Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
mobi.jpg

Z mobilnikom v tujino – kako varčevati in na kaj paziti?

Datum: ponedeljek, 30. junij, 2014


Če smo še pred leti lahko priporočali, da velja na počitnice poslati tudi telefon in se tako izogniti (pre)visokim stroškom, pa je razmah pametnih telefonov vse skupaj postavil na glavo. K sreči so se spremenile tudi razmere na trgu mobilnih storitev – vsaj znotraj Evropske unije se je mogoče dovolj preprosto izogniti presenečenjem na popočitniškem računu. A vsemu navkljub: nekaj priprav ne bo odveč.

Osnova

Uporaba mobilnih storitev v tujini ni del naročniških paketov z vključenimi količinami, ki jih lahko porabljamo v Sloveniji. To pomeni, da bomo dodatno plačali za vsak klic, sporočilo ali kilobajt prenesenih podatkov – še več: v tujini plačujemo tudi za dohodni klic.

Države so pri tem razdeljene v skupine, znotraj teh skupin pa lahko obstaja tudi razlika med ponudniki v izbrani državi.

Minuta pogovora lahko stane tudi več kot 4 evre, za 1 MB podatkov več kot 10 evrov

Cena evrotarife je določena z najvišjo vrednostjo, za gostovanja v ostalih državah pa to ne velja. Za minuto pogovora boste tako lahko še vedno odšteli tudi več kot 4 evre, tudi za minuto dohodnega klica vam bodo lahko zaračunali podobno vsoto, medtem ko boste za poslano kratko sporočilo plačevali vse do 70 centov. Posebej zasoljena je lahko cena prenosa podatkov, saj 1 MB (odpiranje povprečne spletne strani) stane tudi več kot 10 evrov. Pri tem ni nujno, da je uporaba storitev v bolj oddaljenih državah dražja, največ pa boste plačali za uporabo mobilnega telefona na ladjah in v letalih – seveda, ko ne boste povezani na klasično zemeljsko omrežje mobilne telefonije.

Poleg cen so različni tudi obračunski intervali. Izven EU boste plačali vsako začeto minuto klica in vsakih 100 kB prenesenih podatkov, medtem ko je v EU določen sekundni interval za dohodne klice, pri odhodnih se zaračuna prvih 30 sekund skupaj, nato pa vsaka sekunda posebej, prenos podatkov se obračuna po dejansko prenesenih kilobajtih.

Omejitve

Pogosti uporabniki lahko v tujini (razen morda v EU) hitro dosežejo dodatni strošek v višini več deset ali celo več sto evrov. Ker se med pogovori in pri pošiljanju sporočil bolj ali manj dobro zavedamo, kaj pomenijo količine, pa je precej drugače pri prenosu podatkov. Zato za operaterje v Evropski uniji velja, da morajo svojim uporabnikom omejiti strošek prenosa podatkov v tujini na največ 50 evrov brez DDV, kar v Sloveniji pomeni 61 evrov.

Ko uporabnik preseže 80 odstotkov te vrednosti, ga mora operater obvestiti, pri doseženi vrednosti pa onemogočiti prenos podatkov. Uporabnik, ki to storitev nujno potrebuje, se seveda lahko odloči, da bo omenjeno omejitev presegel, a tega vam v državah izven EU nikakor ne priporočamo, v EU pa zgolj izjemoma.

Nasveti za pametno (gospodarno) uporabo mobilnika v tujini

  •  Pred odhodom se pozanimajte, kakšne so cene v državi, kamor potujete.
  •     V tujini opravljajte kratke in nujne klice in ne pretiravajte s kratkimi sporočili.
  •     Izključite prenos podatkov in morebitne urnike posodabljanja ali osveževanja podatkov.
  •     Za pregledovanje elektronske pošte in brskanje po spletu uporabite omrežja Wi-Fi.
  •     Brez vključenih dodatnih opcij še zlasti ne uporabljajte mobilnih omrežij za prenos glasbe ali videa.
  •     Poskrbite za varnost; telefona ne nosite na plažo.


Več informacij: Zveza potrošnikov SlovenijeNazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Novo zvočno interaktivno doživetje Maribora

maribor_vodenje.jpg
sreda, 18. september 2019

Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti predstavlja večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki so ga poimenovali Potepini. Program je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev v mestu.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli kmalu odprta za obiskovalce

pot med krošnjami
ponedeljek, 16. september 2019

Pot med krošnjami Pohorje, ki se odpira 20. septembra, je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Projekt je eden izmed treh finalistov Snovalca 2019.

Posebno vrtinčenje v Atlantisu

Wellness Atlantis
četrtek, 5. september 2019

V nedeljo, 8. septembra 2019 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trs.

V ZOO Ljubljana so obnovili bazen za morske leve

morski lev ZOO
sreda, 4. september 2019

Dolgoletna prebivalca Živalskega vrta Ljubljana, morska leva Kalle in Jip, sta konec avgusta ponovno zaplavala v obnovljenem bazenu.

Zaradi blejskega strateškega foruma bo v začetku naslednjega tedna ponekod občasno oviran promet

bled_otok.jpg
petek, 30. avgust 2019

Med 2. in 3. septembrom 2019 bo na Bledu potekal 14. Strateški forum Bled, mednarodno srečanje predstavnikov več držav članic in nečlanic Evropske
unije, zaradi česar bo ponekod na Gorenjskem občasno povečan promet.

STO in Zlati boben s tekmovanjem za najbolj kreativni plakat

voda_330633.jpg
torek, 27. avgust 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) in Zlati boben vabita kreativce, mlajše od 30 let iz 57 držav, da sodelujejo v tekmovanju za najbolj kreativni plakat na temo Slovenija, dežela čistih in zdravih voda.

Prenovljena stran destinacije Kočevsko

kocevsko
sreda, 21. avgust 2019

Zavod Kočevsko je lansiral prenovljeno spletno stran destinacije Kočevsko: »Divje. A prijazno«, na kateri je vsem obiskovalcem na voljo množica informacij o ponudbi destinacije.

Učna pot po Veliki planini

velika_planina.jpg
petek, 16. avgust 2019

Na Veliki planini so predstavili učno pot imenovano Po stopinjah pastirjev. Krožna učna pot je sestavljena iz 11-ih tabel, kjer vsaka predstavlja eno od znamenitosti ali posebnosti Velike planine. Table so razporejene po celotnem območju Velike planine v krožni poti, za obisk celotne poti pa obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut.

Tik ob blejskem jezeru odprl vrata Bled Rose hotel

BledRose
sreda, 14. avgust 2019

Nekdanji propadajoči blejski hotel Jelovica tik ob blejskem jezeru je pred kratkim zaživel v novi podobi kot Bled Rose hotel. Gre za novo kakovostno nastanitveno pridobitev Bleda.

Varneje v gore poleti

na_lepse_gore.jpg
torek, 13. avgust 2019

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme. Zato je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije