Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
dobrna_kulinarika.jpg

Prihaja kulinarični preporod – European Food Summit

Datum: četrtek, 14. marec, 2019

Le še nekaj dni nas loči do največjega kulinaričnega dogodka European Food Summit. V štirih dneh med 16. in 19. marcem se bodo zvrstili številni zanimivi dogodki, med njimi zagotovo najpomembnejši strokovni simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinija, ki ga kot partner projekta podpira STO.

Kurator strokovnega simpozija, ki bo 18. marca potekal na Ljubljanskem gradu v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO), je Andrea Petrini, ki je v svetu znan kot povezovalec kulinaričnega sveta in najpomembnejši človek visoke kulinarike, ki ga mediji opisujejo kot »The God of Food«. Z njegovo in Anino pomočjo bomo v Slovenijo pripeljali najodmevnejša svetovna kuharska imena. Letošnje presenečenje je zagotovo chef Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, 9. restavracija na svetu po izboru The World‘s 50 Best Restaurants, 2 Michelinovi zvezdici, Španija), nedvomno eden izmed najvplivnejših kuharskih mojstrov našega časa, ki postavlja nove meje v kuhinji. Ne smemo pozabiti niti na vzhajajočo zvezdo, chefa Jordana Kahna (Destroyer in Vespertine, ZDA), ki nas bo popeljal skozi izkustveni svet mikrokozmosa.

Poleg že omenjenih kuharskih zvezd nas bodo s svojimi zgodbami navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše trajnostne prihodnosti še kultni chef Andreas Caminada (Schloss Schauenstein, 47. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Švica) in ljubitelj kompleksne umetnosti, chef Christopher Pelé (Le Clarence, 2 Michelinovi zvezdici, Francija). Svojo zgodbo o sanjah danskega fanta, ki je postal prvi chef na Norveškem s tremi Michelinovimi zvezdicami, bo z nami delil chef Esben Holmboe Bang (Maaemo, 35. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Norveška). Sledi še legendarna kuharska mojstrica, chefinja Leonor Espinosa (Leo Restaurant, Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija) ter vizionar in »grški mitolog«, chef Riccardo Camanini (Lido 84, chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija).

Svoj pogled na kulinarični svet, meje in predsodke bomo spreminjali skupaj z italijanskim novinarjem, pisateljem in urednikom Georgesom Desruesom, ki nas bo s svojo zgodbo popeljal skozi kulturo Evrope. Z Ivanom Brincatom (Food and Wine Gazette, Belgija), enim izmed najpronicljivejših evropskih novinarjev, se bomo spopadli z naravnimi geografskimi mejami in jih premoščali. Nedvomno bo poslušanja vreden navdihujoč govor Joeja Warwicka, angleškega kritika in avtorja knjižne uspešnice Where Chefs Eat ter soustanovitelja izbora The World Restaurant Awards, ki bo simpozij začinil s provokativnim naslovom »Prehranski clusterf**k« ali kako bo brexit vplival na evropsko kulinarično prizorišče in ga spravil v težek položaj.

Svetovni kuharski eliti se bodo z osebnimi zgodbami pridružili še izjemni govorci, ki dodobra premikajo meje tudi na domačih tleh. Energični Valter Kramar (Hiša Franko, Hiša Polonka) bo z nami delil vero o naravnih vinih, ki se širi po celotni Evropi. Alenka Lipušček (Mlekarna Planika), direktorica, ki pred odhodom v pisarno pomolze krave, poletni dopust pa preživi v planinah kot pastirica in sirarka, nam bo pripovedovala svojo zgodbo o spoštovanju narave, tradicije in okolja, podobno kot Mateja Gravner (Vinarstvo Gravner), hči priznanega vinarja, ki je odrasla z vinogradi in skupaj z očetom v svet razširila pojem vina v amforah ter ga za vedno spremenila. Ne nazadnje bo z nami tudi človek, ki nenehno prestopa meje – tako resnične kot namišljene – in je idejni vodja najbolj priljubljene kulinarične tržnice pri nas, Odprte kuhne, Lior Kochavy.

Poleg strokovnega simpozija se bodo zvrstili tudi številni zanimivi dogodki, med njimi kulinarični sprehod po kulturnih hramih in znamenitostih z najboljšimi ljubljanskimi chefi – Gourmet Ljubljana Crawl, predpremiera nove sezone Odprte kuhne v Križankah, nepozabna doživljajska večerja, smučarska tekma Audi Gourmet pokal in še veliko več.

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Kreme za sončenje: cena ne odraža kakovosti

kreme_za_soncenje.jpg
sreda, 8. julij 2020

Test sredstev za zaščito pred soncem za otroke: zaščita dobra, vodoodpornost vprašljiva

Ponovno vzpostavljena letalska povezava Turkish Airlines med Ljubljano in Istanbulom

letalo.jpg
torek, 7. julij 2020

Turkish Airlines je s 1. julijem, po več kot treh mesecih, ponovno začel z operacijami letenja na Letališče Jožeta Pučnika v Ljubljani. Na začetku, predvidoma v juliju in avgustu, bo Ljubljano in Slovenijo povezoval s štirimi leti tedensko.

1 vstopnica za 11 muzejev in galerij

Narodna galerija
sreda, 1. julij 2020

Zdaj je čas za svetovne znamenitosti doma! Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija, Mestni muzej Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej in Slovenski šolski muzej so iz svojih zbirk izpostavili po enega glavnega protagonista svetovnega slovesa. Letošnje poletje si jih vse lahko ogledate za enotno, cenovno dostopno ceno 8,00 evrov za individualno ter 16,00 evrov za družinsko vstopnico. Akcija velja od 1. julija do 30. avgusta.

Active Koper znova odpira vrata

active koper
sreda, 1. julij 2020

Od danes dalje bo ljubiteljem morja in aktivnega preživljanja prostega časa v Žusterni ponovno na voljo pestra izbira vodnih športov in ostalih aktivnosti v sklopu parka vodnih športov Active Koper.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Uspešna doselitev barjanskega okarčka, ene najbolj ogroženih vrst metuljev v Evropi

okarček
torek, 30. junij 2020

V okviru projekta PoLJUBA, katerega osrednji cilj je obnovitev in ohranjanje mokrotnih travnikov na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje, je dr. Tatjani Čelik iz Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC SAZU uspel izreden dosežek – uspešna gojitev in prenos več kot 120 osebkov barjanskega okarčka v Naravni rezervat Iški morost, kjer vesta zadnjih deset let ni bila več opažena.

Kopalne vode na Blejskem jezeru so že vrsto let odlične

sprehod_bled.jpg
ponedeljek, 29. junij 2020

Monitoring kopalnih vooda je namenjen predvsem zdravstveni zaščiti kopalcev v času kopalne sezone. Kopalne vode se na Bledu že vrsto let uvrščajo med odlične, kar pomeni da na nobeni od lokacij tudi v času največjih obremenitev ni prisotnih bakterij, ki so edini pokazatelj onesnaženja s fekalijami.

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni prestavljeno na 2022

baloni_ptuj.jpg
petek, 26. junij 2020

Organizacijski odbor Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni je sprejel odločitev, da se zaradi trenutnih razmer svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, predvideno za letošnji september, prestavi na leto 2022.

Poletna kartica Julijske Alpe: Bled

bled1.jpeg
ponedeljek, 22. junij 2020

Turizem Bled je tudi v letošnjem poletju izdal kartico gosta Julijske Alpe: Bled, katera je letos osredotočena na ugodnosti, ki jih gost dobi, če je na Bledu vsaj dve noči.

Izmenjevalnica športne opreme v Slovenskem planinskem muzeju

Planinski muzej
petek, 19. junij 2020

Zgodovinska oprema sodi v muzej, nepoškodovana in čista pa na izmenjevalnico! Vabimo vas, da podarite ali zamenjate športno opremo, ki je ne potrebujete več.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije