prihodnjega leta zaradi menjave nosilnik vrvi zaprta.

Otvoritev odgovorne trgovine Natura

ecology
torek, 3. december 2019

Združenje Socialna ekonomija Slovenije je odprlo prvo naravno trgovino pod blagovno znamko Kupujem odgovorno v Ljubljani. Zero waste trgovina brez plastične embalaže Natura je vrata odprla 27. novembra.

Otvoritev nove stalne razstave o Francetu Prešernu v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi

preseren_celje.jpg
ponedeljek, 2. december 2019

V Gorenjskem muzeju pred obletnico Prešernovega rojstnega dneva odpirajo novo stalno razstavo o Francetu Prešernu.

Dobrodelni SILA bazar

sila.jpg
četrtek, 28. november 2019

Slovensko Mednarodno združenje žensk Ljubljana SILA IWCL letos organizira 26. mednarodni dobrodelni bazar Sila, ki bo ponovno potekal v središču Ljubljane, tokrat 1. decembra v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije