Koristne informacije

Nazaj na rubriko Koristne informacije
Voda1

Zdravilišča pripravljena in seznanjena s postopki ob morebitnih primerih okužbe s Corona virusom

Datum: ponedeljek, 2. marec, 2020

V slovenskih naravnih zdraviliščih so pripravili sestanek z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstvom za zdravje. Zdravilišča pripravljena in seznanjena s postopki ob morebitnih primerih okužbe v zdraviliščih. Karantena zdravilišč in hotelov ni predvidena.

Odbor SSNZ za zdravstvena vprašanja se je včeraj popoldne sestal s predstavnico NIJZ, dr. Sanjo Vuzem, in se preko telefonskega klica povezal tudi z direktorico Direktorata za javno zdravje pri MZ, dr. Mojco Gobec. V tem trenutku najpomembnejša informacija je, da so pripravljeni vsi postopki in ukrepi v primeru, da bi zaznali sum na okužbo s korona virusom pri gostih in pacientih, napotenih na zdraviliško zdravljenje v slovenskih naravnih zdraviliščih. Pri tem je bilo posebej poudarjeno, da na nivoju NIJZ in MZ ni scenarija, da bi v primeru pojava korona virusa zapirali hotelske in zdraviliške objekte. Namen ukrepov je, da se čim bolj omeji potencialna škoda ob pojavu in širjenju virusa. Tako tudi ni predvidena karantena objektov v primeru, da bi se pojavil oboleli s COVID – 19. Seznanjeni in pripravljeni smo tudi z natančnimi navodili, kako ravnati z osebo, ki kaže vidne epidemiološke znake (povišana telesna temperatura, oteženo dihanje in posledično gibanje). Taka oseba bo napotena na odvzem brisa na eno od 55 vstopnih točk, ki so jih pripravili na NIJZ in MZ. Najpomembnejši pri stikih z morebitnimi okuženimi so pri tem zaščitni ukrepi, to pa je dosledno umivanje rok z milom in toplo vodo, razkuževanje in dobra prezračenost prostorov. V SNZ smo se povezali tudi z lokalnimi zdravstvenimi ustanovami in pripravili protokole, enako pa so pripravili tudi obvestila, ki jih gostje prejmejo v svojih sobah.

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je podprla iniciativo, ki jo je pripravil Azijsko-pacifiški inštitut za hidroterapijo in klimatoterapijo, lansirala pa jo je skupina vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja balneologije in lastnikov zdravilišč iz celega sveta, združenih v Global Wellness Institute Hot Springs Iniciative, katerega član je tudi SSNZ. Iniciativa predlaga krepitev imunskega sistema v boju proti korona virusu z redno uporabo termalnih kopeli. Znanstveno je namreč dokazano, da redno kopanje v termalnih vodah krepi imunski sistem. Predlagatelji iniciative bodo ponudili kitajskim zdravnikom in zdravstvenemu osebju brezplačno sedemdnevno uporabo termalnih kopališč v kitajskem mestu Chongqing, ki so sodelovali pri aktivnostih v boju s koronavirusom v mestu Wuhan . Celoten tekst se nahaja v prilogi.

Ključno sporočilo posveta je, da so na morebiten pojav korona virusa dobro pripravljeni in se bodo znali z njim ustrezno spoprijeti. S sprejetimi ukrepi bodo kar najbolje poskrbeli za varnost naših gostov in pacientov, ob tem pa velja spremljati tudi aktualne informacije, s katerimi bodo še naprej seznanjali tako na NIJZ kot na MZ.

Nazaj na rubriko Koristne informacije

Najnovejše v tej rubriki

Dnevi Slovenskega Turizma (DST) 2020

dst_fijet.jpg
petek, 18. september 2020

12. in 13. oktobra bodo potekali deveti Dnevi slovenskega turizma. Prilagojeno situaciji bodo načrt turizma v času Covid-19 in po njem gradili tako v živo, kot preko spleta.

Vodna aerobika v Atlantisu

Atlantis, 29.7_2.JPG
sreda, 16. september 2020

Namesto na suhem lahko svoje telo razgibate, oblikujete in sprostite v vodi ob vodni aerobiki. Izvajanje gimnastičnih vaj je prilagojeno zakonitostim vode in gibanja v njej, učinki ter cilji pa so hitreje dosegljivi kot pri identični vadbi na suhem.

Juliana Trail jeseni z novimi etapami

soča
torek, 15. september 2020

V mesecu oktobru bodo uradno odprte štiri nove etape daljinske pohodniške poti Juliana Trail. Na voljo je mobilna aplikacija Juliana Trail.

Razstava ob jezeru: Bled nekoč

bled.jpg
četrtek, 10. september 2020

Ob blejskem jezeru bo vse do 15. septembra postavljena na ogled fotografska razstava Bled nekoč. Niko Mučič iz podjetja CUT Bled in župan Janez Fajfar sta v sodelovanju s Turizmom Bled predstavila podobo Bleda od druge polovice 19. stoletja do 80. let prejšnjega na starodobnih fotografijah.

V Kopru pripravili namige za osem dni nepozabnih doživetij

vinograd.png
četrtek, 10. september 2020

S koncem avgusta se končuje poletna kampanja deset tednov doživetij v Kopru. V Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper pa so za odkrivanje lepot in vsebin destinacije Koper v jeseni pripravili namige za osem dni nepozabnih doživetij.

Hotel Grof Vransko – nova zelena nastanitev v dolini zelenega zlata

hotel grof
sreda, 9. september 2020

Ob lokalno in mednarodno prepoznavnem gostišču v Savinjski dolini se je v mesecu juliju odprl nov 4* hotel Grof. Z zavezanostjo trajnostnemu razvoju je hotel pridobil trajnostni certifikat Zeleni ključ.

STO vabi k prijavi za nove informatorje slovenskega turizma

Logo STO
torek, 8. september 2020

Slovenska turistična organizacija (STO) išče nove informatorje slovenskega turizma za predstavitev v tujini na sejmih, borzah in drugih predstavitvah. Rok prijave le še do 14. septembra.

Barvita jesen v Termah Snovik

snovik_pomlad.jpg
ponedeljek, 7. september 2020

Že od 51 € naprej na osebo na dan z vključeno klasično masažo. Številna termalna in aktivna jesenska doživetja v Tuhinjski dolini.

Fotografska razstava Pohodne poti v Ljubljani in Regiji Osrednja Slovenija

pohod_lokve.jpg
torek, 1. september 2020

Ljubljana, očarljiva in živahna slovenska prestolnica, je eno najbolj zelenih mest na svetu. Mreža pohodnih poti se začenja razpredati že v mestnem središču in postaja čedalje gosteje prepredena, ko se pomikamo na njegov rob in dlje, v razgibano zaledje mesta, v »zeleni objem« Ljubljane, regijo Osrednja Slovenija.

15. Blejski strateški forum o izzivih in priložnostih po Covid-19

bled1.jpeg
ponedeljek, 31. avgust 2020

Danes bo Bled prizorišče tradicionalnega dogodka, ki bo tokrat potekal v luči vpliva pandemije koronavirusa.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije