Naj wellness

Nazaj na rubriko Naj wellness
savnajoga-1.jpg

Savnajoga v Atlantisu: Savna za telo, um in dušo

Datum: petek, 11. november, 2011
Vsem, ki želite obisk savne »nadgraditi« ter povečati prožnost in moč mišic, izboljšati gibljivost sklepov ali hrbtenice, v Vodnem mestu Atlantis priporočajo obisk savnajoge, programa vodene vadbe, ki tradicijo narodov severne Evrope združuje s prvinami indijske joge.

Kaj pravzaprav savnajoga pomeni, komu je namenjena in v čem se skriva njena revolucionarna novost, so povprašali bodočo profesorico športne vzgoje, osebno trenerko, vaditeljico skupinskih vadb in maserko Sandro Laznik, ki je tudi idejni vodja programa savnajoga in ga v Zemeljski savni Vodnega mesta Atlantis enkrat tedensko vodi že leto dni.

Besedo savnajoga nehote povežemo s podobo nekoga, ki v klasični finski savni pri 90 ˚C izvaja asano stoje na glavi …

Smeh. Takšna predstava je povsem napačna. Pri načrtovanju vadbe sem sicer izhajala iz dejstva, da je savna idealen prostor za telesno in duševno sprostitev, z uvajanjem elementov joge v ritual savnanja pa je bilo treba nekatere pogoje vadbe spremeniti; temperatura je zato nižja in ne preseže 60 ˚C, posamezne telesne vaje pa so prilagojene izvajanju na klopeh v sedečem položaju z nogami navzdol ali naprej in v ležečem položaju. Verjemite, tudi v teh treh osnovnih položajih lahko s preprostimi sprostilnimi in razteznimi vajami ter s pravilnim dihanjem dosežemo maksimalen učinek.

Lahko govorimo o bikramjogi, priljubljeni predvsem v zahodni Evropi in ZDA?

Morda, a le pogojno. Skupna jima je res toplota, toda program savnajoge se izvaja v savni, bikramjoga – zaznamuje jo strogo določeno zaporedje asan in dve dihalni tehniki – pa v posebnih studiih, kjer se temperatura giblje okoli 40 ˚C.

Je savnajoga potemtakem bolj kot jogijem namenjena ljubiteljem savne, ki želijo ohraniti gibčnost in se hkrati za nekaj minut posvetiti samo sebi?

Namenjena je vsem tistim, ki želijo dati petnajstim oz. dvajsetim minutam, kolikor običajno traja en vstop v savno, drugačno, višjo vrednost ali se v savni samo razvedriti; ni narobe, če vaje za raztezanje in prekrvavitev mišic (z njimi se daljnosežno izognemo mišičnim poškodbam), ki jim sledi telesna, miselna in duhovna sprostitev, nekaterim pomenijo le način, kako najbolj kratkočasno preživeti čas v savni.

Je za obisk tovrstne savne potrebno poznavanje osnov joge?

Ne, ni potrebno! Vaje so enostavne, začetnikom in starejšim se zaradi izvajanja vaj v majhnih skupinah lahko posebej posvetim in jim prilagodim zahtevnost vadbe.

Iz katere od štirih glavni poti joge ste črpali največ idej za vadbo?

Prvine hathajoge sem prepletla s pilates-aerobno-raztezno-krepilnimi vajami, ki združujejo statične položaje z dinamičnimi, ter jih prilagodila že omenjenima sedečemu in ležečemu položaju. Preproste »terapevtske« vaje so namenjene najbolj obremenjenim predelom telesa – vratnemu in križnemu predelu –, dihalna tehnika pa zajema sproščeno dihanje s prepono, ki še bolje prekrvavi notranje organe in razbremeni srce.

Na kratko: prvih pet razlogov za obisk savnajoge?

Očiščevanje in razstrupljevanje telesa, pomoč pri hujšanju, zmanjševanje mišične zatrdelosti, krepitev imunskega sistema, povečanje gibljivosti vseh sklepov in raztegljivosti mišic.

Obiskovalci se lahko odločajo med promocijskim in VIP-programom; v čem je poglavitna razlika?

Oba programa upoštevata cikličnost savnanja – ogrevanje in ohlajanje telesa – razlikujeta se le v intervalih ter posledično tudi stopnji zahtevnosti in zdržljivosti. Promocijska vadba je omejena na 15 minut, VIP-program pa je razširjena različica promocijskega programa, ki ga sestavljata dva 20-minutna vstopa v savno in 10-minutni odmor: prvih 20 minut je namenjenih različnim asanam, drugih 20 pa raztezanju in sproščanju.

Minilo je leto dni od odprtja savnajoge; kakšni so odzivi obiskovalcev?

Nad številčnostjo obiskovalcev in njihovimi pozitivnimi odzivi sem prijetno presenečena, zato razmišljam, da bi urnik savnajoge razširila na dan več v tednu in ga namenila zaključenim skupinam za športnike in za ženske, saj je moških obiskovalcev več kot dobra polovica.

Kako pogosti naj bi bili obiski?

Enkrat tedensko je idealno, le v tem primeru so učinki savnajoge najbolj vidni.

Veljajo za obisk savnajoge drugačna pravila kot za obisk katerekoli druge savne?

Pravila ostajajo enaka kot za vse druge savne, obiskovalcem je tu izjemoma dovoljena le uporaba bombažnega spodnjega perila.


Savna joga v Atlantisu

Vzporedno z jesenskim delovnim časom Dežele savn se je spremenil tudi urnik Savna Joge. Od 4. 10. 2011 do preklica bo program savna joga vsak torek na programu po sledečem urniku:

Promo program:

  • 14:30 - 14:45
  • 15:15 - 15:30
  • 16:00 - 16:15

VIP program:

  • 17:00 - 17:50

>> Več o programu Savna joga

Foto: Črt Slavec

Nazaj na rubriko Naj wellness

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije