Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
ljubljana_grudnovo_nabrezje.jpeg

Poletna osvežitev pri ljubljanskih pitnikih

Datum: četrtek, 24. junij, 2021

V vročih poletnih dneh prija osvežitev s kakovostno pitno vodo pri številnih ljubljanskih pitnikih, ki so razporejeni po vsem mestu. Naravna pitna voda je nenadomestljiva in neprecenljiva dobrina. Ponosni smo, da se v Ljubljani lahko pohvalimo s pitno vodo, ki neobdelana s tehnološkimi postopki teče iz naših pip.

Pitniki na vsakem koraku

Po Ljubljani je razporejenih kar 44 pitnikov. Najdemo jih v središču mesta, na otroških igriščih ter ob rekreacijskih površinah – med drugim na Cankarjevem vrhu (pri gostilni Rožnik), na Golovcu (pri odcepu za observatorij), v Tivoliju, ob Koseškem bajerju, v Mostecu ter ob priljubljeni Poti spominov in tovarištva.

Ker pitnike uporablja veliko število ljudi, izpostavljeni pa so tudi vremenskim razmeram in vandalizmu ter so dostopni živalim, vam svetujemo, da pred uporabo preverite, ali je pitnik nepoškodovan in čist. 

Uporabnike pitnikov prosijo, da upoštevajo naslednja priporočila:

  • gumba za dotok vode se dotikajte le s čistimi rokami ali prek čistega papirnatega robčka ali druge zaščite
  • pritisnite gumb in pustite, da voda nekaj časa teče (dokler se temperatura vode ne ustali)
  • z rokami ali usti se ne dotikajte iztočnega mesta
  • če je le mogoče, vodo natočite v steklenico
  • po uporabi pitnika se ne dotikajte obraza, ust, nosu in oči

Aktualne informacije o ljubljanskih pitnikih, lokacije in rezultate preskušanj vode najdete na spletni strani javnega podjetja VOKA Snaga ali na mobilni aplikaciji Tap Water Ljubljana, ki vam s pomočjo izrisane poti na zemljevidu, z opisom in fotografijo pomaga poiskati najbližji pitnik.

Pijmo vodo iz pipe

Naravna pitna voda je nenadomestljiva in neprecenljiva dobrina, zato smo toliko bolj hvaležni, da je Ljubljana ena redkih evropskih prestolnic, ki se lahko pohvali s pitno vodo, ki neobdelana s tehnološkimi postopki teče iz pip. 
Ljubljana slovi po svoji bogati zalogi kakovostne pitne vode, ki jo odlikuje primerna vsebnost kalcija in magnezija, prijeten, osvežilen okus, ki ji ga dajejo stalna temperatura, v vodi raztopljeni kisik ter mikrobiološka čistost.

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Nova direktorica KUS je Tadeja Pivc Coudyser

nov-kongresni-center-_1.png
sreda, 1. september 2021

S tem tednom ima Kongresni urad Slovenije novo direktorico, Tadejo Pivc Coudyser.

Zabavne igre za dolge vožnje z otroki

otroci.jpg
torek, 17. avgust 2021

Daljše vožnje z otroki lahko popestrite z domiselnimi igricami in tako čas v avtomobilu izkoristite za kakovostno družinsko druženje. Spodaj nekaj predlogov.

Kreme za sončenje: cena ne odraža kakovosti

sonce.jpg
sreda, 28. julij 2021

Test sredstev za zaščito pred soncem za otroke: zaščita dobra, vodoodpornost vprašljiva

Letališče Ljubljana potnikom ponuja izravnavo ogljičnega odtisa

letalski_potniki.jpg
torek, 20. julij 2021

Potnikom ljubljanskega letališča, ki ga upravlja Fraport Slovenija, je po novem na voljo program, s katerim lahko prostovoljno izravnavajo svoj ogljični odtis. Partnerstvo med Fraport Slovenija in CarbonClick je edinstveno in v svetovnem merilu med prvimi rešitvami takšne vrste. Možnost izravnave ogljičnega odtisa je na voljo vsem potnikom, ne glede na to, katero letalsko družbo uporabljajo.

Na zvočno kopel z gongi v Terme Snovik

snovik_pomlad.jpg
ponedeljek, 19. julij 2021

V Termah Snovik se zavedajo, kako pomembna je vrednota zdravja, še toliko bolj v zadnjem obdobju epidemije. Tako je razvoj novih produktov v eko svetu termalnih užitkov usmerjen v storitve, katerih glavni cilj je sproščanje, dobro počutje, krepitev zdravja in imunskega sistema. Goste želijo izobraziti o pomembnosti skrbi za zdravje in pozitivnih učinkov preko Kneippovih stebrov za zdrav način življenja.  Z mesecem junijem bodo razširili peti Kneippov steber »življenjsko ravnovesje« s sprostitvenimi tehnikami za popolno harmonijo telesa in duha. Pričenjajo z izvajanjem zvočne kopeli z gongi.  

Nova platforma UNWTO Jobs Factory

turist.JPG
petek, 16. julij 2021

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je z namenom pomoči turističnemu gospodarstvu lansirala novo spletno platformo UNWTO Jobs Factory.

Legendarne Plečnikove vizije

plečnik
četrtek, 8. julij 2021

Turizem Ljubljana predstavlja novo igrificirano doživetje Plečnikove vizije, ki s pomočjo mobilne aplikacije Nexto uporabnika popelje na sprehod po neuresničenih delih Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Nova krožna turnokolesarska pot Juliana Bike

Kranjska Gora
ponedeljek, 5. julij 2021

Pretekli teden je pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani potekala uradna otvoritev nove krožne turnokolesarske poti Juliana Bike. Pot sledi filozofiji starejše pohodniške sestre Juliana Trail in je v osnovi del Slovenske turnokolesarske poti (STKP).

Z Bicikel busom iz Velenja do Logarske doline

logarska.jpg
petek, 2. julij 2021

Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj, Občina Šmartno ob Paki in Terme Topolšica so skupaj pristopili k projektu, s katerim v mesecu juliju in avgustu omogočajo avtobusne povezavo z možnostjo prevoza koles med Velenjem in Logarsko dolino.

Pestro poletno dogajanje v Zeliščarskem centru JV Slovenije

Zelišča
četrtek, 1. julij 2021

v Zeliščarskem centru JV Slovenije v Zagradu v občini Škocjan se obeta pestro poletno dogajanje.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije