Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Briških češenj dovolj za vse

Datum: torek, 7. junij, 2011

Kraljevsko, slastno, rdeče…vse to so besede, s katerimi je mogoče opisati predmet, ki je bil rdeča nit četrtkovih oglašanj. Seveda govorimo o češnjah in ne katerihkoli, govorimo o češnjah iz Brd. Briške češnje so in še veljajo za kraljevski sadež, ki so ga z veseljem jedli povsod po Sloveniji in celo na dunajskem dvoru. Tradicionalni praznik češenj se je v Brdih že začel. V nadaljevanju boste izvedeli, kaj vse se bo v Brdih še zgodilo do 12. junija.

Dogajanje v znamenju češenj, športa in glasbe

V Brdih v teh dneh poteka že 45. praznik češenj. Iz malega vaškega praznika, ki so ga prvič pripravili leta 1968, je nastala največja briška kulturno turistična prireditev.

Petek bo v znamenju koncerta dalmatinske klape ter prvega boksarskega dvoboja v ringu v zgodovini Brd. Sledila bo Športna češnjeva sobota.

»Vsako leto v času praznika v Brdih naštejemo preko 30 tisoč ljudi iz Slovenije, Avstrije, Italije in tudi bolj oddaljenih krajev,« je povedala Tatjana Bašin iz Agencije Jota. Prav slednja je tudi organizatorka številnih dogodkov ob prazniku. Potem ko je kolesarski maraton že potekal, ko so izbrali kraljico češenj in so kleti v Šmartnem, Dobrovem in okoli Brd na široko odprle vrata, sledi še zadnji vikend.

Petek bo v znamenju koncerta dalmatinske klape ter prvega boksarskega dvoboja v ringu v zgodovini Brd. Sledila bo Športna češnjeva sobota, zvečer pa rock koncert z Zablujeno generacijo in elektronsko glasbo. V nedeljo, 12. junija bo potekal pohod od češnje do češnje, od 10-ih dalje pa tudi bogat zabavni in kulturni program, vključno z otroškim kotičkom od 13. do 16. ure.

V nedeljo, 12. junija bo potekal pohod od češnje do češnje, od 10-ih dalje pa tudi bogat zabavni in kulturni program, vključno z otroškim kotičkom od 13. do 16. ure. Razrezali bodo tudi pito velikanko in bili priča tradicionalni povorki vozov.

»Razrezali bomo tudi pito velikanko in bili priča tradicionalni povorki vozov. Petnajst vaških skupnosti se bo predstavilo z enim od domačih opravil, ob 17. 30 pa bo zaigrala godba na pihala,« je še pred mikrofonom radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« izjavila Bašinova.

Podrobnosti na www.praznik-cesenj.com!

Češnje – sadež, ki so ga zobale kraljeve glave

Češnje so tudi letos, tako kot vselej, nadvse slastne. Briške češnje so v preteklosti osvajale tako Dunaj kot St. Petersburg. To je cenjen sadež, ki so ga rade zobale tudi kraljeve glave in cesarji. Po besedah Bašinove je briška češnja nekaj posebnega, saj raste v posebni klimi z obilo sončnih dni in na prsti opoka, ki je idealna tako za rast vinske trte kot za sadno drevje. Češenj je tudi letos v Brdih dovolj in v kolikor se te ne pojejo sveže jih je treba spraviti. Iz njih se lahko naredi odličen liker ali slastne dobrote, denimo češnjev štrudel.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

 

Poišči Brda na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Šuštarska nedelja

sustarska_nedelja.jpg
ponedeljek, 26. avgust 2019

Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru).

25. Semiška ohcet

semiska_ohcet_2009_00.jpg
četrtek, 22. avgust 2019

Doživetje drugačnega poročnega obreda, s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši. Spremljajoči 5. festival ŠtrudlFesta, kolesarjenje, razstave, delavnice in tržnica so razlogi več, da obiščete Belo krajino.

Dnevi poezije in vina

Vino
sreda, 21. avgust 2019

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja od 21. do 24. avgusta združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin.

Bližajo se 14. Etnološki dnevi v Termah Snovik: Mlinarska dediščina Tuhinjske doline

snovik_poletje1.jpg
torek, 20. avgust 2019

Konec avgusta bo v Termah Snovik v znamenju 14. etnološke prireditve. Rdeča nit letošnje etnološke prireditve bo mlinarstvo, ki je bilo v Tuhinjski dolini v 20. stoletju pomembna gospodarska dejavnost. Prireditev bo potekala 24. in 25. avgusta, njen namen pa je predstaviti mlinarsko dediščino Tuhinjske doline.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 13. avgust 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

49. Praznik terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 5. avgust 2019

S kronanjem nove kraljice terana se je 3. avgusta v Pliskovici začel 49. Praznik terana in pršuta, zaključil se bo v nedeljo, 11. avgusta, s tradicionalno povorko s ciljem na prireditvenem prostoru v Dutovljah. Dogajanje bo imelo enogastronomsko noto, ki smo jo posebej izpostavil skozi dogajanje na Bunčetovi domačiji z nizom kulinaričnih večerov; vrhunski kraški chefi s Terra Carsus – Kulinariko Krasa, sledijo še kuharske delavnice za otroke, spajanje sladic s teranom.

Nov turistični produkt Lendave: Festival Vinarium

lendava1.jpg
torek, 30. julij 2019

Ob stolpu Vinarium, ki je od leta 2015 turistični magnet Pomurja, ter Hotelu Vinarium, ki se od maja letos uveljavlja na trgu ponudnikov nočitev, je Lendava razvila nov turistični produkt, ki združuje dve kulinarični in etnološko prireditev: Festival Vinarium je osrednji festival v širši regiji, ki se bo letos odvijal od 24. avgusta do 7. septembra.

Festival Okarina Bled

okarina_03.jpg
četrtek, 25. julij 2019

Okarina etno festival, mednarodni glasbeni festival, ki že 29 let poteka na Bledu je eden najstarejših glasbenih festivalov v evropskem prostoru. Etno v vseh odtenkih in z vseh koncev sveta, odet v sodobne glasbene ritme obiskovalce privablja s kakovostno glasbo, odličnimi izvajalci in jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti in sožitja.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
sreda, 24. julij 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Ogled Žičke kartuzije odslej tudi s pametnimi očali

Zicka kartuzija
sreda, 24. julij 2019

V sklopu aktivnosti Turistične destinacije Rogla-Pohorje so to poletje v Žički kartuziji uvedli novost, ki obiskovalcem omogoča oglede tega izjemnega spomenika kulturne dediščine s pomočjo obogatene resničnosti oz. s pametnimi očali.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije