Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
avstrijska_stajerska_kolesarska_tura.jpg

Nova kolesarska pot »Slovenia Green Gourmet Route« v ospredje postavlja zeleno ponudbo Slovenije

Datum: četrtek, 17. junij, 2021

Slovenija je bogatejša za novo deset dnevno kolesarsko turo »Slovenia Green Gourmet Route«, ki povezuje destinacije z znakom Slovenia Green Destination, njena rdeča nit pa je bogata, lokalna gastronomska ponudba raznolikih slovenskih regij.

 

Slovenska turistična organizacija (STO) sodeluje pri izvedbi ture, njen izvajalec pa je Zavod tovarna trajnostnega turizma v imenu Konzorcija Slovenia Green. STO s tovrstnimi sodelovanji bogati ponudbo trajnostnega turizma, saj so butična doživetja ključna za krepitev položaja Slovenije na svetovnem turističnem zemljevidu kot zelene države z odgovornim odnosom do okolja. Tura »Slovenia Green Gourmet Route« podpira znamko Slovenia Green, saj gostom s tem lahko ponudimo produkte, ki uresničujejo vizijo trajnostnega razvoja slovenskega turizma, zagotavljajo višjo dodano vrednost in prinašajo inovativnost.

Mag. Maja Pak, direktorica STO, je ob lansiranju novega produkta poudarila: »Slovenia Green Gourmet Route je turistični produkt, ki poudarja trajnostne značilnosti Slovenije, saj povezuje izključno destinacije, ki nosijo znak Slovenia Green Destination in izpolnjujejo stroga merila, ki jih znak zahteva. S tem podpira mednarodno podobo Slovenije kot zelene države in udejanja obljubo doživetja, ki ima skrb za okolje v samem bistvu in na vsakem koraku skrbi za čim manjši okoljski odtis.«

Produkt vključuje različne težavnostne stopnje in pelje tako po mirnih podeželskih poteh kot gozdnih cestah, ob tem pa kolesarje vodi med vinograde, na turistične kmetije in v restavracije s prestižnimi Michelinovimi zvezdicami. Pot obiskovalca vodi od Ljubljane proti dolini Soče, obišče Goriška brda, Vipavsko dolino, Kras in nazaj preko prestolnice proti Sevnici, Podčetrtku in Mariboru. Tura »Slovenia Green Gourmet Route« je še ena v vrsti aktivnosti, ki bogatijo leto, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija 2021. Ponudniki, vključeni v načrt poti, so majhne družinske nastanitve ter ponudniki storitev s trajnostnimi certifikati, ki zagotavljajo avtentične butične zgodbe daleč stran od bolj znanih turističnih točk. Obiskovalce poti vabi, da sledijo napotkom za odgovorno ravnanje, ki jih prejmejo ob prijavi na turo. Med drugim obiskovalce spodbuja, da se držijo obstoječih poti, ne hodijo po travi in ne nabirajo cvetja, da pijejo pitno vodo iz pipe, ki jo sproti točijo v lastne stekleničke ter kupujejo lokalne izdelke, najsi gre za hrano ali spominke.

Produkt je razvit v času, ko se spreminjajo tudi navade in želje gostov; zaradi vpliva novega korona virusa bodo slednji vedno bolj iskali doživetja v naravi, kjer se lahko umaknejo množicam in spoznavajo pristno lokalno okolje. Ta trend je bil sicer prisoten že pred pandemijo Covid-19, dogajanje v zadnjem letu in pol pa ga je še močno okrepilo. Obdobje Covid-19 bo v obnašanju gostov pustilo pomembne posledice. Potrošniki posvečajo pozornost etičnim in trajnostnim vidikom pri nakupovanju in iskanju storitev tudi takrat, ko gre za turizem.

Slovenia Green Gourmet Route s svojimi značilnostmi in usmeritvami neposredno naslavlja  trende, ki danes prevladujejo v turizmu: iskanje pristnih izkušenj in vključevanje v lokalno okolje, preživljanje časa v naravi, še posebej na bolj nepoznanih in neobljudenih območjih, t.i. »slow travel«, kjer gostje na eni lokaciji ostanejo dlje časa, ter iskanje bolj trajnostnih načinov potovanja (za dele poti, ki jih ni mogoče prekolesariti ali so predolgi, tura Slovenia Green Gourmet Route npr. predvideva vlak in ne prevoza z avtomobili).

Znamka Slovenia Green in nanjo vezana doživetja bodo v času po epidemiji zagotovo še bolj relevantna, saj gostje iščejo destinacije, ki zagotavljajo varen oddih stran od množic in ki razvijajo do okolja prijazen turizem. Trend so prepoznale tudi destinacijske organizacije z znakom Slovenia Green, ki so v turo vključene kot partnerji: Turizem Ljubljana, Zavod za turizem Maribor, Turizem Dolina Soče, Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Zavod za turizem TRG Vipava, Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, ORA Krasa in Brkinov d.o.o.,  Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje ter Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina. Produkti, kot je Slovenia Green Gourmet Route, so poleg sodelovanja destinacij ključni za razvoj podobe Slovenije kot zelene in varne države.

Vsem željnim samostojnega odkrivanja vrhunske slovenske kulinarike in svetovno priznanih vin, »Slovenia Green Gourmet Route« zagotavlja vse potrebne informacije, zemljevide in predloge tras za brezskrbno raziskovanje, tistim, ki bi se želeli na pot podati z vodnikom, pa je omogočeno tudi to. Postanki na poti so načrtovani le v krajih z mednarodno priznanim certifikatom trajnosti Slovenia Green, ki zagotavlja trajnostni razvoj turizma in zavezo zeleni prihodnosti.

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Nova direktorica KUS je Tadeja Pivc Coudyser

nov-kongresni-center-_1.png
sreda, 1. september 2021

S tem tednom ima Kongresni urad Slovenije novo direktorico, Tadejo Pivc Coudyser.

Zabavne igre za dolge vožnje z otroki

otroci.jpg
torek, 17. avgust 2021

Daljše vožnje z otroki lahko popestrite z domiselnimi igricami in tako čas v avtomobilu izkoristite za kakovostno družinsko druženje. Spodaj nekaj predlogov.

Kreme za sončenje: cena ne odraža kakovosti

sonce.jpg
sreda, 28. julij 2021

Test sredstev za zaščito pred soncem za otroke: zaščita dobra, vodoodpornost vprašljiva

Letališče Ljubljana potnikom ponuja izravnavo ogljičnega odtisa

letalski_potniki.jpg
torek, 20. julij 2021

Potnikom ljubljanskega letališča, ki ga upravlja Fraport Slovenija, je po novem na voljo program, s katerim lahko prostovoljno izravnavajo svoj ogljični odtis. Partnerstvo med Fraport Slovenija in CarbonClick je edinstveno in v svetovnem merilu med prvimi rešitvami takšne vrste. Možnost izravnave ogljičnega odtisa je na voljo vsem potnikom, ne glede na to, katero letalsko družbo uporabljajo.

Na zvočno kopel z gongi v Terme Snovik

snovik_pomlad.jpg
ponedeljek, 19. julij 2021

V Termah Snovik se zavedajo, kako pomembna je vrednota zdravja, še toliko bolj v zadnjem obdobju epidemije. Tako je razvoj novih produktov v eko svetu termalnih užitkov usmerjen v storitve, katerih glavni cilj je sproščanje, dobro počutje, krepitev zdravja in imunskega sistema. Goste želijo izobraziti o pomembnosti skrbi za zdravje in pozitivnih učinkov preko Kneippovih stebrov za zdrav način življenja.  Z mesecem junijem bodo razširili peti Kneippov steber »življenjsko ravnovesje« s sprostitvenimi tehnikami za popolno harmonijo telesa in duha. Pričenjajo z izvajanjem zvočne kopeli z gongi.  

Nova platforma UNWTO Jobs Factory

turist.JPG
petek, 16. julij 2021

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je z namenom pomoči turističnemu gospodarstvu lansirala novo spletno platformo UNWTO Jobs Factory.

Legendarne Plečnikove vizije

plečnik
četrtek, 8. julij 2021

Turizem Ljubljana predstavlja novo igrificirano doživetje Plečnikove vizije, ki s pomočjo mobilne aplikacije Nexto uporabnika popelje na sprehod po neuresničenih delih Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Nova krožna turnokolesarska pot Juliana Bike

Kranjska Gora
ponedeljek, 5. julij 2021

Pretekli teden je pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani potekala uradna otvoritev nove krožne turnokolesarske poti Juliana Bike. Pot sledi filozofiji starejše pohodniške sestre Juliana Trail in je v osnovi del Slovenske turnokolesarske poti (STKP).

Z Bicikel busom iz Velenja do Logarske doline

logarska.jpg
petek, 2. julij 2021

Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj, Občina Šmartno ob Paki in Terme Topolšica so skupaj pristopili k projektu, s katerim v mesecu juliju in avgustu omogočajo avtobusne povezavo z možnostjo prevoza koles med Velenjem in Logarsko dolino.

Pestro poletno dogajanje v Zeliščarskem centru JV Slovenije

Zelišča
četrtek, 1. julij 2021

v Zeliščarskem centru JV Slovenije v Zagradu v občini Škocjan se obeta pestro poletno dogajanje.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije