Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
naslovka-potepanja_4-640x480.jpg

15 izletov v notranjost Slovenske in Hrvaške Istre

Datum: sreda, 22. junij, 2011
Verjetno vsi dobro poznamo istrsko obalo, mnogo manj pa njeno zaledje. A med morskimi počitnicami, morda pa le med spomladanskim ali jesenskim izletom, si je vredno utrgati čas za raziskovanje notranjosti največjega jadranskega polotoka. Odkrivanju skritih kotičkov Istre je namenjena zbirka Potepanja 4: Slovenska in hrvaška Istra, ki je izšla konec maja. K raziskovanju nas snubi s 15 potopisi od obale v notranjost, z dodanimi opisi obalnih mest in istrskih zgodovinskih, arhitekturnih, kulinaričnih, enoloških in drugih etnoloških značilnosti.

Zbirka potopisov in turistični vodnik v enem. Knjiga je zasnovana kot zbirka zanimivih potopisov z obilico fotografij, vsak potopis pa je opremljen tudi s praktičnimi informacijami za popotnike, kontaktnimi podatki in koordinatami GPS. Dodani so zemljevidi Kartografije v merilu 1:125.000 z vrisano potjo in oštevilčenimi turističnimi zanimivostmi. Tako knjiga ni samo suhoparen turistični vodnik, ampak tudi pripomoček za krajšanje prostega časa, ki vabi k odkrivanju skrivnostne Istre.

Kamen na kamen - IstraHrvaška in Slovenska Istra prvič v eni knjigi! Istra je bila od nekdaj enotna regija in prebivalci so se od nekdaj šteli za Istriane, ne glede na jezik in kasnejšo narodno pripadnost. Kljub temu so Potepanja 4 prvi vodnik, ki Istro obravnava kot celoto, ne glede na državno mejo ali na hrvaške (politične) regije, na katere se predlagane poti ne ozirajo. Potopisi se opirajo predvsem na opise zanimivih mest in krajev ter običajev, zgodovine in legend, a hkrati dopuščajo avtorjevo subjektivno doživljanje okolice.

Po Slovenski Istri 

Na slovenskem koncu Istre običajno letujemo v Ankaranu, Kopru, Izoli, Strunjanu, Piranu ali Portorožu in v njihovem zaledju je veliko zanimivega. Tako se lahko iz Debelega rtiča podamo pod Kraški rob. Pot nas vodi skozi Dekane in Rižano ter mimo izvira reke Rižane na Bržanijo, pobočja pod Kraškim robom, v verjetno najbolj slikovito vasico Slovenske Istre, sploh če gre soditi po freskah v cerkvi Svete Trojice.

Po solni potiIz Kopra se spodobi podati na skrivnostno Šavrinsko gričevje. V vaseh na vrhovih gričev imamo občutek, da bi se lahko morja dotaknili – le pet kilometrov smo oddaljeni od njega, a občutek je čisto drugačen kot na obali, prav nič morski … Manjka vrvež. In točno to je tisto, kar vabi tja gor. Mir. Nedotaknjenost. In seveda lepi razgledi ter toplo vreme tudi pozimi.

Tudi gričevje nad Izolo vabi na prijetno krožno pot skozi Korte, Padno, Šmarje in druge kraje, obvezen pa je tudi obisk živega muzeja Hiša Vrešje v Krkavčah, kjer se bomo ustavili tudi ob Krkavčanskem kamnu.

Pravijo, da je bila nekoč sol celo dražja od zlata, in ni vrag, da je marsikateri beneški trgovec obogatel tudi na račun belega zlata iz koprskih, izolskih, strunjanskih, lucijskih ali sečoveljskih solin. Ta sol je od nekdaj slovela kot ena najbolj kakovostnih, a smo v časih, ko je bilo v Sečovljah bolj pomembno rudarjenje, nanjo skoraj pozabili. Solno pot, seveda po nekaj ovinkih, da bi videli in doživeli več, nas tako vodi od Strunjana do Sečovelj. Od Krajinskega parka Strunjan do Krajinskega parka Sečoveljske soline. Po najlepšem, zavarovanem delu slovenske obale. Iz Strunjana, mimo Pirana, v Portorož. V Sečo, ob Jernejevem kanalu, kjer ugotovimo, da je to eden najlepših kotičkov v Sloveniji, med sečoveljska solna polja.

V nadaljevanju pa se bolj posvetimo raziskovanju zaledja enajstih letovišč Hrvaške Istre, ki jih verjetno manj poznamo, mnogi pa bodo tam preživeli letošnji dopust. Ta teden, za pokušino, kratek povzetek prvega izmed teh enajstih izletov.

Iz Umaga v očarljivo Bujštino

Utrinek iz grožnjanske uliceŽe stari Rimljani so ob zalivu, kjer je na majhnem rtu kasneje zraslo obzidano srednjeveško mesto Umag, postavljali predvsem počitniške rezidence. Tudi danes je videti, da je letovišče s svojimi turističnimi naselji Kanegra, Katoro, Stella Maris, Punta, Finida, Ladin gaj in Mareda predvsem počitniško mesto z veliko marino, medtem ko je staro jedro mogoče prehoditi že v nekaj minutah.

Bogati antični letoviščarji v Umagu so imeli seveda visoke zahteve za udobno življenje. Uživači v jedači in pijači so kmalu ugotovili, da je rodovitna rdeča zemlja terra rosa, ki je dala ime rdeči Istri, zelo primerna za rast oljk in vinske trte. Tako se komaj nekaj sto metrov od mestnega obrobja že razprostirajo oljčni nasadi in vinogradi, ki sledijo našemu izletu vse do Buj, kjer se svet vzpne in se začne siva Istra. Tam nas pot usmeri proti slovenski meji, v skrivnostni kraj Momjan, od koder se spustimo v Marušiče, obiščemo Završje, kjer še vedno diši po srednjem veku, in zaključimo v Grožnjanu, brez dvoma enem najsvetlejših istrskih biserov, kjer boemsko vzdušje na ozkih tlakovanih ulicah ustvarja občutek svetovljanstva, sploh v večerih, ko poteka grožnjanski džezovski festival ali katera druga festivalska prireditev.

Prihodnji teden pa se bomo podali Od Novigrada v mir nad Mirno ter v Rdečo Poreščino.

Potepanja 4, na preko 200 straneh formata A4, s poltrdimi platnicami, lahko za 14 evrov kupite v vseh knjigarnah, pri večjih prodajalcih časopisov ali jih preko spleta naročite tukaj

povzeto po zbirki Potepanja 4
Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

Žive jaslice v Postojnski jami

jaslice_postojnska_jama.jpg
četrtek, 19. december 2019

Najbolj čarobno božično doživetje, ki se ga boste za vedno spominjali. Med 25. in 30. decembrom doživite svetopisemsko zgodbo v dih jemajočem okolju Postojnske jame in se prepustite edinstvenemu pravljičnem vzdušju.

Ptujska pravljica

ptuj - zimska pravljica
četrtek, 12. december 2019

Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom v decembrskem času postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična tedna sta namenjena pravljičnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta.

Decembrsko dogajanje v Novem mestu

novoletne lučke
sreda, 11. december 2019

Praznični Božični sejem na prenovljenem Glavnem trgu prinaša bogato ponudbo izvirnih daril, izdelkov lokalnih oblikovalcev in domačih dobrot. Sejem dopolnjuje gostinska in kulinarična ponudba ter druženje ob spremljevalnem programu. Vašega obiska v mestnem jedru bodo veseli tudi vsi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki za vas pripravljajo posebne decembrske popuste.

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 3. december 2019

December je čas luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite, zadihajte s polnimi pljuči in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. V Kranju ripravljajo v pester Prešerni december, ki bo zagotovo ogrel vaše pete in srce.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
torek, 26. november 2019

V petek, 29. 11. 2019, s pričetkom ob 17. uri vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge.

Decembrske sladkosti se bodo v Portorožu pričele s čokolado

december_portoroz.jpg
torek, 26. november 2019

Pričetek decembrskih praznovanj bo v Portorožu v znamenju čokolade. Poleg tradicionalnih dogodkov bo letošnja novost kotalkališče v Monfortu, manjkal ne bo tudi priljubljeni Festival penin. Trije dobri možje se bodo letos v Portorož pripeljali z avtomobili starodobniki in celo z letalom.

Prihod Parkeljnov treh dežel

parkelj.jpg
ponedeljek, 25. november 2019

Toliko parkljnov z vseh vetrov še niste videli. Vse bolj popularna prireditev, ki so jo organizatorji poimenovali Prihod parkeljnov treh dežel/Ognjeni spektakel v Podkorenu, je na tem, da preraste v pravi festival.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije