Naj kopališče

Nazaj na rubriko Naj kopališče
bled_mail.jpg

Kopanje z razgledom

Datum: ponedeljek, 12. avgust, 2013

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je pretekli teden oglasila iz slovenskega, pa tudi evropskega in svetovnega bisera – Bleda. Ta se nahaja na nadmorski višini 500 metrov, nekaj metrov nižja pa je gladina Blejskega jezera. Ob njem se nahaja Grajsko kopališče, ki v teh vročih poletnih dneh ponuja odlično možnost za osvežitev.

Kopanje s tradicijo

Zgodovina kopališča se je začela pisati že davnega leta 1930, ko je Ivan Kenda  pod mogočno skalo zgradil prvo poslopje in v njem v več nadstropjih uredil 366 betonskih kabin. V letih, ki so sledila se je kopališče širilo in leta 2002 prvič prejelo Modro zastavo, ki v Evropi pomeni simbol ekološke neoporočenosti jezerskih in morskih voda. Gre za kopališče, ki ima enkraten razgled na Blejski otok in na vrhove, ki ga obdajajo. Kot je ekipi povedal Bojan Žerovec, vodja turistične infrastrukture na Bledu, so letos z obiskom kopališča zelo zadovoljni, saj kopališče sprejme med 700 in 800 kopalci na dan in te številke ob lepem vremenu dnevno dosegajo. Zasluga gre zagotovo urejenosti kopališča, ki si je s tem že enajsto leto zapored prislužilo tudi modro zastavo. Kopališče je namenjeno tako družinam, ki se lahko zabavajo na toboganih, kot tudi malo starejšim obiskovalcem, ki najdejo svoj mir pod mogočnimi kostanji.

Dober obisk

Ob kopanju ob jezeru vam pogled verjetno uide tudi 132 metrov visoko po pečini na Blejski grad.  Kot je ekipi zagotovil Matjaž Završnik, direktor zavoda za kulturo Bled, je pogled na Bled z gradu najlepši, zato obiskovalce povabil, da se po kopanju podajo po lepo urejeni poti na grad. Tam se trudijo ljudi pritegniti z različnimi vsebinami; restavracijo, vinsko kletjo, grajsko tiskarno, kovačnico, muzejem, ipd. Vse to zagotovo prispeva k dobremu obisku gradu v zadnjih letih.

Več na www.blejski-grad.si!

Tudi z obiskom Bleda samega so letos zelo zadovoljni. Kot je ekipi zaupal župan Bleda Janez Fajfar je ta boljši od preteklih let. Povečan obisk sicer prinaša tudi nekaj problemov, ki pa jih sproti uspešno rešujejo.

Obisk otoka je obvezen

Poleg kopanja je poleti najbolj aktualno pestro dogajanje na Straži. Tja se lahko odpravite na poletno sankanje, na vrhu pa je poleg brunarice tudi adrenalinski park.

Bled privablja staro in mlado, športnike in ljubitelje sprehodov, umetnike in poslovneže. Kot je ekipi povedala Eva Štravs Podlogar, direktorica LTO, na Bledu nikoli ne zmanjka idej, kaj početi. Poleg kopanja je poleti najbolj aktualno pestro dogajanje na Straži. Tja se lahko odpravite na poletno sankanje, na vrhu pa je poleg brunarice tudi adrenalinski park. Vsak torek ob 8:00 uri, organizirajo tudi pohod Bosi po rosi, s katerim sledijo tradiciji Arnolda Riklija, začetniku turizma na Bledu.

Štravsova je še poudarila, da obisk Bleda ne bi smel miniti brez obiska otočka, ki ga lahko obiščemo s tradicionalno pletno ali z najetim čolnom, v poletnem času pa lahko na otok tudi priplavate. Ob tem vas že na nabrežini pričaka razstava podvodnih fotografij, ki so jo pripravili člani društva za podvodne dejavnosti Bled.

Manj poznana, a vseeno zelo zanimiva, je tudi sicer malo težje dostopna kraška jama Babji zob, ki jo je možno obiskati le ob spremstvu jamarjev, do tja pa je približno eno uro hoda.

Več na www.bled.si!

 

Glasuj za Naj kopališče 2013 tukaj!

Nazaj na rubriko Naj kopališče

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije