Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
turisticni_aranzmaji_tezave_potrosnikov2.jpg

Turistični aranžma: Kaj se zgodi, če pride do spremembe programa in cene?

Datum: petek, 23. junij, 2017

Verjetno ste že kdaj vnaprej rezervirali turistični aranžma pri turistični agencij, torej ste si med drugim skrbno izbrali destinacijo potovanja, nastanitev in morebiti še program ogledov. Zaradi določenih okoliščin pa se včasih zgodi, da potrošnike agencija pred odhodom ali pa celo med samim dopustom obvesti o spremembah glede izbranega aranžmaja.

Tržni inšpektorat zato izpostavlja, kakšen pravice in dolžnosti imajo potrošniki kot tudi turistične agencije, če pride do te situacije.

Turistični aranžma se lahko spremeni le izredno

Organizator potovanja sme spremeniti program oziroma turistični aranžma pred potovanjem oziroma med njim le zaradi izrednih okoliščin, ki jih ni mogel pričakovati, niti se jim izogniti ali jih odvrniti. V kolikor pride do tovrstnih sprememb, mora potrošnika pisno obvestiti. In sicer takoj, ko so nastopile izredne okoliščine. Navesti mora tudi razloge, zaradi katerih se je turistični aranžma spremenil. Stroške, nastale s spremembo programa, krije organizator potovanja, razlagajo na inšpektoratu.

Nastanitev mora imeti najmanj toliko zvezdic, kot ste jih prvotno izbrali

Organizator potovanja sme dogovorjeno nastanitev zamenjati samo za nastanitev v objektu iste kategorije ali objektu višje kategorije in samo v dogovorjenem kraju. Morebitne dodatne stroške zaradi razlike v ceni krije organizator potovanja.

Če organizator potovanja bistveno spremeni turistični aranžma pred potovanjem, mora potrošniku, ki zaradi tega odstopi od potovanja, vrniti ves vplačani znesek, ki ga je od njega prejel. Če pa pride do bistvene spremembe aranžmaja med samim potovanjem, pa potrošnik, ki zaradi tega odstopi od pogodbe, plača samo stroške dejansko opravljenih storitev.

Ko sklenete pogodbo, se turistični aranžma ne sme podražiti

Organizator potovanja po sklenitvi pogodbe ne sme zvišati cene razen, če je prišlo do sprememb v menjalnem tečaju valute ali tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja. Če so te spremembe povzročile znižanje cene potovanja, mora potrošniku povrniti razliko v ceni.

Pravico do spremembe dogovorjene cene lahko organizator uveljavlja le, če je ta možnost predvidena v potrdilu o potovanju in če je v potrdilu navedeno, kako se izračuna sprememba. Cena turističnega aranžmaja se sme zvišati najpozneje do dvajsetega dne pred začetkom potovanja.

Če pa zvišanje dogovorjene cene za turistični aranžma preseže deset odstotkov, lahko potrošnik odstopi od pogodbe, ne da bi moral povrniti škodo. V tem primeru mora organizator potovanja potrošniku vrniti vplačani znesek.

 

Preverite splošne pogoje turistične agencije

Na Tržnem inšpektoratu še opozarjajo, da morajo potrošniki pred sklenitvijo pogodbe za turistični aranžma prebrati tudi splošne pogoje turistične agencije. Ti morajo potrošnika informirati o vseh zakonsko določenih pravicah in obveznostih tako podjetja kot tudi potrošnika. Prav tako se morajo zavedati, da lokalne kategorije posameznih držav ni mogoče primerjati med seboj in da npr. 4 zvezdice za hotel v Sloveniji in za hotel v neki drugi državi niso kompatibilne.

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Z znanjem in izkušnjami v gore pozimi

gore
četrtek, 16. januar 2020

Zimskemu obisku gora dajejo pečat nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.

V prvih enajstih mesecih 15 milijonov turističnih prenočitev

diagram rasti
sreda, 15. januar 2020

Po začasnih podatkih SURS je bilo v prvih enajstih mesecih leta 2019 v Sloveniji zabeleženih več kot 5,9 milijona prihodov in 15 milijonov prenočitev turistov, kar je 5,3 % več prihodov in 1,3 % več prenočitev kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Ski bus Bohinj

ski bus
torek, 14. januar 2020

Na območju Bohinja do Vogla, Soriška planine in Pokljuke vozi ski bus. Brezplačen je za imetnike Zimske BASIC in PREMIUM kartice Julijske Alpe: Bohinj in za občane Bohinja.

Aktivne novoletne počitnice v Atlantisu

122_atlantis.jpg
sreda, 18. december 2019

Aktivno, zabavno in sproščeno počitniško varstvo. Vsem, ki boste prijavili otroke za vse štiri dni, priznajo 5% popust.

Na Bledu v prazničnem decembru vozi brezplačni eRudolf

bled_praznicni_sejem.jpg
ponedeljek, 16. december 2019

ERudolf, je električni dostavnik, ki bo med 13. decembom in 5. januarjem brezplačno prevažal potnike na Bledu. Občina Bled s tem projektom vzpodbuja elektromobilnost in sodi med najbolj zelena in trajnostno usmerjena območja v Sloveniji.

Obvestilo o nedelovanju nihalke na Veliko planino

Velika planina
torek, 10. december 2019

Iz Velike planine obveščajo, da bo nihalka do sredine januarja prihodnjega leta zaradi menjave nosilnik vrvi zaprta.

Otvoritev odgovorne trgovine Natura

ecology
torek, 3. december 2019

Združenje Socialna ekonomija Slovenije je odprlo prvo naravno trgovino pod blagovno znamko Kupujem odgovorno v Ljubljani. Zero waste trgovina brez plastične embalaže Natura je vrata odprla 27. novembra.

Otvoritev nove stalne razstave o Francetu Prešernu v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi

preseren_celje.jpg
ponedeljek, 2. december 2019

V Gorenjskem muzeju pred obletnico Prešernovega rojstnega dneva odpirajo novo stalno razstavo o Francetu Prešernu.

Dobrodelni SILA bazar

sila.jpg
četrtek, 28. november 2019

Slovensko Mednarodno združenje žensk Ljubljana SILA IWCL letos organizira 26. mednarodni dobrodelni bazar Sila, ki bo ponovno potekal v središču Ljubljane, tokrat 1. decembra v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije