Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
nezgodno2014.jpg

Nezgodno zavarovanje šolarjev

Datum: sreda, 17. september, 2014

Invalidnost pred dnevnimi nadomestili! Praske in odrgnine so posebej pri tistih bolj aktivnih šolarjih nekaj povsem običajnega, marsikateri starš pa se sreča tudi s kakšnim zvinom ali zlomom. Redkeje se zgodi, da je  otrok udeležen v hujši nezgodi, ki ima trajnejše posledice, a žal obstaja tudi ta možnost.

Ko se odločate za nezgodno zavarovanje otroka, se zato osredotočite predvsem na možnosti, ki jih zavarovanje ponuja v primeru najhujšega - trajne invalidnosti otroka.

Kaj vam zavarovanje ponuja?

Nezgodno zavarovanje šolarjev običajno vključuje finančna nadomestila za primere trajne invalidnosti, dnevna nadomestila, bolnišnična nadomestila, pri osebah, starejših od 14 let, pa lahko tudi primere izgube življenja. Oseb, mlajših od 14 let, namreč ni mogoče zavarovati za primer smrti, saj so taka zavarovanja nična.

Osredotočite se na trajno invalidnost

Verjetnost, da se boste morali soočiti s tako hudimi posledicami nezgode vašega otroka, resda ni zelo velika, a vsekakor obstaja. Če bi vaš otrok zaradi posledic nezgode postal invalid, bi se nepričakovano srečali z zelo velikimi stroški. Preurediti bi morali stanovanje, poskrbeti za drage zdravstvene in negovalne pripomočke, najeti negovalko ali se morda celo odpovedati svoji službi z rednimi dohodki, da bi lahko skrbeli za otroka. Vaš otrok morda nikoli ne bi bil sposoben poskrbeti zase, pridobivati lastnih prihodkov in se sam preživljati. Ta dejstva imejte pred očmi, ko preverjate višine zavarovalnih vsot. Se vam 10.000 evrov še vedno zdi primeren znesek?

Zavarovalna vsota pa ni edini element, na katerega morate biti pozorni. Različne ponudbe vam omogočajo tudi različne načine določanja in izplačila odškodnin. Preverite npr., ali zavarovanje predvideva progresijo. To pomeni, da ob višjih odstotkih trajne invalidnosti zavarovalnica izplača večkratnik dogovorjene zavarovalne vsote.

(Ne)smiselnost dnevnih in podobnih nadomestil

Dnevna nadomestila so smiselna predvsem za osebe, pri katerih je njihov zaslužek dejansko odvisen od njihove delovne sposobnosti (npr. samostojni podjetniki ali študentje, ki delajo preko študentskega servisa). Glede na običajne višine dnevnih nadomestil pa niti pri teh osebah dnevna izguba dohodka ne bo pokrita. Šolarji se v primeru nezmožnosti obiskovanja šole sploh ne soočijo z izgubo dohodka, možnost, ki vam lahko koristi in jo velja preveriti pa je, ali zavarovanje omogoča kritje stroškov tudi staršem, ki morajo zaradi nezgode otroka z njim ostati v bolnišnici v času zdravljenja.

Nekaj minut za izbiro ustreznega zavarovanja ni dovolj

Vaš šolar ob začetku novega šolskega leta vedno prinese domov nekaj letakov s ponudbami zavarovalnic. Na voljo imate tri ali štiri različne pakete z različno visokimi premijami, izberete tistega, ki se zdi cenovno ugoden in vplačate navedeni znesek. Premije niso pretirano visoke, zato vsebini zavarovanja niti ne posvečate posebne pozornosti. Kako tudi bi, saj letaki največkrat le povzemajo ključne značilnosti ponudbe, ne seznanijo pa vas s podrobnostmi, na katere bi morali biti še kako pozorni.

Ponudbe zavarovalnic ob začetku šolskega leta so resda lahko cenovno ugodne in omogočajo enostavno sklenitev zavarovanja, a škoda je vsakega evra, ki ga vložite v neustrezno zavarovanje – zavarovanje ki ne ustreza vašim pričakovanjem in vašim otrokom ne nudi zadostne varnosti.

Pridobite vse informacije

Razmislite, kakšno zavarovanje vaš otrok potrebuje. Če na letakih ni dovolj informacij, prosite zavarovalnico za dodatna gradiva in pojasnila glede ponudbe. Posebej podrobno preverite splošne pogoje zavarovanja. Pozanimajte se, od kdaj do kdaj traja zavarovalno kritje, za katere nevarnosti velja in kakšne so omejitve in izključitve kritja, višine posameznih zavarovalnih vsot ter način izplačila zavarovalnine. Zavarovanje sklenite šele, ko boste razumeli celotno vsebino ponudbe.

 

Avtorica: Mojca Štrucl

Vir: www.zps.si

 

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Novo zvočno interaktivno doživetje Maribora

maribor_vodenje.jpg
sreda, 18. september 2019

Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti predstavlja večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki so ga poimenovali Potepini. Program je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev v mestu.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli kmalu odprta za obiskovalce

pot med krošnjami
ponedeljek, 16. september 2019

Pot med krošnjami Pohorje, ki se odpira 20. septembra, je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Projekt je eden izmed treh finalistov Snovalca 2019.

Posebno vrtinčenje v Atlantisu

Wellness Atlantis
četrtek, 5. september 2019

V nedeljo, 8. septembra 2019 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trs.

V ZOO Ljubljana so obnovili bazen za morske leve

morski lev ZOO
sreda, 4. september 2019

Dolgoletna prebivalca Živalskega vrta Ljubljana, morska leva Kalle in Jip, sta konec avgusta ponovno zaplavala v obnovljenem bazenu.

Zaradi blejskega strateškega foruma bo v začetku naslednjega tedna ponekod občasno oviran promet

bled_otok.jpg
petek, 30. avgust 2019

Med 2. in 3. septembrom 2019 bo na Bledu potekal 14. Strateški forum Bled, mednarodno srečanje predstavnikov več držav članic in nečlanic Evropske
unije, zaradi česar bo ponekod na Gorenjskem občasno povečan promet.

STO in Zlati boben s tekmovanjem za najbolj kreativni plakat

voda_330633.jpg
torek, 27. avgust 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) in Zlati boben vabita kreativce, mlajše od 30 let iz 57 držav, da sodelujejo v tekmovanju za najbolj kreativni plakat na temo Slovenija, dežela čistih in zdravih voda.

Prenovljena stran destinacije Kočevsko

kocevsko
sreda, 21. avgust 2019

Zavod Kočevsko je lansiral prenovljeno spletno stran destinacije Kočevsko: »Divje. A prijazno«, na kateri je vsem obiskovalcem na voljo množica informacij o ponudbi destinacije.

Učna pot po Veliki planini

velika_planina.jpg
petek, 16. avgust 2019

Na Veliki planini so predstavili učno pot imenovano Po stopinjah pastirjev. Krožna učna pot je sestavljena iz 11-ih tabel, kjer vsaka predstavlja eno od znamenitosti ali posebnosti Velike planine. Table so razporejene po celotnem območju Velike planine v krožni poti, za obisk celotne poti pa obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut.

Tik ob blejskem jezeru odprl vrata Bled Rose hotel

BledRose
sreda, 14. avgust 2019

Nekdanji propadajoči blejski hotel Jelovica tik ob blejskem jezeru je pred kratkim zaživel v novi podobi kot Bled Rose hotel. Gre za novo kakovostno nastanitveno pridobitev Bleda.

Varneje v gore poleti

na_lepse_gore.jpg
torek, 13. avgust 2019

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme. Zato je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije