Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
savna-2.jpg

Pravila savnanja

Datum: ponedeljek, 21. november, 2011
Vsak ritual zahteva svoj čas in prostor. Za izobilje pozitivne energije in neomejeno količino sproščenih trenutkov je pravi kraj savna. Za boljši danes in jutri, vendar le ob upoštevanju zapovedi, ki veljajo za zdravo in učinkovito savnanje.

Kako do najboljšega počutja?

 1. pred vstopom v savno izpustite odlično kosilo ali večerjo, saj tako vaš krvni obtok ne bo dodatno obremenjen s procesom prebave,
 2. pred vstopom v savno se obvezno oprhajte. Koža se s tem razmasti, pore pa pripravijo na potenje. Učinek slednjega bo največji, če si boste telo tudi obrisali.
 3. prvo savnanje naj bo kratko, denimo deset minut na srednji stopnici. Nato si privoščite minuto ali dve počitka za ohladitev, prhanje in nato počitek, ki naj bi trajal dvakrat dlje od savnanja.
 4. drugo savnanje je lahko za dve minuti daljše od prvega. Po dvanajstih minutah znova sledi počitek za ohladitev, prhanje in nato daljši počitek, ki naj bi trajal dvakrat dlje od savnanja.
 5. tretje savnanje je še daljše in lahko traja petnajst minut. Tudi po tem sledijo: minuta ali dve počitka za ohladitev, prhanje ter počitek dvakrat daljši od savnanja.
 6. savnanje naj bi vas pripeljalo do boljšega počutja, zato prisluhnite svojemu lastnemu telesu in sledite notranjemu občutku v njem. Dolžino ogrevanja in hlajenja prilagodite sami sebi.
 7. ponavljanje vročih in hladnih kopeli ni omejeno, vendar pa je priporočljivo, da v bazenu z mrzlo vodo ostanete le nekaj trenutkov, saj nenadno in hitro ohlajanje za telo ni dobrodošlo.
 8. v kolikor imate glede savnanja pomisleke povezane z zdravjem, se pred odhodom v savno posvetujete z zdravnikom,
 9. v savni lahko med savnanjem sedimo ali ležimo. Preden zapustimo savno sedemo, da se v telesu vzpostavi normalen pritisk in da se izognemo vrtoglavici.
 10. savnamo se popolnoma goli in brez oblačil ter pokrival. Vedno sedemo ali se uležemo na brisačo, na kateri mora biti celo telo. V parni savni brisače ne uporabljamo.

Strogih pravil za savnanje ni, so pa napotki, kako v savni narediti največ za zdravje in vitalnost vsake vaše celice.

Ali ste vedeli?

Wellness Atlantis

 • da v savno vstopamo hitro, sedemo na prosto mesto in se ne pogovarjamo glasno. Obzirni smo do drugih, vrata savne zapiramo in odpiramo hitro ter tako preprečimo vdor hladnega zraka v savno.
 • da zalivanje peči v savni prepustimo savna mojstrom. Z zalivanjem kamnov ne zvišujemo temperature, ampak relativno vlažnost, s čimer pa spremenimo pomen finske savne.
 • da je najvišja temperatura v savni na višji stopnički, najnižja pa na nižji in da se lahko premikamo od ene do druge, odvisno od počutja. Temperatura se dvigne od 10 do 15 stopinj celzija na stopničko.
 • da je ohlajanje, potem ko se telo v savni segreje, srčni utrip pa pospeši, nujni sestavni del savnanja, vendar pa je, pred skokom v hladno kopel ali ledeno osvežitvijo pod tušem priporočljivo postati za minuto ali dve ter nekajkrat močno vdihniti. Nato pa se prepustiti učinkom mrzle osvežitve, ki povzroči krčenje razširjenega perifernega ožilja in izjemen občutek ugodja.
 • da pride do vrtoglavice zaradi nenadnega prilagajanja telesa temperaturnim spremembam. Običajno se pojavi pri ljudeh z nizkim krvnim tlakom. Ljudem z visokim krvnim tlakom pa strokovnjaki svetujejo, da svoje telo pred prhanjem ohlajajo dlje časa in manj kontrastno in da se izogibajo bazenu s hladno vodo.
 • da v savni s potenjem izgubimo veliko tekočine, katero moramo nadomestiti, in sicer s pitjem brezalkoholnih pijač. Te naj bi pili med ohlajanjem, saj pomagajo hladiti telo.
 • da je pred obiskom savne s kože priporočljivo odstraniti make-up ter nakit, po savnanju pa kožo razvajati z vlažno emulzijo, mlekom po kopanju ali hranilnimi kremami.
 • da si lahko med savnanjem privoščite tudi masažo.
 • da je obisk solarija priporočljiv po končanem savnanju.
 • da se je treba po končanem savnanju resnično dobro ohladiti in si privoščiti daljši počitek.
 • da se je treba po odhodu, predvsem v zimskih mesecih, dobro obleči in kožo zaščititi pred zunanjimi vremenskimi učinki.

 

Vir: Vodno mesto Atlantis

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Ponovno odprtje Postojnske jame in Predjamskega gradu

postojnska.jpg
ponedeljek, 1. junij 2020

S 1. junijem se za obiskovalce ponovno odpira Predjamski grad, s 3. junijem Postojnska jama, v Parku Postojnska jama pa bodo v naslednjem tednu predstavili tudi zadnje investicije v prenovitev Promenade slavnih in B dela kultnega Hotela Jama.

Že 200.000 sledilcev na družbenem omrežju Instagram @feelslovenia

feel_309835.jpg
petek, 29. maj 2020

Instagram profil @feelslovenia, ki je bil kreiran v letu 2012je v maju 2020 presegel zavidljivo mejo: sledi nam že več kot 200.000 uporabnikov. 

Teden restavracij bo v juniju

kulinarika.jpeg
torek, 26. maj 2020

Pomladni teden restavracij se je zaradi pandemije z marca prestavil na junij. Med 12. in 21. junijem bo v restavracijah po vsej Sloveniji ponovno potekal pomladni Teden restavracij, eden najbolj množično obiskanih gurmanskih dogodkov v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija (STO) k temu pomembnemu gastronomskemu dogodku pristopa na področju promocijskih aktivnosti.

Air France bo junija ponovno letel iz Ljubljane

letalo.jpg
petek, 22. maj 2020

Letalska družba Air France z zadnjim tednom junija načrtuje ponovno vzpostavitev letov z ljubljanskega letališča. V Pariz bo z Letališča Jožeta Pučnika dvakrat na teden letelo letalo Embraer 190. Pri Air France varnost potnikov in letalskega osebja postavljajo na prvo mesto, zato bodo zanjo poskrbeli s sprejetimi strogimi zaščitnimi ukrepi.

Trio kraških znamenitosti z novimi ugodnostmi za obiskovalce

skocjanske_jame.jpg
sreda, 20. maj 2020

Turistični ponudniki s kraškega območja; Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame in Park vojaške zgodovine bodo svoje sodelovanje pod blagovno znamko Trio kraških znamenitosti v kriznem obdobju še nadgradili.

Nihalka na Veliko planino začne obratovati danes

velika_planina.jpg
petek, 15. maj 2020

15. maja bo ponovno začela obratovati nihalka na Veliko planino. Tega dne bodo obiskovalci deležni posebne ugodnosti.

ZOO Ljubljana je ponovno odprt

morski lev ZOO
torek, 28. april 2020

ZOO Ljubljana je včeraj ponovno odprl svoja vrata med 9. in 19. uro. Zaposleni in živali se veselijo obiskovalcev, ki se boste lahko prvič srečali z letošnjimi mladiči. Ogled so prilagodili tako, da bo varen tako za obiskovalce, kot tudi za zaposlene in živali. Zaradi državnega odloka, ki omejuje potovanja v druge občine, ga bodo sprva lahko obiskali le občani Mestne občine Ljubljana, vendar le na zunanjih površinah.

Odpoved Slovenske turistične borze 2020

siw_kg.jpg
ponedeljek, 6. april 2020

Glede na trenutno situacijo v svetu in v Evropi je izvedba letošnje Slovenske turistične borze – SIW 2020, ki je bila načrtovana v terminu od 14. do 16. maj 2020, odpovedana.

V predprodaji cenejše vozovnice za nihalko na Veliko planino

velika_planina.jpg
ponedeljek, 30. marec 2020

Še nekaj mesecev nas loči do poletne sezone, ko bo planina ponovno zaživela. V družbi Velika planina, d. o. o. so se odločili, da vsem obiskovalcem Velike planine ponudijo možnost nakupa povratnih vozovnic po ugodnejši ceni. Cena vozovnice v preprodaji je le 10 EUR.

Novo družinsko doživetje: Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

druzina.jpg
četrtek, 26. marec 2020

Med Vrhniko in Logatcem, kjer se proti Zaplani vije najdaljši rimski spomenik v Sloveniji, Ajdovski zid, je Zavod Škrateljc ustvaril novo družinsko doživetje: Smaragdno dogodivščino ob Ajdovskem zidu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije