Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
voda_otroci.jpg

Za žejo pijmo vodo!

Datum: petek, 18. julij, 2014

Da v poletnih, toplih dneh ne bomo dehidrirani, za žejo popijmo zadostno količino vode, ki je osnovna sestavina našega telesa. Potreba po vodi ni pri vseh ljudeh enaka, saj je odvisna od številnih dejavnikov, a ne glede na to, se v vročih poletnih dneh bistveno poveča potreba po tekočini. Naj bo steklenica z vodo vaša zvesta spremljevalka.

Varnostni mehanizem, ki nas ščiti pred dehidracijo, je občutek žeje

Dehidracija je posledica nezadostnega nadomeščanja izgubljene vode. Varnostni mehanizem, ki nas ščiti pred dehidracijo, je občutek žeje. Potrebna pa je previdnost, saj je pri otrocih in starejših občutek žeje običajno nekoliko zmanjšan. "Prav zato je treba še posebno skrb za zadosten vnos tekočine nameniti našim najmlajšim, ki so običajno preveč `zaposleni´ z igro in drugimi dejavnostmi, da na pitje preprosto pozabijo. Starši in vzgojitelji so torej tisti, ki naj bi poskrbeli, da bodo otroci zaužili dovolj tekočine. Otroke je treba naučiti, da čez dan, pa tudi pri obroku, spijejo nekaj vode. Tudi starejše spodbujajmo k zadostnemu uživanju tekočine, saj bo tako njihovo počutje in razpoloženje boljše. Da bi preprečili dehidracijo, se moramo naučiti piti zadostno količino vode, tega pa se je najbolje naučiti že v mladosti," opozarja dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Nasveti ZPS:

1.    Kofein in alkohol pospešita izločanje vode

Za žejo ne pijmo pravega čaja, kave, alkohola in energijskih pijač! Kofein in alkohol namreč delujeta kot blaga diuretika, kar pomeni, da pospešita izločanje vode iz telesa. Da je uživanje  energijskih pijač skupaj z alkoholom lahko nevarno so na ZPS že večkrat opozorili

2. Za odžejanje ne priporočamo pitja sladkih pijač

Raziskave kažejo, da se slovenski mladostniki radi odžejajo z brezalkoholnimi sladkimi pijačami, a prekomerno uživanje gaziranih in negaziranih sladkih pijač ob nezadostni telesni dejavnosti povečuje telesno težo, z njo pa je povezano tveganje za nastanek nekaterih civilizacijskih bolezni. Poleg tega so sladkim pijačam običajno dodane tudi kisline in zobozdravniki poudarjajo, da kisline in sladkor prispevajo k nastanku zobne gnilobe.

3.   Steklenica z vodo naj bo vedno v naši torbi in/ali avtomobilu

V vročih poletnih dneh imejte steklenica z vodo vedno pri roki, če se le da v posebni izolirni torbici, v kateri voda nekaj ur ohrani osvežujočo hladnost. Tako ne bo izgovorov za premajhen vnos tekočine.

4.    V avtu, hotelski sobi in v letalu, torej v prostorih, ki so običajno klimatizirani, je lahko naš občutek žeje `zaveden´

Zaradi suhega in hladnega zraka v aklimatiziranih prostorih so naše potrebe po tekočini večje, zato večkrat, četudi ne čutimo žeje, popijmo požirek hladne, ne mrzle, vode.

5.    Pri telesni dejavnosti, v vročih poletnih dneh in pri povečani telesni temperaturi se bistveno poveča potreba po tekočini.

Voda je osnovna sestavina našega telesa, vendar na to radi pozabimo. Še dobro, da nas na pomanjkanje vode v telesu spomni občutek žeje, a takrat smo že nekoliko dehidrirani.

Ali veste, koliko vode potrebuje naše telo?

V tabeli so navedene okvirne vrednosti za vnos vode, ki so jih na ZPS povzeli in priredili po priporočilih DACH (nemške, avstrijske in švicarske referenčne vrednosti za vnos hranil, ki jih je leta 2004 privzelo tudi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije).

Okvirne vrednosti za vnos vode po priporočilih DACH

za zejo pijmo vodo3

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Z znanjem in izkušnjami v gore pozimi

gore
četrtek, 16. januar 2020

Zimskemu obisku gora dajejo pečat nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.

V prvih enajstih mesecih 15 milijonov turističnih prenočitev

diagram rasti
sreda, 15. januar 2020

Po začasnih podatkih SURS je bilo v prvih enajstih mesecih leta 2019 v Sloveniji zabeleženih več kot 5,9 milijona prihodov in 15 milijonov prenočitev turistov, kar je 5,3 % več prihodov in 1,3 % več prenočitev kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Ski bus Bohinj

ski bus
torek, 14. januar 2020

Na območju Bohinja do Vogla, Soriška planine in Pokljuke vozi ski bus. Brezplačen je za imetnike Zimske BASIC in PREMIUM kartice Julijske Alpe: Bohinj in za občane Bohinja.

Aktivne novoletne počitnice v Atlantisu

122_atlantis.jpg
sreda, 18. december 2019

Aktivno, zabavno in sproščeno počitniško varstvo. Vsem, ki boste prijavili otroke za vse štiri dni, priznajo 5% popust.

Na Bledu v prazničnem decembru vozi brezplačni eRudolf

bled_praznicni_sejem.jpg
ponedeljek, 16. december 2019

ERudolf, je električni dostavnik, ki bo med 13. decembom in 5. januarjem brezplačno prevažal potnike na Bledu. Občina Bled s tem projektom vzpodbuja elektromobilnost in sodi med najbolj zelena in trajnostno usmerjena območja v Sloveniji.

Obvestilo o nedelovanju nihalke na Veliko planino

Velika planina
torek, 10. december 2019

Iz Velike planine obveščajo, da bo nihalka do sredine januarja prihodnjega leta zaradi menjave nosilnik vrvi zaprta.

Otvoritev odgovorne trgovine Natura

ecology
torek, 3. december 2019

Združenje Socialna ekonomija Slovenije je odprlo prvo naravno trgovino pod blagovno znamko Kupujem odgovorno v Ljubljani. Zero waste trgovina brez plastične embalaže Natura je vrata odprla 27. novembra.

Otvoritev nove stalne razstave o Francetu Prešernu v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi

preseren_celje.jpg
ponedeljek, 2. december 2019

V Gorenjskem muzeju pred obletnico Prešernovega rojstnega dneva odpirajo novo stalno razstavo o Francetu Prešernu.

Dobrodelni SILA bazar

sila.jpg
četrtek, 28. november 2019

Slovensko Mednarodno združenje žensk Ljubljana SILA IWCL letos organizira 26. mednarodni dobrodelni bazar Sila, ki bo ponovno potekal v središču Ljubljane, tokrat 1. decembra v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije