Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
Demo team

Slovenci znamo smučati, vendar...

Datum: petek, 31. december, 2010
Alpsko smučanje uvrščamo med monostrukturne kompleksne športne panoge. Širok spekter zahtevanih gibalnih struktur v različnih pogojih (konfiguracija terena, kvaliteta snega, hitrost drsenja…) zahteva primerno visoko raven stopnje motoričnih dimenzij, ki je odvisna tako od individualnih sposobnosti in interesov, kot tudi od okolja v katerem posameznik živi in se razvija. Vse našteto in še kaj, torej v znatni meri pripomore k boljšemu obvladovanju smučarske motorike. Prav to v zadnjem obdobju praviloma olajšujejo tudi novosti s področja razvoja smučarske opreme.

Smučanje je slovenska tradicija

V Sloveniji je alpsko smučanje že dalj časa sestavina kvalitete življenja mnogih ljudi različnih starostnih kategorij. Trdili bi lahko celo, da je del splošne ljudske kulture, ki je, če ne drugače, velikokrat tudi preko sredstev javnega obveščanja, prodrlo tako rekoč v vsak dom. Priljubljenost alpskega smučanja pri nas pa ni naraščala samo na osnovi tradicionalnega odnosa, ki so ga generacije pred nami kovale skozi preteklost in v kateri so ves čas živele v sožitju z gorami, pokritimi s snežno odejo. V novejšem času so namreč uspehi slovenskih vrhunskih smučarjev različnih generacij ponudili tudi možnost za izpolnitev neizmerne težnje, da se kot majhen narod, tudi preko smučanja, poskušamo uveljaviti na svetovnem športnem prizorišču. To nam je do danes kljub zelo omejenim možnostim dodobra tudi uspelo.

Čas, v katerem živimo, je tudi v smučarskem pogledu izjemno pomemben. Še največji dvomljivci so namreč spoznali, da so se tudi med rekreativnimi smučarji »dokončno« uveljavile smuči s poudarjenim stranskim lokom.

Slednje je in bo v prihodnosti prav gotovo omogočilo pomik starostne meje udeležencev v alpskem smučanju znatno navzgor. In to najmanj iz dveh razlogov:

  • prvič: potrebni energetski vložek za zavijanje smuči preko vpadnice je znatno manjši, saj je sodobne smuči z nagibom kolen možno v zavoj usmeriti že pri manjših hitrostih. Nepotrebno je torej postalo poudarjeno gibanje gor-dol, ki je za mnoge, zlasti sta-rejše smučarje, še posebej pri dolgotrajnem smučanju, predstavljalo (pre)velik napor. Sodobne smuči torej pri manjšem fizičnem potencialu omogočajo enak učinek in večje zadovoljstvo,
  •  drugič: učni postopki so se radikalno skrajšali, saj na poti do paralelnega vijuganja pora-bimo znatno manj časa in dodatnih vaj.

Oboje alpskemu smučanju na široko odpira vrata, skozi katera lahko vstopijo prav vsi, ki bi se želeli ukvarjati s tem športom. Seveda pa to ne pomeni, da se za smučarsko sezono ni potrebno ustrezno kondicijsko pripraviti, saj je to morda najpomembnejši pogoj za uživanje na snegu in hkrati prvi za varno smučanje.

Pomembni sta fizična pripravljenost in znanje

Opozorilo

Za telesno nepripravljenega smučarja je zlasti nevarna prelestna in izzivajoča pomladna smuka. Ta je lahko nevarna past. V primerih slabe telesne pripravljenosti ima za posledico nevarno utrujenost oz. preobremenitev organizma, ki je bodisi v obliki poškodb ali funkcionalnih motenj lahko v skrajnih primerih zdravju prej škodljiva kot koristna.

Ne glede na raven udejstvovanja (velja tako za vrhunsko kot tudi za rekreativno raven) je pri smučanju pomembna kvalitetna pripravljenost organizma na napore in obremenitve, ki jim je posameznik izpostavljen med celodnevnim smučanjem. O ustrezno visoki ravni pripravljenosti pred začetkom smučarske sezone govorimo le, če imamo v mislih kontinuirano vadbo, ki je vezana tudi na vse ostale letne čase in ne le na pozno jesen in zimo, ko je že čas smučanja. Seveda pa smo v tem pogledu lahko do določene mere "popustljivi" in rečemo, da je obdobje ob koncu septembra, začetku oktobra primeren čas za smučarsko telesno pripravo tistih, ki niso zahtevni smučarji in ki bodo znali pravilno odmeriti čas in napore, zlasti prvih smučarskih dni.

Zgornje pa za zadovoljno in varno smučanje seveda še zdaleč ni dovolj. Praviloma si ustrezno znanje posameznik lahko pridobi le v smučarski šoli, ki jo danes najdemo domala v vseh domačih smučarskih centrih. Če že ne z namenom osvajanja novih smučarskih znanj, se v šolo smučanja lahko vključujemo tudi s ciljem, da obnovimo že znano. Tudi motorična znanja namreč pozabljamo. Ob tem se moramo zavedati dejstva, da užitka na smučeh ne predstavlja le dobro obvladanje tehnike. Če imamo v vidu izsledke nekaterih raziskav, ki motive po druženju, spoznavanju okolja ter ostale interese, uvrščajo pred željo po osvajanju tehnike, je zadovoljstvo na smučanju mogoče doseči na mnogo lažje načine. Radostno doživljanje lepot zimske narave je torej pogojeno z interesi posameznika, dobro znanje in sposobnosti pa samo še dodatno pripomoreta k lahkotnosti gibanja in uživanja na svežem zraku.

Mnogi smučarji, praviloma ne glede na starost, seveda pa vsak po svojih zmožnostih in sposobnostih, težijo k čim hitrejšemu smučanju brez oddrsavanja. Načini vodenja smučarskih zavojev so imeli že skozi preteklost izhodišča v, za določen čas, aktualnih tekmovalnih tehnikah. In tudi razvoj smučarske opreme je vplival na način smučanja rekreativnih smučarjev. Tem se je najenostavnejša možnost posnemanja tekmovalne tehnike ponudila ravno v zadnjih letih s popularizacijo t. i. zarezne tehnike smučanja. Smuči z izrazitim stranskim lokom so krajše, dejstvo pa je, da je spreminjanje smeri drsenja (vsaj) v lažjih pogojih - urejeno smučišče z manjšo naklonino - z njimi enostavnejše. Sliši se sicer lepo, vendar moramo  poudariti, da je kvaliteta izvedbe bolj ali manj zaprtih zavojev po robnikih brez oddrsavanja pogojena predvsem z znanjem in sposobnostmi smučarja. Od obojega je odvisno obvladovanje hitrosti drsenja, ki posamezniku v določenih pogojih še omogoča varno smučanje. Prav varnost pa je tista, ki ji pri smučanju pogosto posvečamo premalo pozornosti.

Smucar2Alpsko smučanje je dolgo časa veljalo za šport, ki nudi predvsem zabavo, užitek in rekreacijo. Kot takšno torej naj ne bi terjalo posebne discipline, odgovornosti ali pravne ureditve!? Upoštevajoč dejstvo, da se na slovenskih smučiščih v eni sezoni huje poškoduje skoraj tisoč smučarjev, pa je bil skrajni čas za korak naprej tudi na področju “smučarske zakonodaje”. Razvoj sodobnih načinov vodenja zavojev (na različnih smučeh, snežnih deskah…itd.) ter večja zmo-gljivost modernih smučarskih naprav, ki omogočajo prenos velikega števila smučarjev na vrh smučišča, ima za posledico večje število smučarjev na smučarskih progah. Prav slednje je danes najpogostejši vzrok nesreč, zaradi katerih je potreba po osveščanju o redu in varnosti na smučiščih vse večja!
 
Nov zakon o varnosti in redu na smučiščih, ki je v veljavi od leta 2003, obravnava smučišča kot prometne površine. Na smučiščih se torej z dovoljenjem upravljavca odvija »promet«, v katerega bi se morali vsi udeleženci vključevati z največjo mero odgovornosti!

 

Slovenci smo dobri smučarji

Pogled preko meja smučarsko najbolj razvitih in naprednih držav potrjuje dejstvo, da je povprečni nivo znanja smučanja Slovencev zelo visok in da se imamo popolnoma upravičeno za smučarski narod. Pri nas, kljub nekoliko slabšemu standardu, še vedno smuča veliko ljudi. Množično spremljanje napredka se je nazadnje potrdilo tudi ob t.i. "carving" revoluciji, ko kvalitetnejših smuči z izrazitejšim stranskim lokom pri nas ni bilo mogoče kupiti niti v najbolje založenih športnih trgovinah. S pestrejšo, predvsem pa kvalitetnejšo, ponudbo v izposojevalnicah smučarske opreme, bi lahko precej pripomogli, da bi smučanje postalo dostopnejše tudi tistim, ki jih tovrstno navdušenje ne prežema do tolikšne mere, da bi bili za kvalitetnejše smuči, vezi ter ostalo smučarsko opremo pripravljeni odšteti celo premoženje. To je razumljivo zlasti, če pomislimo, da bodo letos "nove" kupljene smuči - že drugo leto "stare".

 

Kako izbrati pravo opremo?

cms_object_id_3609Odločitev za ustrezne smuči je danes še bolj pomembna in zahtevnejša naloga, kot je bila včasih. Pri tem niso ovira le gmotne zmožnosti, temveč gre pri tem tudi za izjemno široko ponudbo kvalitetnih smuči izmed katerih je za posameznika težko izbrati najboljše. Ker vemo, da vse smuči niso primerne za vse vrste smučarjev, so minili tudi časi, ko so smučarji ne glede na znanje in sposobnosti izbirali le smuči iz najkakovostnejšega, po možnosti celo tekmovalnega razreda. Tako kot posameznik na "slabših" smučeh ne more pokazati svojega znanja, velja tudi narobe, da slabši smučar ne more izkoristiti drsnih lastnosti "dobre" smučke. Kaj je torej tisto, zaradi česar se posameznik odloči za določen par smuči? Morda je to cena, ki je še vedno dober pokazatelj kakovosti smuči? Mogoče koga za nakup prepričajo barve in razni modni dodatki? Nekomu drugemu pa je najpomembnejša skladnost smuči z ostalimi deli smučarske opreme!?

Predvsem priporočamo posvet s strokovnjakom! Ta namreč dobro ve, da je temeljno izhodišče pri izbiri smuči stopnja znanja smučanja, motorične sposobnosti, pa tudi nekatere druge zahteve kupca s katerim bosta gotovo našla dobro rešitev. Da bi ta bila najustreznejša, mora biti torej skladna z zgornjimi možnostmi, pa tudi interesi in željami posameznika. Na tak način šport in alpsko smučanje postane tudi igra - igrivost pa je osnova človekove ustvarjalnosti. Kadar slednje lahko izrazimo v naravi in skupaj z njo, potem je smučanje resnično lahko, kot smo zapisali na začetku, pomembna sestavina kvalitete našega življenja.


Pripravila: Milan ŽVAN in dr. Blaž LEŠNIK


Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Teden restavracij bo v juniju

kulinarika.jpeg
torek, 26. maj 2020

Pomladni teden restavracij se je zaradi pandemije z marca prestavil na junij. Med 12. in 21. junijem bo v restavracijah po vsej Sloveniji ponovno potekal pomladni Teden restavracij, eden najbolj množično obiskanih gurmanskih dogodkov v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija (STO) k temu pomembnemu gastronomskemu dogodku pristopa na področju promocijskih aktivnosti.

Air France bo junija ponovno letel iz Ljubljane

letalo.jpg
petek, 22. maj 2020

Letalska družba Air France z zadnjim tednom junija načrtuje ponovno vzpostavitev letov z ljubljanskega letališča. V Pariz bo z Letališča Jožeta Pučnika dvakrat na teden letelo letalo Embraer 190. Pri Air France varnost potnikov in letalskega osebja postavljajo na prvo mesto, zato bodo zanjo poskrbeli s sprejetimi strogimi zaščitnimi ukrepi.

Trio kraških znamenitosti z novimi ugodnostmi za obiskovalce

skocjanske_jame.jpg
sreda, 20. maj 2020

Turistični ponudniki s kraškega območja; Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame in Park vojaške zgodovine bodo svoje sodelovanje pod blagovno znamko Trio kraških znamenitosti v kriznem obdobju še nadgradili.

Nihalka na Veliko planino začne obratovati danes

velika_planina.jpg
petek, 15. maj 2020

15. maja bo ponovno začela obratovati nihalka na Veliko planino. Tega dne bodo obiskovalci deležni posebne ugodnosti.

ZOO Ljubljana je ponovno odprt

morski lev ZOO
torek, 28. april 2020

ZOO Ljubljana je včeraj ponovno odprl svoja vrata med 9. in 19. uro. Zaposleni in živali se veselijo obiskovalcev, ki se boste lahko prvič srečali z letošnjimi mladiči. Ogled so prilagodili tako, da bo varen tako za obiskovalce, kot tudi za zaposlene in živali. Zaradi državnega odloka, ki omejuje potovanja v druge občine, ga bodo sprva lahko obiskali le občani Mestne občine Ljubljana, vendar le na zunanjih površinah.

Odpoved Slovenske turistične borze 2020

siw_kg.jpg
ponedeljek, 6. april 2020

Glede na trenutno situacijo v svetu in v Evropi je izvedba letošnje Slovenske turistične borze – SIW 2020, ki je bila načrtovana v terminu od 14. do 16. maj 2020, odpovedana.

V predprodaji cenejše vozovnice za nihalko na Veliko planino

velika_planina.jpg
ponedeljek, 30. marec 2020

Še nekaj mesecev nas loči do poletne sezone, ko bo planina ponovno zaživela. V družbi Velika planina, d. o. o. so se odločili, da vsem obiskovalcem Velike planine ponudijo možnost nakupa povratnih vozovnic po ugodnejši ceni. Cena vozovnice v preprodaji je le 10 EUR.

Novo družinsko doživetje: Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

druzina.jpg
četrtek, 26. marec 2020

Med Vrhniko in Logatcem, kjer se proti Zaplani vije najdaljši rimski spomenik v Sloveniji, Ajdovski zid, je Zavod Škrateljc ustvaril novo družinsko doživetje: Smaragdno dogodivščino ob Ajdovskem zidu.

Koncerti s kavča #ostanitedoma #ostanitezdravi

note
ponedeljek, 23. marec 2020

Nna pobudo Turizma Kranjska Gora prihajajo ekskluzivni večeri: “Koncerti s kavča”. Vsak ponedeljek, sredo in petek zvečer, vas ob 20.15 čakajo unikatni koncerti odličnih slovenskih glasbenikov in glasbenic, ki bodo iz svojega doma v vaše domove prinesli drugačne, a toliko bolj posebne koncerte!

Ideja za zabavo z otroki - ustvarjajte s slanim testom!

slano testo
sreda, 18. marec 2020

Vsi otroci radi gnetejo, oblikujejo in barvajo. Če doma nimate plastelina je slano testo odlična alternativa - recept je popolnoma preprost, sestavine pa so tudi takšne, ki se najdejo v vsakem domu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije