Naj kopališče

Nazaj na rubriko Naj kopališče
kopalisce_plaza.JPG

(G)rajsko kopanje na Bledu

Datum: torek, 17. julij, 2012

Na kopališču, kjer se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« mudila v četrtek, so kopalci uživali že davnega leta 1930. Takrat je bilo že postavljeno kopališče in 366 kabin v več nadstropjih. Zgrajen je bil celo skakalni stolp. Vse od takrat je Grajsko kopališče na Bledu kraj, kjer si je mogoče privoščiti varno kopanje v Blejskem jezeru. Je tudi edino uradno javno kopališče na jezeru in kopališče, ki se za urejenost in kakovost vode ponaša z mednarodno modro zastavo. Letos so na kopališču pripravili kar nekaj novosti – če vas zanima katere so, berite dalje.

Že enajsto leto modra zastava

Kopališče je zelo lepo urejeno, kar potrjujejo številna priznanja, ki jih v zadnjih letih kopališče prejema, ter seveda Modra zastava, ki pri tam plapola že enajsto leto.

6000 kvadratnih metrov veliko kopališče se nahaja pod grajsko skalo in nudi čudovit razgled na blejski otok. Kot je povedal vodja turistične infrastrukture Bojan Žerovec gre za edino javno kopališče na Bledu. Je zelo lepo urejeno, kar potrjujejo tudi številna priznanja, ki jih v zadnjih letih kopališče prejema, ter seveda Modra zastava, ki pri tam plapola že enajsto leto. »Gre za mednarodni okoljski znak, ki zagotavlja kakovost naravnih kopališč. Pri nas vsakih 15 dni kontroliramo vodo, poleg tega pa skupaj z občino skrbimo za urejeno okolico kopališča,« je pojasnil. Dodal je, da so se na sezono dobro pripravili, visoke temperature (tako vode kot ozračja) pa so na kopališče privabile številne kopalce. Če se bodo visoke temperature nadaljevale so prepričani, da se jim obeta rekordna sezona.

Masaža s pogledom na otok

Na Bledu se zavedajo, da čudovita lokacija in čista voda nista dovolj, da bi bili gostje zadovoljni, treba je poskrbeti tudi za dodatno ponudbo. »Kopališče sprejme približno 800 kopalcev, ki jih skušamo kar najbolj animirati, zato vsako leto ponudbi dodamo nekaj novega. Letos smo nabavili kajake za izposojo, gostje se lahko preizkusijo tudi v hoji po vodi v vodnih zorbih. Če si zaželijo razvajanja, pa je tu druga novost – originalna tajska masaža z neposrednim pogledom na otok za katero je zanimanja ogromno,« je povedal direktor infrastrukture Bled Mirko Ulčar.

Več o kopališču >>

Pestro poletno dogajanje na gradu

Po investicijsko zelo intenzivnem letu 2011 je grad v precejšnji meri urejen in sedaj kar kliče po življenju in dogajanju, zato so letos dali malo več poudarka na prireditvah. Teh bo do konca septembra preko 50.

Ob obisku alpskega bisera je skoraj obvezno obiskati grad, ki kraljuje na navpični vzpetini 120 m nad jezerom. »Na Blejskem gradu smo v lanskem letu slavili visok jubilej, 1000 letnico prve omembe gradu v pisnih virih, zato smo se lotili večjih investicijskih in obnovitvenih del. Po investicijsko zelo intenzivnem letu 2011 je  grad v precejšnji meri urejen in sedaj kar kliče po življenju in dogajanju, zato smo letos dali malo več poudarka na prireditvah, tako bo teh bo do konca septembra preko 50. Želeli smo zadovoljiti različne okuse, zato bodo tukaj glasbene prireditve: štirje jazz koncerti, štirje klasični koncerti, štirje koncerti festivala Okarina, dva koncerta Festivala Bled. Poleg tega bodo na gradu vsak torek in četrtek tudi gledališke uprizoritve kulturnega društva Gašperja Lambergerja in razna predavanja vezana na blejsko zgodovino. Poleg tega pa ravno danes (12. 7.) odpiramo razstavo domače umetnice Eti Ših, ki sicer že 30 let živi v Boliviji, vendar je izrazila željo, da bi svoja dela razstavila na blejskem gradu in željo smo ji z veseljem izpolnili,« je povedal Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled.

Vsi obiskovalci dobrodošli, da si bolj obširne podatke o vseh prireditvah poiščejo na spletni strani www.blejski-grad.si.

Janez Fajfar, župan Bleda, je obiskovalce pozval, naj se pred prihodom na Bled pozanimajo, kje vse je možno parkirati, saj so uredili tudi kar nekaj brezplačnih parkirišč, ki so le nekaj minut oddaljena od jezera. Za parkiranje tik ob vodi, pa bo še vedno potrebno odšteti nekaj evrov.

 

Pripravila:

Darja Legat

djs_vic.jpg

Nazaj na rubriko Naj kopališče

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije