Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
nezgodno2014.jpg

Nezgodno zavarovanje šolarjev

Datum: sreda, 17. september, 2014

Invalidnost pred dnevnimi nadomestili! Praske in odrgnine so posebej pri tistih bolj aktivnih šolarjih nekaj povsem običajnega, marsikateri starš pa se sreča tudi s kakšnim zvinom ali zlomom. Redkeje se zgodi, da je  otrok udeležen v hujši nezgodi, ki ima trajnejše posledice, a žal obstaja tudi ta možnost.

Ko se odločate za nezgodno zavarovanje otroka, se zato osredotočite predvsem na možnosti, ki jih zavarovanje ponuja v primeru najhujšega - trajne invalidnosti otroka.

Kaj vam zavarovanje ponuja?

Nezgodno zavarovanje šolarjev običajno vključuje finančna nadomestila za primere trajne invalidnosti, dnevna nadomestila, bolnišnična nadomestila, pri osebah, starejših od 14 let, pa lahko tudi primere izgube življenja. Oseb, mlajših od 14 let, namreč ni mogoče zavarovati za primer smrti, saj so taka zavarovanja nična.

Osredotočite se na trajno invalidnost

Verjetnost, da se boste morali soočiti s tako hudimi posledicami nezgode vašega otroka, resda ni zelo velika, a vsekakor obstaja. Če bi vaš otrok zaradi posledic nezgode postal invalid, bi se nepričakovano srečali z zelo velikimi stroški. Preurediti bi morali stanovanje, poskrbeti za drage zdravstvene in negovalne pripomočke, najeti negovalko ali se morda celo odpovedati svoji službi z rednimi dohodki, da bi lahko skrbeli za otroka. Vaš otrok morda nikoli ne bi bil sposoben poskrbeti zase, pridobivati lastnih prihodkov in se sam preživljati. Ta dejstva imejte pred očmi, ko preverjate višine zavarovalnih vsot. Se vam 10.000 evrov še vedno zdi primeren znesek?

Zavarovalna vsota pa ni edini element, na katerega morate biti pozorni. Različne ponudbe vam omogočajo tudi različne načine določanja in izplačila odškodnin. Preverite npr., ali zavarovanje predvideva progresijo. To pomeni, da ob višjih odstotkih trajne invalidnosti zavarovalnica izplača večkratnik dogovorjene zavarovalne vsote.

(Ne)smiselnost dnevnih in podobnih nadomestil

Dnevna nadomestila so smiselna predvsem za osebe, pri katerih je njihov zaslužek dejansko odvisen od njihove delovne sposobnosti (npr. samostojni podjetniki ali študentje, ki delajo preko študentskega servisa). Glede na običajne višine dnevnih nadomestil pa niti pri teh osebah dnevna izguba dohodka ne bo pokrita. Šolarji se v primeru nezmožnosti obiskovanja šole sploh ne soočijo z izgubo dohodka, možnost, ki vam lahko koristi in jo velja preveriti pa je, ali zavarovanje omogoča kritje stroškov tudi staršem, ki morajo zaradi nezgode otroka z njim ostati v bolnišnici v času zdravljenja.

Nekaj minut za izbiro ustreznega zavarovanja ni dovolj

Vaš šolar ob začetku novega šolskega leta vedno prinese domov nekaj letakov s ponudbami zavarovalnic. Na voljo imate tri ali štiri različne pakete z različno visokimi premijami, izberete tistega, ki se zdi cenovno ugoden in vplačate navedeni znesek. Premije niso pretirano visoke, zato vsebini zavarovanja niti ne posvečate posebne pozornosti. Kako tudi bi, saj letaki največkrat le povzemajo ključne značilnosti ponudbe, ne seznanijo pa vas s podrobnostmi, na katere bi morali biti še kako pozorni.

Ponudbe zavarovalnic ob začetku šolskega leta so resda lahko cenovno ugodne in omogočajo enostavno sklenitev zavarovanja, a škoda je vsakega evra, ki ga vložite v neustrezno zavarovanje – zavarovanje ki ne ustreza vašim pričakovanjem in vašim otrokom ne nudi zadostne varnosti.

Pridobite vse informacije

Razmislite, kakšno zavarovanje vaš otrok potrebuje. Če na letakih ni dovolj informacij, prosite zavarovalnico za dodatna gradiva in pojasnila glede ponudbe. Posebej podrobno preverite splošne pogoje zavarovanja. Pozanimajte se, od kdaj do kdaj traja zavarovalno kritje, za katere nevarnosti velja in kakšne so omejitve in izključitve kritja, višine posameznih zavarovalnih vsot ter način izplačila zavarovalnine. Zavarovanje sklenite šele, ko boste razumeli celotno vsebino ponudbe.

 

Avtorica: Mojca Štrucl

Vir: www.zps.si

 

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Dnevi Slovenskega Turizma (DST) 2020

dst_fijet.jpg
petek, 18. september 2020

12. in 13. oktobra bodo potekali deveti Dnevi slovenskega turizma. Prilagojeno situaciji bodo načrt turizma v času Covid-19 in po njem gradili tako v živo, kot preko spleta.

Vodna aerobika v Atlantisu

Atlantis, 29.7_2.JPG
sreda, 16. september 2020

Namesto na suhem lahko svoje telo razgibate, oblikujete in sprostite v vodi ob vodni aerobiki. Izvajanje gimnastičnih vaj je prilagojeno zakonitostim vode in gibanja v njej, učinki ter cilji pa so hitreje dosegljivi kot pri identični vadbi na suhem.

Juliana Trail jeseni z novimi etapami

soča
torek, 15. september 2020

V mesecu oktobru bodo uradno odprte štiri nove etape daljinske pohodniške poti Juliana Trail. Na voljo je mobilna aplikacija Juliana Trail.

Razstava ob jezeru: Bled nekoč

bled.jpg
četrtek, 10. september 2020

Ob blejskem jezeru bo vse do 15. septembra postavljena na ogled fotografska razstava Bled nekoč. Niko Mučič iz podjetja CUT Bled in župan Janez Fajfar sta v sodelovanju s Turizmom Bled predstavila podobo Bleda od druge polovice 19. stoletja do 80. let prejšnjega na starodobnih fotografijah.

V Kopru pripravili namige za osem dni nepozabnih doživetij

vinograd.png
četrtek, 10. september 2020

S koncem avgusta se končuje poletna kampanja deset tednov doživetij v Kopru. V Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper pa so za odkrivanje lepot in vsebin destinacije Koper v jeseni pripravili namige za osem dni nepozabnih doživetij.

Hotel Grof Vransko – nova zelena nastanitev v dolini zelenega zlata

hotel grof
sreda, 9. september 2020

Ob lokalno in mednarodno prepoznavnem gostišču v Savinjski dolini se je v mesecu juliju odprl nov 4* hotel Grof. Z zavezanostjo trajnostnemu razvoju je hotel pridobil trajnostni certifikat Zeleni ključ.

STO vabi k prijavi za nove informatorje slovenskega turizma

Logo STO
torek, 8. september 2020

Slovenska turistična organizacija (STO) išče nove informatorje slovenskega turizma za predstavitev v tujini na sejmih, borzah in drugih predstavitvah. Rok prijave le še do 14. septembra.

Barvita jesen v Termah Snovik

snovik_pomlad.jpg
ponedeljek, 7. september 2020

Že od 51 € naprej na osebo na dan z vključeno klasično masažo. Številna termalna in aktivna jesenska doživetja v Tuhinjski dolini.

Fotografska razstava Pohodne poti v Ljubljani in Regiji Osrednja Slovenija

pohod_lokve.jpg
torek, 1. september 2020

Ljubljana, očarljiva in živahna slovenska prestolnica, je eno najbolj zelenih mest na svetu. Mreža pohodnih poti se začenja razpredati že v mestnem središču in postaja čedalje gosteje prepredena, ko se pomikamo na njegov rob in dlje, v razgibano zaledje mesta, v »zeleni objem« Ljubljane, regijo Osrednja Slovenija.

15. Blejski strateški forum o izzivih in priložnostih po Covid-19

bled1.jpeg
ponedeljek, 31. avgust 2020

Danes bo Bled prizorišče tradicionalnega dogodka, ki bo tokrat potekal v luči vpliva pandemije koronavirusa.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije