Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
naslovka-potepanja_4-640x480.jpg

15 izletov v notranjost Slovenske in Hrvaške Istre

Datum: sreda, 22. junij, 2011
Verjetno vsi dobro poznamo istrsko obalo, mnogo manj pa njeno zaledje. A med morskimi počitnicami, morda pa le med spomladanskim ali jesenskim izletom, si je vredno utrgati čas za raziskovanje notranjosti največjega jadranskega polotoka. Odkrivanju skritih kotičkov Istre je namenjena zbirka Potepanja 4: Slovenska in hrvaška Istra, ki je izšla konec maja. K raziskovanju nas snubi s 15 potopisi od obale v notranjost, z dodanimi opisi obalnih mest in istrskih zgodovinskih, arhitekturnih, kulinaričnih, enoloških in drugih etnoloških značilnosti.

Zbirka potopisov in turistični vodnik v enem. Knjiga je zasnovana kot zbirka zanimivih potopisov z obilico fotografij, vsak potopis pa je opremljen tudi s praktičnimi informacijami za popotnike, kontaktnimi podatki in koordinatami GPS. Dodani so zemljevidi Kartografije v merilu 1:125.000 z vrisano potjo in oštevilčenimi turističnimi zanimivostmi. Tako knjiga ni samo suhoparen turistični vodnik, ampak tudi pripomoček za krajšanje prostega časa, ki vabi k odkrivanju skrivnostne Istre.

Kamen na kamen - IstraHrvaška in Slovenska Istra prvič v eni knjigi! Istra je bila od nekdaj enotna regija in prebivalci so se od nekdaj šteli za Istriane, ne glede na jezik in kasnejšo narodno pripadnost. Kljub temu so Potepanja 4 prvi vodnik, ki Istro obravnava kot celoto, ne glede na državno mejo ali na hrvaške (politične) regije, na katere se predlagane poti ne ozirajo. Potopisi se opirajo predvsem na opise zanimivih mest in krajev ter običajev, zgodovine in legend, a hkrati dopuščajo avtorjevo subjektivno doživljanje okolice.

Po Slovenski Istri 

Na slovenskem koncu Istre običajno letujemo v Ankaranu, Kopru, Izoli, Strunjanu, Piranu ali Portorožu in v njihovem zaledju je veliko zanimivega. Tako se lahko iz Debelega rtiča podamo pod Kraški rob. Pot nas vodi skozi Dekane in Rižano ter mimo izvira reke Rižane na Bržanijo, pobočja pod Kraškim robom, v verjetno najbolj slikovito vasico Slovenske Istre, sploh če gre soditi po freskah v cerkvi Svete Trojice.

Po solni potiIz Kopra se spodobi podati na skrivnostno Šavrinsko gričevje. V vaseh na vrhovih gričev imamo občutek, da bi se lahko morja dotaknili – le pet kilometrov smo oddaljeni od njega, a občutek je čisto drugačen kot na obali, prav nič morski … Manjka vrvež. In točno to je tisto, kar vabi tja gor. Mir. Nedotaknjenost. In seveda lepi razgledi ter toplo vreme tudi pozimi.

Tudi gričevje nad Izolo vabi na prijetno krožno pot skozi Korte, Padno, Šmarje in druge kraje, obvezen pa je tudi obisk živega muzeja Hiša Vrešje v Krkavčah, kjer se bomo ustavili tudi ob Krkavčanskem kamnu.

Pravijo, da je bila nekoč sol celo dražja od zlata, in ni vrag, da je marsikateri beneški trgovec obogatel tudi na račun belega zlata iz koprskih, izolskih, strunjanskih, lucijskih ali sečoveljskih solin. Ta sol je od nekdaj slovela kot ena najbolj kakovostnih, a smo v časih, ko je bilo v Sečovljah bolj pomembno rudarjenje, nanjo skoraj pozabili. Solno pot, seveda po nekaj ovinkih, da bi videli in doživeli več, nas tako vodi od Strunjana do Sečovelj. Od Krajinskega parka Strunjan do Krajinskega parka Sečoveljske soline. Po najlepšem, zavarovanem delu slovenske obale. Iz Strunjana, mimo Pirana, v Portorož. V Sečo, ob Jernejevem kanalu, kjer ugotovimo, da je to eden najlepših kotičkov v Sloveniji, med sečoveljska solna polja.

V nadaljevanju pa se bolj posvetimo raziskovanju zaledja enajstih letovišč Hrvaške Istre, ki jih verjetno manj poznamo, mnogi pa bodo tam preživeli letošnji dopust. Ta teden, za pokušino, kratek povzetek prvega izmed teh enajstih izletov.

Iz Umaga v očarljivo Bujštino

Utrinek iz grožnjanske uliceŽe stari Rimljani so ob zalivu, kjer je na majhnem rtu kasneje zraslo obzidano srednjeveško mesto Umag, postavljali predvsem počitniške rezidence. Tudi danes je videti, da je letovišče s svojimi turističnimi naselji Kanegra, Katoro, Stella Maris, Punta, Finida, Ladin gaj in Mareda predvsem počitniško mesto z veliko marino, medtem ko je staro jedro mogoče prehoditi že v nekaj minutah.

Bogati antični letoviščarji v Umagu so imeli seveda visoke zahteve za udobno življenje. Uživači v jedači in pijači so kmalu ugotovili, da je rodovitna rdeča zemlja terra rosa, ki je dala ime rdeči Istri, zelo primerna za rast oljk in vinske trte. Tako se komaj nekaj sto metrov od mestnega obrobja že razprostirajo oljčni nasadi in vinogradi, ki sledijo našemu izletu vse do Buj, kjer se svet vzpne in se začne siva Istra. Tam nas pot usmeri proti slovenski meji, v skrivnostni kraj Momjan, od koder se spustimo v Marušiče, obiščemo Završje, kjer še vedno diši po srednjem veku, in zaključimo v Grožnjanu, brez dvoma enem najsvetlejših istrskih biserov, kjer boemsko vzdušje na ozkih tlakovanih ulicah ustvarja občutek svetovljanstva, sploh v večerih, ko poteka grožnjanski džezovski festival ali katera druga festivalska prireditev.

Prihodnji teden pa se bomo podali Od Novigrada v mir nad Mirno ter v Rdečo Poreščino.

Potepanja 4, na preko 200 straneh formata A4, s poltrdimi platnicami, lahko za 14 evrov kupite v vseh knjigarnah, pri večjih prodajalcih časopisov ali jih preko spleta naročite tukaj

povzeto po zbirki Potepanja 4
Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Šuštarska nedelja

sustarska_nedelja.jpg
ponedeljek, 26. avgust 2019

Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru).

25. Semiška ohcet

semiska_ohcet_2009_00.jpg
četrtek, 22. avgust 2019

Doživetje drugačnega poročnega obreda, s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši. Spremljajoči 5. festival ŠtrudlFesta, kolesarjenje, razstave, delavnice in tržnica so razlogi več, da obiščete Belo krajino.

Dnevi poezije in vina

Vino
sreda, 21. avgust 2019

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja od 21. do 24. avgusta združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin.

Bližajo se 14. Etnološki dnevi v Termah Snovik: Mlinarska dediščina Tuhinjske doline

snovik_poletje1.jpg
torek, 20. avgust 2019

Konec avgusta bo v Termah Snovik v znamenju 14. etnološke prireditve. Rdeča nit letošnje etnološke prireditve bo mlinarstvo, ki je bilo v Tuhinjski dolini v 20. stoletju pomembna gospodarska dejavnost. Prireditev bo potekala 24. in 25. avgusta, njen namen pa je predstaviti mlinarsko dediščino Tuhinjske doline.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 13. avgust 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

49. Praznik terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 5. avgust 2019

S kronanjem nove kraljice terana se je 3. avgusta v Pliskovici začel 49. Praznik terana in pršuta, zaključil se bo v nedeljo, 11. avgusta, s tradicionalno povorko s ciljem na prireditvenem prostoru v Dutovljah. Dogajanje bo imelo enogastronomsko noto, ki smo jo posebej izpostavil skozi dogajanje na Bunčetovi domačiji z nizom kulinaričnih večerov; vrhunski kraški chefi s Terra Carsus – Kulinariko Krasa, sledijo še kuharske delavnice za otroke, spajanje sladic s teranom.

Nov turistični produkt Lendave: Festival Vinarium

lendava1.jpg
torek, 30. julij 2019

Ob stolpu Vinarium, ki je od leta 2015 turistični magnet Pomurja, ter Hotelu Vinarium, ki se od maja letos uveljavlja na trgu ponudnikov nočitev, je Lendava razvila nov turistični produkt, ki združuje dve kulinarični in etnološko prireditev: Festival Vinarium je osrednji festival v širši regiji, ki se bo letos odvijal od 24. avgusta do 7. septembra.

Festival Okarina Bled

okarina_03.jpg
četrtek, 25. julij 2019

Okarina etno festival, mednarodni glasbeni festival, ki že 29 let poteka na Bledu je eden najstarejših glasbenih festivalov v evropskem prostoru. Etno v vseh odtenkih in z vseh koncev sveta, odet v sodobne glasbene ritme obiskovalce privablja s kakovostno glasbo, odličnimi izvajalci in jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti in sožitja.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
sreda, 24. julij 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Ogled Žičke kartuzije odslej tudi s pametnimi očali

Zicka kartuzija
sreda, 24. julij 2019

V sklopu aktivnosti Turistične destinacije Rogla-Pohorje so to poletje v Žički kartuziji uvedli novost, ki obiskovalcem omogoča oglede tega izjemnega spomenika kulturne dediščine s pomočjo obogatene resničnosti oz. s pametnimi očali.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije