Naj kopališče

Nazaj na rubriko Naj kopališče
bled_pomlad.jpg

Na Bledu je grajsko in rajsko

Datum: petek, 8. julij, 2011
Za vse, ki jih daje izletniška mrzlica in nikoli ne obstanejo na mestu, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« oglasila iz slovenskega, pa tudi evropskega in svetovnega bisera – Bleda. Bled se nahaja na nadmorski višini 500 metrov, nekaj metrov nižja pa je gladina Blejskega jezera. Bled privablja staro in mlado, športnike in ljubitelje sprehodov, umetnike in poslovneže. Bled je eden in edini in takšnega vam predstavljamo v nadaljevanju.

Do Bleda po obnovljeni cesti

Ob obisku tega bisera je skoraj obvezno obiskati grad, ki se ponaša s kar nekaj novostmi ter letošnjo 1000-letnico prve omembe, pa otok  in na drugi strani hrib Straža.

Ko človek enkrat obišče Bled, potem se rad vedno znova in znova vrača. Gostje tako ob vsakokratnem obisku najprej pogledajo, kaj je novega. »Z veseljem povem, da do Bleda zdaj pelje obnovljena cesta brez lukenj. Urejen je stari del vasi Grad, največja pridobitev pa je zagotovo urejena veslaška infrastruktura za prihajajoče svetovno veslaško prvenstvo. Gre za naložbo vredno več kot 4 milijone evrov,« je o novostih na Bledu povedal župan, Janez Fajfar. Seveda pa se na Bledu zavedajo, da sama infrastruktura še zdaleč ni dovolj. Svoj pečat utripu ob jezeru dajejo prireditve in ljudje. Med slednjimi na Bledu prevladujejo tujci, saj ti ustvarijo kar 90 odstotkov vseh blejskih nočitev. Prav sleherni od gostov lahko vsak trenutek uživa v lepotah Bleda. »Še posebej enkratna so jutra. Svetloba v urah, ko se dela dan, jutranja kavica s pogledom na Blejski grad, na jezero in na veslače, ki pridno trenirajo je prava uvertura v nepozaben dan,« je dejala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled. Ob obisku tega bisera je skoraj obvezno obiskati grad, ki se ponaša s kar nekaj novostmi ter letošnjo 1000-letnico prve omembe, pa otok  in na drugi strani hrib Straža, kjer si je mogoče privoščiti najlepše panoramske sprehode ali se popeljati po poletnem sankališču in obiskati pustolovski park. Štravs Podlogarjeva je še povedala, da bodo julija izdali vodič po Bledu in okolici, med prireditvami pa je izpostavila Festival Bled ter Blejske dneve od 22. do 24. julija.

Grajsko kopališče z modro zastavo že 10. leto

Blejsko jezero je dolgo dobra dva kilometra, široko nekaj več kot 1.300 metrov. Največja globina je okrog 30 metrov. Že vrsto let je del Blejskega jezera tudi grajsko kopališče. Nahaja se na izjemni lokaciji z edinstvenimi razgledi daleč naokrog. Bojan Žerovec, vodja turistične Infrastrukture je pojasnil, da je kopališče že deseto leto zapored prejelo modro zastavo – mednarodno priznanje za urejeno kopališče in okolico ter vselej odlično kakovostjo vode. Novost Grajskega kopališča Bled je na novo urejeno gostinstvo. Izvaja ga Aleš Vukelj, ki pravi, da je kulinarična ponudba tesno povezana z dogodki oziroma tematskimi večeri, ki jih pripravljajo. »Skoraj vsak dan je tu kakšna dejavnost. Izvajamo jogo, zumbo, pripravljamo plesne večere v znamenju tanga, salse, ob petkih pa nas nasmejijo stand up komiki,« je še povedal Vukelj.

Bled bo gostil svetovno prvenstvo v veslanju

Bled bo od 28. avgusta do 4. septembra gostil največjo prireditev v Sloveniji doslej, in sicer svetovno prvenstvo v veslanju.

Bled bo od 28. avgusta do 4. septembra gostil največjo prireditev v Sloveniji doslej, in sicer svetovno prvenstvo v veslanju. »Pričakujemo udeležbo veslačev iz 70-80 držav, s skupaj s športniki invalidi okrog 1500 udeleženci. Skupaj pa naj bi Bled zavoljo tekmovanja obiskalo 3000 ljudi. Tekmovanje bo potekalo devet dni, prve reprezentance pa pričakujemo 20. avgusta,« je dejal dr. Peter Fajfar, predsednik Veslaškega kluba Bled ter ponosno povedal, da imajo v veslaškem centru zdaj nove tribune, nov sodniški stolp, urejeno obalo, telovadnico, hanger in vse ostalo potrebno za nemoteno izvedbo izjemno velike prireditve svetovnega formata.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Naj kopališče

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije