Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
Demo team

Slovenci znamo smučati, vendar...

Datum: petek, 31. december, 2010
Alpsko smučanje uvrščamo med monostrukturne kompleksne športne panoge. Širok spekter zahtevanih gibalnih struktur v različnih pogojih (konfiguracija terena, kvaliteta snega, hitrost drsenja…) zahteva primerno visoko raven stopnje motoričnih dimenzij, ki je odvisna tako od individualnih sposobnosti in interesov, kot tudi od okolja v katerem posameznik živi in se razvija. Vse našteto in še kaj, torej v znatni meri pripomore k boljšemu obvladovanju smučarske motorike. Prav to v zadnjem obdobju praviloma olajšujejo tudi novosti s področja razvoja smučarske opreme.

Smučanje je slovenska tradicija

V Sloveniji je alpsko smučanje že dalj časa sestavina kvalitete življenja mnogih ljudi različnih starostnih kategorij. Trdili bi lahko celo, da je del splošne ljudske kulture, ki je, če ne drugače, velikokrat tudi preko sredstev javnega obveščanja, prodrlo tako rekoč v vsak dom. Priljubljenost alpskega smučanja pri nas pa ni naraščala samo na osnovi tradicionalnega odnosa, ki so ga generacije pred nami kovale skozi preteklost in v kateri so ves čas živele v sožitju z gorami, pokritimi s snežno odejo. V novejšem času so namreč uspehi slovenskih vrhunskih smučarjev različnih generacij ponudili tudi možnost za izpolnitev neizmerne težnje, da se kot majhen narod, tudi preko smučanja, poskušamo uveljaviti na svetovnem športnem prizorišču. To nam je do danes kljub zelo omejenim možnostim dodobra tudi uspelo.

Čas, v katerem živimo, je tudi v smučarskem pogledu izjemno pomemben. Še največji dvomljivci so namreč spoznali, da so se tudi med rekreativnimi smučarji »dokončno« uveljavile smuči s poudarjenim stranskim lokom.

Slednje je in bo v prihodnosti prav gotovo omogočilo pomik starostne meje udeležencev v alpskem smučanju znatno navzgor. In to najmanj iz dveh razlogov:

  • prvič: potrebni energetski vložek za zavijanje smuči preko vpadnice je znatno manjši, saj je sodobne smuči z nagibom kolen možno v zavoj usmeriti že pri manjših hitrostih. Nepotrebno je torej postalo poudarjeno gibanje gor-dol, ki je za mnoge, zlasti sta-rejše smučarje, še posebej pri dolgotrajnem smučanju, predstavljalo (pre)velik napor. Sodobne smuči torej pri manjšem fizičnem potencialu omogočajo enak učinek in večje zadovoljstvo,
  •  drugič: učni postopki so se radikalno skrajšali, saj na poti do paralelnega vijuganja pora-bimo znatno manj časa in dodatnih vaj.

Oboje alpskemu smučanju na široko odpira vrata, skozi katera lahko vstopijo prav vsi, ki bi se želeli ukvarjati s tem športom. Seveda pa to ne pomeni, da se za smučarsko sezono ni potrebno ustrezno kondicijsko pripraviti, saj je to morda najpomembnejši pogoj za uživanje na snegu in hkrati prvi za varno smučanje.

Pomembni sta fizična pripravljenost in znanje

Opozorilo

Za telesno nepripravljenega smučarja je zlasti nevarna prelestna in izzivajoča pomladna smuka. Ta je lahko nevarna past. V primerih slabe telesne pripravljenosti ima za posledico nevarno utrujenost oz. preobremenitev organizma, ki je bodisi v obliki poškodb ali funkcionalnih motenj lahko v skrajnih primerih zdravju prej škodljiva kot koristna.

Ne glede na raven udejstvovanja (velja tako za vrhunsko kot tudi za rekreativno raven) je pri smučanju pomembna kvalitetna pripravljenost organizma na napore in obremenitve, ki jim je posameznik izpostavljen med celodnevnim smučanjem. O ustrezno visoki ravni pripravljenosti pred začetkom smučarske sezone govorimo le, če imamo v mislih kontinuirano vadbo, ki je vezana tudi na vse ostale letne čase in ne le na pozno jesen in zimo, ko je že čas smučanja. Seveda pa smo v tem pogledu lahko do določene mere "popustljivi" in rečemo, da je obdobje ob koncu septembra, začetku oktobra primeren čas za smučarsko telesno pripravo tistih, ki niso zahtevni smučarji in ki bodo znali pravilno odmeriti čas in napore, zlasti prvih smučarskih dni.

Zgornje pa za zadovoljno in varno smučanje seveda še zdaleč ni dovolj. Praviloma si ustrezno znanje posameznik lahko pridobi le v smučarski šoli, ki jo danes najdemo domala v vseh domačih smučarskih centrih. Če že ne z namenom osvajanja novih smučarskih znanj, se v šolo smučanja lahko vključujemo tudi s ciljem, da obnovimo že znano. Tudi motorična znanja namreč pozabljamo. Ob tem se moramo zavedati dejstva, da užitka na smučeh ne predstavlja le dobro obvladanje tehnike. Če imamo v vidu izsledke nekaterih raziskav, ki motive po druženju, spoznavanju okolja ter ostale interese, uvrščajo pred željo po osvajanju tehnike, je zadovoljstvo na smučanju mogoče doseči na mnogo lažje načine. Radostno doživljanje lepot zimske narave je torej pogojeno z interesi posameznika, dobro znanje in sposobnosti pa samo še dodatno pripomoreta k lahkotnosti gibanja in uživanja na svežem zraku.

Mnogi smučarji, praviloma ne glede na starost, seveda pa vsak po svojih zmožnostih in sposobnostih, težijo k čim hitrejšemu smučanju brez oddrsavanja. Načini vodenja smučarskih zavojev so imeli že skozi preteklost izhodišča v, za določen čas, aktualnih tekmovalnih tehnikah. In tudi razvoj smučarske opreme je vplival na način smučanja rekreativnih smučarjev. Tem se je najenostavnejša možnost posnemanja tekmovalne tehnike ponudila ravno v zadnjih letih s popularizacijo t. i. zarezne tehnike smučanja. Smuči z izrazitim stranskim lokom so krajše, dejstvo pa je, da je spreminjanje smeri drsenja (vsaj) v lažjih pogojih - urejeno smučišče z manjšo naklonino - z njimi enostavnejše. Sliši se sicer lepo, vendar moramo  poudariti, da je kvaliteta izvedbe bolj ali manj zaprtih zavojev po robnikih brez oddrsavanja pogojena predvsem z znanjem in sposobnostmi smučarja. Od obojega je odvisno obvladovanje hitrosti drsenja, ki posamezniku v določenih pogojih še omogoča varno smučanje. Prav varnost pa je tista, ki ji pri smučanju pogosto posvečamo premalo pozornosti.

Smucar2Alpsko smučanje je dolgo časa veljalo za šport, ki nudi predvsem zabavo, užitek in rekreacijo. Kot takšno torej naj ne bi terjalo posebne discipline, odgovornosti ali pravne ureditve!? Upoštevajoč dejstvo, da se na slovenskih smučiščih v eni sezoni huje poškoduje skoraj tisoč smučarjev, pa je bil skrajni čas za korak naprej tudi na področju “smučarske zakonodaje”. Razvoj sodobnih načinov vodenja zavojev (na različnih smučeh, snežnih deskah…itd.) ter večja zmo-gljivost modernih smučarskih naprav, ki omogočajo prenos velikega števila smučarjev na vrh smučišča, ima za posledico večje število smučarjev na smučarskih progah. Prav slednje je danes najpogostejši vzrok nesreč, zaradi katerih je potreba po osveščanju o redu in varnosti na smučiščih vse večja!
 
Nov zakon o varnosti in redu na smučiščih, ki je v veljavi od leta 2003, obravnava smučišča kot prometne površine. Na smučiščih se torej z dovoljenjem upravljavca odvija »promet«, v katerega bi se morali vsi udeleženci vključevati z največjo mero odgovornosti!

 

Slovenci smo dobri smučarji

Pogled preko meja smučarsko najbolj razvitih in naprednih držav potrjuje dejstvo, da je povprečni nivo znanja smučanja Slovencev zelo visok in da se imamo popolnoma upravičeno za smučarski narod. Pri nas, kljub nekoliko slabšemu standardu, še vedno smuča veliko ljudi. Množično spremljanje napredka se je nazadnje potrdilo tudi ob t.i. "carving" revoluciji, ko kvalitetnejših smuči z izrazitejšim stranskim lokom pri nas ni bilo mogoče kupiti niti v najbolje založenih športnih trgovinah. S pestrejšo, predvsem pa kvalitetnejšo, ponudbo v izposojevalnicah smučarske opreme, bi lahko precej pripomogli, da bi smučanje postalo dostopnejše tudi tistim, ki jih tovrstno navdušenje ne prežema do tolikšne mere, da bi bili za kvalitetnejše smuči, vezi ter ostalo smučarsko opremo pripravljeni odšteti celo premoženje. To je razumljivo zlasti, če pomislimo, da bodo letos "nove" kupljene smuči - že drugo leto "stare".

 

Kako izbrati pravo opremo?

cms_object_id_3609Odločitev za ustrezne smuči je danes še bolj pomembna in zahtevnejša naloga, kot je bila včasih. Pri tem niso ovira le gmotne zmožnosti, temveč gre pri tem tudi za izjemno široko ponudbo kvalitetnih smuči izmed katerih je za posameznika težko izbrati najboljše. Ker vemo, da vse smuči niso primerne za vse vrste smučarjev, so minili tudi časi, ko so smučarji ne glede na znanje in sposobnosti izbirali le smuči iz najkakovostnejšega, po možnosti celo tekmovalnega razreda. Tako kot posameznik na "slabših" smučeh ne more pokazati svojega znanja, velja tudi narobe, da slabši smučar ne more izkoristiti drsnih lastnosti "dobre" smučke. Kaj je torej tisto, zaradi česar se posameznik odloči za določen par smuči? Morda je to cena, ki je še vedno dober pokazatelj kakovosti smuči? Mogoče koga za nakup prepričajo barve in razni modni dodatki? Nekomu drugemu pa je najpomembnejša skladnost smuči z ostalimi deli smučarske opreme!?

Predvsem priporočamo posvet s strokovnjakom! Ta namreč dobro ve, da je temeljno izhodišče pri izbiri smuči stopnja znanja smučanja, motorične sposobnosti, pa tudi nekatere druge zahteve kupca s katerim bosta gotovo našla dobro rešitev. Da bi ta bila najustreznejša, mora biti torej skladna z zgornjimi možnostmi, pa tudi interesi in željami posameznika. Na tak način šport in alpsko smučanje postane tudi igra - igrivost pa je osnova človekove ustvarjalnosti. Kadar slednje lahko izrazimo v naravi in skupaj z njo, potem je smučanje resnično lahko, kot smo zapisali na začetku, pomembna sestavina kvalitete našega življenja.


Pripravila: Milan ŽVAN in dr. Blaž LEŠNIK


Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Nova direktorica KUS je Tadeja Pivc Coudyser

nov-kongresni-center-_1.png
sreda, 1. september 2021

S tem tednom ima Kongresni urad Slovenije novo direktorico, Tadejo Pivc Coudyser.

Zabavne igre za dolge vožnje z otroki

otroci.jpg
torek, 17. avgust 2021

Daljše vožnje z otroki lahko popestrite z domiselnimi igricami in tako čas v avtomobilu izkoristite za kakovostno družinsko druženje. Spodaj nekaj predlogov.

Kreme za sončenje: cena ne odraža kakovosti

sonce.jpg
sreda, 28. julij 2021

Test sredstev za zaščito pred soncem za otroke: zaščita dobra, vodoodpornost vprašljiva

Letališče Ljubljana potnikom ponuja izravnavo ogljičnega odtisa

letalski_potniki.jpg
torek, 20. julij 2021

Potnikom ljubljanskega letališča, ki ga upravlja Fraport Slovenija, je po novem na voljo program, s katerim lahko prostovoljno izravnavajo svoj ogljični odtis. Partnerstvo med Fraport Slovenija in CarbonClick je edinstveno in v svetovnem merilu med prvimi rešitvami takšne vrste. Možnost izravnave ogljičnega odtisa je na voljo vsem potnikom, ne glede na to, katero letalsko družbo uporabljajo.

Na zvočno kopel z gongi v Terme Snovik

snovik_pomlad.jpg
ponedeljek, 19. julij 2021

V Termah Snovik se zavedajo, kako pomembna je vrednota zdravja, še toliko bolj v zadnjem obdobju epidemije. Tako je razvoj novih produktov v eko svetu termalnih užitkov usmerjen v storitve, katerih glavni cilj je sproščanje, dobro počutje, krepitev zdravja in imunskega sistema. Goste želijo izobraziti o pomembnosti skrbi za zdravje in pozitivnih učinkov preko Kneippovih stebrov za zdrav način življenja.  Z mesecem junijem bodo razširili peti Kneippov steber »življenjsko ravnovesje« s sprostitvenimi tehnikami za popolno harmonijo telesa in duha. Pričenjajo z izvajanjem zvočne kopeli z gongi.  

Nova platforma UNWTO Jobs Factory

turist.JPG
petek, 16. julij 2021

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je z namenom pomoči turističnemu gospodarstvu lansirala novo spletno platformo UNWTO Jobs Factory.

Legendarne Plečnikove vizije

plečnik
četrtek, 8. julij 2021

Turizem Ljubljana predstavlja novo igrificirano doživetje Plečnikove vizije, ki s pomočjo mobilne aplikacije Nexto uporabnika popelje na sprehod po neuresničenih delih Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Nova krožna turnokolesarska pot Juliana Bike

Kranjska Gora
ponedeljek, 5. julij 2021

Pretekli teden je pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani potekala uradna otvoritev nove krožne turnokolesarske poti Juliana Bike. Pot sledi filozofiji starejše pohodniške sestre Juliana Trail in je v osnovi del Slovenske turnokolesarske poti (STKP).

Z Bicikel busom iz Velenja do Logarske doline

logarska.jpg
petek, 2. julij 2021

Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj, Občina Šmartno ob Paki in Terme Topolšica so skupaj pristopili k projektu, s katerim v mesecu juliju in avgustu omogočajo avtobusne povezavo z možnostjo prevoza koles med Velenjem in Logarsko dolino.

Pestro poletno dogajanje v Zeliščarskem centru JV Slovenije

Zelišča
četrtek, 1. julij 2021

v Zeliščarskem centru JV Slovenije v Zagradu v občini Škocjan se obeta pestro poletno dogajanje.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije