Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
zimske_pnevmatike2014.jpg

Test zimskih pnevmatik: Na mokri cesti je večina povprečnih

Datum: ponedeljek, 10. november, 2014

Tokrat so potrošniške organizacije na testu soočile po 14 pnevmatik velikosti 175/65 R14T in 195/65 R15T, preverili pa so tudi kakovost celoletnih pnevmatik. Večina pnevmatik je dobila povprečno oceno, le pri celoletnih ni nobene, ki bi presegla oceno "pomanjkljivo".

Za dobro pnevmatiko manjše velikosti boste lahko plačali tudi manj kot 50 evrov, večjo pa boste dobili za manj kot 55 evrov.

Razlike v ceni med najslabšimi in najboljšimi pnevmatikami v velikosti 175/65 R14T in 195/65 R15T so sorazmerno majhne, zato varčevanje praktično ne prinaša koristi.

Test zimskih pnevmatik za letošnjo objavo so potrošniške organizacije skupaj z avtomobilskimi klubi seveda izvedle že preteklo zimo, zato so morali v nekaterih primerih preizkusiti vzorčne pnevmatike, še preden so jih začeli redno proizvajati. Pred objavo so takšne modele kot običajni potrošniki še enkrat kupili v trgovini in preverili, ali so po glavnih lastnostih enake kot preizkušene na testu. Žal ni bilo vedno tako, zato so tri takšne vzorce izločili, na koncu pa je v obeh kategorijah ostalo po 14 zimskih pnevmatik. K njim je treba prišteti še štiri celoletne pnevmatike večje velikosti, pri katerih so prav tako želeli objaviti rezultate več vzorcev, a so nekatere za letos napovedane novosti prestavili na prihodnje leto.

Velikost 175/65 R14T
Tokrat preizkušene pnevmatike manjše velikosti so namenjena množičnemu razredu majhnih avtomobilov – od mestnih malčkov, kakršen je fiat 500, do avtomobilov iz nižjega razreda, v katerega sodita Fordova Fiesta in pri nas najbolje prodajani Renaultov Clio. Le štirje vzorci so se izkazali za dovolj uravnotežene, da so si zaslužili skupno oceno "dobro". Med osmimi pnevmatikami, ki so dobile povprečno oceno, je razlog, da niso v samem vrhu, zelo podoben: skoraj vedno je bila to slabša odzivnost na mokri cesti, nekaj pa jih ima slabše lastnosti tudi na drugih podlagah.

Z oceno "nezadovoljivo" sta tokrat povsem na dnu dve pnevmatiki, obakrat je za najslabšo možno oceno kriva predvsem nezanesljivost na mokrem cestišču.

Velikost 195/65 R15T
Tudi pri pnevmatikah z velikostjo 195/65 R15T, ki so namenjene uporabi na avtomobilih nižjega srednjega razreda, kot sta VW Golf ali Opel Astra, so lahko podelili le štiri dobre ocene. Prav tako sta tudi v tej dimenziji sta na dnu tabele dve pnevmatiki z oceno nezadovoljivo, ki si nista zaslužili dobre ocene niti za vožnjo po suhi cesti, povsem pa sta odpovedali na mokri. Večina pnevmatik je, torej, povprečnih, pri čemer so dobro oceno zgrešile predvsem zaradi slabših lastnosti na mokri cesti.

Celoletne pnevmatike
Tokrat so preizkusili tudi celoletne pnevmatike.

Niti ena od štirih preizkušenih pnevmatik ni dobila ocene 'povprečno´, torej lahko mirno zapišemo, da nobena ne pomeni vsaj približno dobrega kompromisa med letno in zimsko pnevmatiko, je povzel rezultate Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Nasvet ZPS
Pri nakupu zimskih pnevmatik je poleg njihovih lastnosti pri vožnji po zasneženi cesti (težave s tem imajo le redki modeli) zelo pomembno, kako se obnesejo na mokri cesti. Pozimi se najbolj pogosto vozimo prav po ohlajeni mokri površini, zato velja biti še posebej pozoren na to oceno.

Ne pozabite: Sistem za nadzor tlaka postaja obvezen
Od 1. novembra letos morajo biti vsi novi osebni avtomobili opremljeni s sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS – Tire Pressure Monitoring System). Doslej je ta zapoved veljala le za avtomobile, ki so novo tipsko homologacijo dobili po 1. novembru 2012. Če se tlak v pnevmatiki zmanjša pod določeno vrednost (80 odstotkov tovarniško predpisanega), takšen sistem voznika opozori s svetlobnim signalom na armaturni plošči. Premajhen tlak spremeni vozne lastnosti, večja je poraba goriva, vpliva pa tudi na življenjsko dobo pnevmatike.

"Delovanje sistema (vgrajen mora biti v vse štiri pnevmatike, ne pa tudi v rezervno) bodo v avtomobilih, za katere je vgradnja zakonska predpisana, preverjali tudi nadzorniki na tehničnem pregledu. Za voznike pomeni nov pripomoček tudi dodatno pazljivost, saj bodo morali tisti, ki pnevmatike menjajo skupaj s platišči, poskrbeti za sistem nadzora tlaka tudi na drugem kompletu platišč, sama menjava pnevmatik pa bo trajala nekoliko dlje, saj bo moral vulkanizer preveriti tipala, jih ponastaviti, kar pa po podatkih iz Motorevije, ki jo izdaja slovenski avtomobilski klub AMZS, včasih zahteva tudi nekaj kilometrov preizkusne vožnje," opozarja Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

 

Vir: www.zps.si

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Z znanjem in izkušnjami v gore pozimi

gore
četrtek, 16. januar 2020

Zimskemu obisku gora dajejo pečat nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.

V prvih enajstih mesecih 15 milijonov turističnih prenočitev

diagram rasti
sreda, 15. januar 2020

Po začasnih podatkih SURS je bilo v prvih enajstih mesecih leta 2019 v Sloveniji zabeleženih več kot 5,9 milijona prihodov in 15 milijonov prenočitev turistov, kar je 5,3 % več prihodov in 1,3 % več prenočitev kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Ski bus Bohinj

ski bus
torek, 14. januar 2020

Na območju Bohinja do Vogla, Soriška planine in Pokljuke vozi ski bus. Brezplačen je za imetnike Zimske BASIC in PREMIUM kartice Julijske Alpe: Bohinj in za občane Bohinja.

Aktivne novoletne počitnice v Atlantisu

122_atlantis.jpg
sreda, 18. december 2019

Aktivno, zabavno in sproščeno počitniško varstvo. Vsem, ki boste prijavili otroke za vse štiri dni, priznajo 5% popust.

Na Bledu v prazničnem decembru vozi brezplačni eRudolf

bled_praznicni_sejem.jpg
ponedeljek, 16. december 2019

ERudolf, je električni dostavnik, ki bo med 13. decembom in 5. januarjem brezplačno prevažal potnike na Bledu. Občina Bled s tem projektom vzpodbuja elektromobilnost in sodi med najbolj zelena in trajnostno usmerjena območja v Sloveniji.

Obvestilo o nedelovanju nihalke na Veliko planino

Velika planina
torek, 10. december 2019

Iz Velike planine obveščajo, da bo nihalka do sredine januarja prihodnjega leta zaradi menjave nosilnik vrvi zaprta.

Otvoritev odgovorne trgovine Natura

ecology
torek, 3. december 2019

Združenje Socialna ekonomija Slovenije je odprlo prvo naravno trgovino pod blagovno znamko Kupujem odgovorno v Ljubljani. Zero waste trgovina brez plastične embalaže Natura je vrata odprla 27. novembra.

Otvoritev nove stalne razstave o Francetu Prešernu v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi

preseren_celje.jpg
ponedeljek, 2. december 2019

V Gorenjskem muzeju pred obletnico Prešernovega rojstnega dneva odpirajo novo stalno razstavo o Francetu Prešernu.

Dobrodelni SILA bazar

sila.jpg
četrtek, 28. november 2019

Slovensko Mednarodno združenje žensk Ljubljana SILA IWCL letos organizira 26. mednarodni dobrodelni bazar Sila, ki bo ponovno potekal v središču Ljubljane, tokrat 1. decembra v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije