Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
nomago

Nomago nadaljuje z vključevanjem električnih vozil v mestni potniški promet

Datum: četrtek, 31. december, 2020

Nomago nadaljuje z implementacijo električnih vozil v javni potniški promet. V mestni potniški promet Nove Gorice je tako vključen eden izmed najnaprednejših električnih avtobusov proizvajalca MAN.

MAN Lion's City E premore 25 sedišč in ob polni zasedenosti omogoča prevoz do 88 potnikov. Skupna zmogljivost akumulatorjev znaša 480 kWh, kar v realnih pogojih omogoča 200 kilometrov dosega. Ob ugodnih pogojih lahko 12 metrov dolg avtobus, ki ob polni obremenitvi tehta kar 19,5 tone, prevozi do 270 kilometrov. Visoka zmogljivost akumulatorjev omogoča, da voženj ni potrebno prekinjati zaradi vmesnega polnjenja, saj se akumulator vozila lahko napolni prek noči.

»Iz meseca v mesec se število električnih vozil na slovenskih cestah povečuje, le vprašanje časa pa je, kdaj bomo tudi v javni potniški promet vključili večje število vozil, ki jih poganjajo alternativni viri energije. Vsi vodilni svetovni proizvajalci veliko sredstev vlagajo v razvoj električnih avtobusov, pred množično vključitvijo tovrstnih vozil pa je potrebno v obzir vzeti številne okoliščine. Prav zaradi tega je ključnega pomena, da vozila testiramo na različnih linijah in letnih časih, saj s tem dobimo tudi odgovor na vprašanje, kako se bodo ta vozila odrezala v zahtevnejših pogojih,« je povedal mag. Sandi Brataševec, glavni izvršni direktor družbe Nomago.

Razvoj zelene mobilnosti je eden izmed ključnih ciljev Nomaga, ki v partnerstvu s številnimi razvojno naravnanimi občinami, ministrstvom za infrastrukturo in drugimi podjetji vztrajno stopa po tej poti. V Mestni občini Celje Nomago mestni potniški promet izvaja z avtobusi, ki jih poganja zemeljski plin, v krožnem potniškem prometu v BTC City Ljubljana pa potnike prevaža popolnoma električno vozilo. »Mestni potniški promet v Novi Gorici je zaradi svoje specifičnosti izredno primeren za opravljanje testov električnih vozil, saj so razlike med posameznimi linijami zelo velike, posledično pa dobimo tudi veliko koristnih podatkov. Tokrat gre že za tretji test električnih avtobusov v Novi Gorici, podobne teste pa smo doslej izvedli tudi v Celju. Kot je jasno razvidno, je vsaka nova generacija električnih avtobusov naprednejša in izpolnjuje vedno večje število naših visokih zahtev,« je še povedal Brataševec. Pri razvoju mobilnosti v Sloveniji bo poleg vključevanja vozil, ki jih poganjajo alternativni viri energije, pomembno predvsem, da bomo lahko povezali različne oblike mobilnosti, saj vsi trendi nakazujejo, da pot do uspešnega javnega potniškega prometa leži prav v povezanosti različnih mobilnostnih rešitev.

Vir in foto: Nomago d.o.o.

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Slovenija kot turistična destinacija ponovno izpostavljena v vplivnih tujih medijih

kulinarika.jpeg
torek, 19. januar 2021

Priznana in pomembna britanska medija The Times in The Sun sta v minulem tednu Slovenijo kot turistično destinacijo izpostavila kot nujno in vredno obiska po epidemiji, ko bodo potovanja ponovno možna.

Napovedujemo: virtualni poslovni dogodki Feel Sloveni@ Business Date 2021

feel_309835.jpg
ponedeljek, 18. januar 2021

STO v letu 2021 nadaljuje z intenzivno pripravo, izvedbo in predvsem nadgradnjo virtualnih dogodkov Feel Sloveni@ Business Date. Za predstavitev turistične ponudbe Slovenije tujim organizatorjem potovanj in turističnim agentom bodo izvedeni Feel Sloveni@ Webinarji.

Virtualno kulinarično potovanje in doživetje za ljubitelje slovenske kulinarike na nemškem trgu

potica.jpg
torek, 12. januar 2021

Nemški organizator potovanj Genussreisen je v sodelovanju s predstavništvom STO v Nemčiji pripravil edinstveno virtualno kulinarično doživetje za ljubitelje slovenske kulinarike.

Evalvacija nacionalne turistične strategije

zemlja.jpg
torek, 12. januar 2021

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pričelo z evalvacijo oz. ovrednotenjem rezultatov »Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021«. K sodelovanju vabi deležnike slovenskega turizma.  

S seminarjem o sodobnih tržnih pristopih se zaključuje Management akademija

feel_309835.jpg
ponedeljek, 11. januar 2021

Jutri, 12. januarja, bo potekal zadnji spletni seminar drugega izobraževalnega modula Akademije za trženje v turizmu - Management akademije, z naslovom "Sodobni tržni pristopi". 

Spletna predstava Paloma

paloma
petek, 8. januar 2021

V Slovenskem mladinskem gledališču začenjajo z neposrednimi spletnimi prenosi predstav.

Liške maske vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine

liske maske
ponedeljek, 4. januar 2021

Liške maske, ki izvirajo iz Liga na Kanalskem Kolovratu, je Ministrstvo za kulturo dodalo v Register nesnovne kulturne dediščine. 

Nomago nadaljuje z vključevanjem električnih vozil v mestni potniški promet

nomago
četrtek, 31. december 2020

Nomago nadaljuje z implementacijo električnih vozil v javni potniški promet. V mestni potniški promet Nove Gorice je tako vključen eden izmed najnaprednejših električnih avtobusov proizvajalca MAN.

Turistična gencija Hike & Bike najnovejša članica Zelene sheme slovenskega turizma

avstrijska_stajerska_kolesarska_tura.jpg
sreda, 30. december 2020

Agencija Hike & Bike je postala že peta slovenska turistična agencija, ki nosi znak Slovenia Green Travel Agency.

Natečaj za izbor kreativne zasnove nagrade Zlata čebela

čebela
torek, 29. december 2020

Objavljen je javni natečaj za izbor kreativne zasnove, po kateri bo izdelana simbolna nagrada Zlata čebela.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije