Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
dobrna_kulinarika.jpg

Prihaja kulinarični preporod – European Food Summit

Datum: četrtek, 14. marec, 2019

Le še nekaj dni nas loči do največjega kulinaričnega dogodka European Food Summit. V štirih dneh med 16. in 19. marcem se bodo zvrstili številni zanimivi dogodki, med njimi zagotovo najpomembnejši strokovni simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinija, ki ga kot partner projekta podpira STO.

Kurator strokovnega simpozija, ki bo 18. marca potekal na Ljubljanskem gradu v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO), je Andrea Petrini, ki je v svetu znan kot povezovalec kulinaričnega sveta in najpomembnejši človek visoke kulinarike, ki ga mediji opisujejo kot »The God of Food«. Z njegovo in Anino pomočjo bomo v Slovenijo pripeljali najodmevnejša svetovna kuharska imena. Letošnje presenečenje je zagotovo chef Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, 9. restavracija na svetu po izboru The World‘s 50 Best Restaurants, 2 Michelinovi zvezdici, Španija), nedvomno eden izmed najvplivnejših kuharskih mojstrov našega časa, ki postavlja nove meje v kuhinji. Ne smemo pozabiti niti na vzhajajočo zvezdo, chefa Jordana Kahna (Destroyer in Vespertine, ZDA), ki nas bo popeljal skozi izkustveni svet mikrokozmosa.

Poleg že omenjenih kuharskih zvezd nas bodo s svojimi zgodbami navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše trajnostne prihodnosti še kultni chef Andreas Caminada (Schloss Schauenstein, 47. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Švica) in ljubitelj kompleksne umetnosti, chef Christopher Pelé (Le Clarence, 2 Michelinovi zvezdici, Francija). Svojo zgodbo o sanjah danskega fanta, ki je postal prvi chef na Norveškem s tremi Michelinovimi zvezdicami, bo z nami delil chef Esben Holmboe Bang (Maaemo, 35. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Norveška). Sledi še legendarna kuharska mojstrica, chefinja Leonor Espinosa (Leo Restaurant, Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija) ter vizionar in »grški mitolog«, chef Riccardo Camanini (Lido 84, chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija).

Svoj pogled na kulinarični svet, meje in predsodke bomo spreminjali skupaj z italijanskim novinarjem, pisateljem in urednikom Georgesom Desruesom, ki nas bo s svojo zgodbo popeljal skozi kulturo Evrope. Z Ivanom Brincatom (Food and Wine Gazette, Belgija), enim izmed najpronicljivejših evropskih novinarjev, se bomo spopadli z naravnimi geografskimi mejami in jih premoščali. Nedvomno bo poslušanja vreden navdihujoč govor Joeja Warwicka, angleškega kritika in avtorja knjižne uspešnice Where Chefs Eat ter soustanovitelja izbora The World Restaurant Awards, ki bo simpozij začinil s provokativnim naslovom »Prehranski clusterf**k« ali kako bo brexit vplival na evropsko kulinarično prizorišče in ga spravil v težek položaj.

Svetovni kuharski eliti se bodo z osebnimi zgodbami pridružili še izjemni govorci, ki dodobra premikajo meje tudi na domačih tleh. Energični Valter Kramar (Hiša Franko, Hiša Polonka) bo z nami delil vero o naravnih vinih, ki se širi po celotni Evropi. Alenka Lipušček (Mlekarna Planika), direktorica, ki pred odhodom v pisarno pomolze krave, poletni dopust pa preživi v planinah kot pastirica in sirarka, nam bo pripovedovala svojo zgodbo o spoštovanju narave, tradicije in okolja, podobno kot Mateja Gravner (Vinarstvo Gravner), hči priznanega vinarja, ki je odrasla z vinogradi in skupaj z očetom v svet razširila pojem vina v amforah ter ga za vedno spremenila. Ne nazadnje bo z nami tudi človek, ki nenehno prestopa meje – tako resnične kot namišljene – in je idejni vodja najbolj priljubljene kulinarične tržnice pri nas, Odprte kuhne, Lior Kochavy.

Poleg strokovnega simpozija se bodo zvrstili tudi številni zanimivi dogodki, med njimi kulinarični sprehod po kulturnih hramih in znamenitostih z najboljšimi ljubljanskimi chefi – Gourmet Ljubljana Crawl, predpremiera nove sezone Odprte kuhne v Križankah, nepozabna doživljajska večerja, smučarska tekma Audi Gourmet pokal in še veliko več.

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Na Maraton treh src prvič s štirinožnimi prijatelji

maraton_15.jpg
sreda, 20. marec 2019

Maraton treh src bo v soboto, 18. maja 2019, predstavil posebno novost, ki se jo bodo razveselili vsi ljubitelji štirinožnih ljubljenčkov. Postal bo namreč prva slovenska tekaška prireditev, ki se je lahko udeležijo tudi lastniki psov s svojimi ljubljenčki. Zanje bo organizirana ločena, kilometer dolga trasa, kjer bodo imeli tekači priložnost za rekreacijo in sproščeno druženje v družbi svojih pasjih prijateljev.

Collecta

collecta.jpg
sreda, 20. marec 2019

Collecta je prireditev, kjer se srečajo evropski zbiratelji in trgovci, ki hranijo in prodajajo dragocene zbirke s področij filatelije, numizmatike, kartofilije, militarije, antikvitet, gramofonskih plošč in zgoščenk, stripov, figuric (Kinder, Pez, Lego), mineralov, fosilov, dragih kamnov ter različnih drugih drobnih zbirk.

Obvestilo o zaporah cest in prevozih (krožni prevozi, avtodomi) - Planica 2019

planica1.png
torek, 19. marec 2019

Vsem obiskovalcem so na voljo brezplačni krožni avtobusni prevozi iz Kranjske Gore in okolice, zato svetujemo, da se v Planico ne odpravljajo z osebnimi vozili. Prednost prihoda in odhoda imajo avtobusi!

Teden Univerze na Primorskem: Pester program na Turistici

turistica_325886.jpg
petek, 15. marec 2019

V tednu od 18. 3. 2019 – 22. 3. 2019, bo potekal tradicionalni Teden Univerze na Primorskem. Univerza na Primorskem je s članicami in sodelujočimi institucijami pripravila skupaj 43 dogodkov, ki jih sooblikujemo zaposleni in študenti.

Prihaja kulinarični preporod – European Food Summit

dobrna_kulinarika.jpg
četrtek, 14. marec 2019

Le še nekaj dni nas loči do največjega kulinaričnega dogodka European Food Summit. V štirih dneh med 16. in 19. marcem se bodo zvrstili številni zanimivi dogodki, med njimi zagotovo najpomembnejši strokovni simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinija, ki ga kot partner projekta podpira STO.

Bled pod lastno blagovno znamko združuje avtentične lokalne izdelke

bled_otok.jpg
četrtek, 14. marec 2019

Bled po vzoru Bohinja uvaja svojo blagovno znamko avtentičnih izdelkov iz lokalnega okolja, poimenovano Bled local selection. Znamka je zaživela v začetku lanskega leta z blejskim sirom. Njeno širitev je Turizem Bled predstavil ob koncu minulega leta, letos pa bo k njej skušal privabiti še več ponudnikov.

Zimsko-spomladanski SWAP

shopping
torek, 12. marec 2019

Dolgo smo čakali in končno pričakali prvi SWAP leta, ki bo v SOBOTO 16. marca v koprskem centru izmenjav, na Mudi.

37 idej se poteguje za naziv Snovalec 2019

Snovalec
ponedeljek, 11. marec 2019

Poziv Snovalec je bil odprt do 28. februarja 2019, prispelo je 38 idej s področja turizma. Strokovna komisija bo vse prijave pregledala in izbrala najbolj obetavne ideje. Izbrani polfinalisti bodo 28. marca svoje ideje predstavili komisiji še v živo.

Razkrita imena najbolj strankam prijaznih svetovnih letališč

letalo
petek, 8. marec 2019

Mednarodni letališki svet (Airports Council International) je razglasil zmagovalce svetovno znanih nagrad za najboljše letališke storitve (Airport Service Quality Awards - ASQ), ki pomenijo priznanje letališčem po vsem svetu, ki strankam nudijo najboljšo izkušnjo.

V Ljubljani se obeta še en luksuzni hotel

LJUBLJANA_POLETI.jpeg
sreda, 6. marec 2019

V centru Ljubljane bo predvidoma še pred poletjem stekla gradnja še enega novega hotela. V objektu Neuhaus Kolodvorska bo 49 hotelskih sob in sedem luksuznih stanovanj. Vrednost projekta je ocenjena na osem milijonov evrov.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije