Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
Exercises_with_a_physiotherapist.jpg

Naredite nekaj dobrega za vašo hrbtenico

Datum: petek, 20. februar, 2015

Način življenja se je v zadnjih dvajsetih letih bistveno spremenil. Z velikim napredkom na področju informacijske tehnologije posveča človek vso svojo pozornost in čas intelektualni rasti. Posledično pa drvi v pomanjkanje gibanja.

 • Z dvigalom pridemo povsod,
 • Gibamo se le med avtom, hišo in službo,
 • Kupujemo preko interneta,
 • Na pošto in banko skoraj da ne gremo več,
 • Otroke vozimo v šolo in nazaj.

Sistematična okrnitev telesne aktivnosti

Sedimo povsod kjer je le mogoče, vendar naše telo ni narejeno za sedenje in zato se naše telo kmalu odzove z bolečinami v vratu ali križu.

Sedenje oz. »ne«gibanje,  nas pravzaprav resno ogroža, zato je potrebno vedeti:

 • človek zdrži pravilno sedeti samo 20-30 minut, pri daljšem sedenju se preobremenjujejo vezi, mišice in medvretenčne ploščice,
 • za sedenje porabijo mišice samo 1 kalorijo na minuto ,
 • med sedenjem pade koncentracija encimov odgovornih za razgradnjo maščob za 90%,
 • sedeč življenjski slog poveča tveganje srčnega infarkta za 54%,
 • kadar presedimo večino dneva se povsem porušijo gibalni vzorci stabilizacije hrbtenice, mišice so močno preobremenjene in bolijo.

5 osnovnih načel zdravega (ne)gibanja

Visoko starost je možno doživeti tudi brez večjih bolečin v vratu ali križu, v kolikor se upošteva naravno delovanje telesa. Večino bolečin v vratu in križu je namreč možno preprečiti, če se upošteva 5 osnovnih načel zdravega (ne)gibanja:

 1. pravilno sedenje v službi in doma, 
 2. nobeno sedenje ni zdravo, zato je potrebno delati premore po 20-30 minutah sedenja,
 3. s posebnimi vajami lahko popravite napačne gibalne vzorce, ki povzročajo bolečino v vratu ali križu,
 4. popraviti je potrebno ergonomske nepravilnosti vašega delovnega mesta,
 5. odsvetujemo pitje sladkanih pijač, namesto tega je potrebno poskrbeti  za zadosten vnos tekočin ter zdrave kvalitetne hrane z vitamini, fitonutrienti, antioksidanti in minerali.

 

Vir: www.terme-olimia.com

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Osrednji Turistično informacijski center v Kočevju

hostel bearlog
sreda, 13. november 2019

Hostel Bearlog v mestu Kočevje zastopa vlogo osrednjega turistično informacijskega centra destinacije Kočevsko, kjer vam izobraženi turistični informatorji nudijo kopico informacij o lokalni turistični ponudbi in nasvetih za izlete.

November Gourmet Ljubljana

kulinarika-2.jpg
torek, 5. november 2019

Uživajte v vzdušju kulinaričnega novembra v izbranih restavracijah, ki bodo ponujale November Gourmet meni z lokalno lokalno pridelanimi jedmi, značilnimi za sezono ob martinovanju, ter izbrana vina slovenskih vinarjev.

Novo doživetje Ljubljane: sprehod po tržnici z Ljubljanskim zajtrkom

LJUBLJANA_POLETI.jpeg
petek, 25. oktober 2019

Osrednja ljubljanska tržnica je že desetletja živahno prizorišče nakupov in srečevanja številnih Ljubljančanov. Novo doživetje Turizma Ljubljana – ogled tržnice z Ljubljanskim zajtrkom pa bo utrip tržnice približalo tudi obiskovalcem mesta. Doživetje je eden izmed finalistov Snovalca 2019.

Maribor bo dobil prvo fontano vina

Vino
petek, 25. oktober 2019

Na posestvu Sončni raj v naselju Vodole pri Mariboru postavljajo fontano vin. Po vzoru priljubljene fontane piv v Žalcu bo ponujala šest vzorcev vin lokalnih vinarjev in dva brezalkoholna domača napitka. Testni zagon fontane bo v začetku novembra, uradno odprtje pa napovedujejo v naslednjem letu.

3. Tačkov tek v Mariboru

pes na dopustu
četrtek, 24. oktober 2019

Tačkov tek bo v znamenju dobrodelne note. Za dober namen bodo tekli ali se udeležili nordijske hoje tako tekači, rekreativci, družine, znane osebnosti, otroci, s svojimi kužki ali brez, dobrodošli so pa tudi vsi, ki želijo prireditev le obiskati in izraziti podporo. Sredstva bodo namenjena delovanju centra in za šolanje psa pomočnika.

Novosti v zimskem voznem redu letov z Brnika

letalo.jpg
petek, 18. oktober 2019

Prihod na ljubljansko letališče so za zimski vozni red že napovedali prevozniki Lufthansa, SWISS in Brussels Airlines z leti v Frankfurt, München, Zürich in Bruselj, obstoječi prevozniki pa bodo obseg letenja občutno povečali.

Z Nomago InterCity do Salzburga, Gradca, Zagreba in Beljaka že za 1 evro

mladi.jpg
torek, 15. oktober 2019

Nomago začenja z akcijo »Potuj po Evropi za samo 1 €«, v okviru katere bo potnikom na mednarodnih linijah Nomago InterCity na razpolago 1000 vozovnic po 1 evro. Potniki iz okolice Ljubljane, Maribora in Bleda bodo lahko z Nomago InterCity po posebni ceni med drugim potovali v Zagreb, Beljak, Gradec in Salzburg.

Hotel Lipa prejel okoljski certifikat Zeleni ključ

hotel lipa
torek, 8. oktober 2019

Hitov Hotel Lipa v Šempetru pri Gorici odslej poleg oznake za kolesarjem prijazen hotel nosi tudi mednarodno okoljsko oznako »Green Key«. Okoljski certifikat Zeleni ključ je vodji Hotela Lipa danes slavnostno izročil predstavnik društva Doves FEE Slovenija, ki je pooblaščeno za izvajanje okoljskih programov v Sloveniji.

Umetnost v turistični promociji Portoroža

portoroz.jpg
ponedeljek, 7. oktober 2019

Mestna knjižnica Piran ob Dnevih evropske kulturne dediščine prijazno vabi na predavanje z diaprojekcijo Umetnost v turistični promociji Portoroža. Razglednice, plakati in prospekti 19. in 20. stoletja, v sredo, 9. oktobra 2019, ob 19.00 uri v čitalnico knjižnice (Župančičeva ulica 4).

Ana Roš na 37. mestu najboljših chefov v letu 2019

ana_roš
torek, 1. oktober 2019

V Barceloni so razglasili 100 najboljših chefov na svetu. Ana Roš iz Hiše Franko je na prestižnem seznamu The Best Chef Awards 2019 zasedla 37. mesto.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije