Naj smučišče

Nazaj na rubriko Naj smučišče
stari_vrh4640x480.JPG

NAJ SMUČIŠČE: Stari vrh - dobra smuka in odlična hrana

Datum: ponedeljek, 22. februar, 2016

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je tokrat odpravila na Gorenjsko. Obiskali so smučišče Stari vrh ter preverili tamkajšnje razmere na smučišču. Pred odhodom pa so se okrepčali z odlično domačo hrano, ki jo ponujajo v tamkajšnjem gostišču.

Dve možnosti dostopa

Do Smučarsko turističnega centra Stari vrh vodita dve poti, in sicer iz Škofje Loke po Selški dolini do spodnje postaje 6-sedežnice ter po Poljanski dolini proti Javorjem, na parkirišče skoraj pod vrhom smučišča. »Za družine in začetnike bolj priporočamo dostop preko Poljanske doline, saj je na tem delu otroški snežni park s tekočim trakom,« je ekipi zaupal Janez Pelipenko, direktor STC Stari vrh in dodal, da je smučišče namenjeno tako zahtevnim, kot tudi rekreativnim smučarjem, primerno pa je tudi za začetnike.

Smuka podnevi in ponoči

V teh dneh so vse proge urejene, imajo do 60 cm snega, obratujejo vse naprave, na snegu pa je mogoče uživati tako v času dnevne kot nočne smuke.

Smučišče ponuja 12 kilometrov prog, smučarjem je na voljo zelo zmogljiva 6-sedežnica, 3 vlečnice ter tekoči trak za prve smučarske zavoje. »V teh dneh so vse proge urejene, imamo do 60 cm snega, obratujejo vse naprave, na snegu pa je mogoče uživati tako v času dnevne kot nočne smuke. Ta je naša posebnost in je zelo primerna za delovno aktivno populacijo, saj poteka vsak dan med devetnajsto in dvaindvajseto uro ter tako nudi možnost sprostitve na snegu po napornem delovnem dnevu,« je še dodal Pelipenko.

Velika skrb za varnost

Smuka je lahko zabavna le, če ne prihaja do nesreč in poškodb, zato veliko skrbi posvečajo varnosti smučarjev. »Varnost je vedno na prvem mestu, zato posebej pazimo, da na progi ni poledenelih delov, proge pa so ustrezno označene in zavarovana z blazinami in zaščitnimi mrežami. Seveda pa morajo tudi smučarji za svojo varnost poskrbeti tudi sami.  Prilagoditi je potrebno hitrost vožnje tako razmeram na smučišču, kot tudi svojemu znanju in fizični pripravljenosti,« je ekipi povedal Pelipenko in dodal, da letos brez umetnega zasneževanja sploh ne bi imeli sezone, s pomočjo številnih topov pa menijo, da bo sezona trajala vsaj do sredine marca.

Odlična domača hrana

Ni ga dobrega smučišča brez gostinske ponudbe. Tega se dobro zavedajo tudi na Starem vrhu. V koči na Starem vrhu zato vselej diši po domači hrani, pripravljeni v krušni peči ali na štedilniku na drva. Njihove specialitete so divjačinske jedi, žlikrofi, sirovi štruklji in enolončnice. Vsakodnevno pripravljajo tudi deset vrst domačih sladic, posebno pozornost pa namenjajo tudi hrani za otroke.

Nazaj na rubriko Naj smučišče

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije