Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
mobitel_obracunski_interval.jpg

Pravice potnikov: aplikacija za pametni telefon

Datum: ponedeljek, 14. julij, 2014

Tik pred poletnimi počitnicami je Evropska komisija nadgradila aplikacijo za pametne telefone o pravicah potnikov. V aplikaciji boste našli informacije o pravicah potnikov v letalskem, pomorskem, železniškem in cestnem prometu, prilagojena pa je tudi slabovidnim osebam.

Letos so aplikacijo nadgradili s tremi dodatnimi jeziki – hrvaškim, srbskim in albanskim. Aplikacija je sicer že dostopna v 22 jezikih.

Na voljo je za mobilne naprave z operacijskim sistemom Apple iOS, Android in Windows, do sedaj pa si jo je naložilo že več kot 140.000 evropejcev.

Če potovanje ne poteka po pričakovanjih, je to pogosto stresna izkušnja. Ko je let odpovedan, paketni počitniški hotel ne izpolnjuje obljubljenih pričakovanj, ali pa se je spremenil vozni red vlaka, se je s tako situacijo veliko lažje spopadati, če potnik pozna svoje pravice.

Aplikacija pojasnjuje pravice potnikov pri vsaki morebitni težavi. Na primer, če je let odpovedan in je zato potniku zavrnjeno vkrcanje, je upravičen do nadomestila med 125 in 600 evri. Tudi če se je vaša prtljaga ponesreči poškodovala, ste morda upravičeni do nadomestila. Poleg tega je dobro vedeti, da morajo železniške in letalske družbe potnikom posredovati pregledne informacije o cenah in pomagati potnikom z omejeno mobilnostjo.

Kadar menite, da vaše pravice niso spoštovane, lahko s pomočjo aplikacije najdete tudi informacije o kontaktih osebah, ki jim lahko posredujete svoje pritožbe.

V primeru izrednega stanja, kot je bila kriza s pepelom islandskega vulkana leta 2010, lahko aplikacija prikaže tudi potovalne informacije in nasvete Evropske komisije. Aplikacija je del kampanje Komisije Your passenger rights at hand (Pravice potnikov na dlani). Kot del kampanje med 7. in 11.  julijem na socialnih medijih (Facebook, Twitter, Google+) poteka tematski teden o pravicah potnikov. 

Vsi uporabniki pametnih telefonov bodo lahko dostopali do spletnih strani za prenos podatkov za vse naprave s pomočjo kode QR:

passengers_rights_app

 

Vir: www.zps.si

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Novo zvočno interaktivno doživetje Maribora

maribor_vodenje.jpg
sreda, 18. september 2019

Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti predstavlja večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki so ga poimenovali Potepini. Program je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev v mestu.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli kmalu odprta za obiskovalce

pot med krošnjami
ponedeljek, 16. september 2019

Pot med krošnjami Pohorje, ki se odpira 20. septembra, je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Projekt je eden izmed treh finalistov Snovalca 2019.

Posebno vrtinčenje v Atlantisu

Wellness Atlantis
četrtek, 5. september 2019

V nedeljo, 8. septembra 2019 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trs.

V ZOO Ljubljana so obnovili bazen za morske leve

morski lev ZOO
sreda, 4. september 2019

Dolgoletna prebivalca Živalskega vrta Ljubljana, morska leva Kalle in Jip, sta konec avgusta ponovno zaplavala v obnovljenem bazenu.

Zaradi blejskega strateškega foruma bo v začetku naslednjega tedna ponekod občasno oviran promet

bled_otok.jpg
petek, 30. avgust 2019

Med 2. in 3. septembrom 2019 bo na Bledu potekal 14. Strateški forum Bled, mednarodno srečanje predstavnikov več držav članic in nečlanic Evropske
unije, zaradi česar bo ponekod na Gorenjskem občasno povečan promet.

STO in Zlati boben s tekmovanjem za najbolj kreativni plakat

voda_330633.jpg
torek, 27. avgust 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) in Zlati boben vabita kreativce, mlajše od 30 let iz 57 držav, da sodelujejo v tekmovanju za najbolj kreativni plakat na temo Slovenija, dežela čistih in zdravih voda.

Prenovljena stran destinacije Kočevsko

kocevsko
sreda, 21. avgust 2019

Zavod Kočevsko je lansiral prenovljeno spletno stran destinacije Kočevsko: »Divje. A prijazno«, na kateri je vsem obiskovalcem na voljo množica informacij o ponudbi destinacije.

Učna pot po Veliki planini

velika_planina.jpg
petek, 16. avgust 2019

Na Veliki planini so predstavili učno pot imenovano Po stopinjah pastirjev. Krožna učna pot je sestavljena iz 11-ih tabel, kjer vsaka predstavlja eno od znamenitosti ali posebnosti Velike planine. Table so razporejene po celotnem območju Velike planine v krožni poti, za obisk celotne poti pa obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut.

Tik ob blejskem jezeru odprl vrata Bled Rose hotel

BledRose
sreda, 14. avgust 2019

Nekdanji propadajoči blejski hotel Jelovica tik ob blejskem jezeru je pred kratkim zaživel v novi podobi kot Bled Rose hotel. Gre za novo kakovostno nastanitveno pridobitev Bleda.

Varneje v gore poleti

na_lepse_gore.jpg
torek, 13. avgust 2019

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme. Zato je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije