Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
voda_otroci.jpg

Za žejo pijmo vodo!

Datum: petek, 18. julij, 2014

Da v poletnih, toplih dneh ne bomo dehidrirani, za žejo popijmo zadostno količino vode, ki je osnovna sestavina našega telesa. Potreba po vodi ni pri vseh ljudeh enaka, saj je odvisna od številnih dejavnikov, a ne glede na to, se v vročih poletnih dneh bistveno poveča potreba po tekočini. Naj bo steklenica z vodo vaša zvesta spremljevalka.

Varnostni mehanizem, ki nas ščiti pred dehidracijo, je občutek žeje

Dehidracija je posledica nezadostnega nadomeščanja izgubljene vode. Varnostni mehanizem, ki nas ščiti pred dehidracijo, je občutek žeje. Potrebna pa je previdnost, saj je pri otrocih in starejših občutek žeje običajno nekoliko zmanjšan. "Prav zato je treba še posebno skrb za zadosten vnos tekočine nameniti našim najmlajšim, ki so običajno preveč `zaposleni´ z igro in drugimi dejavnostmi, da na pitje preprosto pozabijo. Starši in vzgojitelji so torej tisti, ki naj bi poskrbeli, da bodo otroci zaužili dovolj tekočine. Otroke je treba naučiti, da čez dan, pa tudi pri obroku, spijejo nekaj vode. Tudi starejše spodbujajmo k zadostnemu uživanju tekočine, saj bo tako njihovo počutje in razpoloženje boljše. Da bi preprečili dehidracijo, se moramo naučiti piti zadostno količino vode, tega pa se je najbolje naučiti že v mladosti," opozarja dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Nasveti ZPS:

1.    Kofein in alkohol pospešita izločanje vode

Za žejo ne pijmo pravega čaja, kave, alkohola in energijskih pijač! Kofein in alkohol namreč delujeta kot blaga diuretika, kar pomeni, da pospešita izločanje vode iz telesa. Da je uživanje  energijskih pijač skupaj z alkoholom lahko nevarno so na ZPS že večkrat opozorili

2. Za odžejanje ne priporočamo pitja sladkih pijač

Raziskave kažejo, da se slovenski mladostniki radi odžejajo z brezalkoholnimi sladkimi pijačami, a prekomerno uživanje gaziranih in negaziranih sladkih pijač ob nezadostni telesni dejavnosti povečuje telesno težo, z njo pa je povezano tveganje za nastanek nekaterih civilizacijskih bolezni. Poleg tega so sladkim pijačam običajno dodane tudi kisline in zobozdravniki poudarjajo, da kisline in sladkor prispevajo k nastanku zobne gnilobe.

3.   Steklenica z vodo naj bo vedno v naši torbi in/ali avtomobilu

V vročih poletnih dneh imejte steklenica z vodo vedno pri roki, če se le da v posebni izolirni torbici, v kateri voda nekaj ur ohrani osvežujočo hladnost. Tako ne bo izgovorov za premajhen vnos tekočine.

4.    V avtu, hotelski sobi in v letalu, torej v prostorih, ki so običajno klimatizirani, je lahko naš občutek žeje `zaveden´

Zaradi suhega in hladnega zraka v aklimatiziranih prostorih so naše potrebe po tekočini večje, zato večkrat, četudi ne čutimo žeje, popijmo požirek hladne, ne mrzle, vode.

5.    Pri telesni dejavnosti, v vročih poletnih dneh in pri povečani telesni temperaturi se bistveno poveča potreba po tekočini.

Voda je osnovna sestavina našega telesa, vendar na to radi pozabimo. Še dobro, da nas na pomanjkanje vode v telesu spomni občutek žeje, a takrat smo že nekoliko dehidrirani.

Ali veste, koliko vode potrebuje naše telo?

V tabeli so navedene okvirne vrednosti za vnos vode, ki so jih na ZPS povzeli in priredili po priporočilih DACH (nemške, avstrijske in švicarske referenčne vrednosti za vnos hranil, ki jih je leta 2004 privzelo tudi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije).

Okvirne vrednosti za vnos vode po priporočilih DACH

za zejo pijmo vodo3

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Novo zvočno interaktivno doživetje Maribora

maribor_vodenje.jpg
sreda, 18. september 2019

Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti predstavlja večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki so ga poimenovali Potepini. Program je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev v mestu.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli kmalu odprta za obiskovalce

pot med krošnjami
ponedeljek, 16. september 2019

Pot med krošnjami Pohorje, ki se odpira 20. septembra, je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Projekt je eden izmed treh finalistov Snovalca 2019.

Posebno vrtinčenje v Atlantisu

Wellness Atlantis
četrtek, 5. september 2019

V nedeljo, 8. septembra 2019 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trs.

V ZOO Ljubljana so obnovili bazen za morske leve

morski lev ZOO
sreda, 4. september 2019

Dolgoletna prebivalca Živalskega vrta Ljubljana, morska leva Kalle in Jip, sta konec avgusta ponovno zaplavala v obnovljenem bazenu.

Zaradi blejskega strateškega foruma bo v začetku naslednjega tedna ponekod občasno oviran promet

bled_otok.jpg
petek, 30. avgust 2019

Med 2. in 3. septembrom 2019 bo na Bledu potekal 14. Strateški forum Bled, mednarodno srečanje predstavnikov več držav članic in nečlanic Evropske
unije, zaradi česar bo ponekod na Gorenjskem občasno povečan promet.

STO in Zlati boben s tekmovanjem za najbolj kreativni plakat

voda_330633.jpg
torek, 27. avgust 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) in Zlati boben vabita kreativce, mlajše od 30 let iz 57 držav, da sodelujejo v tekmovanju za najbolj kreativni plakat na temo Slovenija, dežela čistih in zdravih voda.

Prenovljena stran destinacije Kočevsko

kocevsko
sreda, 21. avgust 2019

Zavod Kočevsko je lansiral prenovljeno spletno stran destinacije Kočevsko: »Divje. A prijazno«, na kateri je vsem obiskovalcem na voljo množica informacij o ponudbi destinacije.

Učna pot po Veliki planini

velika_planina.jpg
petek, 16. avgust 2019

Na Veliki planini so predstavili učno pot imenovano Po stopinjah pastirjev. Krožna učna pot je sestavljena iz 11-ih tabel, kjer vsaka predstavlja eno od znamenitosti ali posebnosti Velike planine. Table so razporejene po celotnem območju Velike planine v krožni poti, za obisk celotne poti pa obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut.

Tik ob blejskem jezeru odprl vrata Bled Rose hotel

BledRose
sreda, 14. avgust 2019

Nekdanji propadajoči blejski hotel Jelovica tik ob blejskem jezeru je pred kratkim zaživel v novi podobi kot Bled Rose hotel. Gre za novo kakovostno nastanitveno pridobitev Bleda.

Varneje v gore poleti

na_lepse_gore.jpg
torek, 13. avgust 2019

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme. Zato je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije