Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
nezgodno2014.jpg

Nezgodno zavarovanje šolarjev

Datum: sreda, 17. september, 2014

Invalidnost pred dnevnimi nadomestili! Praske in odrgnine so posebej pri tistih bolj aktivnih šolarjih nekaj povsem običajnega, marsikateri starš pa se sreča tudi s kakšnim zvinom ali zlomom. Redkeje se zgodi, da je  otrok udeležen v hujši nezgodi, ki ima trajnejše posledice, a žal obstaja tudi ta možnost.

Ko se odločate za nezgodno zavarovanje otroka, se zato osredotočite predvsem na možnosti, ki jih zavarovanje ponuja v primeru najhujšega - trajne invalidnosti otroka.

Kaj vam zavarovanje ponuja?

Nezgodno zavarovanje šolarjev običajno vključuje finančna nadomestila za primere trajne invalidnosti, dnevna nadomestila, bolnišnična nadomestila, pri osebah, starejših od 14 let, pa lahko tudi primere izgube življenja. Oseb, mlajših od 14 let, namreč ni mogoče zavarovati za primer smrti, saj so taka zavarovanja nična.

Osredotočite se na trajno invalidnost

Verjetnost, da se boste morali soočiti s tako hudimi posledicami nezgode vašega otroka, resda ni zelo velika, a vsekakor obstaja. Če bi vaš otrok zaradi posledic nezgode postal invalid, bi se nepričakovano srečali z zelo velikimi stroški. Preurediti bi morali stanovanje, poskrbeti za drage zdravstvene in negovalne pripomočke, najeti negovalko ali se morda celo odpovedati svoji službi z rednimi dohodki, da bi lahko skrbeli za otroka. Vaš otrok morda nikoli ne bi bil sposoben poskrbeti zase, pridobivati lastnih prihodkov in se sam preživljati. Ta dejstva imejte pred očmi, ko preverjate višine zavarovalnih vsot. Se vam 10.000 evrov še vedno zdi primeren znesek?

Zavarovalna vsota pa ni edini element, na katerega morate biti pozorni. Različne ponudbe vam omogočajo tudi različne načine določanja in izplačila odškodnin. Preverite npr., ali zavarovanje predvideva progresijo. To pomeni, da ob višjih odstotkih trajne invalidnosti zavarovalnica izplača večkratnik dogovorjene zavarovalne vsote.

(Ne)smiselnost dnevnih in podobnih nadomestil

Dnevna nadomestila so smiselna predvsem za osebe, pri katerih je njihov zaslužek dejansko odvisen od njihove delovne sposobnosti (npr. samostojni podjetniki ali študentje, ki delajo preko študentskega servisa). Glede na običajne višine dnevnih nadomestil pa niti pri teh osebah dnevna izguba dohodka ne bo pokrita. Šolarji se v primeru nezmožnosti obiskovanja šole sploh ne soočijo z izgubo dohodka, možnost, ki vam lahko koristi in jo velja preveriti pa je, ali zavarovanje omogoča kritje stroškov tudi staršem, ki morajo zaradi nezgode otroka z njim ostati v bolnišnici v času zdravljenja.

Nekaj minut za izbiro ustreznega zavarovanja ni dovolj

Vaš šolar ob začetku novega šolskega leta vedno prinese domov nekaj letakov s ponudbami zavarovalnic. Na voljo imate tri ali štiri različne pakete z različno visokimi premijami, izberete tistega, ki se zdi cenovno ugoden in vplačate navedeni znesek. Premije niso pretirano visoke, zato vsebini zavarovanja niti ne posvečate posebne pozornosti. Kako tudi bi, saj letaki največkrat le povzemajo ključne značilnosti ponudbe, ne seznanijo pa vas s podrobnostmi, na katere bi morali biti še kako pozorni.

Ponudbe zavarovalnic ob začetku šolskega leta so resda lahko cenovno ugodne in omogočajo enostavno sklenitev zavarovanja, a škoda je vsakega evra, ki ga vložite v neustrezno zavarovanje – zavarovanje ki ne ustreza vašim pričakovanjem in vašim otrokom ne nudi zadostne varnosti.

Pridobite vse informacije

Razmislite, kakšno zavarovanje vaš otrok potrebuje. Če na letakih ni dovolj informacij, prosite zavarovalnico za dodatna gradiva in pojasnila glede ponudbe. Posebej podrobno preverite splošne pogoje zavarovanja. Pozanimajte se, od kdaj do kdaj traja zavarovalno kritje, za katere nevarnosti velja in kakšne so omejitve in izključitve kritja, višine posameznih zavarovalnih vsot ter način izplačila zavarovalnine. Zavarovanje sklenite šele, ko boste razumeli celotno vsebino ponudbe.

 

Avtorica: Mojca Štrucl

Vir: www.zps.si

 

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Z znanjem in izkušnjami v gore pozimi

gore
četrtek, 16. januar 2020

Zimskemu obisku gora dajejo pečat nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.

V prvih enajstih mesecih 15 milijonov turističnih prenočitev

diagram rasti
sreda, 15. januar 2020

Po začasnih podatkih SURS je bilo v prvih enajstih mesecih leta 2019 v Sloveniji zabeleženih več kot 5,9 milijona prihodov in 15 milijonov prenočitev turistov, kar je 5,3 % več prihodov in 1,3 % več prenočitev kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Ski bus Bohinj

ski bus
torek, 14. januar 2020

Na območju Bohinja do Vogla, Soriška planine in Pokljuke vozi ski bus. Brezplačen je za imetnike Zimske BASIC in PREMIUM kartice Julijske Alpe: Bohinj in za občane Bohinja.

Aktivne novoletne počitnice v Atlantisu

122_atlantis.jpg
sreda, 18. december 2019

Aktivno, zabavno in sproščeno počitniško varstvo. Vsem, ki boste prijavili otroke za vse štiri dni, priznajo 5% popust.

Na Bledu v prazničnem decembru vozi brezplačni eRudolf

bled_praznicni_sejem.jpg
ponedeljek, 16. december 2019

ERudolf, je električni dostavnik, ki bo med 13. decembom in 5. januarjem brezplačno prevažal potnike na Bledu. Občina Bled s tem projektom vzpodbuja elektromobilnost in sodi med najbolj zelena in trajnostno usmerjena območja v Sloveniji.

Obvestilo o nedelovanju nihalke na Veliko planino

Velika planina
torek, 10. december 2019

Iz Velike planine obveščajo, da bo nihalka do sredine januarja prihodnjega leta zaradi menjave nosilnik vrvi zaprta.

Otvoritev odgovorne trgovine Natura

ecology
torek, 3. december 2019

Združenje Socialna ekonomija Slovenije je odprlo prvo naravno trgovino pod blagovno znamko Kupujem odgovorno v Ljubljani. Zero waste trgovina brez plastične embalaže Natura je vrata odprla 27. novembra.

Otvoritev nove stalne razstave o Francetu Prešernu v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi

preseren_celje.jpg
ponedeljek, 2. december 2019

V Gorenjskem muzeju pred obletnico Prešernovega rojstnega dneva odpirajo novo stalno razstavo o Francetu Prešernu.

Dobrodelni SILA bazar

sila.jpg
četrtek, 28. november 2019

Slovensko Mednarodno združenje žensk Ljubljana SILA IWCL letos organizira 26. mednarodni dobrodelni bazar Sila, ki bo ponovno potekal v središču Ljubljane, tokrat 1. decembra v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije