Naj kopališče

Nazaj na rubriko Naj kopališče

V objemu treh src in v družbi banovskih gusarjev

Datum: četrtek, 17. maj, 2012

V Sloveniji obstaja kraj, nad katerim sonce sije kar 250 dni na leto in kjer goste, s toplimi zdravilnimi vrelci razvajajo že 130 let. Tu je seveda še Radenska. Tista s tremi srci – pa saj jo zagotovo poznate. Radenci so bili majska destinacija ekipe radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija«. Njihova tokratna naloga je bila, da izvejo  čim več o dogajanju v zdravilišču, da bo informacij in namigov še več, pa so z besedo in sogovorniki pokukali še v bližnje Terme Banovci.

32. Maraton treh src

Ob besedi Radenci hočeš nočeš pomislimo tudi na Radensko, eno najboljših, če ne že najboljšo mineralno vodo in na prepoznavna tri srca. V Radencih imajo več kot 250 sončnih dni na leto, skupaj z zdravilno vodo ti v vsakdan prinašajo optimizem  in vitalnost. Vse našteto potrebujejo tudi tekači, ki prihajajo na tradicionalni maraton treh src. »V Radencih je vse že v znamenju 32. Maratona treh src. Start bo v soboto, 19. maja, prijavljenih pa je več kot 6.000 udeležencev,« zadovoljna pove Sabina Barbarič, vodja animacij v Zdravilišču Radenci. Na maratonu je sicer mogoče izbirati med tekom na 42, 21, 10 in 5 kilometrov. Poleg tega pa bodo potekali še otroški teki, nordijska hoja in pohod Radenska Plus. Kot vsako leto bo v Radencih tudi tokrat bogat celodnevni spremljevalni program, organizirano bo tudi varstvo za otroke.

V Radencih je že vse v znamenju 32. Maratona treh src. Start bo v soboto, 19. maja, prijavljenih pa je več kot 6.000 udeležencev.

Aktivno bo tudi junija, saj v Radencih ni le lepo teči, temveč tudi kolesariti. Zato prvič pripravljajo rekreativno kolesarsko prireditev »Z biciklon kre Mure«. Ta bo na prazničen dan, 25. junija, ob ravninskem desnem in levem bregu Mure bodo speljane 3 proge – 18, 33 in 41-kilometrska z začetkom in ciljem v Radencih.

Osvežitev v vročem poletju

V Zdravilišču Radenci je možnosti za osvežitev v bazenih tako v dneh, ko močno pripeka sonce, kot tudi takrat, ko pada dež, veliko. To potrjuje skoraj 1.500 m2 vodnih površin in z njimi 10 različnih bazenov. Od plavalnega z navadno vodo do termalnih bazenov s termomineralno vodo z od 33 do 36 stopinjami celzija. »Seveda znamo poskrbeti, da je poleti še bolj vroče. Poleg pestrih animacijskih programov, vadbi v vodi, aquazumbi ob nedeljah, nudimo vroče pakete vstopnic, in sicer po sistemu 10 = 11 oziroma plačaš 10, dobiš eno vstopnico zastonj,« je dejal Boris Borkovič, vodja kopališča v Zdravilišču Radenci.

Okroglih 130 let

Tradicionalni animacijski programi za družine z otroke so: banovski gusarji, banovski vitezi, detektiv Franček in banovske čarovnice. Seveda je tu tudi maskota, gusar Edi.

Radensko so že v 19. stoletju okušali v največjih evropskih mestih. Rekli so ji tudi »Slatinasti šampanjec«. Prve goste pa je Radenska v Radencih v zdravilišču pozdravila leta 1882. Letos torej praznujejo visok jubilej, 130- letnico zdraviliške tradicije. Ob tej priložnosti bo, po besedah Barbaričeve, poletje v Radencih še bolj sončno, še bolj pestro, aktivno in polno športnih, glasbenih, kulturnih in drugih prireditev. Posebej slavnostno pa bo v dneh od 28. do 30. septembra, ko bodo simbolično obeležili svetovni dan srca in 130 let treh src – simbola Zdravilišča Radenci.

Na obisk k banovskim gusarjem

Nedaleč stran od Radencev, natančneje kakšnih 10 kilometrov, se nahajajo še ene terme – Terme Banovci. Tu poznajo skrivnosten recept za nepozaben družinski dopust. Tega tvorijo tradicionalni animacijski programi za družine z otroke, in sicer: banovski gusarji, banovski vitezi, detektiv Franček in banovske čarovnice. Seveda je tu tudi maskota, gusar Edi, ki otroke z rdečo ruto in belimi pikami na njej, popelje v svet gusarjev. Letošnje poletje bo to že 12. leto zapored. »Razvajamo pa tudi odrasle. Sproščanje ob jogi, zvočne kopeli z gongi, sprehodi, kolesarjenje, ustvarjalne lončarske delavnice je le del aktivnosti za odrasle,« je povedala Tanja Kavčič iz Term Banovci. Slednje imajo sicer 2.000 m2 vodnih površin z različnimi bazeni, zvočnimi efekti, slapovi, vrelci in masažnimi šobami. Posebej atraktivno je romantično nočno kopanje ob penini, sadju in glasbi, pa večerno kopanje, kopanje za družine z vključenim kosilom in ugodno kopanje za upokojence, kjer za ceno ene vstopnice plavata dva. »Terme Banovci so znane tudi po kampu. Ta je razdeljen na klasičen in nudističen del. Gostje obeh se lahko kopajo v bazenih, si privoščijo all inclusive sprostitvene pakete in po novem za zajtrk tudi košarice polne dobrot,« je še pojasnila Kavčičeva ter povabila na klasično prleško gibanico ter edinstveno banovsko rezino.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

djs_vic.jpg

Nazaj na rubriko Naj kopališče

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije