Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Briških češenj dovolj za vse

Datum: torek, 7. junij, 2011

Kraljevsko, slastno, rdeče…vse to so besede, s katerimi je mogoče opisati predmet, ki je bil rdeča nit četrtkovih oglašanj. Seveda govorimo o češnjah in ne katerihkoli, govorimo o češnjah iz Brd. Briške češnje so in še veljajo za kraljevski sadež, ki so ga z veseljem jedli povsod po Sloveniji in celo na dunajskem dvoru. Tradicionalni praznik češenj se je v Brdih že začel. V nadaljevanju boste izvedeli, kaj vse se bo v Brdih še zgodilo do 12. junija.

Dogajanje v znamenju češenj, športa in glasbe

V Brdih v teh dneh poteka že 45. praznik češenj. Iz malega vaškega praznika, ki so ga prvič pripravili leta 1968, je nastala največja briška kulturno turistična prireditev.

Petek bo v znamenju koncerta dalmatinske klape ter prvega boksarskega dvoboja v ringu v zgodovini Brd. Sledila bo Športna češnjeva sobota.

»Vsako leto v času praznika v Brdih naštejemo preko 30 tisoč ljudi iz Slovenije, Avstrije, Italije in tudi bolj oddaljenih krajev,« je povedala Tatjana Bašin iz Agencije Jota. Prav slednja je tudi organizatorka številnih dogodkov ob prazniku. Potem ko je kolesarski maraton že potekal, ko so izbrali kraljico češenj in so kleti v Šmartnem, Dobrovem in okoli Brd na široko odprle vrata, sledi še zadnji vikend.

Petek bo v znamenju koncerta dalmatinske klape ter prvega boksarskega dvoboja v ringu v zgodovini Brd. Sledila bo Športna češnjeva sobota, zvečer pa rock koncert z Zablujeno generacijo in elektronsko glasbo. V nedeljo, 12. junija bo potekal pohod od češnje do češnje, od 10-ih dalje pa tudi bogat zabavni in kulturni program, vključno z otroškim kotičkom od 13. do 16. ure.

V nedeljo, 12. junija bo potekal pohod od češnje do češnje, od 10-ih dalje pa tudi bogat zabavni in kulturni program, vključno z otroškim kotičkom od 13. do 16. ure. Razrezali bodo tudi pito velikanko in bili priča tradicionalni povorki vozov.

»Razrezali bomo tudi pito velikanko in bili priča tradicionalni povorki vozov. Petnajst vaških skupnosti se bo predstavilo z enim od domačih opravil, ob 17. 30 pa bo zaigrala godba na pihala,« je še pred mikrofonom radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« izjavila Bašinova.

Podrobnosti na www.praznik-cesenj.com!

Češnje – sadež, ki so ga zobale kraljeve glave

Češnje so tudi letos, tako kot vselej, nadvse slastne. Briške češnje so v preteklosti osvajale tako Dunaj kot St. Petersburg. To je cenjen sadež, ki so ga rade zobale tudi kraljeve glave in cesarji. Po besedah Bašinove je briška češnja nekaj posebnega, saj raste v posebni klimi z obilo sončnih dni in na prsti opoka, ki je idealna tako za rast vinske trte kot za sadno drevje. Češenj je tudi letos v Brdih dovolj in v kolikor se te ne pojejo sveže jih je treba spraviti. Iz njih se lahko naredi odličen liker ali slastne dobrote, denimo češnjev štrudel.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

 

Poišči Brda na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
ponedeljek, 20. januar 2020

Že osemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (24. 01. 2020 - 26. 01. 2020) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 28. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer so od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočajo, da so pred prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec na spletni strani Občine Črna na Koroškem svojo ekipo že prijavite.

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

Žive jaslice v Postojnski jami

jaslice_postojnska_jama.jpg
četrtek, 19. december 2019

Najbolj čarobno božično doživetje, ki se ga boste za vedno spominjali. Med 25. in 30. decembrom doživite svetopisemsko zgodbo v dih jemajočem okolju Postojnske jame in se prepustite edinstvenemu pravljičnem vzdušju.

Ptujska pravljica

ptuj - zimska pravljica
četrtek, 12. december 2019

Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom v decembrskem času postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična tedna sta namenjena pravljičnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta.

Decembrsko dogajanje v Novem mestu

novoletne lučke
sreda, 11. december 2019

Praznični Božični sejem na prenovljenem Glavnem trgu prinaša bogato ponudbo izvirnih daril, izdelkov lokalnih oblikovalcev in domačih dobrot. Sejem dopolnjuje gostinska in kulinarična ponudba ter druženje ob spremljevalnem programu. Vašega obiska v mestnem jedru bodo veseli tudi vsi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki za vas pripravljajo posebne decembrske popuste.

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 3. december 2019

December je čas luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite, zadihajte s polnimi pljuči in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. V Kranju ripravljajo v pester Prešerni december, ki bo zagotovo ogrel vaše pete in srce.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
torek, 26. november 2019

V petek, 29. 11. 2019, s pričetkom ob 17. uri vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge.

Decembrske sladkosti se bodo v Portorožu pričele s čokolado

december_portoroz.jpg
torek, 26. november 2019

Pričetek decembrskih praznovanj bo v Portorožu v znamenju čokolade. Poleg tradicionalnih dogodkov bo letošnja novost kotalkališče v Monfortu, manjkal ne bo tudi priljubljeni Festival penin. Trije dobri možje se bodo letos v Portorož pripeljali z avtomobili starodobniki in celo z letalom.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije