Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
clean_hands.jpg

Pomen higiene na počitnicah

Datum: ponedeljek, 9. junij, 2014

Dopust je ponavadi najpomembnejši in najljubši zaznamek v naših koledarjih, zato je pomembno, da pred potjo naredimo vse, kar je v naši moči, da nam kakšna nevšečnost ne pokvari našega težko zasluženega oddiha.

Na žalost drugo okolje pogosto prinaša tudi določena higienska tveganja, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje. Seveda vsako leto počitnikuje milijone ljudi, ne da bi zboleli; vseeno pa je vredno premisliti o higienskih tveganjih in ukrepih za našo zaščito, saj se lahko morebitne nevšečnosti v tujih deželah pojavijo še kako hitro in nam pokvarijo počitnice.

Nekaj koristnih nasvetov za zdrave in brezskrbne počitnice

Pred odhodom:

 • Z vašim osebnim zdravnikom se dovolj zgodaj posvetujte, če se morate cepiti proti kakšni bolezni ali če potrebujete profilaktično zdravljenje (npr. proti malariji).
 • Poskrbite, da na pot vzamete ustrezna zdravila; še posebej pomembna so zdravila proti diareji in rehidracijski praški. Diareja je pogosta težava, s katero se srečujemo v tujih deželah in pogosto jo spremlja tudi dehidracija, ki splošno počutje še poslabša.
 • Če potujete z dojenčkom ali majhnim otrokom, vnaprej povprašajte in se pozanimajte, kakšna hrana bo na voljo, da boste vedeli, kaj pričakovati.

 Na počitnicah:

 • Letala, vlaki in avtobusi, zlasti tisti, ki so klimatizirani, so raj za bakterije in viruse, ki lahko preživijo na notranjih površinah prevoznih sredstev tudi po več dni. Na teh mestih bodite še posebej pozorni in se čim manj dotikajte vašega obraza.
 • Na potovanjih je pametno imeti s seboj antibakterijske robčke oz. ustrezna sredstva za razkuževanje rok, ki jih uporabljajte predvsem pred jedjo (če nimate možnosti, da bi si v varnem okolju umili roke z milom in toplo vodo).

 Umivajte roke

 • Razmislite o vseh potencialno okuženih površinah, ki se jih dotikate na poti, kot so kljuke na vratih, držala v sredstvih javnega prevoza, gumbi za dvigala v hotelih ipd. Te površine so lahko pravo gojišče nevarnih mikroorganizmov, zaradi katerih lahko zbolite.
 • Bodite posebej pozorni na higieno rok in jih redno umivajte z milom in čisto vodo (če milo in čista voda nista na voljo, uporabite sredstvo za dezinfekcijo rok) zlasti pred jedjo oz. ob stiku s hrano ali po uporabi stranišča.
 • Po umivanju rok je pomembno, da roke dobro osušite s čisto brisačo.

Pazite na hrano in vodo, ki jo boste zaužili

voda.jpgDiareja in prebavne motnje so najpogostejši zdravstveni problemi, s katerimi se srečujejo turisti, zlasti med obiskom v državah v razvoju oz. krajih, kjer je toplejše podnebje.

 • Preverite, ali je voda pitna, in če niste prepričani, zahtevajte, da jo za vas prečistijo (prekuhajo) pred uporabo ali pa pijte le ustekleničeno vodo.
 • Ko kupujete ustekleničeno vodo, preverite, da je zamašek originalno in tesno nameščen; v restavracijah vztrajajte, da boste steklenico odprli sami.
 • Zobe in sadje oz. zelenjavo operite z ustekleničeno vodo.
 • Bodite pozorni, da je led narejen iz pitne in neoporečne vode in če ni, potem se mu raje v pijači izognite.
 • Zelenjavo (zlasti solato) in sadje običajno v kuhinji perejo pod tekočo (nepitno) vodo, zato je najbolje, da na potovanju uživate kuhano zelenjavo ali sadje, ki ga lahko olupite.
 • Izogibajte se sladoledu v zamrzovalnikih, saj lahko slednje čez noč ugašajo (da varčujejo z električno energijo), zaradi česar je oporečnost sladoleda vprašljiva.
 • Če počitnikujete v toplih krajih, pred zaužitjem hladne hrane iz »bifejev« dobro premislite; preverite, kako dolgo jedi hranijo na hladnem in če je hrana tudi ustrezno zaščitena pred žuželkami. Če ste v dvomih, raje posezite po prekuhani oz. pečeni hrani.
 • Preden zaužijete meso, se prepričajte, da je le-to popolnoma kuhano.
 • Če boste občutili slabost, poskusite ohraniti zadostni vnos pitno neoporečne vode v vaše telo (ob majhnih požirkih in v rednih časovnih presledkih). Lahko uporabite tudi zdravilo proti diareji in rehidracijske praške, če je telo že dehidrirano. V kolikor težave vztrajajo dlje časa, morate nemudoma poiskati zdravniško pomoč

Zaščita pred mrčesom in drugimi živalmi

 • komar.jpgVedno uporabljajte sredstva proti mrčesu (repelente), da se izognete neprijetnim pikom insektov in posledično morebitnim prenosljivim boleznim.
 • Če se zaradi pika insekta ne počutite dobro, poiščite zdravniško pomoč.
 • Izogibajte se neposrednemu stiku z divjimi ali potepuškimi živalmi. Tvegate namreč možnost ugriza, prav tako pa lahko takšne živali prenašajo bolezni (s katerimi se lahko okužite ob dotiku npr. božanju živali).
 • Če vas ugrizne žival, dobro sperite mesto ugriza (vsaj 5 minut) in razkužite rano.
 • V primeru živalskega ugriza obiščite zdravnika, da vas pregleda, četudi se počutite dobro.
 • Poskrbite, da boste skladno z zdravnikovimi navodili izvajali medikamentno terapijo (tudi po vrnitvi z dopusta, če je ta še vedno predpisana).

Zaščita pred soncem

 • suncream--z.jpgČe potujete v vroče kraje, poskrbite za ustrezno zaščito pred soncem.
 • Zunaj se zadržujte, ko sonce ni najbolj močno (izogibajte se soncu med 11. in 16. uro).
 • Na soncu nosite klobuk in lahke bombažne obleke z dolgimi rokavi, da zaščitite vašo kožo.
 • Na kožo redno in v zadostni količini nanašajte kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (nujno po vsakem kopanju).
 • Prav tako je pomembno zaščititi svoj obraz pred soncem v zasneženem gorovju, čeprav je hladno, saj se lahko svetloba odbija od snega in vas prav tako lahko opeče.
 • Ne pozabite zaščititi otrok, saj je njihova koža še posebej občutljiva.
 • Pred odhodom na počitnice se posvetujte s svojim zdravnikom ali drugim strokovnjakom s področja medicine o ustreznih preventivnih ukrepih.

Plavanje

 • Preverite čistočo vode. Če ne izpolnjuje ustreznih standardov, se kopanju oz. plavanju raje izognite.
 • Med plavanjem se izogibajte zaužitju vode.

Spisek nujnih stvari, ki jih morate vzeti na počitnice:

 • antibakterijski robčki
 • dezinfekcijsko sredstvo za roke (priročna, žepna različica)
 • krema za sončenje
 • zdravilo proti diareji (npr. oglje), rehidracijski praški
 • mazilo proti opeklinam
 • ustrezni analgetiki (npr. Aspirin)
 • repelent proti insektom

“Pravilno umivanje rok je eno najmočnejših orožij proti nevarnim mikroorganizmom in najpomembnejša stvar, ki jo je mogoče storiti, da zaščitite svoje zdravje.” Profesor Philip Tierno, član Hygiene Council


Vir: mag. Maja Krašovec, Dezinfekcijsko društvo Slovenije

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Kreme za sončenje: cena ne odraža kakovosti

kreme_za_soncenje.jpg
sreda, 8. julij 2020

Test sredstev za zaščito pred soncem za otroke: zaščita dobra, vodoodpornost vprašljiva

Ponovno vzpostavljena letalska povezava Turkish Airlines med Ljubljano in Istanbulom

letalo.jpg
torek, 7. julij 2020

Turkish Airlines je s 1. julijem, po več kot treh mesecih, ponovno začel z operacijami letenja na Letališče Jožeta Pučnika v Ljubljani. Na začetku, predvidoma v juliju in avgustu, bo Ljubljano in Slovenijo povezoval s štirimi leti tedensko.

1 vstopnica za 11 muzejev in galerij

Narodna galerija
sreda, 1. julij 2020

Zdaj je čas za svetovne znamenitosti doma! Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija, Mestni muzej Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej in Slovenski šolski muzej so iz svojih zbirk izpostavili po enega glavnega protagonista svetovnega slovesa. Letošnje poletje si jih vse lahko ogledate za enotno, cenovno dostopno ceno 8,00 evrov za individualno ter 16,00 evrov za družinsko vstopnico. Akcija velja od 1. julija do 30. avgusta.

Active Koper znova odpira vrata

active koper
sreda, 1. julij 2020

Od danes dalje bo ljubiteljem morja in aktivnega preživljanja prostega časa v Žusterni ponovno na voljo pestra izbira vodnih športov in ostalih aktivnosti v sklopu parka vodnih športov Active Koper.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Uspešna doselitev barjanskega okarčka, ene najbolj ogroženih vrst metuljev v Evropi

okarček
torek, 30. junij 2020

V okviru projekta PoLJUBA, katerega osrednji cilj je obnovitev in ohranjanje mokrotnih travnikov na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje, je dr. Tatjani Čelik iz Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC SAZU uspel izreden dosežek – uspešna gojitev in prenos več kot 120 osebkov barjanskega okarčka v Naravni rezervat Iški morost, kjer vesta zadnjih deset let ni bila več opažena.

Kopalne vode na Blejskem jezeru so že vrsto let odlične

sprehod_bled.jpg
ponedeljek, 29. junij 2020

Monitoring kopalnih vooda je namenjen predvsem zdravstveni zaščiti kopalcev v času kopalne sezone. Kopalne vode se na Bledu že vrsto let uvrščajo med odlične, kar pomeni da na nobeni od lokacij tudi v času največjih obremenitev ni prisotnih bakterij, ki so edini pokazatelj onesnaženja s fekalijami.

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni prestavljeno na 2022

baloni_ptuj.jpg
petek, 26. junij 2020

Organizacijski odbor Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni je sprejel odločitev, da se zaradi trenutnih razmer svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, predvideno za letošnji september, prestavi na leto 2022.

Poletna kartica Julijske Alpe: Bled

bled1.jpeg
ponedeljek, 22. junij 2020

Turizem Bled je tudi v letošnjem poletju izdal kartico gosta Julijske Alpe: Bled, katera je letos osredotočena na ugodnosti, ki jih gost dobi, če je na Bledu vsaj dve noči.

Izmenjevalnica športne opreme v Slovenskem planinskem muzeju

Planinski muzej
petek, 19. junij 2020

Zgodovinska oprema sodi v muzej, nepoškodovana in čista pa na izmenjevalnico! Vabimo vas, da podarite ali zamenjate športno opremo, ki je ne potrebujete več.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije