Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
letalski_potniki.jpg

Testiranje na Covid-19 odslej mogoče tudi na ljubljanskem letališču

Datum: sreda, 23. december, 2020

Odvzem brisa na Covid-19 je na letališču Ljubljana omogočen vsem potnikom in splošni javnosti. Na rezultate testiranja je treba čakati od štiri do šest ur.

Dokaz o negativnem rezultatu testiranja na Covid-19 je danes pogoj za vstop v marsikatero državo ali pogoj za izogib karanteni. Letališče Ljubljana z odprtjem točke za odvzem brisa na Covid-19 uvaja dodatno storitev za letalske potnike in aktivno pristopa k reševanju aktualne problematike bistveno zmanjšanega letalskega prometa v svetu. Ob zaostrenih ukrepih in omejitvah gibanja po celotni Evropi se je število letov občutno zmanjšalo, opažanja pa gredo v smeri, da potniki sedaj opravljajo le najbolj nujna poslovna potovanja ter potovanja zaradi študija ali obiska družine.

Globalna letalska stroka si prizadeva vzpostaviti svobodnejše gibanje, pri čemer pa osredotočenost ostaja na zagotavljanju zdravja potnikov in zaposlenih ter enotnih zdravstvenih standardih in protokolih. Ljubljansko letališče se po vzoru nekaterih letališč po svetu z vzpostavitvijo točke za odvzem brisa pridružuje tovrstnim prizadevanjem in dopolnjuje nabor do sedaj izvedenih ukrepov in aktivnosti na področju obvladovanja širjenja virusa SARS CoV-2.

Zaenkrat se izvajajo predvsem PCR testi, ki so veljavni oziroma zahtevani za prehod meje. Na željo potnikov oziroma organizatorjev potovanj se izvajajo tudi hitri antigenski testi, ki pa ne izključujejo karantenskih zahtev.

Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraporta Slovenija je odprtje točke za testiranje pospremil z besedami: »Epidemija je zelo močno prizadela letalsko panogo po vsem svetu. Neposredna in kolateralna škoda, ki pri tem nastaja, je neizmerljiva. Možnost neposrednega testiranja takoj po prihodu na letališče ali pred samim potovanjem vidimo kot priložnost, ki bi trenutno negotovost in trend nepripravljenosti na potovanja lahko obrnila v drugo smer. Vzpostavitev točke za odvzem brisa na našem letališču nas navdaja z upanjem, da bo letalski promet hitreje okreval in da bo ponovno vzpostavljeno zaupanje, da je potovati z letalom še vedno zelo varno in zanesljivo.«

Testiranje na Covid-19 na ljubljanskem letališču je prostovoljno in samoplačniško. Testiranje je na voljo vsem potnikom in ostalim zainteresiranim, ki potrebujejo potrdilo o opravljenem testiranju. Za odvzem brisa je upravljavec letališča Fraport Slovenija sklenil sodelovanje z zasebnim izvajalcem, Zdravstvenim Zavodom Zdravje iz Ljubljane, laboratorijsko diagnostiko odvzetih brisov pa izvaja Laboratorij za respiratorno mikrobiologijo Univerzitetne klinike Golnik.

Podrobnejše informacije o izvedbi testiranja so na voljo na spletni strani Fraport Slovenija

Vir in foto: Fraport Slovenija

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Slovenija kot turistična destinacija ponovno izpostavljena v vplivnih tujih medijih

kulinarika.jpeg
torek, 19. januar 2021

Priznana in pomembna britanska medija The Times in The Sun sta v minulem tednu Slovenijo kot turistično destinacijo izpostavila kot nujno in vredno obiska po epidemiji, ko bodo potovanja ponovno možna.

Napovedujemo: virtualni poslovni dogodki Feel Sloveni@ Business Date 2021

feel_309835.jpg
ponedeljek, 18. januar 2021

STO v letu 2021 nadaljuje z intenzivno pripravo, izvedbo in predvsem nadgradnjo virtualnih dogodkov Feel Sloveni@ Business Date. Za predstavitev turistične ponudbe Slovenije tujim organizatorjem potovanj in turističnim agentom bodo izvedeni Feel Sloveni@ Webinarji.

Virtualno kulinarično potovanje in doživetje za ljubitelje slovenske kulinarike na nemškem trgu

potica.jpg
torek, 12. januar 2021

Nemški organizator potovanj Genussreisen je v sodelovanju s predstavništvom STO v Nemčiji pripravil edinstveno virtualno kulinarično doživetje za ljubitelje slovenske kulinarike.

Evalvacija nacionalne turistične strategije

zemlja.jpg
torek, 12. januar 2021

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pričelo z evalvacijo oz. ovrednotenjem rezultatov »Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021«. K sodelovanju vabi deležnike slovenskega turizma.  

S seminarjem o sodobnih tržnih pristopih se zaključuje Management akademija

feel_309835.jpg
ponedeljek, 11. januar 2021

Jutri, 12. januarja, bo potekal zadnji spletni seminar drugega izobraževalnega modula Akademije za trženje v turizmu - Management akademije, z naslovom "Sodobni tržni pristopi". 

Spletna predstava Paloma

paloma
petek, 8. januar 2021

V Slovenskem mladinskem gledališču začenjajo z neposrednimi spletnimi prenosi predstav.

Liške maske vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine

liske maske
ponedeljek, 4. januar 2021

Liške maske, ki izvirajo iz Liga na Kanalskem Kolovratu, je Ministrstvo za kulturo dodalo v Register nesnovne kulturne dediščine. 

Nomago nadaljuje z vključevanjem električnih vozil v mestni potniški promet

nomago
četrtek, 31. december 2020

Nomago nadaljuje z implementacijo električnih vozil v javni potniški promet. V mestni potniški promet Nove Gorice je tako vključen eden izmed najnaprednejših električnih avtobusov proizvajalca MAN.

Turistična gencija Hike & Bike najnovejša članica Zelene sheme slovenskega turizma

avstrijska_stajerska_kolesarska_tura.jpg
sreda, 30. december 2020

Agencija Hike & Bike je postala že peta slovenska turistična agencija, ki nosi znak Slovenia Green Travel Agency.

Natečaj za izbor kreativne zasnove nagrade Zlata čebela

čebela
torek, 29. december 2020

Objavljen je javni natečaj za izbor kreativne zasnove, po kateri bo izdelana simbolna nagrada Zlata čebela.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije