Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
mobi.jpg

Z mobilnikom v tujino – kako varčevati in na kaj paziti?

Datum: ponedeljek, 30. junij, 2014


Če smo še pred leti lahko priporočali, da velja na počitnice poslati tudi telefon in se tako izogniti (pre)visokim stroškom, pa je razmah pametnih telefonov vse skupaj postavil na glavo. K sreči so se spremenile tudi razmere na trgu mobilnih storitev – vsaj znotraj Evropske unije se je mogoče dovolj preprosto izogniti presenečenjem na popočitniškem računu. A vsemu navkljub: nekaj priprav ne bo odveč.

Osnova

Uporaba mobilnih storitev v tujini ni del naročniških paketov z vključenimi količinami, ki jih lahko porabljamo v Sloveniji. To pomeni, da bomo dodatno plačali za vsak klic, sporočilo ali kilobajt prenesenih podatkov – še več: v tujini plačujemo tudi za dohodni klic.

Države so pri tem razdeljene v skupine, znotraj teh skupin pa lahko obstaja tudi razlika med ponudniki v izbrani državi.

Minuta pogovora lahko stane tudi več kot 4 evre, za 1 MB podatkov več kot 10 evrov

Cena evrotarife je določena z najvišjo vrednostjo, za gostovanja v ostalih državah pa to ne velja. Za minuto pogovora boste tako lahko še vedno odšteli tudi več kot 4 evre, tudi za minuto dohodnega klica vam bodo lahko zaračunali podobno vsoto, medtem ko boste za poslano kratko sporočilo plačevali vse do 70 centov. Posebej zasoljena je lahko cena prenosa podatkov, saj 1 MB (odpiranje povprečne spletne strani) stane tudi več kot 10 evrov. Pri tem ni nujno, da je uporaba storitev v bolj oddaljenih državah dražja, največ pa boste plačali za uporabo mobilnega telefona na ladjah in v letalih – seveda, ko ne boste povezani na klasično zemeljsko omrežje mobilne telefonije.

Poleg cen so različni tudi obračunski intervali. Izven EU boste plačali vsako začeto minuto klica in vsakih 100 kB prenesenih podatkov, medtem ko je v EU določen sekundni interval za dohodne klice, pri odhodnih se zaračuna prvih 30 sekund skupaj, nato pa vsaka sekunda posebej, prenos podatkov se obračuna po dejansko prenesenih kilobajtih.

Omejitve

Pogosti uporabniki lahko v tujini (razen morda v EU) hitro dosežejo dodatni strošek v višini več deset ali celo več sto evrov. Ker se med pogovori in pri pošiljanju sporočil bolj ali manj dobro zavedamo, kaj pomenijo količine, pa je precej drugače pri prenosu podatkov. Zato za operaterje v Evropski uniji velja, da morajo svojim uporabnikom omejiti strošek prenosa podatkov v tujini na največ 50 evrov brez DDV, kar v Sloveniji pomeni 61 evrov.

Ko uporabnik preseže 80 odstotkov te vrednosti, ga mora operater obvestiti, pri doseženi vrednosti pa onemogočiti prenos podatkov. Uporabnik, ki to storitev nujno potrebuje, se seveda lahko odloči, da bo omenjeno omejitev presegel, a tega vam v državah izven EU nikakor ne priporočamo, v EU pa zgolj izjemoma.

Nasveti za pametno (gospodarno) uporabo mobilnika v tujini

  •  Pred odhodom se pozanimajte, kakšne so cene v državi, kamor potujete.
  •     V tujini opravljajte kratke in nujne klice in ne pretiravajte s kratkimi sporočili.
  •     Izključite prenos podatkov in morebitne urnike posodabljanja ali osveževanja podatkov.
  •     Za pregledovanje elektronske pošte in brskanje po spletu uporabite omrežja Wi-Fi.
  •     Brez vključenih dodatnih opcij še zlasti ne uporabljajte mobilnih omrežij za prenos glasbe ali videa.
  •     Poskrbite za varnost; telefona ne nosite na plažo.


Več informacij: Zveza potrošnikov SlovenijeNazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

1 vstopnica za 11 muzejev in galerij

Narodna galerija
sreda, 1. julij 2020

Zdaj je čas za svetovne znamenitosti doma! Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija, Mestni muzej Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej in Slovenski šolski muzej so iz svojih zbirk izpostavili po enega glavnega protagonista svetovnega slovesa. Letošnje poletje si jih vse lahko ogledate za enotno, cenovno dostopno ceno 8,00 evrov za individualno ter 16,00 evrov za družinsko vstopnico. Akcija velja od 1. julija do 30. avgusta.

Active Koper znova odpira vrata

active koper
sreda, 1. julij 2020

Od danes dalje bo ljubiteljem morja in aktivnega preživljanja prostega časa v Žusterni ponovno na voljo pestra izbira vodnih športov in ostalih aktivnosti v sklopu parka vodnih športov Active Koper.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Uspešna doselitev barjanskega okarčka, ene najbolj ogroženih vrst metuljev v Evropi

okarček
torek, 30. junij 2020

V okviru projekta PoLJUBA, katerega osrednji cilj je obnovitev in ohranjanje mokrotnih travnikov na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje, je dr. Tatjani Čelik iz Biološkega inštituta Jovana Hadžija ZRC SAZU uspel izreden dosežek – uspešna gojitev in prenos več kot 120 osebkov barjanskega okarčka v Naravni rezervat Iški morost, kjer vesta zadnjih deset let ni bila več opažena.

Kopalne vode na Blejskem jezeru so že vrsto let odlične

sprehod_bled.jpg
ponedeljek, 29. junij 2020

Monitoring kopalnih vooda je namenjen predvsem zdravstveni zaščiti kopalcev v času kopalne sezone. Kopalne vode se na Bledu že vrsto let uvrščajo med odlične, kar pomeni da na nobeni od lokacij tudi v času največjih obremenitev ni prisotnih bakterij, ki so edini pokazatelj onesnaženja s fekalijami.

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni prestavljeno na 2022

baloni_ptuj.jpg
petek, 26. junij 2020

Organizacijski odbor Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni je sprejel odločitev, da se zaradi trenutnih razmer svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, predvideno za letošnji september, prestavi na leto 2022.

Poletna kartica Julijske Alpe: Bled

bled1.jpeg
ponedeljek, 22. junij 2020

Turizem Bled je tudi v letošnjem poletju izdal kartico gosta Julijske Alpe: Bled, katera je letos osredotočena na ugodnosti, ki jih gost dobi, če je na Bledu vsaj dve noči.

Izmenjevalnica športne opreme v Slovenskem planinskem muzeju

Planinski muzej
petek, 19. junij 2020

Zgodovinska oprema sodi v muzej, nepoškodovana in čista pa na izmenjevalnico! Vabimo vas, da podarite ali zamenjate športno opremo, ki je ne potrebujete več.

Modre zastave letos 13 naravnim kopališčem in marinam

Modra zastava
četrtek, 18. junij 2020

Okoljski znak modra zastava je letos prejelo 13 naravnih kopališč in marin. Ta okoljski znak, ki je v Sloveniji prisoten 26 let, je odslej vključen v Zeleno shemo slovenskega turizma kot trajnostni znak, ki je osnova za pridobitev znaka Green Beach.

Izšla je publikacija Turizem v številkah 2019

dostopni_turizem.jpg
četrtek, 18. junij 2020

»Turizem v številkah« je publikacija, ki jo STO izdaja letno, v njej pa zajame najpomembnejše podatke in statistike, ki odražajo sliko stanja slovenskega turizma v preteklem letu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije