Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
mobi.jpg

Z mobilnikom v tujino – kako varčevati in na kaj paziti?

Datum: ponedeljek, 30. junij, 2014


Če smo še pred leti lahko priporočali, da velja na počitnice poslati tudi telefon in se tako izogniti (pre)visokim stroškom, pa je razmah pametnih telefonov vse skupaj postavil na glavo. K sreči so se spremenile tudi razmere na trgu mobilnih storitev – vsaj znotraj Evropske unije se je mogoče dovolj preprosto izogniti presenečenjem na popočitniškem računu. A vsemu navkljub: nekaj priprav ne bo odveč.

Osnova

Uporaba mobilnih storitev v tujini ni del naročniških paketov z vključenimi količinami, ki jih lahko porabljamo v Sloveniji. To pomeni, da bomo dodatno plačali za vsak klic, sporočilo ali kilobajt prenesenih podatkov – še več: v tujini plačujemo tudi za dohodni klic.

Države so pri tem razdeljene v skupine, znotraj teh skupin pa lahko obstaja tudi razlika med ponudniki v izbrani državi.

Minuta pogovora lahko stane tudi več kot 4 evre, za 1 MB podatkov več kot 10 evrov

Cena evrotarife je določena z najvišjo vrednostjo, za gostovanja v ostalih državah pa to ne velja. Za minuto pogovora boste tako lahko še vedno odšteli tudi več kot 4 evre, tudi za minuto dohodnega klica vam bodo lahko zaračunali podobno vsoto, medtem ko boste za poslano kratko sporočilo plačevali vse do 70 centov. Posebej zasoljena je lahko cena prenosa podatkov, saj 1 MB (odpiranje povprečne spletne strani) stane tudi več kot 10 evrov. Pri tem ni nujno, da je uporaba storitev v bolj oddaljenih državah dražja, največ pa boste plačali za uporabo mobilnega telefona na ladjah in v letalih – seveda, ko ne boste povezani na klasično zemeljsko omrežje mobilne telefonije.

Poleg cen so različni tudi obračunski intervali. Izven EU boste plačali vsako začeto minuto klica in vsakih 100 kB prenesenih podatkov, medtem ko je v EU določen sekundni interval za dohodne klice, pri odhodnih se zaračuna prvih 30 sekund skupaj, nato pa vsaka sekunda posebej, prenos podatkov se obračuna po dejansko prenesenih kilobajtih.

Omejitve

Pogosti uporabniki lahko v tujini (razen morda v EU) hitro dosežejo dodatni strošek v višini več deset ali celo več sto evrov. Ker se med pogovori in pri pošiljanju sporočil bolj ali manj dobro zavedamo, kaj pomenijo količine, pa je precej drugače pri prenosu podatkov. Zato za operaterje v Evropski uniji velja, da morajo svojim uporabnikom omejiti strošek prenosa podatkov v tujini na največ 50 evrov brez DDV, kar v Sloveniji pomeni 61 evrov.

Ko uporabnik preseže 80 odstotkov te vrednosti, ga mora operater obvestiti, pri doseženi vrednosti pa onemogočiti prenos podatkov. Uporabnik, ki to storitev nujno potrebuje, se seveda lahko odloči, da bo omenjeno omejitev presegel, a tega vam v državah izven EU nikakor ne priporočamo, v EU pa zgolj izjemoma.

Nasveti za pametno (gospodarno) uporabo mobilnika v tujini

  •  Pred odhodom se pozanimajte, kakšne so cene v državi, kamor potujete.
  •     V tujini opravljajte kratke in nujne klice in ne pretiravajte s kratkimi sporočili.
  •     Izključite prenos podatkov in morebitne urnike posodabljanja ali osveževanja podatkov.
  •     Za pregledovanje elektronske pošte in brskanje po spletu uporabite omrežja Wi-Fi.
  •     Brez vključenih dodatnih opcij še zlasti ne uporabljajte mobilnih omrežij za prenos glasbe ali videa.
  •     Poskrbite za varnost; telefona ne nosite na plažo.


Več informacij: Zveza potrošnikov SlovenijeNazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Osrednji Turistično informacijski center v Kočevju

hostel bearlog
sreda, 13. november 2019

Hostel Bearlog v mestu Kočevje zastopa vlogo osrednjega turistično informacijskega centra destinacije Kočevsko, kjer vam izobraženi turistični informatorji nudijo kopico informacij o lokalni turistični ponudbi in nasvetih za izlete.

November Gourmet Ljubljana

kulinarika-2.jpg
torek, 5. november 2019

Uživajte v vzdušju kulinaričnega novembra v izbranih restavracijah, ki bodo ponujale November Gourmet meni z lokalno lokalno pridelanimi jedmi, značilnimi za sezono ob martinovanju, ter izbrana vina slovenskih vinarjev.

Novo doživetje Ljubljane: sprehod po tržnici z Ljubljanskim zajtrkom

LJUBLJANA_POLETI.jpeg
petek, 25. oktober 2019

Osrednja ljubljanska tržnica je že desetletja živahno prizorišče nakupov in srečevanja številnih Ljubljančanov. Novo doživetje Turizma Ljubljana – ogled tržnice z Ljubljanskim zajtrkom pa bo utrip tržnice približalo tudi obiskovalcem mesta. Doživetje je eden izmed finalistov Snovalca 2019.

Maribor bo dobil prvo fontano vina

Vino
petek, 25. oktober 2019

Na posestvu Sončni raj v naselju Vodole pri Mariboru postavljajo fontano vin. Po vzoru priljubljene fontane piv v Žalcu bo ponujala šest vzorcev vin lokalnih vinarjev in dva brezalkoholna domača napitka. Testni zagon fontane bo v začetku novembra, uradno odprtje pa napovedujejo v naslednjem letu.

3. Tačkov tek v Mariboru

pes na dopustu
četrtek, 24. oktober 2019

Tačkov tek bo v znamenju dobrodelne note. Za dober namen bodo tekli ali se udeležili nordijske hoje tako tekači, rekreativci, družine, znane osebnosti, otroci, s svojimi kužki ali brez, dobrodošli so pa tudi vsi, ki želijo prireditev le obiskati in izraziti podporo. Sredstva bodo namenjena delovanju centra in za šolanje psa pomočnika.

Novosti v zimskem voznem redu letov z Brnika

letalo.jpg
petek, 18. oktober 2019

Prihod na ljubljansko letališče so za zimski vozni red že napovedali prevozniki Lufthansa, SWISS in Brussels Airlines z leti v Frankfurt, München, Zürich in Bruselj, obstoječi prevozniki pa bodo obseg letenja občutno povečali.

Z Nomago InterCity do Salzburga, Gradca, Zagreba in Beljaka že za 1 evro

mladi.jpg
torek, 15. oktober 2019

Nomago začenja z akcijo »Potuj po Evropi za samo 1 €«, v okviru katere bo potnikom na mednarodnih linijah Nomago InterCity na razpolago 1000 vozovnic po 1 evro. Potniki iz okolice Ljubljane, Maribora in Bleda bodo lahko z Nomago InterCity po posebni ceni med drugim potovali v Zagreb, Beljak, Gradec in Salzburg.

Hotel Lipa prejel okoljski certifikat Zeleni ključ

hotel lipa
torek, 8. oktober 2019

Hitov Hotel Lipa v Šempetru pri Gorici odslej poleg oznake za kolesarjem prijazen hotel nosi tudi mednarodno okoljsko oznako »Green Key«. Okoljski certifikat Zeleni ključ je vodji Hotela Lipa danes slavnostno izročil predstavnik društva Doves FEE Slovenija, ki je pooblaščeno za izvajanje okoljskih programov v Sloveniji.

Umetnost v turistični promociji Portoroža

portoroz.jpg
ponedeljek, 7. oktober 2019

Mestna knjižnica Piran ob Dnevih evropske kulturne dediščine prijazno vabi na predavanje z diaprojekcijo Umetnost v turistični promociji Portoroža. Razglednice, plakati in prospekti 19. in 20. stoletja, v sredo, 9. oktobra 2019, ob 19.00 uri v čitalnico knjižnice (Župančičeva ulica 4).

Ana Roš na 37. mestu najboljših chefov v letu 2019

ana_roš
torek, 1. oktober 2019

V Barceloni so razglasili 100 najboljših chefov na svetu. Ana Roš iz Hiše Franko je na prestižnem seznamu The Best Chef Awards 2019 zasedla 37. mesto.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije