Naj kopališče

Nazaj na rubriko Naj kopališče
grajsko_kopalisce2.jpg

Grajsko kopališče Bled: kopanje v senci kostanjev

Datum: sreda, 23. julij, 2014

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto odpravila na Gorenjsko. Grajsko kopališče Bled, ki ga je obiskala, je kopališče z dolgoletno tradicijo saj njegovi začetki segajo že v davno leto 1930. Poleg tega se na Bledu v teh dneh obetajo tudi številne zanimive prireditve, ki jih ne gre zamuditi.

Že vrsto let modra zastava

Blejsko jezero je dolgo dobra dva kilometra, široko nekaj več kot 1.300 metrov. Največja globina je okrog 30 metrov. Že vrsto let je del Blejskega jezera tudi Grajsko kopališče, ki je locirano na severni obali jezera pod grajsko skalo in nudi čudovit razgled na blejski otok in vrhove v okolici. Kopališče je veliko 6000 kvadratnih metrov in je zelo lepo urejeno. »Že vrsto let smo prejemniki mednarodnega ekološkega znaka modra zastava, ki dokazuje da je voda neoporečna, pa tudi okolica primerno urejena,« je ekipi oddaje povedal Bojan Žerovec, vodja programa turistična infrastruktura pri Infrastrukturi Bled in dodal, da kopališče v večini obiskujejo domačini, v vročih poletnih dneh pa se jim pridružujejo tudi številni turisti.

Idealno za družine 

Na Bledu je poleg obiska kopališča možno početi še marsikaj zanimivega. Zelo priljubljeno je poletno sankanje na Straži ali obisk pustolovskega parka, številne obiskovalce pa privabijo tudi poletne prireditve.

»Pri nas je zelo dobro poskrbljeno za najmlajše, zato kopališče pogosto obiskujejo družine. Otroci se lahko zabavajo na toboganih, v bazenih, na številnih igralih ali v peskovniku, starši pa med tem poiščejo senco pod košatimi kostanji ali senčniki. Na kopališču sta tudi dva  gostinska lokala, kjer poskrbijo za žejne in lačne,« je še dodal Žerovec.

Letos se sezona ni začela tako, kot bi si na Bledu želeli, saj jim vreme ni bilo preveč naklonjeno, upajo pa, da bo od sedaj naprej bolje. Trenutno ima voda 23 stopinj, v primeru daljšega obdobja toplega vremena, pa se segreje tudi do 25 stopinj. Janez Fajfar, župan občine Bled je ekipi zaupal, da je zelo ponosen na čudovito blejsko kopališče in obiskovalce pozval, da se kopajo le na urejenih kopališčih; na Grajskem kopališču in v Zaki, saj je le tam primerno poskrbljeno za varnost kopalcev.

Pestro tudi v okolici

Na Bledu je poleg obiska kopališča možno početi še marsikaj zanimivega. Zelo priljubljeno je poletno sankanje na Straži ali obisk pustolovskega parka, številne obiskovalce pa privabijo tudi poletne prireditve. Kot je ekipi zaupala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled,  je v soboto tam potekala Blejska noč, ki jo številni obiskovalci poznajo po pestrem programu, spustu lučk na gladino jezera in spektakularnem ognjemetu z gradu. Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled, je dodal da na gradu organizirajo okrog 60 dogodkov, ki so mešanica predstavitev srednjeveške skupine Gašperja Lambergerja, glasbenih koncertov in tematskih večerov. V teh dneh pa poteka tudi že tradicionalni Okarina etno festival.

 

Nazaj na rubriko Naj kopališče

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije