Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
dobrna_kulinarika.jpg

Prihaja kulinarični preporod – European Food Summit

Datum: četrtek, 14. marec, 2019

Le še nekaj dni nas loči do največjega kulinaričnega dogodka European Food Summit. V štirih dneh med 16. in 19. marcem se bodo zvrstili številni zanimivi dogodki, med njimi zagotovo najpomembnejši strokovni simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinija, ki ga kot partner projekta podpira STO.

Kurator strokovnega simpozija, ki bo 18. marca potekal na Ljubljanskem gradu v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO), je Andrea Petrini, ki je v svetu znan kot povezovalec kulinaričnega sveta in najpomembnejši človek visoke kulinarike, ki ga mediji opisujejo kot »The God of Food«. Z njegovo in Anino pomočjo bomo v Slovenijo pripeljali najodmevnejša svetovna kuharska imena. Letošnje presenečenje je zagotovo chef Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, 9. restavracija na svetu po izboru The World‘s 50 Best Restaurants, 2 Michelinovi zvezdici, Španija), nedvomno eden izmed najvplivnejših kuharskih mojstrov našega časa, ki postavlja nove meje v kuhinji. Ne smemo pozabiti niti na vzhajajočo zvezdo, chefa Jordana Kahna (Destroyer in Vespertine, ZDA), ki nas bo popeljal skozi izkustveni svet mikrokozmosa.

Poleg že omenjenih kuharskih zvezd nas bodo s svojimi zgodbami navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše trajnostne prihodnosti še kultni chef Andreas Caminada (Schloss Schauenstein, 47. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Švica) in ljubitelj kompleksne umetnosti, chef Christopher Pelé (Le Clarence, 2 Michelinovi zvezdici, Francija). Svojo zgodbo o sanjah danskega fanta, ki je postal prvi chef na Norveškem s tremi Michelinovimi zvezdicami, bo z nami delil chef Esben Holmboe Bang (Maaemo, 35. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Norveška). Sledi še legendarna kuharska mojstrica, chefinja Leonor Espinosa (Leo Restaurant, Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija) ter vizionar in »grški mitolog«, chef Riccardo Camanini (Lido 84, chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija).

Svoj pogled na kulinarični svet, meje in predsodke bomo spreminjali skupaj z italijanskim novinarjem, pisateljem in urednikom Georgesom Desruesom, ki nas bo s svojo zgodbo popeljal skozi kulturo Evrope. Z Ivanom Brincatom (Food and Wine Gazette, Belgija), enim izmed najpronicljivejših evropskih novinarjev, se bomo spopadli z naravnimi geografskimi mejami in jih premoščali. Nedvomno bo poslušanja vreden navdihujoč govor Joeja Warwicka, angleškega kritika in avtorja knjižne uspešnice Where Chefs Eat ter soustanovitelja izbora The World Restaurant Awards, ki bo simpozij začinil s provokativnim naslovom »Prehranski clusterf**k« ali kako bo brexit vplival na evropsko kulinarično prizorišče in ga spravil v težek položaj.

Svetovni kuharski eliti se bodo z osebnimi zgodbami pridružili še izjemni govorci, ki dodobra premikajo meje tudi na domačih tleh. Energični Valter Kramar (Hiša Franko, Hiša Polonka) bo z nami delil vero o naravnih vinih, ki se širi po celotni Evropi. Alenka Lipušček (Mlekarna Planika), direktorica, ki pred odhodom v pisarno pomolze krave, poletni dopust pa preživi v planinah kot pastirica in sirarka, nam bo pripovedovala svojo zgodbo o spoštovanju narave, tradicije in okolja, podobno kot Mateja Gravner (Vinarstvo Gravner), hči priznanega vinarja, ki je odrasla z vinogradi in skupaj z očetom v svet razširila pojem vina v amforah ter ga za vedno spremenila. Ne nazadnje bo z nami tudi človek, ki nenehno prestopa meje – tako resnične kot namišljene – in je idejni vodja najbolj priljubljene kulinarične tržnice pri nas, Odprte kuhne, Lior Kochavy.

Poleg strokovnega simpozija se bodo zvrstili tudi številni zanimivi dogodki, med njimi kulinarični sprehod po kulturnih hramih in znamenitostih z najboljšimi ljubljanskimi chefi – Gourmet Ljubljana Crawl, predpremiera nove sezone Odprte kuhne v Križankah, nepozabna doživljajska večerja, smučarska tekma Audi Gourmet pokal in še veliko več.

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Posebno vrtinčenje v Atlantisu

Wellness Atlantis
ponedeljek, 20. maj 2019

V nedeljo, 26. maj 2019 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trs.

Foto natečaj #WorldBeeDay in #ifeelsLOVEnia

čebela
ponedeljek, 13. maj 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) objavlja fotografski natečaj z namenom promocije Slovenije kot dežele čebel in čebelarskega turizma, s katerimi želi spodbuditi uporabnike družbenih obrežij k objavam, povezanih z apiturizmom.

Počitniška teniška šola v Atlantisu

tenis.jpg
sreda, 8. maj 2019

Plavanje in tenis sta najboljša izbira - v sodelovanju z Ljubljansko teniško zvezo in Vodnim mestom Atlantis!

Brezplačno na Minfos 2019

Minfos2014_StudioBoutique37.jpg
petek, 3. maj 2019

11. in 12. maja 2019 bodo v Dvorani tržiških olimpijcev v Tržiču Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja. Če si festival želite ogledati brezplačno, odgovorite na nagradno vprašanje in z malo sreče sta lahko vaši 2 vstopnici!

Kolesarska dirka Po Sloveniji letos ponovno na Eurosportu

dirka po sloveniji
sreda, 24. april 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) bo v partnerstvu s slovenskimi turističnimi destinacijami in Adrio Mobil tudi letos zakupila oglaševalski prostor na globalni televizijski mreži Eurosport. S tem bo zagotovila prenos 26. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo potekala od 19. do 23. junija pod prepoznavnim sloganom »Fight for green«.

Brezplačna kartica mobilnosti za goste Bleda

bled_otok.jpg
torek, 9. april 2019

Turizem Bled let na pobudo lokalne skupnosti, turističnega gospodarstva in skupnosti Julijskih Alp za goste Bleda uvaja kartico mobilnosti. Kartica je namenjena gostom, ki na destinaciji nočijo vsaj tri dni.

Camp Jezero Kočevsko postal ponosni imetnik certifikata Ecocamping

ecocamping logo
ponedeljek, 8. april 2019

Camp Jezero Kočevsko se odslej ponaša z okoljskim znakom Ecocamping. Ta certifikat daje posebno priznanje kakovosti vodenja kampov v skladu z načeli trajnostnega razvoja in ekologije ter hkrati pomeni izjemno predanost okoljskim ciljem.

V letu 2019 izbor za novo Evropsko destinacijo odličnosti

Alpski wellness Špik
torek, 2. april 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) bo v letu 2019 izbirala novo Evropsko destinacijo odličnosti (EDEN), tokrat na temo zdravja in dobrega počutja.

9 polfinalistov za nagrado Snovalec 2019

Snovalec
ponedeljek, 1. april 2019

Za naziv Snovalec 2019 Slovenske turistične organizacije se je letos potegovalo 37 prijavljenih idej. Strokovna komisija je izbrala 9 polfinalistov, ki so svoje ideje podrobneje predstavili na zagovoru 28. marca.

Na Maraton treh src prvič s štirinožnimi prijatelji

maraton_15.jpg
četrtek, 28. marec 2019

Maraton treh src bo v soboto, 18. maja 2019, predstavil posebno novost, ki se jo bodo razveselili vsi ljubitelji štirinožnih ljubljenčkov. Postal bo namreč prva slovenska tekaška prireditev, ki se je lahko udeležijo tudi lastniki psov s svojimi ljubljenčki. Zanje bo organizirana ločena, kilometer dolga trasa, kjer bodo imeli tekači priložnost za rekreacijo in sproščeno druženje v družbi svojih pasjih prijateljev.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije