Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
Voda1

Zdravilišča pripravljena in seznanjena s postopki ob morebitnih primerih okužbe s Corona virusom

Datum: ponedeljek, 2. marec, 2020

V slovenskih naravnih zdraviliščih so pripravili sestanek z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstvom za zdravje. Zdravilišča pripravljena in seznanjena s postopki ob morebitnih primerih okužbe v zdraviliščih. Karantena zdravilišč in hotelov ni predvidena.

Odbor SSNZ za zdravstvena vprašanja se je včeraj popoldne sestal s predstavnico NIJZ, dr. Sanjo Vuzem, in se preko telefonskega klica povezal tudi z direktorico Direktorata za javno zdravje pri MZ, dr. Mojco Gobec. V tem trenutku najpomembnejša informacija je, da so pripravljeni vsi postopki in ukrepi v primeru, da bi zaznali sum na okužbo s korona virusom pri gostih in pacientih, napotenih na zdraviliško zdravljenje v slovenskih naravnih zdraviliščih. Pri tem je bilo posebej poudarjeno, da na nivoju NIJZ in MZ ni scenarija, da bi v primeru pojava korona virusa zapirali hotelske in zdraviliške objekte. Namen ukrepov je, da se čim bolj omeji potencialna škoda ob pojavu in širjenju virusa. Tako tudi ni predvidena karantena objektov v primeru, da bi se pojavil oboleli s COVID – 19. Seznanjeni in pripravljeni smo tudi z natančnimi navodili, kako ravnati z osebo, ki kaže vidne epidemiološke znake (povišana telesna temperatura, oteženo dihanje in posledično gibanje). Taka oseba bo napotena na odvzem brisa na eno od 55 vstopnih točk, ki so jih pripravili na NIJZ in MZ. Najpomembnejši pri stikih z morebitnimi okuženimi so pri tem zaščitni ukrepi, to pa je dosledno umivanje rok z milom in toplo vodo, razkuževanje in dobra prezračenost prostorov. V SNZ smo se povezali tudi z lokalnimi zdravstvenimi ustanovami in pripravili protokole, enako pa so pripravili tudi obvestila, ki jih gostje prejmejo v svojih sobah.

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je podprla iniciativo, ki jo je pripravil Azijsko-pacifiški inštitut za hidroterapijo in klimatoterapijo, lansirala pa jo je skupina vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja balneologije in lastnikov zdravilišč iz celega sveta, združenih v Global Wellness Institute Hot Springs Iniciative, katerega član je tudi SSNZ. Iniciativa predlaga krepitev imunskega sistema v boju proti korona virusu z redno uporabo termalnih kopeli. Znanstveno je namreč dokazano, da redno kopanje v termalnih vodah krepi imunski sistem. Predlagatelji iniciative bodo ponudili kitajskim zdravnikom in zdravstvenemu osebju brezplačno sedemdnevno uporabo termalnih kopališč v kitajskem mestu Chongqing, ki so sodelovali pri aktivnostih v boju s koronavirusom v mestu Wuhan . Celoten tekst se nahaja v prilogi.

Ključno sporočilo posveta je, da so na morebiten pojav korona virusa dobro pripravljeni in se bodo znali z njim ustrezno spoprijeti. S sprejetimi ukrepi bodo kar najbolje poskrbeli za varnost naših gostov in pacientov, ob tem pa velja spremljati tudi aktualne informacije, s katerimi bodo še naprej seznanjali tako na NIJZ kot na MZ.

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Že 200.000 sledilcev na družbenem omrežju Instagram @feelslovenia

feel_309835.jpg
petek, 29. maj 2020

Instagram profil @feelslovenia, ki je bil kreiran v letu 2012je v maju 2020 presegel zavidljivo mejo: sledi nam že več kot 200.000 uporabnikov. 

Teden restavracij bo v juniju

kulinarika.jpeg
torek, 26. maj 2020

Pomladni teden restavracij se je zaradi pandemije z marca prestavil na junij. Med 12. in 21. junijem bo v restavracijah po vsej Sloveniji ponovno potekal pomladni Teden restavracij, eden najbolj množično obiskanih gurmanskih dogodkov v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija (STO) k temu pomembnemu gastronomskemu dogodku pristopa na področju promocijskih aktivnosti.

Air France bo junija ponovno letel iz Ljubljane

letalo.jpg
petek, 22. maj 2020

Letalska družba Air France z zadnjim tednom junija načrtuje ponovno vzpostavitev letov z ljubljanskega letališča. V Pariz bo z Letališča Jožeta Pučnika dvakrat na teden letelo letalo Embraer 190. Pri Air France varnost potnikov in letalskega osebja postavljajo na prvo mesto, zato bodo zanjo poskrbeli s sprejetimi strogimi zaščitnimi ukrepi.

Trio kraških znamenitosti z novimi ugodnostmi za obiskovalce

skocjanske_jame.jpg
sreda, 20. maj 2020

Turistični ponudniki s kraškega območja; Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame in Park vojaške zgodovine bodo svoje sodelovanje pod blagovno znamko Trio kraških znamenitosti v kriznem obdobju še nadgradili.

Nihalka na Veliko planino začne obratovati danes

velika_planina.jpg
petek, 15. maj 2020

15. maja bo ponovno začela obratovati nihalka na Veliko planino. Tega dne bodo obiskovalci deležni posebne ugodnosti.

ZOO Ljubljana je ponovno odprt

morski lev ZOO
torek, 28. april 2020

ZOO Ljubljana je včeraj ponovno odprl svoja vrata med 9. in 19. uro. Zaposleni in živali se veselijo obiskovalcev, ki se boste lahko prvič srečali z letošnjimi mladiči. Ogled so prilagodili tako, da bo varen tako za obiskovalce, kot tudi za zaposlene in živali. Zaradi državnega odloka, ki omejuje potovanja v druge občine, ga bodo sprva lahko obiskali le občani Mestne občine Ljubljana, vendar le na zunanjih površinah.

Odpoved Slovenske turistične borze 2020

siw_kg.jpg
ponedeljek, 6. april 2020

Glede na trenutno situacijo v svetu in v Evropi je izvedba letošnje Slovenske turistične borze – SIW 2020, ki je bila načrtovana v terminu od 14. do 16. maj 2020, odpovedana.

V predprodaji cenejše vozovnice za nihalko na Veliko planino

velika_planina.jpg
ponedeljek, 30. marec 2020

Še nekaj mesecev nas loči do poletne sezone, ko bo planina ponovno zaživela. V družbi Velika planina, d. o. o. so se odločili, da vsem obiskovalcem Velike planine ponudijo možnost nakupa povratnih vozovnic po ugodnejši ceni. Cena vozovnice v preprodaji je le 10 EUR.

Novo družinsko doživetje: Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

druzina.jpg
četrtek, 26. marec 2020

Med Vrhniko in Logatcem, kjer se proti Zaplani vije najdaljši rimski spomenik v Sloveniji, Ajdovski zid, je Zavod Škrateljc ustvaril novo družinsko doživetje: Smaragdno dogodivščino ob Ajdovskem zidu.

Koncerti s kavča #ostanitedoma #ostanitezdravi

note
ponedeljek, 23. marec 2020

Nna pobudo Turizma Kranjska Gora prihajajo ekskluzivni večeri: “Koncerti s kavča”. Vsak ponedeljek, sredo in petek zvečer, vas ob 20.15 čakajo unikatni koncerti odličnih slovenskih glasbenikov in glasbenic, ki bodo iz svojega doma v vaše domove prinesli drugačne, a toliko bolj posebne koncerte!

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije