Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
mobitel_obracunski_interval.jpg

Pravice potnikov: aplikacija za pametni telefon

Datum: ponedeljek, 14. julij, 2014

Tik pred poletnimi počitnicami je Evropska komisija nadgradila aplikacijo za pametne telefone o pravicah potnikov. V aplikaciji boste našli informacije o pravicah potnikov v letalskem, pomorskem, železniškem in cestnem prometu, prilagojena pa je tudi slabovidnim osebam.

Letos so aplikacijo nadgradili s tremi dodatnimi jeziki – hrvaškim, srbskim in albanskim. Aplikacija je sicer že dostopna v 22 jezikih.

Na voljo je za mobilne naprave z operacijskim sistemom Apple iOS, Android in Windows, do sedaj pa si jo je naložilo že več kot 140.000 evropejcev.

Če potovanje ne poteka po pričakovanjih, je to pogosto stresna izkušnja. Ko je let odpovedan, paketni počitniški hotel ne izpolnjuje obljubljenih pričakovanj, ali pa se je spremenil vozni red vlaka, se je s tako situacijo veliko lažje spopadati, če potnik pozna svoje pravice.

Aplikacija pojasnjuje pravice potnikov pri vsaki morebitni težavi. Na primer, če je let odpovedan in je zato potniku zavrnjeno vkrcanje, je upravičen do nadomestila med 125 in 600 evri. Tudi če se je vaša prtljaga ponesreči poškodovala, ste morda upravičeni do nadomestila. Poleg tega je dobro vedeti, da morajo železniške in letalske družbe potnikom posredovati pregledne informacije o cenah in pomagati potnikom z omejeno mobilnostjo.

Kadar menite, da vaše pravice niso spoštovane, lahko s pomočjo aplikacije najdete tudi informacije o kontaktih osebah, ki jim lahko posredujete svoje pritožbe.

V primeru izrednega stanja, kot je bila kriza s pepelom islandskega vulkana leta 2010, lahko aplikacija prikaže tudi potovalne informacije in nasvete Evropske komisije. Aplikacija je del kampanje Komisije Your passenger rights at hand (Pravice potnikov na dlani). Kot del kampanje med 7. in 11.  julijem na socialnih medijih (Facebook, Twitter, Google+) poteka tematski teden o pravicah potnikov. 

Vsi uporabniki pametnih telefonov bodo lahko dostopali do spletnih strani za prenos podatkov za vse naprave s pomočjo kode QR:

passengers_rights_app

 

Vir: www.zps.si

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Z znanjem in izkušnjami v gore pozimi

gore
četrtek, 16. januar 2020

Zimskemu obisku gora dajejo pečat nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.

V prvih enajstih mesecih 15 milijonov turističnih prenočitev

diagram rasti
sreda, 15. januar 2020

Po začasnih podatkih SURS je bilo v prvih enajstih mesecih leta 2019 v Sloveniji zabeleženih več kot 5,9 milijona prihodov in 15 milijonov prenočitev turistov, kar je 5,3 % več prihodov in 1,3 % več prenočitev kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Ski bus Bohinj

ski bus
torek, 14. januar 2020

Na območju Bohinja do Vogla, Soriška planine in Pokljuke vozi ski bus. Brezplačen je za imetnike Zimske BASIC in PREMIUM kartice Julijske Alpe: Bohinj in za občane Bohinja.

Aktivne novoletne počitnice v Atlantisu

122_atlantis.jpg
sreda, 18. december 2019

Aktivno, zabavno in sproščeno počitniško varstvo. Vsem, ki boste prijavili otroke za vse štiri dni, priznajo 5% popust.

Na Bledu v prazničnem decembru vozi brezplačni eRudolf

bled_praznicni_sejem.jpg
ponedeljek, 16. december 2019

ERudolf, je električni dostavnik, ki bo med 13. decembom in 5. januarjem brezplačno prevažal potnike na Bledu. Občina Bled s tem projektom vzpodbuja elektromobilnost in sodi med najbolj zelena in trajnostno usmerjena območja v Sloveniji.

Obvestilo o nedelovanju nihalke na Veliko planino

Velika planina
torek, 10. december 2019

Iz Velike planine obveščajo, da bo nihalka do sredine januarja prihodnjega leta zaradi menjave nosilnik vrvi zaprta.

Otvoritev odgovorne trgovine Natura

ecology
torek, 3. december 2019

Združenje Socialna ekonomija Slovenije je odprlo prvo naravno trgovino pod blagovno znamko Kupujem odgovorno v Ljubljani. Zero waste trgovina brez plastične embalaže Natura je vrata odprla 27. novembra.

Otvoritev nove stalne razstave o Francetu Prešernu v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi

preseren_celje.jpg
ponedeljek, 2. december 2019

V Gorenjskem muzeju pred obletnico Prešernovega rojstnega dneva odpirajo novo stalno razstavo o Francetu Prešernu.

Dobrodelni SILA bazar

sila.jpg
četrtek, 28. november 2019

Slovensko Mednarodno združenje žensk Ljubljana SILA IWCL letos organizira 26. mednarodni dobrodelni bazar Sila, ki bo ponovno potekal v središču Ljubljane, tokrat 1. decembra v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije