Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
dobrna_kulinarika.jpg

Prihaja kulinarični preporod – European Food Summit

Datum: četrtek, 14. marec, 2019

Le še nekaj dni nas loči do največjega kulinaričnega dogodka European Food Summit. V štirih dneh med 16. in 19. marcem se bodo zvrstili številni zanimivi dogodki, med njimi zagotovo najpomembnejši strokovni simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinija, ki ga kot partner projekta podpira STO.

Kurator strokovnega simpozija, ki bo 18. marca potekal na Ljubljanskem gradu v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO), je Andrea Petrini, ki je v svetu znan kot povezovalec kulinaričnega sveta in najpomembnejši človek visoke kulinarike, ki ga mediji opisujejo kot »The God of Food«. Z njegovo in Anino pomočjo bomo v Slovenijo pripeljali najodmevnejša svetovna kuharska imena. Letošnje presenečenje je zagotovo chef Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, 9. restavracija na svetu po izboru The World‘s 50 Best Restaurants, 2 Michelinovi zvezdici, Španija), nedvomno eden izmed najvplivnejših kuharskih mojstrov našega časa, ki postavlja nove meje v kuhinji. Ne smemo pozabiti niti na vzhajajočo zvezdo, chefa Jordana Kahna (Destroyer in Vespertine, ZDA), ki nas bo popeljal skozi izkustveni svet mikrokozmosa.

Poleg že omenjenih kuharskih zvezd nas bodo s svojimi zgodbami navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše trajnostne prihodnosti še kultni chef Andreas Caminada (Schloss Schauenstein, 47. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Švica) in ljubitelj kompleksne umetnosti, chef Christopher Pelé (Le Clarence, 2 Michelinovi zvezdici, Francija). Svojo zgodbo o sanjah danskega fanta, ki je postal prvi chef na Norveškem s tremi Michelinovimi zvezdicami, bo z nami delil chef Esben Holmboe Bang (Maaemo, 35. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Norveška). Sledi še legendarna kuharska mojstrica, chefinja Leonor Espinosa (Leo Restaurant, Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija) ter vizionar in »grški mitolog«, chef Riccardo Camanini (Lido 84, chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija).

Svoj pogled na kulinarični svet, meje in predsodke bomo spreminjali skupaj z italijanskim novinarjem, pisateljem in urednikom Georgesom Desruesom, ki nas bo s svojo zgodbo popeljal skozi kulturo Evrope. Z Ivanom Brincatom (Food and Wine Gazette, Belgija), enim izmed najpronicljivejših evropskih novinarjev, se bomo spopadli z naravnimi geografskimi mejami in jih premoščali. Nedvomno bo poslušanja vreden navdihujoč govor Joeja Warwicka, angleškega kritika in avtorja knjižne uspešnice Where Chefs Eat ter soustanovitelja izbora The World Restaurant Awards, ki bo simpozij začinil s provokativnim naslovom »Prehranski clusterf**k« ali kako bo brexit vplival na evropsko kulinarično prizorišče in ga spravil v težek položaj.

Svetovni kuharski eliti se bodo z osebnimi zgodbami pridružili še izjemni govorci, ki dodobra premikajo meje tudi na domačih tleh. Energični Valter Kramar (Hiša Franko, Hiša Polonka) bo z nami delil vero o naravnih vinih, ki se širi po celotni Evropi. Alenka Lipušček (Mlekarna Planika), direktorica, ki pred odhodom v pisarno pomolze krave, poletni dopust pa preživi v planinah kot pastirica in sirarka, nam bo pripovedovala svojo zgodbo o spoštovanju narave, tradicije in okolja, podobno kot Mateja Gravner (Vinarstvo Gravner), hči priznanega vinarja, ki je odrasla z vinogradi in skupaj z očetom v svet razširila pojem vina v amforah ter ga za vedno spremenila. Ne nazadnje bo z nami tudi človek, ki nenehno prestopa meje – tako resnične kot namišljene – in je idejni vodja najbolj priljubljene kulinarične tržnice pri nas, Odprte kuhne, Lior Kochavy.

Poleg strokovnega simpozija se bodo zvrstili tudi številni zanimivi dogodki, med njimi kulinarični sprehod po kulturnih hramih in znamenitostih z najboljšimi ljubljanskimi chefi – Gourmet Ljubljana Crawl, predpremiera nove sezone Odprte kuhne v Križankah, nepozabna doživljajska večerja, smučarska tekma Audi Gourmet pokal in še veliko več.

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Novo zvočno interaktivno doživetje Maribora

maribor_vodenje.jpg
sreda, 18. september 2019

Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti predstavlja večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki so ga poimenovali Potepini. Program je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev v mestu.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli kmalu odprta za obiskovalce

pot med krošnjami
ponedeljek, 16. september 2019

Pot med krošnjami Pohorje, ki se odpira 20. septembra, je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Projekt je eden izmed treh finalistov Snovalca 2019.

V ZOO Ljubljana so obnovili bazen za morske leve

morski lev ZOO
sreda, 4. september 2019

Dolgoletna prebivalca Živalskega vrta Ljubljana, morska leva Kalle in Jip, sta konec avgusta ponovno zaplavala v obnovljenem bazenu.

Zaradi blejskega strateškega foruma bo v začetku naslednjega tedna ponekod občasno oviran promet

bled_otok.jpg
petek, 30. avgust 2019

Med 2. in 3. septembrom 2019 bo na Bledu potekal 14. Strateški forum Bled, mednarodno srečanje predstavnikov več držav članic in nečlanic Evropske
unije, zaradi česar bo ponekod na Gorenjskem občasno povečan promet.

STO in Zlati boben s tekmovanjem za najbolj kreativni plakat

voda_330633.jpg
torek, 27. avgust 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) in Zlati boben vabita kreativce, mlajše od 30 let iz 57 držav, da sodelujejo v tekmovanju za najbolj kreativni plakat na temo Slovenija, dežela čistih in zdravih voda.

Prenovljena stran destinacije Kočevsko

kocevsko
sreda, 21. avgust 2019

Zavod Kočevsko je lansiral prenovljeno spletno stran destinacije Kočevsko: »Divje. A prijazno«, na kateri je vsem obiskovalcem na voljo množica informacij o ponudbi destinacije.

Učna pot po Veliki planini

velika_planina.jpg
petek, 16. avgust 2019

Na Veliki planini so predstavili učno pot imenovano Po stopinjah pastirjev. Krožna učna pot je sestavljena iz 11-ih tabel, kjer vsaka predstavlja eno od znamenitosti ali posebnosti Velike planine. Table so razporejene po celotnem območju Velike planine v krožni poti, za obisk celotne poti pa obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut.

Tik ob blejskem jezeru odprl vrata Bled Rose hotel

BledRose
sreda, 14. avgust 2019

Nekdanji propadajoči blejski hotel Jelovica tik ob blejskem jezeru je pred kratkim zaživel v novi podobi kot Bled Rose hotel. Gre za novo kakovostno nastanitveno pridobitev Bleda.

Varneje v gore poleti

na_lepse_gore.jpg
torek, 13. avgust 2019

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme. Zato je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

Kreme za sončenje: cena ne odraža kakovosti

kreme_za_soncenje.jpg
četrtek, 8. avgust 2019

Test sredstev za zaščito pred soncem za otroke: zaščita dobra, vodoodpornost vprašljiva

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije