Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
clean_hands.jpg

Pomen higiene na počitnicah

Datum: ponedeljek, 9. junij, 2014

Dopust je ponavadi najpomembnejši in najljubši zaznamek v naših koledarjih, zato je pomembno, da pred potjo naredimo vse, kar je v naši moči, da nam kakšna nevšečnost ne pokvari našega težko zasluženega oddiha.

Na žalost drugo okolje pogosto prinaša tudi določena higienska tveganja, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje. Seveda vsako leto počitnikuje milijone ljudi, ne da bi zboleli; vseeno pa je vredno premisliti o higienskih tveganjih in ukrepih za našo zaščito, saj se lahko morebitne nevšečnosti v tujih deželah pojavijo še kako hitro in nam pokvarijo počitnice.

Nekaj koristnih nasvetov za zdrave in brezskrbne počitnice

Pred odhodom:

 • Z vašim osebnim zdravnikom se dovolj zgodaj posvetujte, če se morate cepiti proti kakšni bolezni ali če potrebujete profilaktično zdravljenje (npr. proti malariji).
 • Poskrbite, da na pot vzamete ustrezna zdravila; še posebej pomembna so zdravila proti diareji in rehidracijski praški. Diareja je pogosta težava, s katero se srečujemo v tujih deželah in pogosto jo spremlja tudi dehidracija, ki splošno počutje še poslabša.
 • Če potujete z dojenčkom ali majhnim otrokom, vnaprej povprašajte in se pozanimajte, kakšna hrana bo na voljo, da boste vedeli, kaj pričakovati.

 Na počitnicah:

 • Letala, vlaki in avtobusi, zlasti tisti, ki so klimatizirani, so raj za bakterije in viruse, ki lahko preživijo na notranjih površinah prevoznih sredstev tudi po več dni. Na teh mestih bodite še posebej pozorni in se čim manj dotikajte vašega obraza.
 • Na potovanjih je pametno imeti s seboj antibakterijske robčke oz. ustrezna sredstva za razkuževanje rok, ki jih uporabljajte predvsem pred jedjo (če nimate možnosti, da bi si v varnem okolju umili roke z milom in toplo vodo).

 Umivajte roke

 • Razmislite o vseh potencialno okuženih površinah, ki se jih dotikate na poti, kot so kljuke na vratih, držala v sredstvih javnega prevoza, gumbi za dvigala v hotelih ipd. Te površine so lahko pravo gojišče nevarnih mikroorganizmov, zaradi katerih lahko zbolite.
 • Bodite posebej pozorni na higieno rok in jih redno umivajte z milom in čisto vodo (če milo in čista voda nista na voljo, uporabite sredstvo za dezinfekcijo rok) zlasti pred jedjo oz. ob stiku s hrano ali po uporabi stranišča.
 • Po umivanju rok je pomembno, da roke dobro osušite s čisto brisačo.

Pazite na hrano in vodo, ki jo boste zaužili

voda.jpgDiareja in prebavne motnje so najpogostejši zdravstveni problemi, s katerimi se srečujejo turisti, zlasti med obiskom v državah v razvoju oz. krajih, kjer je toplejše podnebje.

 • Preverite, ali je voda pitna, in če niste prepričani, zahtevajte, da jo za vas prečistijo (prekuhajo) pred uporabo ali pa pijte le ustekleničeno vodo.
 • Ko kupujete ustekleničeno vodo, preverite, da je zamašek originalno in tesno nameščen; v restavracijah vztrajajte, da boste steklenico odprli sami.
 • Zobe in sadje oz. zelenjavo operite z ustekleničeno vodo.
 • Bodite pozorni, da je led narejen iz pitne in neoporečne vode in če ni, potem se mu raje v pijači izognite.
 • Zelenjavo (zlasti solato) in sadje običajno v kuhinji perejo pod tekočo (nepitno) vodo, zato je najbolje, da na potovanju uživate kuhano zelenjavo ali sadje, ki ga lahko olupite.
 • Izogibajte se sladoledu v zamrzovalnikih, saj lahko slednje čez noč ugašajo (da varčujejo z električno energijo), zaradi česar je oporečnost sladoleda vprašljiva.
 • Če počitnikujete v toplih krajih, pred zaužitjem hladne hrane iz »bifejev« dobro premislite; preverite, kako dolgo jedi hranijo na hladnem in če je hrana tudi ustrezno zaščitena pred žuželkami. Če ste v dvomih, raje posezite po prekuhani oz. pečeni hrani.
 • Preden zaužijete meso, se prepričajte, da je le-to popolnoma kuhano.
 • Če boste občutili slabost, poskusite ohraniti zadostni vnos pitno neoporečne vode v vaše telo (ob majhnih požirkih in v rednih časovnih presledkih). Lahko uporabite tudi zdravilo proti diareji in rehidracijske praške, če je telo že dehidrirano. V kolikor težave vztrajajo dlje časa, morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč

Zaščita pred mrčesom in drugimi živalmi

 • komar.jpgVedno uporabljajte sredstva proti mrčesu (repelente), da se izognete neprijetnim pikom insektov in posledično morebitnim prenosljivim boleznim.
 • Če se zaradi pika insekta ne počutite dobro, poiščite zdravniško pomoč.
 • Izogibajte se neposrednemu stiku z divjimi ali potepuškimi živalmi. Tvegate namreč možnost ugriza, prav tako pa lahko takšne živali prenašajo bolezni (s katerimi se lahko okužite ob dotiku npr. božanju živali).
 • Če vas ugrizne žival, dobro sperite mesto ugriza (vsaj 5 minut) in razkužite rano.
 • V primeru živalskega ugriza obiščite zdravnika, da vas pregleda, četudi se počutite dobro.
 • Poskrbite, da boste skladno z zdravnikovimi navodili izvajali medikamentno terapijo (tudi po vrnitvi z dopusta, če je ta še vedno predpisana).

Zaščita pred soncem

 • suncream--z.jpgČe potujete v vroče kraje, poskrbite za ustrezno zaščito pred soncem.
 • Zunaj se zadržujte, ko sonce ni najbolj močno (izogibajte se soncu med 11. in 16. uro).
 • Na soncu nosite klobuk in lahke bombažne obleke z dolgimi rokavi, da zaščitite vašo kožo.
 • Na kožo redno in v zadostni količini nanašajte kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (nujno po vsakem kopanju).
 • Prav tako je pomembno zaščititi svoj obraz pred soncem v zasneženem gorovju, čeprav je hladno, saj se lahko svetloba odbija od snega in vas prav tako lahko opeče.
 • Ne pozabite zaščititi otrok, saj je njihova koža še posebej občutljiva.
 • Pred odhodom na počitnice se posvetujte s svojim zdravnikom ali drugim strokovnjakom s področja medicine o ustreznih preventivnih ukrepih.

Plavanje

 • Preverite čistočo vode. Če ne izpolnjuje ustreznih standardov, se kopanju oz. plavanju raje izognite.
 • Med plavanjem se izogibajte zaužitju vode.

Spisek nujnih stvari, ki jih morate vzeti na počitnice:

 • antibakterijski robčki
 • dezinfekcijsko sredstvo za roke (priročna, žepna različica)
 • krema za sončenje
 • zdravilo proti diareji (npr. oglje), rehidracijski praški
 • mazilo proti opeklinam
 • ustrezni analgetiki (npr. Aspirin)
 • repelent proti insektom

“Pravilno umivanje rok je eno najmočnejših orožij proti nevarnim mikroorganizmom in najpomembnejša stvar, ki jo je mogoče storiti, da zaščitite svoje zdravje.” Profesor Philip Tierno, član Hygiene Council


Vir: mag. Maja Krašovec, Dezinfekcijsko društvo Slovenije

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Kako vzpostaviti ravnovesje med razvojem turizma ob rekah in varstvom narave?

ljubljanica.jpg
petek, 16. april 2021

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) 20. in 21. aprila 2021 v okviru projekta STAR Cities organizira brezplačni webinar Okolje in trajnost v razvoju rečnega turizma.

Najava javnega razpisa STO za organizatorje potovanj in turistične agente

letalo.jpg
sreda, 7. april 2021

STO bo predvidoma 9. aprila objavila javni razpis za spodbujanje trženjskih aktivnosti receptivnih organizatorjev potovanj in turističnih agentov na tujih trgih.

Galerija okusov pridobila znak Slovenia Green Cuisine

kulinarika-2.jpg
četrtek, 1. april 2021

Zeleni shemi slovenskega turizma se je pridružila nova restavracija, Galerija okusov. Galerija okusov že leta sledi trajnostnemu razvoju, znak Slovenia Green Cuisine pa so pridobili na podlagi trajnostnega znaka Zeleni ključ, ki pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE.

Odličen odziv turističnih ponudnikov za pridobitev nalepke in komunikacijskih orodij Green&Safe

lj_green.jpg
sreda, 31. marec 2021

Slovenska turistična organizacija (STO) beleži odličen odziv na poziv k registraciji uporabe komunikacijskih orodij in znaka GREEN&SAFE, katerih implementacijo podpirajo vse ključne institucije s področja turizma v Sloveniji. Do sedaj je uporabo registriralo že več kot 600 turističnih ponudnikov. Vse zainteresirane še zmeraj vabimo k registraciji, ob kateri boste pridobili tudi novo nalepko odgovornih potovalnih standardov, ki združuje znak GREEN&SAFE in globalni znak World Travel &Tourism Council Safe Travels.

Kranjska Gora bo postala Šparta!

Kranjska Gora
petek, 19. marec 2021

Kranjska Gora in s tem tudi Slovenija bosta junija prvič gostila specialno izdajo najbolj sloveče svetovne znamke tekov z ovirami, katere ambasadorka je aktualna svetovna prvakinja v tem športu in bržkone tudi ena najbolj zanimivih Slovenk, Rea Kolbl.

Najava javnega razpisa za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij

Postojnska jama
torek, 16. marec 2021

Slovenska turistična organizacija (STO) najavlja objavo javnega razpisa za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe v letu 2021, namenjen vodilnim turističnim destinacijam, dne 19. marca 2021.

Ideja za zabavo z otroki - ustvarjajte s slanim testom!

slano testo
petek, 12. marec 2021

Vsi otroci radi gnetejo, oblikujejo in barvajo. Če doma nimate plastelina je slano testo odlična alternativa - recept je popolnoma preprost, sestavine pa so tudi takšne, ki se najdejo v vsakem domu.

Slovenija se na turistični borzi ITB BERLIN NOW predstavlja kot trajnostna destinacija za aktivna doživetja

ITB_Berlin_stojnica_464508.jpg
torek, 9. marec 2021

Slovenski turizem se pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) med 9. in 12. marcem predstavlja na mednarodni turistični borzi ITB BERLIN NOW 2021, ki bo tokrat potekala v virtualni različici. V okviru virtualnega razstavnega prostora se bo globalni zainteresirani javnosti predstavilo 33 slovenskih podjetij, destinacij in produktnih združenj.

Kolesarski glamping v Ribnem

ribno
petek, 5. marec 2021

V hotelu Ribno so obdobje epidemije izkoristili za prenove v hotelu. Ta je tako dobil prenovljeno recepcijo in jedilnico, obnovili so dvajset sob, največja pridobitev hotela pa bodo glamping hišice za kolesarje.

60. Pokal Vitranc bo dobrodelen

vitranc.jpg
sreda, 3. marec 2021

Eden najlegendarnejših športnih dogodkov na svetu, Pokal Vitranc, letos praznuje okroglih 60 let. Po vitranški strmini se bodo 13. in 14. marca 2021 spustili najboljši smučarji sveta. Športni navdušenci si vrhunskih predstav žal ne bodo mogli ogledati v živo, bodo pa navijači lahko pomagali tistim mladim športnikom, ki so se znašli v stiski.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije