Koroška

Dogodki:

poletna_muzejska_noc_2015.jpg

Poletna muzejska noč 2015

Kdaj: sobota, 20. junij 2015

13. Poletna muzejska noč bo potekala v soboto, 20. junija 2015, od 18. do 24. ure.

V letošnji akciji bo sodelovalo okoli 70 institucij. Sodelujoči muzeji, galerije in razstavišča bodo od poznega popoldneva pa do polnoči brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester spored prireditev, od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, pohodov, podvodnega ogleda do odprtij razstav, glasbenega programa, demonstracij in degustacij. Na ogled bodo tudi občasne in stalne razstave. Program je namenjen obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, predvsem pa tistim, ki vanje poredko ali pa sploh ne zahajajo. Kljub temu, da je največ sodelujočih iz Ljubljane, se bo dogajalo po vsej Sloveniji, v 50 mestih, od Lendave do Pirana ter od Jesenic do Metlike.

S pestrim in raznolikim programom želijo obiskovalcem vseh generacij predstaviti naše institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa. Prireditev bo v soboto, 20. junija, potekala v 51 krajih po celi Sloveniji: Ajdovščina, Beltinci, Bistra pri Vrhniki, Bled, Bohinj, Bohinjska Bistrica, Brestanica, Brežice, Celje, Divača, Dobrovo, Dutovlje, Gornja Radgona, Izola, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Kranjska Gora, Krško, Laško, Lendava, Litija, Ljubljana, Maribor, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Postojna, Prem, Ptuj, Rašica, Ribnica, Rogatec, Slovenska Bistrica, Solkan, Šentrupert, Škocjan, Šoštanj, Tolmin, Tržič, Velenje, Vitanje, Žalec.

Število obiskovalcev iz leta v leto narašča in se giblje okoli številk 20.000 do 25.000. Lansko leto so zabeležili rekorden obisk, preko 39.000 obiskovalcev. Udeleženost ljudi na razstaviščih doseže vrhunec v poznih večernih urah, torej v času, ko so v običajnih dneh vrata muzejskih in galerijskih hiš že zaprta. Tem spodbudnim številkam botrujejo predvsem kvaliteten in pester program namenjen različnim ciljnim skupinam, prost vstop in brezplačni programi ter dejstvo, da so ljudje vzeli Poletno muzejsko noč za svojo.

Akcija je v marsičem primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, ima pa naša tudi nekatere posebnosti. Ni omejena le na eno mesto, ampak se odvija po celi državi, vstop je brezplačen, brezplačni pa so tudi vsi spremljajoči programi in dogodki.

Program vseh prireditev je objavljen na spletni strani www.muzejska-noc.si, prisotni so tudi na družbenih omrežjih Facebook in Twitter. Natisnjena je brezplačna knjižica s celotnim programom, ki je na voljo pri sodelujočih institucijah in na številnih lokacijah po vsej državi.

Utrinki z lanskoletne prireditve so dostopni na spletni strani: www.tms.si/PMN/?page_id=4

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije